Dr.Vega
80+
- Reaksiyon skoru
- 59
Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu umarım crash sorununu çabuk halledersin. Soruna gelince, evet, tam olarak doğru anlamışsın: BIOS'ta gördüğün "PCIe 5.0 x16 @ 4.0 x16" ifadesi, anakartının (Gigabyte H610M-H) primary x16 slotunun PCIe 5.0'ı desteklediğini (yani capable olduğunu) ama şu anki konfigürasyonda PCIe 4.0 hızında çalıştığını belirtiyor. Bu, auto-negotiation sonucu – GPU'n (RTX 5070) PCIe 5.0 uyumlu olsa da, sistem otomatik olarak 4.0'a düşmüş olabilir (bazen BIOS sürümü, driver uyumu veya güç ayarlarından kaynaklanır).Uzun açıklaman ve çözüm önerilerin için öncelikle teşekkür ederim, ilk vakitte deneyeceğim. Fakat öncelikle aklımda kalan bir şeyi paylaşmak isterim. Dün bios ayarlarında pcie 4.0 seçmek için girdiğimde biosun easy modunda ana ekranda pcie 5.0 x16 @ 4.0 x16 gibi bir şey yazıyordu bu pcie 5.0 desteklediği ama 4.0 da kullandığını mı belirtiyor? çünkü CPU pcie speed tarzında bir ayar buldum auto olarak seçiliydi ve CPU yazdığı için değiştirmek istemedim ekran kartının olsa GPU olması gerek diye düşündüm mantık olarak.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:
psu dan problem yoktur diye düşünüyorum aslında çok fazla kullanan gördüm forumlarda ve sistem toplama videolarında. gerçi belli de olmaz deneme yanılmayla bakıcam eve geçtiğimde. önce kartı farklı pcde deniyicem elbette. Daha sonra bakalım hangi bileşende yada yazılımda sorun var @Dr.Vega'nın tavsiyelerini de denemem gerek.
Slot fiziksel olarak 5.0 potansiyeline sahip ama şu an 4.0 hızında (daha düşük bant genişliği, ama RTX 5070 için pratikte fark minimal – %5-10 performans kaybı max). Bu, crash'lerin bir nedeni olabilir; bazı 50-serisi GPU'lar PCIe 5.0'da daha stabil ama auto'da downclock olunca TDR (Timeout Detection Recovery) hataları tetikliyor.
Ne Yapmalısın?
CPU PCIe Speed Ayarını Değiştirmemen Doğru: O ayar CPU'nun genel PCIe lanes'lerini (GPU dahil) yönetir, "Auto" bırakmak en iyisi – GPU'ya özel ayrı bir ayar yok, hepsi CPU üzerinden. Değiştirmek istersen (eğer advanced moddaysan), M.I.T. > Advanced Frequency Settings > PCIe Slot Configuration altında "Gen5" veya "Auto" dene, ama önce BIOS güncelle.
PCIe'i 5.0'a Zorlamak İçin: Önceki önerimde dediğim gibi, BIOS'ta PCIe slot'unu "Gen5"e ayarla (eğer seçenek varsa; easy modda olmayabilir, advanced'e geç). Değilse:
Gigabyte BIOS'unu en son sürüme güncelle (siteden F10 veya üstü – 12th/13th gen için PCIe optimizasyonları eklemişler).
GPU'yu çıkarıp yeniden tak, ve HWInfo ile (ücretsiz tool) slot hızını kontrol et – oyun sırasında 5.0 mı 4.0 mı diye bak.
Eğer crash devam ederse, bu PCIe mismatch'i suçlu olabilir; 4.0'a zorlamak (önceki mesajımdaki gibi) stabilite getirir, çünkü Furmark gibi testler 4.0'da sorunsuz.
Başka bir şey olursa (mesela BIOS screenshot'ı atarsan) daha detay bakarız. Kolay gelsin