Dizüstü için masaüstüne göre sıcaklıkların yüksek olması olagan bir şey. Yine de azaltabilirsiniz.
Öncelikle daha kaliteli bir termal macun veya ped geçiş yapın. İşlemciler için de pedler var.
Selam, 9 ay önce satın aldığım 40*40 boyutundaki PTM7950'yi incelemek istedim. Sıcaklıklar konusunda oldukça fark yarattığını söyleyebilirim. Ürünü aldığım link...
techolay.net
Ayrıca dizüstü yükseltici bir aparat alın. Bu fanın alt kısımdan daha rahat soğuk atmasını sağlar. İsterseniz fana da alınabilir, ama fanlar ters üflediğinden bence mantıklı değil. Ayrıca gereksiz bir güç tüketimi de oluyor. Hem fan hem dizüstü yükselticilerin etki ettiği derece aynı oluyor. Kabaca -10 derece fark ettirebilir. Tabii oyun vb. açıkcas bu fark azalır.
Amazon.com.tr Çok Satanlar: Dizüstü Bilgisayar Stantları adlı listedeki en popüler ürünler
www.amazon.com.tr
Tabii bu dizüstü klavyesini kullanmanı önleyeceği gibi, bir miktar da sizden uzaklaştıracak. Harici klavye kullanmanız gerekiyor kısaca.
Yazılımsal olarak da birkaç tüyo vereceğim. Yıllarca Acer dizüstüsü ile oyunlar oynadım.
İlk olarak Dizüstü'ye bir masaüstü bilgisayar gibi yaklaşmamak gerekiyor.
Mesela arka planda Discord, Spotify veya Steam tarzı şeyler var. Bunları ön planda kullanmadığınızda simge durumuna küçültmek veya kapatma tuşu ile görev çubuğuna göndermek, kullandıkları kaynak tüketimini yarı yarıya azaltır. Keza tarayıcıları da oyun içinde falanken simge durumuna küçültmek tükettiği kaynağı azaltacaktır.
Bu sadece bellek tüketimi için değil. İşlemcinin tüketimini azaltmak için de önemli. Çünkü dizüstü bilgisayarlar soğutma ve pil sistemlerini geliştiremediklerinden, haricvi GPU'nun ısınıp sorun yaşamaması için işlemci içerisinde ayrıca GPU barındırırlar. Bu da masaüstü tarafındaki kullanımda boşta olsa bile CPU bir miktar tüketir. Yani masaüstündeki işlemler için de CPU ısınır.
CPU Boost'u kısabilirsiniz. Bunun için bağlantıdaki kayıt girdisini ayarların. Sonra kendinize ayrı bir güç profili oluşturup, o profilde CPU boost kapatılacak şekilde ayarlayın. Bu profile oyun oynamazken geçiş yapın, böylece tarayıcı vb. gezerken daha az ısınsın ve daha az fan sesi gelsin.
Herkese merhaba. Laptop BIOS'larında genel olarak Turbo Boost kapatma seçeneği yoktur. Bu rehberde AMD, Intel fark etmeksizin, Turbo Boost teknolojisi barındıran işlemciler için programsız Turbo Boost kapatmayı göstereceğim. Öncelikle yapacağımız yöntemin işlemci durumunu %99 olarak değiştirmek...
www.technopat.net
Bunu da alışkanlık haline getirin. Ben böyle dizüstüyü çok kullandım. Oyun oynamayacağım zamanlarda Turbo boost kapalı profiline geçtim. Sonrasında ise dengeli profiline. Ayrıca oyun için ayarladığınız profilinizde yüksek veya nihai performans olmasın. Dengeli neyse o olsun.
Arka planda çalışan uygulamaları masaüstü sistem gibi kullanmayın. Oyun uygulamaları (Steam, EA, Ubisoft, Epic Games vb.) veya Discord tarzı şeylerin otomatik başlamasını kapatın. Sadece kullanacağınız zamanlar açın. Arka planda gereksiz çalışmasınlar ve işiniz bitince tamamen kapatın. Dizüstü şarja taksanız bile sıcaklığı artmaması açısından olabilecek en boşta kullanmaya çalışın. Bunu bir alışkanlık haline getirin.
Oyun oynarken, rekabetçi oyunlar hariç FPS limitini 60 civarına sınırlamanızı önereceğim. Dizüstü bilgisayarlarda FPS limiti açıkken işlemci daha çok ısınacak ve buna göre frekans kısacaktır. Hem sıcak olacak hem de ara sıra oyunda takılmalara yol açabilecektir. Donanım ne kadar kaliteli olursa olsun.
Dizüstü bilgisayar kullananlar genelde bilir, ama bazı oyunlar veya uygulamalar harici GPU'yu algılamaz. İş için kullandığınız ağır bir uygulama harici GPU'da çalışmıyorsa onları da ayarlayın. Rehber eski ama Windows 11 için de geçerli. Oyun, ağır uygulama vb. grafik ayarları kısmından harici GPU'ya tanımayın. Çünkü ekran kartı sürücüsünü sıfırlamanız gerekebilir, ayarları bozulabilir. Buradaki ayarlar Windows sıfırlamadığınız sürece kalır. Genelde AAA belirli oyunlar hariç çoğu oyunun harici GPU profili yoktur. Yani eklemeniz gerekir.
Wintoys ayarları ve efekt ayarları uygulayabilirsiniz. Bağlantıda detaylı gösterdim. Efekt ayarları masaüstü pencere yöneticisinin tükettiği GPU azaltacağından yine CPU sıcaklığına etki eder. Orada önerdiğim gibi efekt ayarlarını yapın. Ekstra olarak saydamlık efektleri vb. kapatın.
FPS artırmaz ama gereksiz veri çeken hizmet vb. kapatıp, Windows'un sunduğu ama araştırıp bulamayacağınız ayarları hızlıca açmanızı sağlar.
Wintoys için şu ayarları öneririm.
Unlock the full potential of the operating system and control every aspect of the experience in a safe and time-saving manner. You can configure, optimize, clean, repair, and tweak Windows to your preference, having all the settings you need at your fingertips.
apps.microsoft.com
En iyi performans seçip, sonrasında ise işaretlediklerimi siz de uygulayıp kapatın.
Shutup10 vb. yazılımlar da kullandım. Bunlar bir tık sorun çıkarabiliyor. O yüzden Wintoys yeterli.
Kabaca dizüstü için yapılabilecek ayarlar bunlar.