45K Bütçeye Sistem Toplama

ikinci el temiz kullanılmış dd4 sistem var 30 a bırakırım ilgilenirsen asus rx 6700xt, ryzen 5 5500 32gb ram
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

50 k bütçe ile ddr5 sistem toplamak çok zor şuanda ramı 16 yapsan belki :/ tahmini fiyat listesi çıkartayaım sana
16 gb ram 10bin
9060xt 16bin
ryzen 7 7800x3d 15bin
1tb m2 ssd 4bin

giriş seviye psu 3000
anakart giriş seviye 4000
PC fiyatları uçmuş.

Bu sistem ne kadar o zaman?

2x16gb 6300mhz cl32 ram
4070 ti super
Deepcool pq850m
Arctic 2 360 sıvı soğutma
Cougar mx600 kasa
7800x3d
B650m gaming plus wifi
500gb m2, 2x 500gb sata ssd

@nacass

9060xt 16gb
7500f cpu
750w psu
B650 anakart
1x16gb ddr5 ram (uygun ne varsa)
Mesh büyük bir kasa
1tb m.2 ssd

Bütçeye sığıyor mu bilmiyorum ama günümüz de ideal olan sistem özellikleri bu bence.

İşlemcide bence 9700X alın. İleride daha işlemci odaklı BF, CoD vb. oynamak isterseniz 7500F gibi işlemciler yetersiz kalacaktır.

Bence bütçeyi maksimum belirlemek yerine taksitlendirerek Amazon vb. alın.

Anakart alırken de iki m2 slotu ve VRM soğutucusu içersin. Sonra benim gibi uğraşıp durursunuz.

Belleği de kesinlikle 2x16 GB alın. Açıkcası bellek fiyatlarının uzun süre düzeleceğini sanmıyorum.

Şimdilik 1 TB SSD işinizi görür.

Kasa, soğutucu vb. konusunda çok bilgim yok. Hava soğutucu olarak şu alınabilir.

Ekran kartı CS2, ETS2 falan için 5060 veya 9060 XT 16 GB yeterli olacaktır. AMD daha iyi bir tercih olacaktır.

Monitörsüz kasa rahat ₺65 civarını buluyor. Bazı parçaları daha giriş seviyesi de tutabilirsin ama önermem. Anakart ve işlemciyi bu haliyle almanı şiddetle öneririm. Belki belleği başta 1x16 GB CL30 alabilirsin.

Son düzenleme:
İşlemcide bence 9700X alın. İleride daha işlemci odaklı BF, CoD vb. oynamak isterseniz 7500F gibi işlemciler yetersiz kalacaktır.

Bence bütçeyi maksimum belirlemek yerine taksitlendirerek Amazon vb. alın.

Anakart alırken de iki m2 slotu ve VRM soğutucusu içersin. Sonra benim gibi uğraşıp durursunuz.

Belleği de kesinlikle 2x16 GB alın. Açıkcası bellek fiyatlarının uzun süre düzeleceğini sanmıyorum.

Şimdilik 1 TB SSD işinizi görür.

Kasa, soğutucu vb. konusunda çok bilgim yok. Hava soğutucu olarak şu alınabilir.

Ekran kartı CS2, ETS2 falan için 5060 veya 9060 XT 16 GB yeterli olacaktır. AMD daha iyi bir tercih olacaktır.

Monitörsüz kasa rahat ₺65 civarını buluyor. Bazı parçaları daha giriş seviyesi de tutabilirsin ama önermem. Anakart ve işlemciyi bu haliyle almanı şiddetle öneririm. Belki belleği başta 1x16 GB CL30 alabilirsin.
Bf veya cod için 7500f neden yetersiz kalsın? Konu sahibi hard core oyuncu değil, 7500f ile oynayamayacağı oyun yok. Sanki çağ dışı bir işlemciymiş gibi davranıyorsunuz.

5090 sistem ve 1080p de 7500f ile 9700x arasında 19-20 fps fark var. Aradaki fark pek fazla değil. Ayrıca ks muhtemlen 9060xt ile kullanacak. Aradaki fark daha da azalacak. 9700x alana kadar 7800x3d alınır. İşlemci bazlı oyunlarda asıl fark x3d de oluyor hani çok lazımsa.
4773.webp
4772.webp

Ayrıca 19k ram'e verilir mi? Ks nin alacağı gpu ile aynı para. Sanarsın 10 yıl ram kıtlığı yaşanacak. 5070 ti almıyor ki zaten alacağı sistem 1080p medium-high oynatacak. Rma kullanımını da azalacak bu yüzden. Ayrıca oyun geliştiricileri de ram için oyunu optimize edeceklerdir. Kimse bu fiyatlardan 32gb ram almaz. 16gb alsın 2 sene idare eder o zamana ram krizi biter. 2 sene 16gb ile hic bisi olmaz. Fiyat farkını diğer bileşenlere yatırmalı.

