Neler Yeni

Ucuz Fiyat/Performans Kasası Arayanlar İnceleyebilir (AMD APU)

KaanRzGr

80+
Katılım
29 Nisan 2020
Mesajlar
135
Dahası  
Reaksiyon skoru
58
Konum
Mersin
İsim
Kaan Rüzgar
Instagram
kaanrzgr
Steam
KaanRzGr
Facebook
KaanRzGr
Twitter
KaanRzGr
Merhaba arkadaşlar.
Bugün size yaklaşık 2.500₺-3.000₺ bütçeyle toplanabilecek bir sistem önereceğim.
Öncelikle işlemci olarak daha önceden Donanım Arşivi'nin Youtube kanalında incelenmiş olan "Ryzen 5 APU"ları kullanacağız.
Eminim ki işlemciler hakkında artık hemen hemen herkesin belli başlı bilgileri vardır. Yani hangi işlemciyi kullanmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Ama benim bu yazıyı yazma sebebim işlemciden çok diğer bileşenler hakkında öneride bulunmak. Yinede işlemciyle başlayalım:


- AMD Ryzen 5 2400G (1.050₺-1.200₺):

ryzen 5 2400g.jpg


Bu işlemciyi önerme sebebim fiyatına göre gerçekten çok büyük bir performans gösteriyor olması. Ama birazcık daha bütçeniz varsa eğer bunun yerine bazen indirimlerde de bulabileceğiniz "Ryzen 5 3400G" işlemciye 200₺ farkla sahip olabilirsiniz. Grafik olarak işlemcide de "AMD Radeon Vega 11" bulunuyor. İki işlemci arasında belli başlı farklar var; "GHz, MHz ve NM".
Ryzen 5 2400G "3.6-3.9GHz, 1250MHz ve 14NM" özelliklerine sahipken, Ryzen 5 3400G "3.7-4.2GHz, 1400MHz ve 12NM" özelliklerine sahip.
Tabi ki farklar az gibi görünse bile imkanınız varsa Ryzen 5 3400G çok daha mantıklı bir seçim.

İşlemciden sonra benim fiyat/performans olarak çok çok hoşuma giden bir anakarta geçiyoruz. Yine fiyatına göre performansı çok yüksek olan ve üstelik bilindik bir marka olan bir anakart tavsiye edeceğim.


- MSI A320M-A PRO (400₺):
msı.png



Bu anakartın en sevdiğim yanlarından biri bu fiyata rağmen 3200MHz RAM hızına ulaşabilmesi. Ufak bir Overclock işlemi yaparak taktığımız RAM'leri tabi ki RAM'lerimiz de 3200MHz ise anakartımızda tam performans olarak kullanabiliyoruz. "Nerden bulalım 3200MHz RAM alacak parayı" dediğinizi duyar gibiyim :) Bunun içinde size küçük bir sürprizim olacak.
Desteklediği MHz değerinden bahsettik. Bunun dışında anakartımızda toplam 32GB RAM destekleyecek şekilde 2 adet "288pin DIMM " RAM bellek yuvamız bulunmakta. Ve bunun yanı sıra 4096x2160 (4K) kalitede görüntü çıkışı sağlayabilen "DVI-D ve HDMI" portlarını bize sunuyor.
Ses konusunda da yine bize, AUDIO BOOST ile tıpkı harici bir ses kartı gibi olan HD ses işlemcisine, adanmış amplifikatöre ve yüksek kaliteli ses kapasitörlerine sahip olan dahili bir ses kartı sunuyor. Üstelik bu bileşenlerin hepsi anakartın diğer kısımlarından fiziksel olarak izole edilerek ses sinyalinin en saf haliyle iletilmesi sağlanacak şekilde dizayn edilmiş.
Bunun dışında da son olarak söyleyebileceğim bir başka özelliği; MSI Super Charger USB portları sayesinde cihazlarınızı daha hızlı şarj edebiliyor olmanız. Yani anlaşılıyor ki MSI anakart yapmadan önce "nasıl daha yararlı hale getirebilirim" diye harbi harbi düşünüyor. Helal olsun :)

Şimdi size bir sürprizim olduğunu söylemiştim. "3200MHz RAM'i alacak parayı nerden bulacağız"" diye düşünmenize gerek yok :)
Sağolsun NeoForza bu konuda bizlerin halini anlıyor gibi görünüyor :)


- NeoForza Black Faye (560₺):
8-gb-ddr4-3600mhz-neoforza-black-faye-sogutuculu-cl19-siyahnmud480e82-3600db11-RAM-neoforza-11...jpg

Evet arkadaşlar tam olarak tahmin ettiğiniz gibi bu RAM tam olarak 3200MHz işlem hızına sahip. "E kardeşim zaten 500₺ gibi rakamlar 8GB 3200MHz RAM'ler için normal değil mi?" diyorsunuz muhtemelen, ama bu RAM tek olarak 16GB :) Bilerek başlığına kaç GB olduğunu yazmadım :) "NeoForza 16GB Black Faye" olarak Google'da aratırsanız bu fiyatlarda bu kadar güzel bir RAM'e sahip olabilirsiniz.
Tabi ki 8GB modelleri var onlar daha uygun. 300₺ civarında fiyatları var. Hatta 8GB olan 3200MHz'lik RAM'lerde fiyatı uygun olan 1-2 marka daha var. Mesela HP'nin bile 310₺'ye böyle bir RAM'i var.
16GB almamızın 3 sebebi var.
Birincisi; ucuz olması. Yani zaten 8GB'a 300₺ vereceksin. 200₺ daha ver 16'lık tak. Evet mantıksız bir sebep gibi görünüyor. Ama kalan 2 sebep söz konusu olunca mantıklı gelecek. İkinci sebebi anakartımızın 32GB RAM desteklemesi, ve son olarak üçüncü sebebimiz de işlemcimizdeki ekran kartının 2GB bellek kullanması. Yani ekran kartımız 2GB'ımızı aldığı an 6GB hatta 5,95GB veya belki de daha aşağıda bir RAM miktarı bize kalıyor. Bu da eğer RAM ihtiyacı yüksek olan oyunlar oynuyorsak sorun yaşamamıza sebep oluyor. Ve "Anakartımız 32GB RAM destekliyor" demiştim. Geleceğe yönelik düşünürsek, 8GB RAM'le bu sistemi kullandığınızı düşünün. İleride yetersiz geldi ve sistemi yükseltmeniz gerek. 8GB'lık bir RAM daha alırsanız 16GB, 16GB'lık RAM alırsanız 8GB'ınız boşa gitmiş oluyor. Bu yüzden 16GB RAM ile toplamak çok daha mantıklı. Ekran kartı 2GB isterse 4-5GB alsın yine size sorunsuz bir oyun deneyimi yaşatacak kadar RAM belleğe sahip olacaksınız. İşte bu yüzden bu sistemizi 16GB'lık model ile toplamanızı şiddetle öneririm.
Ve bu RAM belleğimizin son güzel özelliği de soğutuculu olması. Fiyatı, MHz'i ve kapasitesinin yanında bir de kendi soğutucusu bulunuyor. Sana da teşekkür ederiz NeoForza :)

Şimdi sırada sistemimizin bel kemiği diyebileceğimiz ve yine fiyatına göre muhteşem bir performans ve şıklığa sahip olan Power Supply (Güç Kaynağı)'miz var.


