Yardım Manuel Araç Yokuşta Hangi Viteste Bırakılır?

Yokuşa veolmak istediğin hıza bağlı. Motor freni yapmak istiyorsan ne kadar yapmak istediğine bağlı. 90 gidiyorken hız keailmesin istiyorsan en yükaekten devam etmelisin. Ama atıyorum 20-30 la giditorsun aşağıda yine frenlicen o zaman 1 de bırakıp motor frenini yükaek tutabilirsin. Devir yinede yükaelir fazla bağırtmadan frenlersin. Uzun süre yokuş aşağı gitmeyi düşünüyprsan yinede boşa atma. Yakıt tasarrufu için vviteste kalmaaı iyidir çünkü motor tekerlerin devriyle yokuşla döner. Pistonlarda öyle.
Arabalardan mekanikten vs çok anlamam yıllardır sürdüğüm bildiğim hissettiğim ve fözlemlediğim yol budur.
parkdan bahsetmiş diye yorumladık buda farklı bir bakış açısı :)

parkdan bahsetmiş diye yorumladık buda farklı bir bakış açısı :)
Doğrudur hocam parkla alakalı bir şey görmediğim için öyle anladım yorumladım ben . Fazla derin düşünmekte sıkıntı işte kxlxldx

Dostlar şöyle bir durumda araç hangi viteste bırakılır? Bilen arkadaşlar yardım etsin.
Alıntıyı görüntüle
dostum arabanın önü yokuş aşağı bakıyorsa geri vitesde , aracın önü yokuş yukarı bakıyorsa 1.viteste bırakılmalı yani aracın kayacağı pozisyonun tam tersi vitesi ama önce el frenini çek ayağını frenden çekip aracın yükünü el frenine bindir daha sonra vitese tak.

dostum arabanın önü yokuş aşağı bakıyorsa geri vitesde , aracın önü yokuş yukarı bakıyorsa 1.viteste bırakılmalı yani aracın kayacağı pozisyonun tam tersi vitesi ama önce el frenini çek ayağını frenden çekip aracın yükünü el frenine bindir daha sonra vitese tak.
dostum bizzat benim araç kaydı elfreni teli yüzünden 1.viteste de ilerlemiyor yani reno gurubu her arabada farklı olabilir bilmiyorum.

Otomatik araba park a alınca şanzımanı kilitler kesinlikle dönmez. Manuel viteste akış yönün tersi viteste bırakılır.
1. Vites ve geri vites dişli oranı farkı yüksek olduğu için kilit yapmış gibi olur araç kaymaz.

Tabi debriyaj balatan sağlamsa

Arabanın burnu yokuş aşağı bakıyorsa vitesi R’de, yokuş yukarı bakıyorsa 1'de bırakmak gerekir. Bunun amacı, el freninde herhangi bir arıza olması halinde ek bir güvenlik önlemi almaktır. El freninin boşa düşmesi durumunda lastikler hareket etmek ister. Araç viteste bırakıldığında tekerlekler, şanzıman aracılığıyla motora mekanik olarak bağlı kalır. Tekerlekler dönmek istediğinde pistonları hareket ettirmeye zorlar. Silindir içindeki havanın sıkışması tekerleklere karşı bir direnç oluşturur (kompresyon). Bu durum, motor freniyle aynı mantığa dayanır. Yokuş aşırı dik değilse ve şanzıman bileşenlerinin kondisyonu iyi durumdaysa el freninin boşa düşmesi halinde araç sabit kalır. Yokuş çok dik ise yer çekimi kuvveti motorun kompresyon direncini yenebilir. Ancak bu durumda dahi araç boştaki haline göre çok çok yavaş bir hızda kaymaya devam eder. El freni+ viteste bırakma kombinasyonuna ek bir önlem olarak tekerlekleri çevirmek de çok sık kullanılan bir yöntemdir. Aracın burnu yokuş aşağı bakıyorsa vites R'de bırakılır direksiyon kaldırıma doğru kırılır. Aracın burnu yokuş yukarı bırakıyorsa vites 1'de bırakılır ve direksiyon yola doğru çevrilir. Bu sayede el freninin boşa düştüğü ve motor kompresyonunun yeterli olmadığı senaryoda aracın ön lastiği kaldırıma değerek aracı durdurur.