7500f hala öneriliyor çünkü fiyatına göre performansı iyi ve 9000 serisiyle arasında çok fazla fark yok. X3d harici 9000 serisi 7000 den farksız sayılır. 10 FPS fazla verip daha az sıcaklıklarda çalışıyorlar. 10 FPS fark içinde bu farklar verilmez.

@nacass

Bunu al yeterli. Hala çoğunluk 16gb kullanıyor. 19k ramlere verme. 2 sene sonra düzelir zaten. %41 lik kısım hala 16gb kullanıyor. 32gb kullananlar %37 ve emin ol 16gb ram krizi bitene kadar üstte kalmaya devam edecek. Oyun geliştiricileri ram için optimize edeceklerdir oyunlarını. Şu an 16gb kullanan hala oyunları çatır çutur oynar. Sadece istisna oyunlarda ayarları biraz kısmak lazım. Eğer çok iyi bir sisteme toplasaydınız mesela 5070 ti veya 5080 o zaman 32gb alınabilirdi. 9060xt ayarında bir gpu alacak birinin 19k ram'e ve 12.5k işlemciye vermesi saçmalık. Ram ve işlemciden kısar ekran kartını 9070 yaparsın. Çok iyi performans artışı sağlar sana.

32gb ram alma zamanı kaçtı artık. İkinci el olabilir ancak sıfır fiyatlar fazla uçuk. O paraya konsol alınıyor.

Son düzenleme:
BF6 gibi oyunları FPS kıyasları veya 2-3 teknik kanalın 1-2 saatlik incelemeleri ile kıyaslamayın. BF6 CPU tüketmeye başladıkça o işlemci saçma sapan frekans kısma ve takılmalara yol açacak. Matematik verisi içeren ve oyunların uzunca süre oynamayan teknik kanal videoları sizi haklı çıkarmıyor. Ayrıca ben FPS farkı için demedim uzun ömürlü olsun diye dedim. Yeni çıkacak oyunların bellek fiyatları çoştu dur oyunları optimize edelim falan yapacaklarını sanmıyorum.

Kısaca çoklu çekirdek performansı iyi bir işlemci almasını öneriyorum. FPS için önersem dediğiniz gibi L3 önbelleği yüksek X3D ve sıvı soğutma önerirdim. Büyük ihtimalle soğutma vb. dolayı daha pahalıya patlardı. Ama açıkcası Valorant, CS2 1000 FPS gibi saçmalıklara gerek olmadığından 9700X gayet ideal işlemci. Tek tek almasına da gerek yok hazır sistem kovalayabilir. TRT Bandrol atana kadar halen bu işlemci ve AMD kartlı düzgün bir sistem bulma ihtimali var.

Bu arada 7700X de alınabilir. Tekrarlıyorum oyun firmaları optimizasyon falan yapmayacak, buna inanıyorsanız elimde satılık bir köprü var.

RT, Lumen gibi şeyler de artık oyunların vazgeçilmezi olacak. Temel kapitalizm kâr etmeyi sever. En iyi kâr işçi çıkarılarak yapılır. Yapay zeka ve RT gibi çok az işçi ile daha hızlı oyun yapmasını sağlayan teknolojiler hiç de optimize olmayacaklar. Hatta bu geçiş dönemi çoğu oyun firmasını bence batıracak.

Ayrıca 32 GB çoğu oyun için şart. Oyunlar 12-13 GB tüketiyor. Windows zaten 5-6 GB, yani bu kişi yan ekrandan bir şeyler izlemeyecek mi? Evet fiyatlar çoştu ama daha da kötüye gidebilir. Kaçtı diye bundan vazgeçmenin manası yok. Oyunlar yine belirtiyorum optimize falan yapmayacaklar. O fiyata da alışırsın gözüyle bakacaklar. Alışamıyorsan bulut hizmetinden oyna diyecekler.

Genel dünyadan bağımsız bu ülkenin de geleceği çok belirsiz, o yüzden fırsat varken düzgün şeyler almak gerekiyor. O fiyatlara konsol da alınmayacak, bu zam sadece bilgisayarlara vuracak gibi bir algı var nedense. Konsollarda 2-3 katı artacak.