- GameTech GTP-600 (320₺) :
gametech-gtp-600-RGB-600w-80-plus-bronze-power-supply-guc-kaynagi__1278349516627430.jpg

Özelliklerini anlatırken ki heyecanı kaçmasın diye başlığa bilerek yazmıyorum :) Ancak ürün modelinde küçük bir spoiler veriyor zaten. Bu güç kaynağımız 600W güce sahip ve bunun yanında 80 Plus Bronze sertifikası bulunuyor. Üstelik bunlarla kalmıyor ve üzerinde RGB Led Efekt değiştirme butonuyla beraber Rainbow Led özelliği bulunuyor. Yüksek akım koruması, otomatik fan hız kontrolü, kısa devre koruması özelliklerinin yanı sıra güç kaynağımızda AMD anakartlar için 12V CPU 8+4 PIN güç girişi bulunuyor. Tamamen sistemimiz için üretilmiş bir güç kaynağı diyebiliriz :)
Şimdi "Bu sisteme bu kadar güçlü bir güç kaynağına gerek var mı?" diyebilirsiniz. Tabi ki yok. Ancak ben yine sistemimiz geliştirilmeye açık olsun diye düşünerek bunları seçiyorum. Sistemimiz için 400W belki 350W bir güç kaynağı yeterli olabilir ama ileride geliştirmek istersek takacağımız ekran kartı güçlü olursa en az 550W-600W bir güç kaynağına ihtiyacımız olacak. Ve bu güç kaynağının fiyatı da çok uygun. Daha düşük W değerlerine sahip olan güç kaynağına bu kadar para vereceğime bunu almak bana daha mantıklı geliyor.

En önemli parçaların tavsiyelerini verdim. Son olarak kasamız ve SSD'miz kaldı.
Kasa olarak eğer fiyatı çok daha uygun bir hale getirmek istiyorsanız ucuz normal kasalar alabilirsiniz. Ancak o kasaların soğutması yetersiz olacağı için pek tavsiye etmiyorum. Yine sizin için uygun bir kasa önerim var.


- POWER BOOST VK-G2090C (240₺):
power-boost-vk-c12b-RGB-usb-3-0-mid-tower-kasa-5.jpg

Bu kasayı önermemin en önemli sebebi içerisinde RGB fanlarıyla birlikte gelmesi. Önünde 2 adet ve arkasında 1 adet olacak şekilde toplam da 3 adet RGB fanla birlikte geliyor. Bunun yanında sayabileceğimiz diğer özelliklerine gelirsek; kasamız ATX, Micro-ATX destekli. 7 adet genişleme yuvasına sahip. Ön panelinde 1 adet USB 3.0, 3 adet USB 2.0 ve bunların yanında standart olarak HD ses ve mikrofon girişi bulunuyor. Ancak kasa içerisinde bir PSU bulunmuyor. Gerek yok güç kaynağımızı kendimiz seçmiştik zaten :) Kasa görünüş olarak şık ve RGB fanlarıyla oyuncu kasası olduğunu belli eden bir görünüme sahip.

Son olarak depolama kısmına geldik. Yüksek depo alanı isteyenler HDD'leri tercih edebilir, ancak ben en çok hıza önem verdiğim için SSD'leri tercih ediyorum. Önerdiğim kasada 3 adet depolama yuvası bulunuyor.Yani daha sonra depolama da çoğaltılabilir. Ancak başlangıç olarak önerdiğim şey boyutu ve fiyatı ne çok fazla ne de çok düşük olan ortalama bir SSD.


- James Donkey JD240 (270₺):
5ae0932f3e8c1_500.jpg

Bu SSD'nin de bize avantaj sağlayan yanı fiyat olarak en ucuz ve en performanslı SSD olması. SSD'miz 240GB hafıza ve 560MB-500MB/sn okuma-yazma hızına sahip. Üstelik bu SSD'de "Samsung, Intel" gibi bildiğimiz bir çok markalarla birlikte yapılan çip setleri kullanılıyormuş. Hızlı olması ve takılmıyor olması bana yetiyor zaten :) Aslında marka takıntım yok. Sadece içinizin rahat olması için bu ayrıntılardan bahsediyorum.

Dediğim gibi SSD yerine bu fiyatlarda olan 1TB'lık bir HDD'de alabilirsiniz ama bu tabii ki de sizin seçiminiz.


Oyunları akıcı bir şekilde oynayabilmek için en az 30FPS almanız gerekiyor.

Bu sistemin bazı oyunlarda ki FPS değerleri:

- Apex Legends: 40-70 FPS
- CS GO: 75-115 FPS
- Fortnite: 48-110 FPS
- GTA V: 37-55 FPS
- League Of Legends: 85-120 FPS
- PUBG: 35-50 FPS

Ben araştırmalarım sonucu en uygun bulduğum parçaları belki birine yardımcı olurum diye sizlerle paylaştım. Umarım gerçekten birilerine yararım olmuştur. Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer sorularınız için benimle buradan veya sosyal medya hesaplarımdan iletişime geçebilirsiniz.

- Kaan Rüzgar


İnstagram: @kaanrzgr
Twitter: @KaanRzGr
 
Son düzenleme:

KaanRzGr

80+
Katılım
29 Nisan 2020
Mesajlar
135
Dahası  
Reaksiyon skoru
58
Konum
Mersin
İsim
Kaan Rüzgar
Instagram
kaanrzgr
Steam
KaanRzGr
Facebook
KaanRzGr
Twitter
KaanRzGr
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
gta 5 kaldırır mı ?
Gta 5 için sisteminde 8GB ram olması gerekiyor. Ancak bu Sistemi 8GB RAM ile toplarsan 2GB'ı ekran kartının almasına rağmen "30-40FPS" arası bir performans alıyorsun. Bir oyunu akıcı ve rahat oynayabilmen için en az 30FPS'le oynaman gerekiyor. Ben sistemi 16GB olarak topladım. 2GB'ı dahili ekran alınca 14GB kalıyor. Yani arkadaşımızın da dediği gibi gerçekten "GTA 5'in içinden geçer" bu sistem :)
 
Katılım
26 Nisan 2020
Mesajlar
17
Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Hasan Berkant Barutçu
Merhaba arkadaşlar.
Bugün size yaklaşık 2.500₺-3.000₺ bütçeyle toplanabilecek bir sistem önereceğim.
Öncelikle işlemci olarak daha önceden Donanım Arşivi'nin Youtube kanalında incelenmiş olan "Ryzen 5 APU"ları kullanacağız.
Eminim ki işlemciler hakkında artık hemen hemen herkesin belli başlı bilgileri vardır. Yani hangi işlemciyi kullanmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Ama benim bu yazıyı yazma sebebim işlemciden çok diğer bileşenler hakkında öneride bulunmak. Yinede işlemciyle başlayalım:


- AMD Ryzen 5 2400G (1.050₺-1.200₺):

Alıntıyı görüntüle


Bu işlemciyi önerme sebebim fiyatına göre gerçekten çok büyük bir performans gösteriyor olması. Ama birazcık daha bütçeniz varsa eğer bunun yerine bazen indirimlerde de bulabileceğiniz "Ryzen 5 3400G" işlemciye 200₺ farkla sahip olabilirsiniz. Grafik olarak işlemcide de "AMD Radeon Vega 11" bulunuyor. İki işlemci arasında belli başlı farklar var; "GHz, MHz ve NM".
Ryzen 5 2400G "3.6-3.9GHz, 1250MHz ve 14NM" özelliklerine sahipken, Ryzen 5 3400G "3.7-4.2GHz, 1400MHz ve 12NM" özelliklerine sahip.
Tabi ki farklar az gibi görünse bile imkanınız varsa Ryzen 5 3400G çok daha mantıklı bir seçim.

İşlemciden sonra benim fiyat/performans olarak çok çok hoşuma giden bir anakarta geçiyoruz. Yine fiyatına göre performansı çok yüksek olan ve üstelik bilindik bir marka olan bir anakart tavsiye edeceğim.


