Yurtdışından alınan telefonu yasal yollarla kaydettirmenin bedeli 2000 küsür TL. Üstelik garantisi de olmayacak.
Sizin bahsettiğiniz ve kaçakçıların yaptığı IMEI atıp kullanma güvenli değil, bence asla bulaşılmamalı. Neden?
1.'si, yasalara karşı bir iş yapmış oluyorsunuz.
2.'si, o telefonun başına bir şey gelse muhatabınız yok, garanti hizmeti yok.
3.'sü, o IMEI'ler genelde başka telefonlardan klonlanıyor, aynı anda iki telefondan sinyal gidince BTK kapatıyor ortada kalıyorsunuz, gidip tekrar IMEI attırmak zorunda kalıyorsunuz.
4.'sü, o telefonlar eğer global versiyon değilse, yani Çin'e veya Hindistan'a özel versiyonlar ise bizim 3 büyük operatörün kullandığı 4.5G Band'larından bazılarını desteklemiyor, dolayısıyla özellikle ilçede veya telefonun zaten iyi çekmediği yerlerde yaşıyorsanız sinyal alamama sorunu yaşayabiliyorsunuz.
5.'si, atılan IMEI'ler telefonu resetlediğinizde ve hatta yazılım güncellemesi yaptığınızda bile gidebiliyor, tekrar kaçakçıya gidip IMEI attırmak zorunda kalıyorsunuz.
6.'cısı, kaçakçılar çözüm olarak "evdeki eski telefonun IMEI'sini getirin onu atalım" diyorlar, evde duran eski tuşlu telefonun veya 4.5G özelliği olmayan bir akıllı telefonun IMEI'sini götürüp attırıyorsunuz (o esnada o kaçakçının sizin IMEI'nizi kopyalamaması için de hiçbir neden yok), siz atıyorum kaçak Xiaomi Mi 10T Pro'nuzla bu IMEI'yi kullanıyorsunuz. BTK bakıyor, Nokia 3310'dan 4.5G sinyali alınıyor, istese tek tuşla IMEI'inizi kullanıma kapatabilir. Bunu şimdilik yapmıyor ama yarın yapmayacağının hiçbir garantisi yok. Geçtiğimiz aylarda birçok kaçak Xiaomi kullanıcısına "IMEI'niz kopyalandığı için kullanıma kapatılmıştır" mesajı geldi, hepsi üç buçuk atarak telefoncuya koşup yeni IMEI attırdılar. Bu strese değer mi?
"Evet, kaçak telefon öneririm" demek suç zaten, böyle bir cümle kuramam. "Hayır önermem"in de gerekçelerini açıkladım. Bundan sonra karar sizin.