Son düzenleme:
Merhabalar yaş 30 oldu evlilik iş güç ev kredi derken ancak zaman oldu işten vakit kaldıkça hafta içi 2,3 saat cumartesi akşamları Pazar günleri hanım bir iş çıkartmaz ise kullanacağım. Hazır sistem yerine parça parça 1,2 ay da alıp toparlayabilirim şimdi piyasada ne benim bilgim işlemciler var nede ekran kartları kısıtlı vaktim de uğraştırmayacak bir süre beni götürecek ETS 2 CS2 Pubg tarzı oyunları oynayacağım 12-16 GB ekran kartı bunlara uygun tam işlemci ana kart önerisi lazım dediğim gibi acelem yok parça parça indirim yakaladıkça 1,2 ayda alabilirim parçaları fakat hangi bileşenleri hedeflemem lazım yardımcı olurmusunuz.
1,2 ayda parça parça almayı düşündüğüm için bütçem Max 50 k
13.html

BF6 gibi oyunları FPS kıyasları veya 2-3 teknik kanalın 1-2 saatlik incelemeleri ile kıyaslamayın. BF6 CPU tüketmeye başladıkça o işlemci saçma sapan frekans kısma ve takılmalara yol açacak. Matematik verisi içeren ve oyunların uzunca süre oynamayan teknik kanal videoları sizi haklı çıkarmıyor. Ayrıca ben FPS farkı için demedim uzun ömürlü olsun diye dedim. Yeni çıkacak oyunların bellek fiyatları çoştu dur oyunları optimize edelim falan yapacaklarını sanmıyorum.

Kısaca çoklu çekirdek performansı iyi bir işlemci almasını öneriyorum. FPS için önersem dediğiniz gibi L3 önbelleği yüksek X3D ve sıvı soğutma önerirdim. Büyük ihtimalle soğutma vb. dolayı daha pahalıya patlardı. Ama açıkcası Valorant, CS2 1000 FPS gibi saçmalıklara gerek olmadığından 9700X gayet ideal işlemci. Tek tek almasına da gerek yok hazır sistem kovalayabilir. TRT Bandrol atana kadar halen bu işlemci ve AMD kartlı düzgün bir sistem bulma ihtimali var.

Bu arada 7700X de alınabilir. Tekrarlıyorum oyun firmaları optimizasyon falan yapmayacak, buna inanıyorsanız elimde satılık bir köprü var.

RT, Lumen gibi şeyler de artık oyunların vazgeçilmezi olacak. Temel kapitalizm kâr etmeyi sever. En iyi kâr işçi çıkarılarak yapılır. Yapay zeka ve RT gibi çok az işçi ile daha hızlı oyun yapmasını sağlayan teknolojiler hiç de optimize olmayacaklar. Hatta bu geçiş dönemi çoğu oyun firmasını bence batıracak.

Ayrıca 32 GB çoğu oyun için şart. Oyunlar 12-13 GB tüketiyor. Windows zaten 5-6 GB, yani bu kişi yan ekrandan bir şeyler izlemeyecek mi? Evet fiyatlar çoştu ama daha da kötüye gidebilir. Kaçtı diye bundan vazgeçmenin manası yok. Oyunlar yine belirtiyorum optimize falan yapmayacaklar. O fiyata da alışırsın gözüyle bakacaklar. Alışamıyorsan bulut hizmetinden oyna diyecekler.

Ayrıca genel dünyadan bağımsız bu ülkenin de geleceği çok belirsiz, o yüzden fırsat varken düzgün şeyler almak gerekiyor. O fiyatlara konsol da alınmayacak, bu zam sadece bilgisayarlara vuracak gibi bir algı var nedense. Konsollarda 2-3 katı artacak.
Problem 32 gbnin şart olup olmaması degil. Problem 32 ram fiyatının ekran karti fiyantindayken acelesi olmayan birisi icin masrafı arttırması bir süre 16 idare edebilir ram fiyatları düşene kadar cs2 oynayabilir. Ram fiyatları düşer yada 2. Elde istediği rami alana kadar idare eder 16 gb rame 8k veriyor zaten yeterince gereksiz bir para ödüyor.

