Yapay zeka Yazılım Mühendisliğini bitirir mi

Reaksiyon skoru
32
Merhabalar ben yazılım mühendisliği okuyorum 1. sınıfa başlayacağım mezun olunca gömülü yazılım veya siber güvenlik üzerine çalışmak istiyorum. İleride yapay zeka mesleğimi bitirir mi ? Konu hakkında bilgisi olanlara soruyorum.

Bir diğer husus ise neden yazılımı bitirecek diyor herkes madem komplike yazılımları yapabilecek güçte olacak o zaman makine mühendislerinin yaptığı teknik çizimleri de yapacak veyahut mimarların çizdiği projeleri de yapar diyorum ben çünkü bahsettiğim sektörlerdeki yazılım işleri basit bir uygulama veya site tasarımı değil çok zor birçok mühendisin üzerine çalıştığı alanlar bu kadar güçlü olacaksa devre de tasarlar çizim de yapar çoğu mühendisin işini alır aynı hesaba göre diyerek fikrimi belirtiyorum.

Evet yapay zeka yazılımcı ihtiyacını azaltacak hatta azaltıyorda birçok global ve yerel şirketler yazılımcıları işten çıkarmaya başladı ve yapay zeka araçları her geçen gün hızlı bir şekilde gelişimine devam ediyor. 10 yazılımcı varsa 2 veya 1 kişi bu işi yapabilecek çünkü inanılmaz hız kazandırıyor.
Bende 2 senelik yazılımcıyım benim yazacağım programı şu an chatgpt 'ye yazdığımda %80'ini yazıyor :D %100'ünü yapabildiğinde benim işimi almış olacak :D gerisini sen düşün.
Yazılım tamamen biter mi bilmem ama işlerin çok kısıtlı olacağı kesin şu an bile aylarca iş arayıp bulamayan insanlar var linkedinda araştırırsan görebilirsin. Biraz karamsar bir tablo çizdim ama realite bu maalesef. Bizim bu ai araçlarıyla insanların hayatını nasıl kolaylaştıracağımı araştırmamız gerekiyor artık bence kod kısmı ai'a kalacak bu belli.

Merhabalar ben yazılım mühendisliği okuyorum 1. sınıfa başlayacağım mezun olunca gömülü yazılım veya siber güvenlik üzerine çalışmak istiyorum. İleride yapay zeka mesleğimi bitirir mi ? Konu hakkında bilgisi olanlara soruyorum.

Bir diğer husus ise neden yazılımı bitirecek diyor herkes madem komplike yazılımları yapabilecek güçte olacak o zaman makine mühendislerinin yaptığı teknik çizimleri de yapacak veyahut mimarların çizdiği projeleri de yapar diyorum ben çünkü bahsettiğim sektörlerdeki yazılım işleri basit bir uygulama veya site tasarımı değil çok zor birçok mühendisin üzerine çalıştığı alanlar bu kadar güçlü olacaksa devre de tasarlar çizim de yapar çoğu mühendisin işini alır aynı hesaba göre diyerek fikrimi belirtiyorum.
reis konudan bağımsız ama kaç bin sıralama ile girdin netlerin nelerdi bende ilgi duyuyorumda yazılıma

Evet yapay zeka yazılımcı ihtiyacını azaltacak hatta azaltıyorda birçok global ve yerel şirketler yazılımcıları işten çıkarmaya başladı ve yapay zeka araçları her geçen gün hızlı bir şekilde gelişimine devam ediyor. 10 yazılımcı varsa 2 veya 1 kişi bu işi yapabilecek çünkü inanılmaz hız kazandırıyor.
Bende 2 senelik yazılımcıyım benim yazacağım programı şu an chatgpt 'ye yazdığımda %80'ini yazıyor :D %100'ünü yapabildiğinde benim işimi almış olacak :D gerisini sen düşün.
Yazılım tamamen biter mi bilmem ama işlerin çok kısıtlı olacağı kesin şu an bile aylarca iş arayıp bulamayan insanlar var linkedinda araştırırsan görebilirsin. Biraz karamsar bir tablo çizdim ama realite bu maalesef. Bizim bu ai araçlarıyla insanların hayatını nasıl kolaylaştıracağımı araştırmamız gerekiyor artık bence kod kısmı ai'a kalacak bu belli.
Hocam öncelikle tahsilinizi merak etmekteyim dediğim gibi ben yazılım mühendisliği okuyorum bu işin mühendislik temelini öğreniyorum alaylılarla aynı kefede olmak istemem ve bahsettiğim alan uygulama tasarımı değil gömülü yazılım ve siber güvenlik alanı bu alanlarda çalışanlar mühendis oluyorlar bu bilgi dahilinde yorumlamanızı isterim iş ilanı olarak da birçok iş ilanı var bakıyorum sürekli
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

