Merhaba arkadaşlar, yeni topladığım DDR5 AM5 sistemde içinden çıkamadığım bir sorun yaşıyorum. Yardım ve tecrübelerinize ihtiyacım var.
Sistem Özelliklerim:
Bu anakart servisten yeni geldi. Servis BIOS güncelleyip gönderdi, sistem açıldı. Ancak 1 gün sonra tekrar elektrik kesilince yine aynı duruma (Soft Brick?) düştü.
Denediğim Çözümler (Hiçbiri İşe Yaramadı):
Bu anakart modelinde (MSI PRO B650M-B) kronik bir elektrik hassasiyeti/BIOS çökme sorunu var mı? Anakart resmen kilitlenmiş durumda. Servisten değişim mi talep etmeliyim yoksa evde deneyebileceğim (Flash BIOS butonu yok) başka bir yöntem kaldı mı?
Sistem Özelliklerim:
- Anakart: MSI PRO B650M-B
- İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F
- RAM: Goodram IRDM 16GB 6000MHz CL36 DDR5 (Tek Modül)
- Ekran Kartı: Zotac RTX Serisi
- Durum: Sistem yeni toplandı.
Bu anakart servisten yeni geldi. Servis BIOS güncelleyip gönderdi, sistem açıldı. Ancak 1 gün sonra tekrar elektrik kesilince yine aynı duruma (Soft Brick?) düştü.
Denediğim Çözümler (Hiçbiri İşe Yaramadı):
- CMOS Sıfırlama: Pili çıkardım, 15 dk bekledim. JBAT1 pinleri ile kısa devre yaptım.
- Statik Boşaltma: Fiş çekiliyken güç tuşuna basılı tuttum.
- RAM Denemeleri: RAM'i farklı slotlara taktım.
- CPU Reseat: İşlemciyi söküp pinleri kontrol ettim (yamukluk yok), tekrar taktım.
- Uzay Montaj: Sistemi kasa dışına aldım.
- KRİTİK TEST: Anakartın üzerindeki RAM'i tamamen söküp çalıştırdım. Normalde sadece DRAM ışığı yanması gerekirken, anakart RAM takılı değilken bile hala "CPU + DRAM" ışığını yakmaya devam ediyor.
Bu anakart modelinde (MSI PRO B650M-B) kronik bir elektrik hassasiyeti/BIOS çökme sorunu var mı? Anakart resmen kilitlenmiş durumda. Servisten değişim mi talep etmeliyim yoksa evde deneyebileceğim (Flash BIOS butonu yok) başka bir yöntem kaldı mı?