Neler Yeni

Türkiye'de Britanya modeli başarılı olabilir miydi?

Alfha13

80+ Silver
Bildiğim kadarıyla bugün meşrutiyetle yönetilen ülkeler Fransız İhtilali'nden daha az etkilenen ülkeler. Daha birçok ülkede anayasal monarşi/meşrutiyet var ama kral/padişah/şah/sultan sembolik sadece. Ülkeyi yöneten yine başbakan ve meclis oluyor (Birleşik Krallık'ta kraliçenin etkisi var tabii, bir istisna). Cumhurbaşkanı da aynı mantıktaydı daha önce bizde. Kısacası günümüzde her ülkede cumhuriyet bir şekilde var, adı değişiyor sadece.

Baştaki kişinin gücü meclisten daha düşük seviyede olduğu sürece bence her sistem uygulanabilir, aksinin bir farklılık yaratacağını sanmıyorum.

Çok güzel bir yere parmak basmışsınız. Tam olarak istediğim şey. Anayasal monarşi. Osmanlı Hanedanı tam mutlak monarşi ile yönetiliyordu. Yani Osmanlı yönetimi şuan var olsaydı Britanya yönetimine pek yanaşacaklarını düşünmüyorum. Zira tüm güç ellerindeyken bir anda kısıtlanmak istemezlerdi. Açıkçası şuan Türkiye'de anayasal monarşiyi teslim edebileceğimiz kimse yok. Zaten demokrasiyi emanet edeceğimiz kimse de yok. Demokrasi çok sıkontılı bir yönetim biçimidir. Uygulanması zor bir yönetimdir. Sokrates demokrasi ile idam edildi diye hatırlıyorum. Anlayacağın Tr'de her yönetim sıkıntı. Önce kafa yapılarını düzeltmek lazım..

@Besim Tibuk seversin bu konuyu bi bak derim.

Osmanlı ' da Anayasal monarşiydi . Sorun şu ki . Dünyayı bilmeden herkes ; her görüşte bulunuyor .

Hayır madem bu kadar düşündün . Al sana Rusya ! Başında Putin var . Bütün dünya ülkeleri karşısında yer aldı . Herkes onu aşağıladı küçük düşürdü . Yok bir iki güne Kremlin'e bayrak dikilecek falan .

Boris Johnson bile Zibilyon tane adam gitti . Putin Ayakta üstüne bir de , Adam Ukrayna'nın doğusunda .

Tıkırında gidiyorlar . Doğalgazı bir kestiler . Ortalık karıştı Avrupa' da daha iki gün önce .

Öyle akıl almaz dünyanın en gerrri zekalı projeksiyonlarını yaptılar ki .. Boş Boş televizyonlarda konuşanlar .

Ben onlara sinirlendim yazı yazdım .

Adam dedi ki Ukrayna'nın doğusu kontrol altına alınacak ve orası istikamlaştırılacak .

Bunlar işi dünya savaşı boyutuna getirdi . Gene Rusya hepsini ağlattı bu sefer . Bende Nükleer kullanırım o zaman .

Adam şimdi bütün hedeflerine ulaştı . Hem Cumhuriyetleri tanıtmak hem de Ukrayna'nın doğusunu tamamen elimine etmekle uğraşıyor .

Ben arkadaşımla görüştüm her şeyiyle öğrendim Rusya ' da ekonomik durumu tıkırında her şey .

Ruble de yerinde . Olan Gariban Avrupalılar ile Amerika'ya oldu al bak işte ... Çin de Rus ortak tatbikatları düzenlemeye başladı . Tayvan işi de olmadı Amerika'nın .

Joe Biden şu an yerlerde . Sonuç ne yani ?

OUHasan

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,279
Mutluluk benim için yaratılmışken, mutsuz olamam!
İsim
Hasan
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı

Ekler

• 20220904_182843.jpg
    20220904_182843.jpg
    91.7 KB · Hit: 24
@OUHasan

Hasan senden bunu hiç beklemezdim . Kırıldım , Seni en azından tarihini bilen biri olarak görürdüm ama yanılmışım .

Hasan kalbimi çok kırdın , bravo .. Ben senin internetten oradan buradan görüp de eksik bilgiyle tarih konuşacağını hiç düşünmezdim harbi kırıldım .

Yukarıda ki linklerden Osmanlı ' da Meşrutiyet bu arada Meşrutiyet demek Anayasal Monarşidir .

MEŞRUTİYET = ANLAMI ANAYASAL MONARŞİ

harbi diyorum çok kırdın kalbimi .

Şaka değil gerçekten : Meşrutiyet demek Anayasal monarşi demektir .

OUHasan

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,279
İsim
Hasan
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı
Bak bunu bilmiyordum. İnsanız biz de şurada hata yaparız değil mi?

Dediğim gibi bak Anayasal Monarşi ile yönetilen Osmanlı'nın durumu resmen yerlerde içler acısı mahvoldu gitti.

Hasan bak özür diliyorum senden , cidden içten özür diliyorum .

Ama Allah rızası için ; bazı şeylerin doğruluğunu teyit için bir milyon tane başka şeye ihtiyaç oluyor .

Bak İsviçre'ye Allah Rızası için . Dünyanın en refah dolu ve en iyi ülkelerinden olan İsviçre 'de yönetim senin dediklerinden tamamen farklı .

İkili bir sistem kullanıyorlar orada . Yani Mesele gidip şu yönetim sistemini alalım geçmişte iyiydi falan değil .

Mesele .. Millet ve Devlet . Ülke .

