Neler Yeni

Ülke Yönetimlerindeki "Din" Sorunu

Abdurrahman Avf

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Bana "her şeyiyle kusursuz" bir şeriat devleti gösterebilir misin? Şimdiki zamanda veya geçmişte. Fark etmez.
Rasulullah'ın, Ebu Bekir bin Kuhafe, Ömer bin Hattab, Osman bin Affan ve Ali bin Ebu Talib'in yönettiği İslam devletidir.

PaLaaX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,831
İsim
𝓐𝓭ı 𝓨𝓸𝓴 𝓝𝓪𝓶ı 𝓥𝓪𝓻
Discord
𝑃𝑎𝐿𝑎𝑎𝑋#7322
Bana "her şeyiyle kusursuz" bir şeriat devleti gösterebilir misin? Şimdiki zamanda veya geçmişte. Fark etmez.
Hatasız kul olmaz...
Kusursuz diye bir şey yoktur.
İllaki çürük bir yumurta çıkar.
Mesela Matbaa çıktıktan sonra şeyhülislamlar Peygamberimizin "İlim çinde de olsa alınız" sözünü unutunca biz geriledik.
Allahın emirleri kusursuzdur.
Bizler değiliz dostum.
Sende çok haklısın.

Yukarda arkadaşın dediği gibi 4 halife dönemleri ve üstte saydıkları kişiler zamanında işlenmiştir.

Erdem Salih Taşcı

80+ Silver
En İyi Cevap
5
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,500
İsim
Erdem Salih Taşcı
Rasulullah'ın, Ebu Bekir bin Kuhafe, Ömer bin Hattab, Osman bin Affan ve Ali bin Ebu Talib'in yönettiği İslam devletidir.
Telefondayım bilgisayara geçince cevap veririm diye düşünüyordum da vazgeçtim. Şimdi veriyorum.

Sanırsam senin istediğin şeriat devleti 7-8.yy'lardan kalma gaza ve cihat anlayışı ilk öncelik haline getirilmiş savaştan savaşa koşulan bir devlet. Yanlış mıyım? Kaldı ki yine bu devletler de o "kusursuz" tanımına uymuyor. İç savaşlar oldukça yaşandı. Fitnelerden önce Hz.Muhammet'ten sonraki halife kargaşası ve Şii-Sünni ayrımının başlaması da bunlara sayılabilir. Maalesef ilk İslam devleti günümüzde hiç uygulanabilir bir devlet değil.

Belki "İslam'ın altın çağı"ndan kalma bir devlet önerseydin daha iyi olabilirdi.

Margot Robbie

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
61,464
İsim
Margot Robbie
İlgilendiği Kategoriler
YKS, İskandinav mitolojisi

Abdurrahman Avf

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Telefondayım bilgisayara geçince cevap veririm diye düşünüyordum da vazgeçtim. Şimdi veriyorum.

Sanırsam senin istediğin şeriat devleti 7-8.yy'lardan kalma gaza ve cihat anlayışı ilk öncelik haline getirilmiş savaştan savaşa koşulan bir devlet. Yanlış mıyım? Kaldı ki yine bu devletler de o "kusursuz" tanımına uymuyor. İç savaşlar oldukça yaşandı. Fitnelerden önce Hz.Muhammet'ten sonraki halife kargaşası ve Şii-Sünni ayrımının başlaması da bunlara sayılabilir. Maalesef ilk İslam devleti günümüzde hiç uygulanabilir bir devlet değil.

Belki "İslam'ın altın çağı"ndan kalma bir devlet önerseydin daha iyi olabilirdi.
Cevapları tek tek vereceğim;

Sanırsam senin istediğin şeriat devleti 7-8.yy'lardan kalma gaza ve cihat anlayışı ilk öncelik haline getirilmiş savaştan savaşa koşulan bir devlet. Yanlış mıyım?
Benim istediğim devlet Kur'an ve doğru ve sahih akide ne emrediyorsa odur.

Kaldı ki yine bu devletler de o "kusursuz" tanımına uymuyor. İç savaşlar oldukça yaşandı. Fitnelerden önce Hz.Muhammet'ten sonraki halife kargaşası ve Şii-Sünni ayrımının başlaması da bunlara sayılabilir.
Bu konu apayrı bir konu, benim önerdiğim devlet ile hiçbir alakası yok kendileri çıktılar ve ehli sünnet bunların sahih olmadığını bilir.