reis konudan bağımsız ama kaç bin sıralama ile girdin netlerin nelerdi bende ilgi duyuyorumda yazılıma
Hocam 2024 de yerleştim hamda 27500 küsürdü 96 tyt 58.5 ayt olması lazım yerleştirmede ise 31.825 di

Bilgisayar Mühendisiyim. Bahsettiğin alanları AI'ın uzun vadede olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum (iş bulma açısından) Ben SAP ABAP geliştirici olarak çalışıyorum. Hem backend hem frontend olarak düşünebilirsin. Kendimden örnek verecek olursam bir işi 9 saatte yapıyorsam 6 saatte yapmaya başladım. AI daha çok gelişti 3 saatte yapmaya başladım gibi anlatabilirim. Bu durumda işleri daha az insanla yürütebileceğin anlamına geliyor birçok alanda böyle. ülkemizde bilgisayar ve yazılım gibi alanlar çok fazla mezun var ve gelecek. Yapay zeka web mobil gibi alanlarda çok iyi iş çıkarıyor. İnsanlar bunlara yönelmeyip senin dediğin alanlara yönelirse ordada bir enflasyon yaşanacak. İş bulmak zorlaşacaktır. Buna hazır olmak gerekli tavsiyem üniversite yıllarını iyi değerlendirin ben değerlendiremedim :D

Hayır aksine yeni iş türleri çıkacak (yapay zeka geliştirme gibi)

yapay zekanın birinin yerini alması çok zor. Özellikle tasarım (benim mesleğim), ve yazılım kısmında. Evet, bazı şeyleri yapabilir ve hızlandırabilir. Ama yaratıcı düşünemez. Hız için alınan, yetersiz elemanlar yerinden edilir. Bu konuda endişen, korkun var ise kendini geliştir. Minimum 3ay, maksimum 1 sene bir şirkette çalışarak hem tecrübe kazan hem de cv doldur. Kurslara katılıp sertifika al.

Bunları diyorum, çünkü tasarım ve yazılım sektörünün içini 'umut taciri' influencer demeye bin şahit ister laleler hiç etti. İnsanlara 'kolay yoldan para', 'yan gelir', 'evden yatarak para kazan' diye senin-benim mesleğimi satarak piyasayı körelttiler. Ülkemizdeki niteliksiz HR ve patron sürüsü de kalabalığı görünce 'Elimi sallasam 50 tasarımcı yığarım buraya' diyor (yüzüme karşı denildi). Bu işi seviyorsan, yapmak istiyorsan kendini ada.

Ben ufaklığımdan beridir içerik üreticiliğine meraklı olduğum için, öğrendiğim programlar tuz biber oldu. İçerik üretmeye çalışıyorum. O işte ne yazık ki göründüğü kadar kolay değil, şu an her şey sarpa sarmış durumda. Bir de başımızda askerlik diye bir bela var. Ama her şeyi zamanla oturtacağız...

Tamamen Sana Bağlı.

• Öncelikle, evet, dünyada yapay zeka yüzünden işten çıkarılmalar artı ve işten çıkarılan çok fazla insan var. Ama şunu da unutmamak lazım, zaten bunların çoğu daha hızlı projeler yapmak, tamamlamak içindi. Özellikle de COVID döneminde uzaktan çalışıldığı için, vs. şirketlerin hızları yavaşlamıştı. Bu yüzden çoğu firma hayvan gibi alım yapmıştı. Şimdi bu tarz insanları dışarıya boşaltıyorlar. O zaman aldıkları gereksiz elemanları kovarak bütçelerinde tasarruf yapıyorlar.