1662306090367.png

OUHasan

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,279
İsim
Hasan
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı
Yok abi ne özrü? estağfurullah.

Buraya yazdığına göre görmüşsündür . Ben vatani görevimi o şekilde icra ettim bak , Sende vatani görevini yaparsan doğuda göreceksin tatbik edeceksin .

Hiçbir kötülük yapmamama rağmen ne saçmalıklar yaşadım ; yeni gelenlerden birisinin babaannesi vefat etmiş çocuğun elinden silahını aldım . Araçtan indim . Araçtaki görevliye söyledim . Birisine de kırmızı kolluğu verdim . Telsizden kodla anons geçtim . Benim için araç geldi . Silahımı teslim aldım çocuğun silahı da teslim ettim . Gittim bilmem kaç saat nöbet tuttum . Araç geldi kolluğu geri aldım gerisin geri kilometrelerce koşmaya yürümeye devam ettim .

30 kişilik bir grubun arasına daldım , anlattım sana olanları , her seferinde ama her seferinde sırtımdan vuruldum .

Çocuk çıldırdı , ben gideceğim ben gideceğim korkuyorum diye .. Çocuğu çökerttim eline de telefon verdirdim .. Fırtına da gözetleme yaptım .
dışarı da .

Benle aynı zamanda gelenlerin hepsi bana düşman ; yeni gelenler de onlardan korkusuna bana düşman ; komutanlar da kirli düzeni bozduğum için bana düşman ; Sürekli kavga kavga kavga ..

Askeriye burası .. Demokrasi yok . Ama görüyorsun insanları .

30 kişiden dayak yiyen adamı kurtarıyorum . 30 kişi beni öldürecek neredeyse anlattım sana .. Bildiğin dövüşe dövüşe 30 kişiden kurtuluyorum .
Biri senin için öyle kavga etse sen o adamı sırtından vurur musun ?

Çocuk geliyor bir kaç ay sonra biz buranın ağası olacağız .. sende sesini çıkarmayacaksın diyor !

Yeni gelenlere eziyetler yapacaklar darp edecekler işkence edecekler .

Buna da askerlik diyorlar .

Önce sıfırdan bir şeref namus onur haysiyet prensip etik eğitimi vermek gerekiyor bizim milletimize .

Böyle bir toplumda ne yapsan gereksiz ne yapsan faydasız yani .

Hayatın her alanında bu çarpıklık bu şirretlik ve çirkeflik var . Bu da bizim milletin kültüründen .

OUHasan

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,279
İsim
Hasan
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı
Parlamenter sistemli federal devlet daha mantıklı olur bence
Aslında bunu da düşünüyorum uzun zamandır da acaba federal devlette nsaıl bir şey olacak? Mesela doğuda Kürtler çoğunlukta, Karadeniz'de Lazlar falan her şehir devlet mi olacak yoksa her bölge mi devlet olacak federal yönetimde? kafalar karışık. :)

Tabi tarihin bütün güçlü devletleri dinle yönetilmedi tabi

Tarihin bütün güçlü devletleri sekülerleştikçe büyük bir ekonomiye ve güce kavuştular . Ne zaman ki .. Dinle yönetmeye başladılar o zaman da battılar .

Sıfırdan tarih bilmeden oradan buradan havalı cümlelerle tarih duyunca insan çabucak kanıyor söyledim .
Mesaj otomatik birleştirildi:

Aslında bunu da düşünüyorum uzun zamandır da acaba federal devlette nsaıl bir şey olacak? Mesela doğuda Kürtler çoğunlukta, Karadeniz'de Lazlar falan her şehir devlet mi olacak yoksa her bölge mi devlet olacak federal yönetimde? kafalar karışık. :)

İsviçre'nin ki federe değil kanton denilen bir şey kantona bölmüşler idari olarak; doğrudan demokrasi diye bir şey oy çokluğuna gerek yok . Bir limit var o limiti aştığında istediğin kanunu yasayı teklifi veto ediyorsun halk olarak . Diyelim sınır 100 000 mi ? o zaman 100 000 imza toplatın mı direkmen veto ediyorsun herhangi bir kanunu

çift yönetim var her iki konseyde isviçre'yi temsil ediyor . Yani tek bir cumhurbaşkanı yok iki cumhurbaşkanı var gibi düşün .

Bizdeki Recep Bey'in yanında bir tane daha cumhurbaşkanı varmış gibi yani ikisi birlikte yönetiyorlar öyle düşünelim :D

Her ilin diyelim İzmir mi ? İzmir'in bir hükümeti var . Konya ' mı Konya'nın bir hükümeti var . Bu hükümetler de toplaşıyor .. Toplaşanlar da bir daha toplaşıyor . En üstünde de iki tane adam oluyor mesele bu yani .

Onların kantonları bizim illere denk geliyor yani .

Son düzenleme:

UmutYiğit

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,322
İsim
Umut Yiğit Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Klavye
Başlık biraz saçma olabilir. Britanya modeli derken biliyorsunuz ki İngiltere de hem kraliçe hemde seçilmiş başkan var ve İngiltere'de laiklik yok fakat sekülerlik var. Bazen keşke bizde laik değil de seküler olsaydık ve Osmanlı hanedanını surgun edilmeseydi diye düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?
Ben olamayacağımız düşüncesindeyim.
Türk halkı güçlü olana tapmaya meyilli maalesef. Nerede güçlü birini görse taparlar, bu adam mafya babası da olsa siyasi parti lideri de olsa farketmiyor. Ben hanedanlığın günümüzde şov olduğunu düşünen biriyim.

Top Bottom