Maalesef ilk İslam devleti günümüzde hiç uygulanabilir bir devlet değil.
Neden değilmiş, İslam'a inan için kanunların sonu gelmiştir ve Allah bu kanunlar üzerine bizden razı olmuştur, yani bu kanunlar artık uygulanmak için çok eski ya da ilkel demek oldukça saçma ve benim için hiç bir anlam ifade etmiyor.

Peki bana "İslam'ın altın çağı" olan ülkeden bahsedebilir misin bilgilenmiş oluruz :D, bu devlet zaten İslam'ın doğuşundan beri kurulan ilk ve en büyük İslam devletlerinden biri idi tabii ki de bu ülke İslam'ın altın çağlarından bir ülkedir.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Şeriatla 1500 yıl önce kabile yönetebilirsin bunda bir şey yok.
İslam dini kullanılabilmesi için geçmişte ya da ilkel olmana gerek yok, İslam dini sona erdi ve Allah bunlardan razı oldu, ve bu kanunlar ile asırlık ve çok güçlü devletler kurulmuş iken Laik yönetimde sadece 100 yılcık içinde nasıl bir duruma geldik gözler önünde.

Son düzenleme:

Besim Tibuk

80+ Gold
Sonunda katılabileceğim birkaç cümle kurabilmene sevindim.

Konuya gelecek olursak günümüzde dini yönetimler olmamalıdır.
Devlet, canlı değilse dini olamaz.

PaLaaX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,831
İsim
𝓐𝓭ı 𝓨𝓸𝓴 𝓝𝓪𝓶ı 𝓥𝓪𝓻
Discord
𝑃𝑎𝐿𝑎𝑎𝑋#7322
İlk defa katılıyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Günümüzde dini yönetimler olmamalıdır.
Devlet, canlı değilse dini olamaz.
Aslında Besim Tibuk hazretleri çok derin bir konuya değinmiş herkes anlayamayaz .D

Margot Robbie

80+ Titanium
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
61,464
İsim
Margot Robbie
İlgilendiği Kategoriler
YKS, İskandinav mitolojisi
İslam dini kullanılabilmesi için geçmişte ya da ilkel olmana gerek yok, İslam dini sona erdi ve Allah bunlardan razı oldu, ve bu kanunlar ile asırlık ve çok güçlü devletler kurulmuş iken Laik yönetimde sadece 100 yılcık içinde nasıl bir duruma geldik gözler önünde.
Asıl 600 yıllık tarihte nerelere geldik. Dini kullandılar, dini sömürdüler, kendi çıkarlarına göre dini düzenlediler, kula kul yaptılar, Allah ile dalga geçtiler, bizim gibi bir milleti onursuz hale getirdileri. (şimdi ortaokula giden bir çocuğa bunun da açıklamasını da yapıyım da anlamıyor sonra cahil cahil konuşuyor) Dinci: Dini kullanan, dini kendi emellerine alet eden kimse.
Dinciler yüzünden 100 yıldır toparlanamadık onların son 300 yılda kurduğu hegemonyayı zor yıktık. Onlardan arta kalan borçları biz ödedik.
Yani Laik yönetim ile 100 yılda geldiğimiz noktaya bak derken kendinle çeliştin çünkü son 100 yılda değil, 300 yılda dini kullanan deliler, meczuplar, şeyhler, yöneticiler, yobazlar, ahlaksızlar, tacizciler yüzünden bu haldeyiz.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ulan oğlum ülke bu yobazlara kalsa var ya naneyi yemiştik. Bunların dediği olmuyor ya boş boş konuşuyorlar, ne kadar laf dökseler de dedikleri olmayacak o yüzden içim rahat.

Erdem Salih Taşcı

80+ Silver
En İyi Cevap
5
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,500
İsim
Erdem Salih Taşcı
Benim istediğim devlet Kur'an ve doğru ve sahih akide ne emrediyorsa odur.
Senin kitabının emrettiği devlet kusursuz olacak diye bir kaide yok. Ben günümüz dünyasına bakarım. Hangisi uygunsa onu seçerim. O kadar. Ama bu yüzyılda gaza ve cihat anlayışı benimsemek kadar saçma bir şey olamaz. O dediğiniz kavramlar en az 600 yıl öncesinde kaldı. Bunu kabullenin.