Evet, Microsoft vs. gibi yerlerde kovulan işçiler var. Oralardan kovulanlar da genel olarak fazlalık. Sadece birkaç önemli başarılı işinde iyi insanlar var. Daha doğrusu kovulan diğer çalışanlar da iyi, ama şöyle düşünün; Microsoft’taki işçilere kıyasla kötüler yani, şirket ortalamasının altında kovulanlar genelde. He, bu arada bazıları hariç, bazı başarılı insanlar da kovuldu ama o olay farklı.

• Yapay zekaya gelecek olursak, evet, yapay zeka işleri çok daha hızlı hale getirdi. Ve malum, yazılım piyasasında çok ama çok fazla boş beleş insan var. Yani adam yazılımı falan sevmiyor, özel bir ilgisi yok. Ama sırf sosyal medyada vs. milyarder yazılımcıları gösterip, yazılımcılar masa başında oturarak kıçını kıpırdatmadan çok iyi paralar kazanıyor, yazılımcı olursanız bir projeniz patlarsa milyoner olabilirsiniz vs. algısı oluşturdukları için mühendislik veya doktorluk ya da pilotluk gibi meslekleri düşünen adam bile yazılımı tercih eder oldu. Eee, durum böyle olunca piyasada bir sürü bu işi parası için yapan bir sürü kişi türedi. Ve açıkçası işini severek yapmayan biri de genelde o alanda başarısız biri olur. Başarısızdan kastım, yani kendini geliştirmeyen, okulda ne öğrendiyse onunla devam eden, belki bir tık geliştiren elemanlar vs. Ama seven adam, kendini sürekli geliştirdiği ve yeni teknolojilere adapte ettiği için çok daha verimli, hızlı ve iyi çalışır ve daha güzel projeler yapabilir.

Kısaca, yazılıma para için giren ya da kendini geliştirmeyen, okulda ve dışarda öğrendiğinin üzerine pek fazla bir şey eklemeyen elemanlar piyasadan siliniyor genel olarak (bazı istisna durumlar var ama onlar da farklı. Bu arada okul derken, Türkiye’de yazılım okulları *** gibi, daha çok yurt dışı okullarından bahsediyorum).

• Gelelim, ne yapman gerekiyor sorusuna. Eğer bu sistemde hayatta kalmak, başarılı olmak istiyorsan, önce kendine sor: “Ben gerçekten bu işi yapmak istiyor muyum? Gerçekten mutlu muyum? Eğer para kazanmasam bile, farklı bir mesleğim olsa bile hobi olarak bu işle kendi kendime uğraşır bir şeyler yapmaya çalışır mıydım?” Eğer cevabın evetse, o zaman zaten başarılı olursun, bana güven. He, yine de tavsiye verecek olursam, kendini sürekli geliştir. Özellikle AI kullanma konusunda falan, yani sürekli işin için gereken yeni teknolojilere adapte ol. Bugün AI olur, yarın başka bir şey olur. Kendini sınırlama, öğrenmeyi bırakma, kendini iyi tanı, kendini pazarlamayı bilmelisin. Kendini geliştirmeli ve iyi projeler yapmalısın ki, ileride başvuruya giderken, “Acaba şirket beni işe alır mı?” değil, “Acaba bu şirketi beğenir miyim? Buraya girsem mi?” diye düşünmelisin.

Not: Yani şu an siber güvenliğin yerini almasına baya var gibi duruyor. Yani siber güvenlik yazılıma göre daha ciddi bir iş. AI falan çok açık ve sorun yaratabiliyor ama illa bir gün o alanda da sıra gelecek. Dediğim gibi, kendini geliştirir, yeni teknolojilere adapte olursan zaten o piyasadan kolay kolay silinmezsin. Ayrıca zaten emin ol, dediklerimi yaptıktan sonra bile işsiz kalırsan, o zaman zaten muhtemelen AI + robotlar + gelecekte gelecek teknolojiler yüzünden artık milyarlarca insan işsiz kalmış olacak o zamana kadar. Yani muhtemelen o zaman işsiz kalırsan, zaten dünya insanların artık yeni bir düzene geçmiş olacaktır. Yani AI işi aldığı insanlarınki bu, muhtemelen çalışan nüfusunun %70-80’ini falan olur. O zaman muhtemelen emekli maaşı gibi sürekli ödenen ücretler falan verilecektir vs.

Son düzenleme:
Yapay zekayı aktif bir şekilde kullanabilen yazılımcı hayatta kalacak bence

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,153,209
Üyeler
183,400
Son üye
Arcade31s
Geri