Arabanın burnu yokuş aşağı bakıyorsa vitesi R’de, yokuş yukarı bakıyorsa 1'de bırakmak gerekir. Bunun amacı, el freninde herhangi bir arıza olması halinde ek bir güvenlik önlemi almaktır. El freninin boşa düşmesi durumunda lastikler hareket etmek ister. Araç viteste bırakıldığında tekerlekler, şanzıman aracılığıyla motora mekanik olarak bağlı kalır. Tekerlekler dönmek istediğinde pistonları hareket ettirmeye zorlar. Silindir içindeki havanın sıkışması tekerleklere karşı bir direnç oluşturur (kompresyon). Bu durum, motor freniyle aynı mantığa dayanır. Yokuş aşırı dik değilse ve şanzıman bileşenlerinin kondisyonu iyi durumdaysa el freninin boşa düşmesi halinde araç sabit kalır. Yokuş çok dik ise yer çekimi kuvveti motorun kompresyon direncini yenebilir. Ancak bu durumda dahi araç boştaki haline göre çok çok yavaş bir hızda kaymaya devam eder. El freni+ viteste bırakma kombinasyonuna ek bir önlem olarak tekerlekleri çevirmek de çok sık kullanılan bir yöntemdir. Aracın burnu yokuş aşağı bakıyorsa vites R'de bırakılır direksiyon kaldırıma doğru kırılır. Aracın burnu yokuş yukarı bırakıyorsa vites 1'de bırakılır ve direksiyon yola doğru çevrilir. Bu sayede el freninin boşa düştüğü ve motor kompresyonunun yeterli olmadığı senaryoda aracın ön lastiği kaldırıma değerek aracı durdurur.
Yanlış bilgi hocam arabanın burnu bayır aşşağıyken motoru kapatın R'ye alın el frenini hafif indirin, birde 1. viteste deneyin bunu. Mantıken dediğiniz gibi bayır aşşağı R bayır yukarı 1 gibi geliyor ama değil. Yönü farketmez 1'de bırakılır. Deneyin göreceksiniz.

Hızlanmasın diye bende düşük vitesde diye biliyorum, aşağı iniyorsan, karda kışta atıyorum vites 3-4. Ama park içinse zıt bırakılır. Yokuş aşağı gitmesin diye 1 veya R. Arabayı ne tarafa bıraktığına bağlı.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Yakıt için boşu bilmemde kaçıncı vitesde isen o kadar yakar diye biliyorum, gazı verirsende + yakar. Kendi hızıyla inmesi küçük bir tasarruf😂

Hızlanmasın diye bende düşük vitesde diye biliyorum, aşağı iniyorsan, karda kışta atıyorum vites 3-4. Ama park içinse zıt bırakılır. Yokuş aşağı gitmesin diye 1 veya R. Arabayı ne tarafa bıraktığına bağlı.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Yakıt için boşu bilmemde kaçıncı vitesde isen o kadar yakar diye biliyorum, gazı verirsende + yakar. Kendi hızıyla inmesi küçük bir tasarruf😂
karda yarım el freni bayır aşşağı bayağı iş görüyor

Tekerlekleri kaldırıma doğru çeviriyorsun nasıl istersen öyle bırak kafa rahat

Arabana güveniyorsan boşta bırak yoksa 1de bırak gitsin çok düşenecek bir şey yok. Tekeri kaldırıma doğru çevirirsin otomatikse zaten p de kalacak n de değil.

Kardeşim birinizde taş koy felan takoz vs demiyorsunuz he

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,181,265
Üyeler
187,480
Son üye
Vadi
Geri