Bu konu apayrı bir konu, benim önerdiğim devlet ile hiçbir alakası yok kendileri çıktılar ve ehli sünnet bunların sahih olmadığını bilir.
Hayır oldukça alakası var zira hepsi ilk islam devleti ve senin dediğin halifelerin döneminde olup biten önemli olaylar.

Neden değilmiş, İslam'a inan için kanunların sonu gelmiştir ve Allah bu kanunlar üzerine bizden razı olmuştur, yani bu kanunlar artık uygulanmak için çok eski ya da ilkel demek oldukça saçma ve benim için hiç bir anlam ifade etmiyor.
Hayır gayet eskidir. Artık köle sahibi olamazsın, savaş esirleri cariyelerle evlenemez, hele ki (en az 9 yaşı olması gerekiyor dikkatinizi çekerim) çoklu evlilik yapamazsın. Sırf kendi dinin alkolu yasakladı diye diğer insanların (müslüman olup olmaması farketmiyor) alkole ulaşmasını engelleyemezsin. Daha bunun gibi bir sürü günümüzle uyuşmayan kurallar var. Bunlar günümüzde en büyük kişisel hak ve özgürlük ihlalleridir.

Peki bana "İslam'ın altın çağı" olan ülkeden bahsedebilir misin bilgilenmiş oluruz :D, bu devlet zaten İslam'ın doğuşundan beri kurulan ilk ve en büyük İslam devletlerinden biri idi tabii ki de bu ülke İslam'ın altın çağlarından bir ülkedir.

İngilizcen yoksa türkçesi de var aratıp bulabilirsin.

Bazı müslüman filozoflar zamanında hele ki 9.yy ile 14.yy arasında felsefe ve bilim alanında gerçekten büyük yol katettiler. İbn-i Sina, Farabi, Harezmi vb. İslamın Altın Çağı olarak adlandırılan dönemde bulunan bazı önemli kişiler. Bunların bilime, felseye, tıbba yaptığı yardımlar su götürmez. Eğer bu zamandan kalma bir yönetim şekli veya düşünce vb. önerseydin daha iyi olabilirdi. Fakat gidip de din büyüklerini ve halifeleri en kusursuz şeriat uygulayıcıları olarak görmen işte seninle bu noktada çakışırız.

Abdurrahman Avf

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Asıl 600 yıllık tarihte nerelere geldik. Dini kullandılar, dini sömürdüler, kendi çıkarlarına göre dini düzenlediler, kula kul yaptılar, Allah ile dalga geçtiler, bizim gibi bir milleti onursuz hale getirdileri. (şimdi ortaokula giden bir çocuğa bunun da açıklamasını da yapıyım da anlamıyor sonra cahil cahil konuşuyor) Dinci: Dini kullanan, dini kendi emellerine alet eden kimse.
Dinciler yüzünden 100 yıldır toparlanamadık onların son 300 yılda kurduğu hegemonyayı zor yıktık. Onlardan arta kalan borçları biz ödedik.
Yani Laik yönetim ile 100 yılda geldiğimiz noktaya bak derken kendinle çeliştin çünkü son 100 yılda değil, 300 yılda dini kullanan deliler, meczuplar, şeyhler, yöneticiler, yobazlar, ahlaksızlar, tacizciler yüzünden bu haldeyiz.
Devlet de bir tek Dinciler dediğin kesim yoktu fakat zaten ihanet yüzünden çöktü Osmanlı. fakat yine de genel olarak iyi bir devletti.

Ayrıca İslam devleti deyince aklına bir tek Osmanlı geliyor sanırım, Abbasiler, Emeviler, Selçuklu, Memlük gibi bir sürü Müslüman devleti vardı.

Maryo

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
En güncel örnek Türkiye Cumhuriyeti. Devleti yönetenler İslam iktisadından (ekonomisinden) bahsettiler ve ona göre kararlar aldılar.
Bütün dünya güncel ekonomik şartları, piyasa şartlarını göz önüne alarak aklın gereği olarak ya faiz arttırdı ya da faizleri sabit tuttu. Bütün dünyaya, akla, mantığa inat sırf bir dine inandıkları için faizi düşürdüler ve dolar patladı. Dolar patlayınca bütün ürünlerin fiyatları uçtu ve enflasyon patladı. Yani İslam'a göre karar aldılar ve sonucu felaket oldu. Uygulamalı olarak gördük ki dine uyarsan sonucu felaket.

