Neler Yeni

Çözüldü✓ Yüksek RAM Kullanımı ve Performans Sorunları

selcukhan

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
53
İsim
Selçuk Han Zengin
Merhaba,

Ofisimde sürekli kullandığım laptopum ile ilgili bir sorun yaşıyorum. Görev Yöneticisi'nden kontrol ettiğimde ortalama %85 RAM kullanımı görüyorum. WhatsApp ve tarayıcı olarak önce Opera, şu an ise Edge kullanıyorum; belki RAM kullanım oranım düşer diye değiştirdim. Bazen video izlerken anlık olarak 1-2 saniyelik donmalar yaşıyorum. Bu sadece videoda değil, tüm sistemde bir yavaşlama şeklinde oluyor. Video açıkken sesi bozuluyor; cızırtı değil, donma gibi bir etki hissediyorum.

Sistemim:

• Model: Victus by HP Laptop 16-e0035nt
  • İşletim Sistemi: Windows 11
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600H
  • RAM: 8 GB
  • Ekran Kartı: GTX 1650
  • Depolama: 500 GB SSD
Yardımcı olabilir misiniz?

Talha-

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
46
İsim
TALHA GOKDEMİR
İlgilendiği Kategoriler
Oyun Bilgisayar
Kral aynısı benimde başıma geliyordu. Windows 11 veya bios kaynaklı mı bilmiyorum. Eskiden çok sık başıma geliyordu. Bios ve windows güncellemesi çıktıkca kurdum şuan nerdeyse hiç takılma olmuyor. Oluyorsa çok nadiren. Öncelikle güncellemeleri yap.

Laptoba en son ne zaman bakım yaptırdın. Çok ısındığı için İşlemcide frekans düşürüp takılmalara neden olabilir.
  • RAM Yükseltme: Bu laptop modelinde RAM yükseltmesi yapılabiliyor. 8gb ram artık yetersiz. 16 gb bile sınırda artık. Yükseltme yapabilirsen 16gb yükseltmeye çalış baya rahatlar bilgisayar.
  • Arka Plan Uygulamalarını Kapatın: Görev Yöneticisi’nde arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatın. Özellikle başlangıçta otomatik açılan programları kapatarak RAM kullanımını düşürebilirsiniz.
  • Sanal Belleği Ayarlayın: Windows, yetersiz RAM olduğunda disk belleğini kullanır. Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları > Performans Ayarları > Gelişmiş sekmesi > Sanal Bellek bölümünden sanal bellek miktarını yükseltmeyi deneyin. Bu, RAM yükünü biraz hafifletir ancak tamamen çözmez.
  • Video Sırasında Donmalar İçin Ses ve Grafik Sürücü Güncellemeleri:
    • Ekran kartı ve ses sürücülerini güncel tutarak (NVIDIA ve Realtek gibi), donma sorunlarını minimize edebilirsiniz. HP’nin destek sayfasından güncellemeleri kontrol etmek de faydalı olabilir.

selcukhan

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
53
İsim
Selçuk Han Zengin
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hocam, normalde eskiden 4 GB Laptoplar vardı. İşte internette gezinmek için kullanılır falan diyorlardı, yani 8GB günümüzde yetmesi gerektiğini düşünüyorum. Genel olarak sistem güncellemelerini yaptım yapıyorum problem çözülmüş değil, çok nadiren olmaya devam ediyor bende de.

Nssng

80+
Hocam, normalde eskiden 4 GB Laptoplar vardı. İşte internette gezinmek için kullanılır falan diyorlardı, yani 8GB günümüzde yetmesi gerektiğini düşünüyorum. Genel olarak sistem güncellemelerini yaptım yapıyorum problem çözülmüş değil, çok nadiren olmaya devam ediyor bende de.
Hocam 4gb ile windows 7 çalıştırabilirsiniz. Ama windows 10 yükselttiğiniz zaman tıkandığını görebilirsiniz. Gözlemlediğim kadarıyla win11 win10 göre biraz daha fazla ram kullanıyor. Şuan bende 32gb ram var youtube video açık ve tarayıcıda 2 sekme 8,2gb ram kullanılıyor. Yani 8gb ram windows 11 için yetersiz kalıyor bence.
Tabi arkaplanda çalışan uygulamalarda önemli görev yöneticisinden ram kullanımı yüksek olan programlardan gereksiz olanları kapatmanızı öneririm.

Talha-

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
46
İsim
TALHA GOKDEMİR
İlgilendiği Kategoriler
Oyun Bilgisayar
hocam evde babamın kullandığı eski bir laptop var. 3 gb falan ramı var. Windows 7 yüklü. Youtube google falan gezınıyor sorun yaşamıyor. 8 Gb ram yetersiz derken güncel sistem ve işletim sistmi için dedim. Win 7 yükleyebilirsen takılma sorunu yaşamazsın belki ama program desteği falan sorun cıkarır mı bılmıyorum.

https://pcmanager.microsoft.com/en-us
şöyle bir uygulama var. Ram kullanımını düşürmek ve dosya temizlemek için. Bunu kurup deneyebilirsin. az olsa fayda sağlayabilir.

Top Bottom