Problem 32 gbnin şart olup olmaması degil. Problem 32 ram fiyatının ekran karti fiyantindayken acelesi olmayan birisi icin masrafı arttırması bir süre 16 idare edebilir ram fiyatları düşene kadar cs2 oynayabilir. Ram fiyatları düşer yada 2. Elde istediği rami alana kadar idare eder 16 gb rame 8k veriyor zaten yeterince gereksiz bir para ödüyor.
Ben de konu önerirken taksit ile alıp, bütçeyi yükseltmesini söyledim. Genelde bu tarz sistemler dizenler, eski sistemlerle oynadığı ETS2, CS2 vb. sıkılıp genel oyun hype akımına katılıp güncel oyunlar oynamak istiyorlar. Yani buna göre alım yapmasının mantıklı olacağını söylüyorum.

Yoksa hiç 50K civarı yakmayıp 5060'lı 25-35K arası bir sistem de alabilir.

Fiyatların saçma olduğunu ben de kabul ediyorum. Balonun patlayıp iyileşeceğine falan pek inanmıyorum. O yüzden TRT bandrol, bu yapay zeka kaynaklı fiyat şişmeler ile daha da artmadan bir kit alması gerektiğine inanıyorum. Açıkcası optimizasyonu düzeltmeyecekler, ama 32 GB sınırını da oyunlarda aşacaklarını pek sanmıyorum. İdeali şu anlık 32 GB alıp dertsiz tasasız kullanmak.

Dediğim gibi bazı istekleri o anki duruma göre belirleyebilirsiniz. Ama çalışan biri ve taksit ile bütçesini zorlamıyorsa alırken iyi bir şey almasını önermekte bir sorun yok. Forumlardaki üyelerin genel olarak en ucuza tamah et kafasını herkese dayatmasını da halen saçma buluyorum.

Ben de konu önerirken taksit ile alıp, bütçeyi yükseltmesini söyledim. Genelde bu tarz sistemler dizenler, eski sistemlerle oynadığı ETS2, CS2 vb. sıkılıp genel oyun hype akımına katılıp güncel oyunlar oynamak istiyorlar. Yani buna göre alım yapmasının mantıklı olacağını söylüyorum.

Yoksa hiç 50K civarı yakmayıp 5060'lı 25-35K arası bir sistem de alabilir.

Fiyatların saçma olduğunu ben de kabul ediyorum. Balonun patlayıp iyileşeceğine falan pek inanmıyorum. O yüzden TRT bandrol, bu yapay zeka kaynaklı fiyat şişmeler ile daha da artmadan bir kit alması gerektiğine inanıyorum. Açıkcası optimizasyonu düzeltmeyecekler, ama 32 GB sınırını da oyunlarda aşacaklarını pek sanmıyorum. İdeali şu anlık 32 GB alıp dertsiz tasasız kullanmak.

Dediğim gibi bazı istekleri o anki duruma göre belirleyebilirsiniz. Ama çalışan biri ve taksit ile bütçesini zorlamıyorsa alırken iyi bir şey almasını önermekte bir sorun yok. Forumlardaki üyelerin genel olarak en ucuza tamah et kafasını herkese dayatmasını da halen saçma buluyorum.
Sabah sersemliği tam anlamamışım. Haklılık payınız var ve yüksek ama ben yine de beklerdim sanirim. en azından biraz düşeceğine inanıyorum. Bir süre sonra düşmezse de 16 GB ramimle devam ederim yada zaten borç azalacağı için bir tane taksitle ram alırdım.

Merhabalar yaş 30 oldu evlilik iş güç ev kredi derken ancak zaman oldu işten vakit kaldıkça hafta içi 2,3 saat cumartesi akşamları Pazar günleri hanım bir iş çıkartmaz ise kullanacağım. Hazır sistem yerine parça parça 1,2 ay da alıp toparlayabilirim şimdi piyasada ne benim bilgim işlemciler var nede ekran kartları kısıtlı vaktim de uğraştırmayacak bir süre beni götürecek ETS 2 CS2 Pubg tarzı oyunları oynayacağım 12-16 GB ekran kartı bunlara uygun tam işlemci ana kart önerisi lazım dediğim gibi acelem yok parça parça indirim yakaladıkça 1,2 ayda alabilirim parçaları fakat hangi bileşenleri hedeflemem lazım yardımcı olurmusunuz.
1,2 ayda parça parça almayı düşündüğüm için bütçem Max 50 k
9060 xt de cashback kampanyası da var, amazondan 9 taksitle alabilirsin 2 k ya yakın iade ediyor.
yanında amd işlemci alınca da 2 kampanya birleşiyor onda da 800 lira galiba düşüyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,177,571
Üyeler
186,909
Son üye
Eskel07
Geri