Afganistan'da Taliban diye bir terörist örgüt yönetimi silah zoru ile gasp etti. Seçilmiş devlet başkanını kovdular. Afgan halkı ve özelikle gençler ve kadınlar Talibanın zulmünden, vahşetinden, barbarlığından kaçmak için uçakların tepesine bindi, uçak havalanınca uçaktan düşerek öldü. Yani Taliban rejiminden yani İslami rejimden kaçmak için ölümü göze aldılar hala da kaçıyorlar. Şu günlerde Afganistan'da neredeyse kıtlık var ama Taliban denilen İslam şeriatını uygulayan örgüt ise sokaklarda kim arabasında müzik dinliyor onu kontrol ediyor. Afganistan'da da şeriatın iflasını gördük mü gördük.

İran zaten 30 yıllık bir iflas öyküsü. İran halkının çoğunluğu (dinci azınlık hariç) 30 yıldır şeriatın zulmü ve vahşeti altında inim inim inliyor. Hadi Türkiye ve Afganistan örnekleri taze diyelim, onlar yeteri kadar zaman bulamadılar diyelim 30 yıldan fazla şeriatla yönetilen İran'da halk aç, halk sefil. Düşün ki şeriatçı faşist ve katil İran rejimi kendi aşısı dışında aşı alımını yasaklıyor. Halk aşı bulamadığı için ölüyor. İran'ı yönetenler bildiğin din ruhbanları. Hepsi ********, hırsız, katil, namussuz, ahlaksız ve alçak insanlar. Çünkü halka zulmediyorlar.
Mısır'da bir sene iktidarda kaldılar rezil kepaze oldular ve halkın çoğunluğunun desteğini alan Sisi, çoğunluğun desteği ile bunları tepeledi.
Sudan'da 30 yıldır şeriatçı Beşir denilen katil, hırsız, namussuz yönetim vardı. O da seçimle değil silah zoru ile yönetimi gasp etmişti. şeriat yönetiminde aç kalan halk sonunda ayaklandı ve Beşir devrildi. anlaşıldı ki devletin milyarlarını kendi zimmetine geçirmiş. Sonuç yine iflas, yine sefalet, yine hüsran, yine acı, yine kıtlık.

Malezya'da Necip Rezak diye bir dinci başbakan vardı. O da ülkeden kaçtı ve milyarlarda dolar halkın parasını zimmetine geçirdiği tespit edildi.
Son 30 yıl bize ne öğretti: Şeriatın iflası.

Öğrenebilene ve fark edebilene ne mutlu.
Bak artık her şeye din deme.
Ben sana Matematik için geleceğini yak desem Matematik mi suç olucak?
Fark edersen bu sözler dinini çevresinden bilen insanlar için geçerlidir.
Dinini bilen adam faizin azı da çoğu da çok da günah dinimizce.
Ayrıca şuan şeriat uygulanamaz bunun adı şeriat değil.
Şeriat zaten o dediklerini yasaklar.
Genelde şeriat adı altında yönetilirler ama kurallar çok değişiktir.
Şeriat ne olduğunu sorsam işte biri zengin oluyor din fenan diyorlar diyeceksiniz.
Değil.
Şeriat adı altına olanların birçoğu zaten dinen iyi görülmeyen şeyler yani çıkarlar için değiştirilmiş bir şeriat.
Ortaçağ Avrupasında Hristiyan dogması varken hristiyanlığa uygun mu yapıldı?
Hayır millet okumuyor bilmiyor diye akıllarına gelenleri uyguladılar millete din dediler.
Burada suç şeriatta dinde değil.
Burada suç dinini bilmeyende.
Sana diyeceğim tek bir şey var.
İslamla bu kadar ne sorunun var?
Yani hani tüm dinler böyle şöyle desen belli bir yere kadar haklısın da nedne sadece islam onu da anlamadım.
Ben tam bir müslüman değilim zaten tam olamam ancak yanlışa yanlış derim.

Son düzenleme:

Abdurrahman Avf

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Senin kitabının emrettiği devlet kusursuz olacak diye bir kaide yok. Ben günümüz dünyasına bakarım. Hangisi uygunsa onu seçerim. O kadar. Ama bu yüzyılda gaza ve cihat anlayışı benimsemek kadar saçma bir şey olamaz. O dediğiniz kavramlar en az 600 yıl öncesinde kaldı. Bunu kabullenin.