- MSI A320M-A PRO (400₺):
Alıntıyı görüntüle


Bu anakartın en sevdiğim yanlarından biri bu fiyata rağmen 3200MHz RAM hızına ulaşabilmesi. Ufak bir Overclock işlemi yaparak taktığımız RAM'leri tabi ki RAM'lerimiz de 3200MHz ise anakartımızda tam performans olarak kullanabiliyoruz. "Nerden bulalım 3200MHz RAM alacak parayı" dediğinizi duyar gibiyim :) Bunun içinde size küçük bir sürprizim olacak.
Desteklediği MHz değerinden bahsettik. Bunun dışında anakartımızda toplam 32GB RAM destekleyecek şekilde 2 adet "288pin DIMM " RAM bellek yuvamız bulunmakta. Ve bunun yanı sıra 4096x2160 (4K) kalitede görüntü çıkışı sağlayabilen "DVI-D ve HDMI" portlarını bize sunuyor.
Ses konusunda da yine bize, AUDIO BOOST ile tıpkı harici bir ses kartı gibi olan HD ses işlemcisine, adanmış amplifikatöre ve yüksek kaliteli ses kapasitörlerine sahip olan dahili bir ses kartı sunuyor. Üstelik bu bileşenlerin hepsi anakartın diğer kısımlarından fiziksel olarak izole edilerek ses sinyalinin en saf haliyle iletilmesi sağlanacak şekilde dizayn edilmiş.
Bunun dışında da son olarak söyleyebileceğim bir başka özelliği; MSI Super Charger USB portları sayesinde cihazlarınızı daha hızlı şarj edebiliyor olmanız. Yani anlaşılıyor ki MSI anakart yapmadan önce "nasıl daha yararlı hale getirebilirim" diye harbi harbi düşünüyor. Helal olsun :)

Şimdi size bir sürprizim olduğunu söylemiştim. "3200MHz RAM'i alacak parayı nerden bulacağız"" diye düşünmenize gerek yok :)
Sağolsun NeoForza bu konuda bizlerin halini anlıyor gibi görünüyor :)


- NeoForza Black Faye (560₺):
Alıntıyı görüntüle
Evet arkadaşlar tam olarak tahmin ettiğiniz gibi bu RAM tam olarak 3200MHz işlem hızına sahip. "E kardeşim zaten 500₺ gibi rakamlar 8GB 3200MHz RAM'ler için normal değil mi?" diyorsunuz muhtemelen, ama bu RAM tek olarak 16GB :) Bilerek başlığına kaç GB olduğunu yazmadım :) "NeoForza 16GB Black Faye" olarak Google'da aratırsanız bu fiyatlarda bu kadar güzel bir RAM'e sahip olabilirsiniz.
Tabi ki 8GB modelleri var onlar daha uygun. 300₺ civarında fiyatları var. Hatta 8GB olan 3200MHz'lik RAM'lerde fiyatı uygun olan 1-2 marka daha var. Mesela HP'nin bile 310₺'ye böyle bir RAM'i var.
16GB almamızın 3 sebebi var.
Birincisi; ucuz olması. Yani zaten 8GB'a 300₺ vereceksin. 200₺ daha ver 16'lık tak. Evet mantıksız bir sebep gibi görünüyor. Ama kalan 2 sebep söz konusu olunca mantıklı gelecek. İkinci sebebi anakartımızın 32GB RAM desteklemesi, ve son olarak üçüncü sebebimiz de işlemcimizdeki ekran kartının 2GB bellek kullanması. Yani ekran kartımız 2GB'ımızı aldığı an 6GB hatta 5,95GB veya belki de daha aşağıda bir RAM miktarı bize kalıyor. Bu da eğer RAM ihtiyacı yüksek olan oyunlar oynuyorsak sorun yaşamamıza sebep oluyor. Ve "Anakartımız 32GB RAM destekliyor" demiştim. Geleceğe yönelik düşünürsek, 8GB RAM'le bu sistemi kullandığınızı düşünün. İleride yetersiz geldi ve sistemi yükseltmeniz gerek. 8GB'lık bir RAM daha alırsanız 16GB, 16GB'lık RAM alırsanız 8GB'ınız boşa gitmiş oluyor. Bu yüzden 16GB RAM ile toplamak çok daha mantıklı. Ekran kartı 2GB isterse 4-5GB alsın yine size sorunsuz bir oyun deneyimi yaşatacak kadar RAM belleğe sahip olacaksınız. İşte bu yüzden bu sistemizi 16GB'lık model ile toplamanızı şiddetle öneririm.
Ve bu RAM belleğimizin son güzel özelliği de soğutuculu olması. Fiyatı, MHz'i ve kapasitesinin yanında bir de kendi soğutucusu bulunuyor. Sana da teşekkür ederiz NeoForza :)

Şimdi sırada sistemimizin bel kemiği diyebileceğimiz ve yine fiyatına göre muhteşem bir performans ve şıklığa sahip olan Power Supply (Güç Kaynağı)'miz var.


- GameTech GTP-600 (320₺) :
Alıntıyı görüntüle
Özelliklerini anlatırken ki heyecanı kaçmasın diye başlığa bilerek yazmıyorum :) Ancak ürün modelinde küçük bir spoiler veriyor zaten. Bu güç kaynağımız 600W güce sahip ve bunun yanında 80 Plus Bronze sertifikası bulunuyor. Üstelik bunlarla kalmıyor ve üzerinde RGB LED Efekt değiştirme butonuyla beraber Rainbow LED özelliği bulunuyor. Yüksek akım koruması, otomatik fan hız kontrolü, kısa devre koruması özelliklerinin yanı sıra güç kaynağımızda AMD anakartlar için 12V CPU 8+4 PIN güç girişi bulunuyor. Tamamen sistemimiz için üretilmiş bir güç kaynağı diyebiliriz :)
Şimdi "Bu sisteme bu kadar güçlü bir güç kaynağına gerek var mı?" diyebilirsiniz. Tabi ki yok. Ancak ben yine sistemimiz geliştirilmeye açık olsun diye düşünerek bunları seçiyorum. Sistemimiz için 400W belki 350W bir güç kaynağı yeterli olabilir ama ileride geliştirmek istersek takacağımız ekran kartı güçlü olursa en az 550W-600W bir güç kaynağına ihtiyacımız olacak. Ve bu güç kaynağının fiyatı da çok uygun. Daha düşük W değerlerine sahip olan güç kaynağına bu kadar para vereceğime bunu almak bana daha mantıklı geliyor.

En önemli parçaların tavsiyelerini verdim. Son olarak kasamız ve SSD'miz kaldı.
Kasa olarak eğer fiyatı çok daha uygun bir hale getirmek istiyorsanız ucuz normal kasalar alabilirsiniz. Ancak o kasaların soğutması yetersiz olacağı için pek tavsiye etmiyorum. Yine sizin için uygun bir kasa önerim var.


- POWER BOOST VK-G2090C (240₺):
Alıntıyı görüntüle

Bu kasayı önermemin en önemli sebebi içerisinde RGB fanlarıyla birlikte gelmesi. Önünde 2 adet ve arkasında 1 adet olacak şekilde toplam da 3 adet RGB fanla birlikte geliyor. Bunun yanında sayabileceğimiz diğer özelliklerine gelirsek; kasamız ATX, Micro-ATX destekli. 7 adet genişleme yuvasına sahip. Ön panelinde 1 adet USB 3.0, 3 adet USB 2.0 ve bunların yanında standart olarak HD ses ve mikrofon girişi bulunuyor. Ancak kasa içerisinde bir PSU bulunmuyor. Gerek yok güç kaynağımızı kendimiz seçmiştik zaten :) Kasa görünüş olarak şık ve RGB fanlarıyla oyuncu kasası olduğunu belli eden bir görünüme sahip.

Son olarak depolama kısmına geldik. Yüksek depo alanı isteyenler HDD'leri tercih edebilir, ancak ben en çok hıza önem verdiğim için SSD'leri tercih ediyorum. Önerdiğim kasada 3 adet depolama yuvası bulunuyor.Yani daha sonra depolama da çoğaltılabilir. Ancak başlangıç olarak önerdiğim şey boyutu ve fiyatı ne çok fazla ne de çok düşük olan ortalama bir SSD.


