Yeni toplanmış kasa hk.

Reaksiyon skoru
1
Selamlar arkadaşlar,

Yeni bir sistem topladım. Önce özellikleri yazıyorum;

MSI 870 Gaming Plus Wiifi Anakart
AMD Ryzen 7 9800X3D
Crucial Pro 16GB DDR5-6000 UDIMM CL36 x 2
Crucial 1TB E100 Serisi 2280 NVMe M.2 SSD
COOLER MASTER 80 PLUS GOLD 850W GEN5.0
XIGMATEK LIQUID KILLER X360
ASUS TUF GeForce RTX 5070 OC 12G

Kasa : Thermaltake E600.

Kasadda toplamda 11 Fan var. Fanların hepsi CT120 Thermaltake.
(Fotoğrafta daha net belli olsun yönleri diye biraz gökkuşağına boyadım )

WhatsApp Görsel 2025-05-09 saat 16.07.12_3cb26180.webp

Şöyle bir sorunum var, Cihaz boştayken CPU 48 derecenin altına düşmüyor. Bu biosta bile böyle. Kasaya anakart 90 derece dik koyulu durumda (kasanın kendi olayı o) O sebeple arka aslında egzos olmalıydı ama ben mecburen o kısmı ekran kartına temiz hava girsin diye emiş yaptım. Diğer hava aldığım kısım alt taraf. Yanda sıvı soğutma egzos ve üst kısımdaki fanlar da egzos olarak çalışıyor.

Sıvı soğutmam çok iyi bir soğutma değil onun farkındayım, yakın zamanda olmasa da değiştirmeyi düşünüyorum çünkü pompa yüzde yüz çalıştığında baya ses yapıyor.

1746796267696.webp

Ben fanları biraz sessiz çalışması için RPM düşükte çalıştırıyorum ama en yüksekte de çalıştırsam işlemci maksimum 46 dereceye kadar iniyor.

AIDA testinde maksimum 95 dereceyi gördü ki bu da sanırım TDP değeriydi.

Bu değerler normal mi? Havalar ısınmaya başlayınca boşta 60'ları görmesinden çekiniyorum açıkcası çünkü oyun oynayınca işlemci min 60 oluyor.

konudan bağımsız o kasadan dikey ekran kartı aparatı çıkmıyor muydu

Çıkıyor aslında. Yüzer hale getirebiliyorsun, ama bu sefer de kart alttaki fanların önünü kapatıyor. Yani aslında çok bir fark olmuyor arasında. Ve çıkan aparat PCIE4 destekli bir kabloyla geliyor. 5070 ekran kartı olunca (arada çok fark olmuyormuş araştırmıştım) PCIE5 kullanayım şimdilik diye yapmadım onu.

ben mi yanlış anladım acaba solda ki ve alttaki fanlar içeriye hava alıyor dimi üst ve karşıdakiler mi havayı dışarı atıyor
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Çıkıyor aslında. Yüzer hale getirebiliyorsun, ama bu sefer de kart alttaki fanların önünü kapatıyor. Yani aslında çok bir fark olmuyor arasında. Ve çıkan aparat PCIE4 destekli bir kabloyla geliyor. 5070 ekran kartı olunca (arada çok fark olmuyormuş araştırmıştım) PCIE5 kullanayım şimdilik diye yapmadım onu.
pcıe 3 4 5 aradaki fark çok az
oyun bazında böyle render bilmiyorum

Evet. Doğru anlamışsınız. Sol ve alt emiş sağ ve üst egzos
WhatsApp Görsel 2025-05-09 saat 16.07.12_3cb26180.webp

Aynı dertle gelenlere öneri olması açısından redditteki başlıktaki bilgileri yazıyorum;
- Boşta 50 derece önemli bir veri değil. Boşta aslında kaç derece olduğu da önemli değil. Önemli olan yük altında ne değer verdiği. Değerlendirmeye ortam sıcaklığını da dahil etmek gerekiyor.
- Kasadaki hava akımının negatif/pozitif/nötr olma durumları var.
-- Negatif: Kasaya giren hava çıkan havadan az; kasanın tüm deliklerinde hava çekilir ve içeri toz alırsınız
-- Pozitif : Kasadan çıkan hava giren havadan fazla; kasanın içinde ortam sıcaklığında hava birikebilir ve tam performans soğutma yapamayabilirsin.
-- Nötr: Kasaya giren hava ile çıkan hava eşit. Aslında istenen durum bu.
- Sıvı soğutmanın radyatörünü dik koyma gibi bir safsata var. İlla hortumlar tepede olacak deniyor. (Yana koyduğunuzda) Ancak bu sıvı soğutmanın ömrünü azaltıyor. İçindeki sıvı azalınca ya da normalde bile hava en tepe noktada birikiyor ve pompa bu havayla cebelleşiyor. Eğer radyatörü yana koyuyorsanız ve hortumlar yeterince uzunsa hortumların girişinin olduğu kısım alta gelmeli, uzun ömürlü olması için. Dikkat edilecek tek nüans radyatörün tepe noktasının pompadan yukarda kalması.
- Kasaya koyduğunuz fan ne kadar çok olursa o kadar düşük RPM'de çalıştırıp sessiz bir bilgisayar yapabilirsiniz.
- Sıvı soğutma eğer çok iyi kalitede değilse pump-fan başlığına takıp hep %100 çalıştırmak gürültü yapıyor. CPU-Fan'da kullanıyorum işlemci ısındıkça pompa devri artıyor.

Ben kasayı baya düzenledim bu posttan sonra.Ön camı kaldırıp mesh paneli taktım, GPU'yu yüzer hale getirdim arkadaki emişleri 2 ye indirip öne de emiş koydum. Şu an kasada 7 emiş 5 egzos fanı var. Emiş fanlarından 3'ü hem altta olduğu hem de direkt ekran kartına vurduğu ve yukarı çıkamadığı için mecburen bu şekilde oldu. Şu an boşta işlemci 47, GPU 42 de seyrediyor.

Belki bir gün birinin işine yarar diye buraya bırakıyorum bu bilgileri.

Şu an sadece 600W B tipi bir kabloya ihtiyacım var çin siteleri hariç hem inanılmaz pahalı hem de güvenilir mi bilemediğimden güç kablosu GPU'nun önünde kaldı. Buna farklı konu açacağım ama fikri olan yazarsa da güzel olur.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,100,248
Üyeler
175,010
Son üye
secretcrash
Geri