Hayır oldukça alakası var zira hepsi ilk islam devleti ve senin dediğin halifelerin döneminde olup biten önemli olaylar.

Hayır gayet eskidir. Artık köle sahibi olamazsın, savaş esirleri cariyelerle evlenemez, hele ki (en az 9 yaşı olması gerekiyor dikkatinizi çekerim) çoklu evlilik yapamazsın. Sırf kendi dinin alkolu yasakladı diye diğer insanların (müslüman olup olmaması farketmiyor) alkole ulaşmasını engelleyemezsin. Daha bunun gibi bir sürü günümüzle uyuşmayan kurallar var. Bunlar günümüzde en büyük kişisel hak ve özgürlük ihlalleridir.

İngilizcen yoksa türkçesi de var aratıp bulabilirsin.

Bazı müslüman filozoflar zamanında hele ki 9.yy ile 14.yy arasında felsefe ve bilim alanında gerçekten büyük yol katettiler. İbn-i Sina, Farabi, Harezmi vb. İslamın Altın Çağı olarak adlandırılan dönemde bulunan bazı önemli kişiler. Bunların bilime, felseye, tıbba yaptığı yardımlar su götürmez. Eğer bu zamandan kalma bir yönetim şekli veya düşünce vb. önerseydin daha iyi olabilirdi. Fakat gidip de din büyüklerini ve halifeleri en kusursuz şeriat uygulayıcıları olarak görmen işte seninle bu noktada çakışırız.

Hala gaza ve cihad anlayışı diyor, Gaza ve cihad şöyle idi, bir savaş oldu mu gücü yetecek bir müslüman geri kalamaz şeklinde idi fakat şuan bir Müslüman devleti olsaydı şuan ki hale Kur'an ile çelişmedikçe ayak uydururdu.

Evet 4 halife döneminde özellikle Ali (r.a) dönemin de çıktı fakat bunların devlet ile alakası yoktu bunların batıl bir akide oluşturması devletin kötü olduğunu göstermez.

Bu ssen ve sinin gibilerin aklında böyle Allah bu kanunlardan razı oldu ise yeterlidir, Allah yeni bir peygamber yada din indirmeyecek ve bu dinden bizim üzerimizde razı oldu, ve bu din artık sonsuz kadar yürürlükte olacak bir din bu yüzden yok eskidi yok artık ayak uyduramıyor kelimeleri bir şey ifade etmiyor.

Ayrıca belki dört halife dönemi kusursuz olmayabilir fakat neredeyse kusursuz denebilecek kadar iyi yönettiler, ve ayrıca ülke kusursuz olmasa bile İslam dini ve kanunları yani Kur'an kusursuzdur fakat siz bana kusursuz olmadığını kanıtlayan çürük çarık deliller de atarsınız onlara karnım tok boşuna atmayın bana o delilleri. onlar hiç bir şey ifade etmiyor benim için.

Berke Fitness

80+ Bronze
İslam olmasaydı şuan hiçbir bilim dalında ilerleyemezdik, hani bilim bilim diye bağırıyorsun ya he onları müslüman bilim adamlarından alınan eserlerin çevirileri ile avrupalılar veya müslümanlar kendileri buldu.

Şuanda zaten şeriat diye bir şey yok.
Şeriat nedir araştırırsan görürsün.
Gerçekten uygulansaydı şuanda dünya güllük gülistanlıktı.
Müslüman olduğu söylenen insanlar evet, bilimde birtakım gelişmeler yarattı. Ancak bunu, "İslam olmasaydı hiç bir bilim dalında ilerleyemezdik." Diyemezsin. Adamlar Kur'an'dan veya İslam'ın herhangi bir kaynağından bakarak yapmadı bu gelişmeleri. Ayrıca Kur'an daha en temel bir doğa yasası olan ve bilimsel bir gerçek olan evrim yasası ile çelişmektedir.
Şeriatın ne olduğunu araştırıp görenler zaten çoook iyi biliyor. "Şeriat gerçekten uygulansaydı şuanda dünya güllük gülistanlıktı." Gibi komik bir örnek veremezsin. Taliban ve İran'ı araştırabilirsin en basit örnekler olarak.

Top Bottom