- James Donkey JD240 (270₺):
Alıntıyı görüntüle
Bu SSD'nin de bize avantaj sağlayan yanı fiyat olarak en ucuz ve en performanslı SSD olması. SSD'miz 240GB hafıza ve 560MB-500MB/sn okuma-yazma hızına sahip. Üstelik bu SSD'de "Samsung, Intel" gibi bildiğimiz bir çok markalarla birlikte yapılan çip setleri kullanılıyormuş. Hızlı olması ve takılmıyor olması bana yetiyor zaten :) Aslında marka takıntım yok. Sadece içinizin rahat olması için bu ayrıntılardan bahsediyorum.

Dediğim gibi SSD yerine bu fiyatlarda olan 1TB'lık bir HDD'de alabilirsiniz ama bu tabii ki de sizin seçiminiz.

Ben araştırmalarım sonucu en uygun bulduğum parçaları belki birine yardımcı olurum diye sizlerle paylaştım. Umarım gerçekten birilerine yararım olmuştur. Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer sorularınız için benimle iletişime geçebilirsiniz.


- Kaan Rüzgar

İnstagram:
@KaanRzGr
Twitter: @KaanRzGr
Kaan bana ince hesap pc toplama sihirbazından benzer veya aynısını toplar mısın
 

White_Recon

80+ Bronze
Katılım
26 Nisan 2020
Mesajlar
1,187
Dahası  
Reaksiyon skoru
818
Konum
Eskişehir
İsim
Hasan
Merhaba arkadaşlar.
Bugün size yaklaşık 2.500₺-3.000₺ bütçeyle toplanabilecek bir sistem önereceğim.
Öncelikle işlemci olarak daha önceden Donanım Arşivi'nin Youtube kanalında incelenmiş olan "Ryzen 5 APU"ları kullanacağız.
Eminim ki işlemciler hakkında artık hemen hemen herkesin belli başlı bilgileri vardır. Yani hangi işlemciyi kullanmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Ama benim bu yazıyı yazma sebebim işlemciden çok diğer bileşenler hakkında öneride bulunmak. Yinede işlemciyle başlayalım:


- AMD Ryzen 5 2400G (1.050₺-1.200₺):

Alıntıyı görüntüle


Bu işlemciyi önerme sebebim fiyatına göre gerçekten çok büyük bir performans gösteriyor olması. Ama birazcık daha bütçeniz varsa eğer bunun yerine bazen indirimlerde de bulabileceğiniz "Ryzen 5 3400G" işlemciye 200₺ farkla sahip olabilirsiniz. Grafik olarak işlemcide de "AMD Radeon Vega 11" bulunuyor. İki işlemci arasında belli başlı farklar var; "GHz, MHz ve NM".
Ryzen 5 2400G "3.6-3.9GHz, 1250MHz ve 14NM" özelliklerine sahipken, Ryzen 5 3400G "3.7-4.2GHz, 1400MHz ve 12NM" özelliklerine sahip.
Tabi ki farklar az gibi görünse bile imkanınız varsa Ryzen 5 3400G çok daha mantıklı bir seçim.

İşlemciden sonra benim fiyat/performans olarak çok çok hoşuma giden bir anakarta geçiyoruz. Yine fiyatına göre performansı çok yüksek olan ve üstelik bilindik bir marka olan bir anakart tavsiye edeceğim.


- MSI A320M-A PRO (400₺):
Alıntıyı görüntüle


Bu anakartın en sevdiğim yanlarından biri bu fiyata rağmen 3200MHz RAM hızına ulaşabilmesi. Ufak bir Overclock işlemi yaparak taktığımız RAM'leri tabi ki RAM'lerimiz de 3200MHz ise anakartımızda tam performans olarak kullanabiliyoruz. "Nerden bulalım 3200MHz RAM alacak parayı" dediğinizi duyar gibiyim :) Bunun içinde size küçük bir sürprizim olacak.
Desteklediği MHz değerinden bahsettik. Bunun dışında anakartımızda toplam 32GB RAM destekleyecek şekilde 2 adet "288pin DIMM " RAM bellek yuvamız bulunmakta. Ve bunun yanı sıra 4096x2160 (4K) kalitede görüntü çıkışı sağlayabilen "DVI-D ve HDMI" portlarını bize sunuyor.
Ses konusunda da yine bize, AUDIO BOOST ile tıpkı harici bir ses kartı gibi olan HD ses işlemcisine, adanmış amplifikatöre ve yüksek kaliteli ses kapasitörlerine sahip olan dahili bir ses kartı sunuyor. Üstelik bu bileşenlerin hepsi anakartın diğer kısımlarından fiziksel olarak izole edilerek ses sinyalinin en saf haliyle iletilmesi sağlanacak şekilde dizayn edilmiş.
Bunun dışında da son olarak söyleyebileceğim bir başka özelliği; MSI Super Charger USB portları sayesinde cihazlarınızı daha hızlı şarj edebiliyor olmanız. Yani anlaşılıyor ki MSI anakart yapmadan önce "nasıl daha yararlı hale getirebilirim" diye harbi harbi düşünüyor. Helal olsun :)

Şimdi size bir sürprizim olduğunu söylemiştim. "3200MHz RAM'i alacak parayı nerden bulacağız"" diye düşünmenize gerek yok :)
Sağolsun NeoForza bu konuda bizlerin halini anlıyor gibi görünüyor :)


- NeoForza Black Faye (560₺):
Alıntıyı görüntüle
Evet arkadaşlar tam olarak tahmin ettiğiniz gibi bu RAM tam olarak 3200MHz işlem hızına sahip. "E kardeşim zaten 500₺ gibi rakamlar 8GB 3200MHz RAM'ler için normal değil mi?" diyorsunuz muhtemelen, ama bu RAM tek olarak 16GB :) Bilerek başlığına kaç GB olduğunu yazmadım :) "NeoForza 16GB Black Faye" olarak Google'da aratırsanız bu fiyatlarda bu kadar güzel bir RAM'e sahip olabilirsiniz.
Tabi ki 8GB modelleri var onlar daha uygun. 300₺ civarında fiyatları var. Hatta 8GB olan 3200MHz'lik RAM'lerde fiyatı uygun olan 1-2 marka daha var. Mesela HP'nin bile 310₺'ye böyle bir RAM'i var.
16GB almamızın 3 sebebi var.
Birincisi; ucuz olması. Yani zaten 8GB'a 300₺ vereceksin. 200₺ daha ver 16'lık tak. Evet mantıksız bir sebep gibi görünüyor. Ama kalan 2 sebep söz konusu olunca mantıklı gelecek. İkinci sebebi anakartımızın 32GB RAM desteklemesi, ve son olarak üçüncü sebebimiz de işlemcimizdeki ekran kartının 2GB bellek kullanması. Yani ekran kartımız 2GB'ımızı aldığı an 6GB hatta 5,95GB veya belki de daha aşağıda bir RAM miktarı bize kalıyor. Bu da eğer RAM ihtiyacı yüksek olan oyunlar oynuyorsak sorun yaşamamıza sebep oluyor. Ve "Anakartımız 32GB RAM destekliyor" demiştim. Geleceğe yönelik düşünürsek, 8GB RAM'le bu sistemi kullandığınızı düşünün. İleride yetersiz geldi ve sistemi yükseltmeniz gerek. 8GB'lık bir RAM daha alırsanız 16GB, 16GB'lık RAM alırsanız 8GB'ınız boşa gitmiş oluyor. Bu yüzden 16GB RAM ile toplamak çok daha mantıklı. Ekran kartı 2GB isterse 4-5GB alsın yine size sorunsuz bir oyun deneyimi yaşatacak kadar RAM belleğe sahip olacaksınız. İşte bu yüzden bu sistemizi 16GB'lık model ile toplamanızı şiddetle öneririm.
Ve bu RAM belleğimizin son güzel özelliği de soğutuculu olması. Fiyatı, MHz'i ve kapasitesinin yanında bir de kendi soğutucusu bulunuyor. Sana da teşekkür ederiz NeoForza :)

Şimdi sırada sistemimizin bel kemiği diyebileceğimiz ve yine fiyatına göre muhteşem bir performans ve şıklığa sahip olan Power Supply (Güç Kaynağı)'miz var.


- GameTech GTP-600 (320₺) :
Alıntıyı görüntüle
Özelliklerini anlatırken ki heyecanı kaçmasın diye başlığa bilerek yazmıyorum :) Ancak ürün modelinde küçük bir spoiler veriyor zaten. Bu güç kaynağımız 600W güce sahip ve bunun yanında 80 Plus Bronze sertifikası bulunuyor. Üstelik bunlarla kalmıyor ve üzerinde RGB LED Efekt değiştirme butonuyla beraber Rainbow LED özelliği bulunuyor. Yüksek akım koruması, otomatik fan hız kontrolü, kısa devre koruması özelliklerinin yanı sıra güç kaynağımızda AMD anakartlar için 12V CPU 8+4 PIN güç girişi bulunuyor. Tamamen sistemimiz için üretilmiş bir güç kaynağı diyebiliriz :)
Şimdi "Bu sisteme bu kadar güçlü bir güç kaynağına gerek var mı?" diyebilirsiniz. Tabi ki yok. Ancak ben yine sistemimiz geliştirilmeye açık olsun diye düşünerek bunları seçiyorum. Sistemimiz için 400W belki 350W bir güç kaynağı yeterli olabilir ama ileride geliştirmek istersek takacağımız ekran kartı güçlü olursa en az 550W-600W bir güç kaynağına ihtiyacımız olacak. Ve bu güç kaynağının fiyatı da çok uygun. Daha düşük W değerlerine sahip olan güç kaynağına bu kadar para vereceğime bunu almak bana daha mantıklı geliyor.

En önemli parçaların tavsiyelerini verdim. Son olarak kasamız ve SSD'miz kaldı.
Kasa olarak eğer fiyatı çok daha uygun bir hale getirmek istiyorsanız ucuz normal kasalar alabilirsiniz. Ancak o kasaların soğutması yetersiz olacağı için pek tavsiye etmiyorum. Yine sizin için uygun bir kasa önerim var.


- POWER BOOST VK-G2090C (240₺):
Alıntıyı görüntüle

Bu kasayı önermemin en önemli sebebi içerisinde RGB fanlarıyla birlikte gelmesi. Önünde 2 adet ve arkasında 1 adet olacak şekilde toplam da 3 adet RGB fanla birlikte geliyor. Bunun yanında sayabileceğimiz diğer özelliklerine gelirsek; kasamız ATX, Micro-ATX destekli. 7 adet genişleme yuvasına sahip. Ön panelinde 1 adet USB 3.0, 3 adet USB 2.0 ve bunların yanında standart olarak HD ses ve mikrofon girişi bulunuyor. Ancak kasa içerisinde bir PSU bulunmuyor. Gerek yok güç kaynağımızı kendimiz seçmiştik zaten :) Kasa görünüş olarak şık ve RGB fanlarıyla oyuncu kasası olduğunu belli eden bir görünüme sahip.

Son olarak depolama kısmına geldik. Yüksek depo alanı isteyenler HDD'leri tercih edebilir, ancak ben en çok hıza önem verdiğim için SSD'leri tercih ediyorum. Önerdiğim kasada 3 adet depolama yuvası bulunuyor.Yani daha sonra depolama da çoğaltılabilir. Ancak başlangıç olarak önerdiğim şey boyutu ve fiyatı ne çok fazla ne de çok düşük olan ortalama bir SSD.


- James Donkey JD240 (270₺):
Alıntıyı görüntüle
Bu SSD'nin de bize avantaj sağlayan yanı fiyat olarak en ucuz ve en performanslı SSD olması. SSD'miz 240GB hafıza ve 560MB-500MB/sn okuma-yazma hızına sahip. Üstelik bu SSD'de "Samsung, Intel" gibi bildiğimiz bir çok markalarla birlikte yapılan çip setleri kullanılıyormuş. Hızlı olması ve takılmıyor olması bana yetiyor zaten :) Aslında marka takıntım yok. Sadece içinizin rahat olması için bu ayrıntılardan bahsediyorum.

Dediğim gibi SSD yerine bu fiyatlarda olan 1TB'lık bir HDD'de alabilirsiniz ama bu tabii ki de sizin seçiminiz.


Oyunları akıcı bir şekilde oynayabilmek için en az 30FPS almanız gerekiyor.

Bu sistemin bazı oyunlarda ki FPS değerleri:

- Apex Legends: 40-70 FPS
- CS GO: 75-115 FPS
- Fortnite: 48-110 FPS
- GTA V: 37-55 FPS
- League Of Legends: 85-120 FPS
- PUBG: 35-50 FPS

Ben araştırmalarım sonucu en uygun bulduğum parçaları belki birine yardımcı olurum diye sizlerle paylaştım. Umarım gerçekten birilerine yararım olmuştur. Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer sorularınız için benimle iletişime geçebilirsiniz.

- Kaan Rüzgar

İnstagram:
@KaanRzGr
Twitter: @KaanRzGr
Uğraşılmış, emek verilmiş. Bir yandan okurken bir yandan da “helal olsun” dedim. Çünkü bu araştırmaları buradaki insanlara yardımcı olmak için yaptığınız apaçık ortada, bir çıkar gözetmeden gayet güzel bir paylaşım yapmışsınız. Teşekkür ederim. Sisteme ve FPS değerlerine gelince; -bence- 2500-3000₺ arası bir bilgisayarın şuanda bu oyunları açması bile güzel.
 

Eminertekin

80+ Silver
Katılım
1 Haziran 2020
Mesajlar
3,569
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,562
Konum
Kocaeli
İsim
Emin Ertekin
Merhaba arkadaşlar.
Bugün size yaklaşık 2.500₺-3.000₺ bütçeyle toplanabilecek bir sistem önereceğim.
Öncelikle işlemci olarak daha önceden Donanım Arşivi'nin Youtube kanalında incelenmiş olan "Ryzen 5 APU"ları kullanacağız.
Eminim ki işlemciler hakkında artık hemen hemen herkesin belli başlı bilgileri vardır. Yani hangi işlemciyi kullanmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Ama benim bu yazıyı yazma sebebim işlemciden çok diğer bileşenler hakkında öneride bulunmak. Yinede işlemciyle başlayalım:


- AMD Ryzen 5 2400G (1.050₺-1.200₺):

Alıntıyı görüntüle


Bu işlemciyi önerme sebebim fiyatına göre gerçekten çok büyük bir performans gösteriyor olması. Ama birazcık daha bütçeniz varsa eğer bunun yerine bazen indirimlerde de bulabileceğiniz "Ryzen 5 3400G" işlemciye 200₺ farkla sahip olabilirsiniz. Grafik olarak işlemcide de "AMD Radeon Vega 11" bulunuyor. İki işlemci arasında belli başlı farklar var; "GHz, MHz ve NM".
Ryzen 5 2400G "3.6-3.9GHz, 1250MHz ve 14NM" özelliklerine sahipken, Ryzen 5 3400G "3.7-4.2GHz, 1400MHz ve 12NM" özelliklerine sahip.
Tabi ki farklar az gibi görünse bile imkanınız varsa Ryzen 5 3400G çok daha mantıklı bir seçim.

İşlemciden sonra benim fiyat/performans olarak çok çok hoşuma giden bir anakarta geçiyoruz. Yine fiyatına göre performansı çok yüksek olan ve üstelik bilindik bir marka olan bir anakart tavsiye edeceğim.


- MSI A320M-A PRO (400₺):
Alıntıyı görüntüle


Bu anakartın en sevdiğim yanlarından biri bu fiyata rağmen 3200MHz RAM hızına ulaşabilmesi. Ufak bir Overclock işlemi yaparak taktığımız RAM'leri tabi ki RAM'lerimiz de 3200MHz ise anakartımızda tam performans olarak kullanabiliyoruz. "Nerden bulalım 3200MHz RAM alacak parayı" dediğinizi duyar gibiyim :) Bunun içinde size küçük bir sürprizim olacak.
Desteklediği MHz değerinden bahsettik. Bunun dışında anakartımızda toplam 32GB RAM destekleyecek şekilde 2 adet "288pin DIMM " RAM bellek yuvamız bulunmakta. Ve bunun yanı sıra 4096x2160 (4K) kalitede görüntü çıkışı sağlayabilen "DVI-D ve HDMI" portlarını bize sunuyor.
Ses konusunda da yine bize, AUDIO BOOST ile tıpkı harici bir ses kartı gibi olan HD ses işlemcisine, adanmış amplifikatöre ve yüksek kaliteli ses kapasitörlerine sahip olan dahili bir ses kartı sunuyor. Üstelik bu bileşenlerin hepsi anakartın diğer kısımlarından fiziksel olarak izole edilerek ses sinyalinin en saf haliyle iletilmesi sağlanacak şekilde dizayn edilmiş.
Bunun dışında da son olarak söyleyebileceğim bir başka özelliği; MSI Super Charger USB portları sayesinde cihazlarınızı daha hızlı şarj edebiliyor olmanız. Yani anlaşılıyor ki MSI anakart yapmadan önce "nasıl daha yararlı hale getirebilirim" diye harbi harbi düşünüyor. Helal olsun :)

Şimdi size bir sürprizim olduğunu söylemiştim. "3200MHz RAM'i alacak parayı nerden bulacağız"" diye düşünmenize gerek yok :)
Sağolsun NeoForza bu konuda bizlerin halini anlıyor gibi görünüyor :)


- NeoForza Black Faye (560₺):
Alıntıyı görüntüle
Evet arkadaşlar tam olarak tahmin ettiğiniz gibi bu RAM tam olarak 3200MHz işlem hızına sahip. "E kardeşim zaten 500₺ gibi rakamlar 8GB 3200MHz RAM'ler için normal değil mi?" diyorsunuz muhtemelen, ama bu RAM tek olarak 16GB :) Bilerek başlığına kaç GB olduğunu yazmadım :) "NeoForza 16GB Black Faye" olarak Google'da aratırsanız bu fiyatlarda bu kadar güzel bir RAM'e sahip olabilirsiniz.
Tabi ki 8GB modelleri var onlar daha uygun. 300₺ civarında fiyatları var. Hatta 8GB olan 3200MHz'lik RAM'lerde fiyatı uygun olan 1-2 marka daha var. Mesela HP'nin bile 310₺'ye böyle bir RAM'i var.
16GB almamızın 3 sebebi var.
Birincisi; ucuz olması. Yani zaten 8GB'a 300₺ vereceksin. 200₺ daha ver 16'lık tak. Evet mantıksız bir sebep gibi görünüyor. Ama kalan 2 sebep söz konusu olunca mantıklı gelecek. İkinci sebebi anakartımızın 32GB RAM desteklemesi, ve son olarak üçüncü sebebimiz de işlemcimizdeki ekran kartının 2GB bellek kullanması. Yani ekran kartımız 2GB'ımızı aldığı an 6GB hatta 5,95GB veya belki de daha aşağıda bir RAM miktarı bize kalıyor. Bu da eğer RAM ihtiyacı yüksek olan oyunlar oynuyorsak sorun yaşamamıza sebep oluyor. Ve "Anakartımız 32GB RAM destekliyor" demiştim. Geleceğe yönelik düşünürsek, 8GB RAM'le bu sistemi kullandığınızı düşünün. İleride yetersiz geldi ve sistemi yükseltmeniz gerek. 8GB'lık bir RAM daha alırsanız 16GB, 16GB'lık RAM alırsanız 8GB'ınız boşa gitmiş oluyor. Bu yüzden 16GB RAM ile toplamak çok daha mantıklı. Ekran kartı 2GB isterse 4-5GB alsın yine size sorunsuz bir oyun deneyimi yaşatacak kadar RAM belleğe sahip olacaksınız. İşte bu yüzden bu sistemizi 16GB'lık model ile toplamanızı şiddetle öneririm.
Ve bu RAM belleğimizin son güzel özelliği de soğutuculu olması. Fiyatı, MHz'i ve kapasitesinin yanında bir de kendi soğutucusu bulunuyor. Sana da teşekkür ederiz NeoForza :)

Şimdi sırada sistemimizin bel kemiği diyebileceğimiz ve yine fiyatına göre muhteşem bir performans ve şıklığa sahip olan Power Supply (Güç Kaynağı)'miz var.


- GameTech GTP-600 (320₺) :
Alıntıyı görüntüle
Özelliklerini anlatırken ki heyecanı kaçmasın diye başlığa bilerek yazmıyorum :) Ancak ürün modelinde küçük bir spoiler veriyor zaten. Bu güç kaynağımız 600W güce sahip ve bunun yanında 80 Plus Bronze sertifikası bulunuyor. Üstelik bunlarla kalmıyor ve üzerinde RGB LED Efekt değiştirme butonuyla beraber Rainbow LED özelliği bulunuyor. Yüksek akım koruması, otomatik fan hız kontrolü, kısa devre koruması özelliklerinin yanı sıra güç kaynağımızda AMD anakartlar için 12V CPU 8+4 PIN güç girişi bulunuyor. Tamamen sistemimiz için üretilmiş bir güç kaynağı diyebiliriz :)
Şimdi "Bu sisteme bu kadar güçlü bir güç kaynağına gerek var mı?" diyebilirsiniz. Tabi ki yok. Ancak ben yine sistemimiz geliştirilmeye açık olsun diye düşünerek bunları seçiyorum. Sistemimiz için 400W belki 350W bir güç kaynağı yeterli olabilir ama ileride geliştirmek istersek takacağımız ekran kartı güçlü olursa en az 550W-600W bir güç kaynağına ihtiyacımız olacak. Ve bu güç kaynağının fiyatı da çok uygun. Daha düşük W değerlerine sahip olan güç kaynağına bu kadar para vereceğime bunu almak bana daha mantıklı geliyor.

En önemli parçaların tavsiyelerini verdim. Son olarak kasamız ve SSD'miz kaldı.
Kasa olarak eğer fiyatı çok daha uygun bir hale getirmek istiyorsanız ucuz normal kasalar alabilirsiniz. Ancak o kasaların soğutması yetersiz olacağı için pek tavsiye etmiyorum. Yine sizin için uygun bir kasa önerim var.


- POWER BOOST VK-G2090C (240₺):
Alıntıyı görüntüle

Bu kasayı önermemin en önemli sebebi içerisinde RGB fanlarıyla birlikte gelmesi. Önünde 2 adet ve arkasında 1 adet olacak şekilde toplam da 3 adet RGB fanla birlikte geliyor. Bunun yanında sayabileceğimiz diğer özelliklerine gelirsek; kasamız ATX, Micro-ATX destekli. 7 adet genişleme yuvasına sahip. Ön panelinde 1 adet USB 3.0, 3 adet USB 2.0 ve bunların yanında standart olarak HD ses ve mikrofon girişi bulunuyor. Ancak kasa içerisinde bir PSU bulunmuyor. Gerek yok güç kaynağımızı kendimiz seçmiştik zaten :) Kasa görünüş olarak şık ve RGB fanlarıyla oyuncu kasası olduğunu belli eden bir görünüme sahip.

Son olarak depolama kısmına geldik. Yüksek depo alanı isteyenler HDD'leri tercih edebilir, ancak ben en çok hıza önem verdiğim için SSD'leri tercih ediyorum. Önerdiğim kasada 3 adet depolama yuvası bulunuyor.Yani daha sonra depolama da çoğaltılabilir. Ancak başlangıç olarak önerdiğim şey boyutu ve fiyatı ne çok fazla ne de çok düşük olan ortalama bir SSD.


- James Donkey JD240 (270₺):
Alıntıyı görüntüle
Bu SSD'nin de bize avantaj sağlayan yanı fiyat olarak en ucuz ve en performanslı SSD olması. SSD'miz 240GB hafıza ve 560MB-500MB/sn okuma-yazma hızına sahip. Üstelik bu SSD'de "Samsung, Intel" gibi bildiğimiz bir çok markalarla birlikte yapılan çip setleri kullanılıyormuş. Hızlı olması ve takılmıyor olması bana yetiyor zaten :) Aslında marka takıntım yok. Sadece içinizin rahat olması için bu ayrıntılardan bahsediyorum.

Dediğim gibi SSD yerine bu fiyatlarda olan 1TB'lık bir HDD'de alabilirsiniz ama bu tabii ki de sizin seçiminiz.


Oyunları akıcı bir şekilde oynayabilmek için en az 30FPS almanız gerekiyor.

Bu sistemin bazı oyunlarda ki FPS değerleri:

- Apex Legends: 40-70 FPS
- CS GO: 75-115 FPS
- Fortnite: 48-110 FPS
- GTA V: 37-55 FPS
- League Of Legends: 85-120 FPS
- PUBG: 35-50 FPS

Ben araştırmalarım sonucu en uygun bulduğum parçaları belki birine yardımcı olurum diye sizlerle paylaştım. Umarım gerçekten birilerine yararım olmuştur. Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer sorularınız için benimle buradan veya sosyal medya hesaplarımdan iletişime geçebilirsiniz.

- Kaan Rüzgar


İnstagram: @kaanrzgr
Twitter: @KaanRzGr
Psu C4 değiş bence ve bide kasa yı da değiş hava almıyor kalanı iyi (EDİT : APU sistemde çift kanal bellek önemli 2kat fps farkı var onuda yeni gördüm onuda söliyim
 

TR-SALİHAYCUN

80+ Bronze
Katılım
5 Şubat 2021
Mesajlar
593
Dahası  
Reaksiyon skoru
163
İsim
salih
Merhaba arkadaşlar.
Bugün size yaklaşık 2.500₺-3.000₺ bütçeyle toplanabilecek bir sistem önereceğim.
Öncelikle işlemci olarak daha önceden Donanım Arşivi'nin Youtube kanalında incelenmiş olan "Ryzen 5 APU"ları kullanacağız.
Eminim ki işlemciler hakkında artık hemen hemen herkesin belli başlı bilgileri vardır. Yani hangi işlemciyi kullanmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Ama benim bu yazıyı yazma sebebim işlemciden çok diğer bileşenler hakkında öneride bulunmak. Yinede işlemciyle başlayalım:


- AMD Ryzen 5 2400G (1.050₺-1.200₺):

Alıntıyı görüntüle


Bu işlemciyi önerme sebebim fiyatına göre gerçekten çok büyük bir performans gösteriyor olması. Ama birazcık daha bütçeniz varsa eğer bunun yerine bazen indirimlerde de bulabileceğiniz "Ryzen 5 3400G" işlemciye 200₺ farkla sahip olabilirsiniz. Grafik olarak işlemcide de "AMD Radeon Vega 11" bulunuyor. İki işlemci arasında belli başlı farklar var; "GHz, MHz ve NM".
Ryzen 5 2400G "3.6-3.9GHz, 1250MHz ve 14NM" özelliklerine sahipken, Ryzen 5 3400G "3.7-4.2GHz, 1400MHz ve 12NM" özelliklerine sahip.
Tabi ki farklar az gibi görünse bile imkanınız varsa Ryzen 5 3400G çok daha mantıklı bir seçim.

İşlemciden sonra benim fiyat/performans olarak çok çok hoşuma giden bir anakarta geçiyoruz. Yine fiyatına göre performansı çok yüksek olan ve üstelik bilindik bir marka olan bir anakart tavsiye edeceğim.


- MSI A320M-A PRO (400₺):
Alıntıyı görüntüle


Bu anakartın en sevdiğim yanlarından biri bu fiyata rağmen 3200MHz RAM hızına ulaşabilmesi. Ufak bir Overclock işlemi yaparak taktığımız RAM'leri tabi ki RAM'lerimiz de 3200MHz ise anakartımızda tam performans olarak kullanabiliyoruz. "Nerden bulalım 3200MHz RAM alacak parayı" dediğinizi duyar gibiyim :) Bunun içinde size küçük bir sürprizim olacak.
Desteklediği MHz değerinden bahsettik. Bunun dışında anakartımızda toplam 32GB RAM destekleyecek şekilde 2 adet "288pin DIMM " RAM bellek yuvamız bulunmakta. Ve bunun yanı sıra 4096x2160 (4K) kalitede görüntü çıkışı sağlayabilen "DVI-D ve HDMI" portlarını bize sunuyor.
Ses konusunda da yine bize, AUDIO BOOST ile tıpkı harici bir ses kartı gibi olan HD ses işlemcisine, adanmış amplifikatöre ve yüksek kaliteli ses kapasitörlerine sahip olan dahili bir ses kartı sunuyor. Üstelik bu bileşenlerin hepsi anakartın diğer kısımlarından fiziksel olarak izole edilerek ses sinyalinin en saf haliyle iletilmesi sağlanacak şekilde dizayn edilmiş.
Bunun dışında da son olarak söyleyebileceğim bir başka özelliği; MSI Super Charger USB portları sayesinde cihazlarınızı daha hızlı şarj edebiliyor olmanız. Yani anlaşılıyor ki MSI anakart yapmadan önce "nasıl daha yararlı hale getirebilirim" diye harbi harbi düşünüyor. Helal olsun :)

Şimdi size bir sürprizim olduğunu söylemiştim. "3200MHz RAM'i alacak parayı nerden bulacağız"" diye düşünmenize gerek yok :)
Sağolsun NeoForza bu konuda bizlerin halini anlıyor gibi görünüyor :)


- NeoForza Black Faye (560₺):
Alıntıyı görüntüle
Evet arkadaşlar tam olarak tahmin ettiğiniz gibi bu RAM tam olarak 3200MHz işlem hızına sahip. "E kardeşim zaten 500₺ gibi rakamlar 8GB 3200MHz RAM'ler için normal değil mi?" diyorsunuz muhtemelen, ama bu RAM tek olarak 16GB :) Bilerek başlığına kaç GB olduğunu yazmadım :) "NeoForza 16GB Black Faye" olarak Google'da aratırsanız bu fiyatlarda bu kadar güzel bir RAM'e sahip olabilirsiniz.
Tabi ki 8GB modelleri var onlar daha uygun. 300₺ civarında fiyatları var. Hatta 8GB olan 3200MHz'lik RAM'lerde fiyatı uygun olan 1-2 marka daha var. Mesela HP'nin bile 310₺'ye böyle bir RAM'i var.
16GB almamızın 3 sebebi var.
Birincisi; ucuz olması. Yani zaten 8GB'a 300₺ vereceksin. 200₺ daha ver 16'lık tak. Evet mantıksız bir sebep gibi görünüyor. Ama kalan 2 sebep söz konusu olunca mantıklı gelecek. İkinci sebebi anakartımızın 32GB RAM desteklemesi, ve son olarak üçüncü sebebimiz de işlemcimizdeki ekran kartının 2GB bellek kullanması. Yani ekran kartımız 2GB'ımızı aldığı an 6GB hatta 5,95GB veya belki de daha aşağıda bir RAM miktarı bize kalıyor. Bu da eğer RAM ihtiyacı yüksek olan oyunlar oynuyorsak sorun yaşamamıza sebep oluyor. Ve "Anakartımız 32GB RAM destekliyor" demiştim. Geleceğe yönelik düşünürsek, 8GB RAM'le bu sistemi kullandığınızı düşünün. İleride yetersiz geldi ve sistemi yükseltmeniz gerek. 8GB'lık bir RAM daha alırsanız 16GB, 16GB'lık RAM alırsanız 8GB'ınız boşa gitmiş oluyor. Bu yüzden 16GB RAM ile toplamak çok daha mantıklı. Ekran kartı 2GB isterse 4-5GB alsın yine size sorunsuz bir oyun deneyimi yaşatacak kadar RAM belleğe sahip olacaksınız. İşte bu yüzden bu sistemizi 16GB'lık model ile toplamanızı şiddetle öneririm.
Ve bu RAM belleğimizin son güzel özelliği de soğutuculu olması. Fiyatı, MHz'i ve kapasitesinin yanında bir de kendi soğutucusu bulunuyor. Sana da teşekkür ederiz NeoForza :)

Şimdi sırada sistemimizin bel kemiği diyebileceğimiz ve yine fiyatına göre muhteşem bir performans ve şıklığa sahip olan Power Supply (Güç Kaynağı)'miz var.


- GameTech GTP-600 (320₺) :
Alıntıyı görüntüle
Özelliklerini anlatırken ki heyecanı kaçmasın diye başlığa bilerek yazmıyorum :) Ancak ürün modelinde küçük bir spoiler veriyor zaten. Bu güç kaynağımız 600W güce sahip ve bunun yanında 80 Plus Bronze sertifikası bulunuyor. Üstelik bunlarla kalmıyor ve üzerinde RGB Led Efekt değiştirme butonuyla beraber Rainbow Led özelliği bulunuyor. Yüksek akım koruması, otomatik fan hız kontrolü, kısa devre koruması özelliklerinin yanı sıra güç kaynağımızda AMD anakartlar için 12V CPU 8+4 PIN güç girişi bulunuyor. Tamamen sistemimiz için üretilmiş bir güç kaynağı diyebiliriz :)
Şimdi "Bu sisteme bu kadar güçlü bir güç kaynağına gerek var mı?" diyebilirsiniz. Tabi ki yok. Ancak ben yine sistemimiz geliştirilmeye açık olsun diye düşünerek bunları seçiyorum. Sistemimiz için 400W belki 350W bir güç kaynağı yeterli olabilir ama ileride geliştirmek istersek takacağımız ekran kartı güçlü olursa en az 550W-600W bir güç kaynağına ihtiyacımız olacak. Ve bu güç kaynağının fiyatı da çok uygun. Daha düşük W değerlerine sahip olan güç kaynağına bu kadar para vereceğime bunu almak bana daha mantıklı geliyor.

En önemli parçaların tavsiyelerini verdim. Son olarak kasamız ve SSD'miz kaldı.
Kasa olarak eğer fiyatı çok daha uygun bir hale getirmek istiyorsanız ucuz normal kasalar alabilirsiniz. Ancak o kasaların soğutması yetersiz olacağı için pek tavsiye etmiyorum. Yine sizin için uygun bir kasa önerim var.


- POWER BOOST VK-G2090C (240₺):
Alıntıyı görüntüle

Bu kasayı önermemin en önemli sebebi içerisinde RGB fanlarıyla birlikte gelmesi. Önünde 2 adet ve arkasında 1 adet olacak şekilde toplam da 3 adet RGB fanla birlikte geliyor. Bunun yanında sayabileceğimiz diğer özelliklerine gelirsek; kasamız ATX, Micro-ATX destekli. 7 adet genişleme yuvasına sahip. Ön panelinde 1 adet USB 3.0, 3 adet USB 2.0 ve bunların yanında standart olarak HD ses ve mikrofon girişi bulunuyor. Ancak kasa içerisinde bir PSU bulunmuyor. Gerek yok güç kaynağımızı kendimiz seçmiştik zaten :) Kasa görünüş olarak şık ve RGB fanlarıyla oyuncu kasası olduğunu belli eden bir görünüme sahip.

Son olarak depolama kısmına geldik. Yüksek depo alanı isteyenler HDD'leri tercih edebilir, ancak ben en çok hıza önem verdiğim için SSD'leri tercih ediyorum. Önerdiğim kasada 3 adet depolama yuvası bulunuyor.Yani daha sonra depolama da çoğaltılabilir. Ancak başlangıç olarak önerdiğim şey boyutu ve fiyatı ne çok fazla ne de çok düşük olan ortalama bir SSD.


- James Donkey JD240 (270₺):
Alıntıyı görüntüle
Bu SSD'nin de bize avantaj sağlayan yanı fiyat olarak en ucuz ve en performanslı SSD olması. SSD'miz 240GB hafıza ve 560MB-500MB/sn okuma-yazma hızına sahip. Üstelik bu SSD'de "Samsung, Intel" gibi bildiğimiz bir çok markalarla birlikte yapılan çip setleri kullanılıyormuş. Hızlı olması ve takılmıyor olması bana yetiyor zaten :) Aslında marka takıntım yok. Sadece içinizin rahat olması için bu ayrıntılardan bahsediyorum.

Dediğim gibi SSD yerine bu fiyatlarda olan 1TB'lık bir HDD'de alabilirsiniz ama bu tabii ki de sizin seçiminiz.


Oyunları akıcı bir şekilde oynayabilmek için en az 30FPS almanız gerekiyor.

Bu sistemin bazı oyunlarda ki FPS değerleri:

- Apex Legends: 40-70 FPS
- CS GO: 75-115 FPS
- Fortnite: 48-110 FPS
- GTA V: 37-55 FPS
- League Of Legends: 85-120 FPS
- PUBG: 35-50 FPS

Ben araştırmalarım sonucu en uygun bulduğum parçaları belki birine yardımcı olurum diye sizlerle paylaştım. Umarım gerçekten birilerine yararım olmuştur. Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer sorularınız için benimle buradan veya sosyal medya hesaplarımdan iletişime geçebilirsiniz.

- Kaan Rüzgar


İnstagram: @kaanrzgr
Twitter: @KaanRzGr
kardeşim bende şuanda topluyorum bana fikir verdigin için teşekür etmek istiyorum
ikincisi olarak ben anakart ikinci el olarak Msı b450m a pro aldım 400tl ye kargo ücreti felan 430 TL ortalama verdim
ikinci olarak ryzen 5 3400g pro işlemci aldım bilmiyorum güzel parca mı sectim yoksa gereksiz bi harcamamı yapmışım bana bir söylemisin
sistem ileri dönük yani 5-6 yıl götürsün istiyorum onun için böyle bir yaptım
 

FERRUM

80+ Gold
Katılım
5 Temmuz 2020
Mesajlar
8,232
En İyi Cevap
2
kardeşim bende şuanda topluyorum bana fikir verdigin için teşekür etmek istiyorum
ikincisi olarak ben anakart ikinci el olarak Msı b450m a pro aldım 400tl ye kargo ücreti felan 430 TL ortalama verdim
ikinci olarak ryzen 5 3400g pro işlemci aldım bilmiyorum güzel parca mı sectim yoksa gereksiz bi harcamamı yapmışım bana bir söylemisin
sistem ileri dönük yani 5-6 yıl götürsün istiyorum onun için böyle bir yaptım
Buradaki ssdyi almayın.PSUnun da ne olduğu belli değil.
 
Top Bottom