Müzik dinlemek haram mıdır? sebebiyle açıklayın lütfen

Hocam, ben büyük bir âlim değilim ama şunu söyleyebilirim:

Ben müziğin haram olduğunu düşünmüyorum. Benim nazarımda haram olan, müziğin kendisi değil, içeriğidir. Yani, örneğin eski dönemlerden gelen, duygusal, aşk, hayat veya türkü gibi, içinde kötü bir şey barındırmayan müziklerde sorun olmadığını düşünüyorum. Ancak içerik, kadınlara yönelik uygunsuz davranışları, zina, müstehcenlik, alkol veya ahlaki açıdan doğru olmayan davranışları övüyor veya özendiriyorsa, o tür müzikleri haram olarak görüyorum.

Ayrıca, Kur’an’da müziğin haram olduğuna dair açık bir ayet yoktur. Bu görüş, daha çok bazı âlimlerin hadis yorumlarından ve “Kur’an’da boş işlerle uğraşmayın” ayetinden çıkarımlara dayanıyor.

Kur’an’da Allah’ın merhametinden çokça bahsedildiğini biliyoruz. Benim düşünceme göre, ahir zamanda yaşadığımız bu dönemde, günah işlemek oldukça kolay ve hayatımız günahlarla dolu. Böyle bir zamanda, dediğim gibi zararsız içerikli müzikleri dinlemenin sorun olmayacağını düşünüyorum. Allah’ın merhametiyle, eğer haram bile olsa affedileceğine inanıyorum.

Açıkçası yanlış bilgilendirmek veya vebali üstüme almak istemiyorum. Bu yüzden kesin bir yargıda bulunmak yerine, sadece kendi düşüncelerimi paylaşıyorum. Umarım ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.
evet mesela bu ilahi ama çalgı kullanılıyor araçtan ziyade amaçta çok önemli

Ezan ve ilahileri de müzik kategorisine koyabiliriz.

Müzik; Duygularımızı, düşüncelerimizi veya olayları anlatmak amacıyla ölçülü ve düzenli seslerin sanat düşünceleri içerisinde ritm'li veya ritm'siz olarak bir araya getirme sanatıdır.
Alın size ikilem.

"Ezan müzik değildir" diyenlere de; "Ezan, dinî mûsikinin cami mûsikisi formlarının en önemlilerindendir."
Musiki nedir? : “Mûsikî, bir duygu, bir düşünce ve fikri veya tabii bir olayı anlatmak gayesiyle, ölçülü ve ahenkli seslerin belli bir sanat anlayışı içerisinde, ritimli ve ritimsiz olarak estetik bir şekilde bir araya getirilmesi sanatıdır”.

Bombayı bıraktığıma göre, iyi geceler.

öncelikle herkese iyi akşamlar. ben her müzik dinlemek istediğimde haz almak istiyorum ama her dinlediğimde de aklıma müziğin haram olabileceği aklıma geliyor boğazımda kalıyor. müzik gerçekten haram mı? cevap evet ise kanıtıyla açıklar mısınız? şimdiden teşekkürler

Konu ile ilgili bazı âlimler çalgı aletinin türüne ve çalınan ortama göre caiz demişler ise de çoğunluk haram diyor, yukarı da ayet ve hadisler ile açıklanmış

Ezan ve ilahileri de müzik kategorisine koyabiliriz.

Müzik; Duygularımızı, düşüncelerimizi veya olayları anlatmak amacıyla ölçülü ve düzenli seslerin sanat düşünceleri içerisinde ritm'li veya ritm'siz olarak bir araya getirme sanatıdır.
Alın size ikilem.

"Ezan müzik değildir" diyenlere de; "Ezan, dinî mûsikinin cami mûsikisi formlarının en önemlilerindendir."
Musiki nedir? : “Mûsikî, bir duygu, bir düşünce ve fikri veya tabii bir olayı anlatmak gayesiyle, ölçülü ve ahenkli seslerin belli bir sanat anlayışı içerisinde, ritimli ve ritimsiz olarak estetik bir şekilde bir araya getirilmesi sanatıdır”.

Bombayı bıraktığıma göre, iyi geceler.
hocam zaten haram olan kısım genelde müzikten değil şarkıdan çıkıyor ve yapan kişinin niyeti. amaç ve niyet aletten daha önceliklidir

hocam zaten haram olan kısım genelde müzikten değil şarkıdan çıkıyor ve yapan kişinin niyeti. amaç ve niyet aletten daha önceliklidir

Yani sert müzikler günah, ama yumuşak müzikler günah değil öyle mi? :D Olm nereden duyuyorsunuz böyle saçma şeyleri ya.

Benim dinlediğim müzik günah yani ve 25-26 senedir dinliyorum. :D

Yani sert müzikler günah, ama yumuşak müzikler günah değil öyle mi? :D Olm nereden duyuyorsunuz böyle saçma şeyleri ya.

Benim dinlediğim müzik günah yani ve 25-26 senedir dinliyorum. :D
ben öyle bir şey söylemedim. beethoven mozart dinliyorum bunlar şarkı değil müziktir ve haram değil.
hocam sen ne dinliyorsun onu bile bilmiyorum
şarkı farklı müzik farklı şeylerdir aynı şey değil
duymadığım bir şey hakkında düşünce sahibi olamam.
sanırım ben yanlış anlattım veya siz yanlış anladınız kusura bakmayın

Çalgı caiz degildir. Ancak ve ancak bazı özel gunlerle veya bayramlarda çalınabilir.
Egerki dini degerlere önem veriyorsan çalgılı müzik dinlemeyi bırakıp ki bu ilahide dahil, neşid dinlemeye baslayabilirsin
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

evet mesela bu ilahi ama çalgı kullanılıyor araçtan ziyade amaçta çok önemli
Bu adamı severim ancak çalgı kullanması baştan başa caiz olmadığından söylediklerinin hiçbir anlamı kalmıyor. İslami överken İslam'ın yasakladigi şeylere uyuyor bir taraftan

Daha saçma ne görebilirim dedikçe daha saçma konuları görmeye devam ediyoruz.

ben öyle bir şey söylemedim. beethoven mozart dinliyorum bunlar şarkı değil müziktir ve haram değil.
hocam sen ne dinliyorsun onu bile bilmiyorum
şarkı farklı müzik farklı şeylerdir aynı şey değil
duymadığım bir şey hakkında düşünce sahibi olamam.
sanırım ben yanlış anlattım veya siz yanlış anladınız kusura bakmayın
Beethoven, Mozart bunlar sadece çalgı aletleri caliyorlardi yanlış hatırlamıyorsam söz soylemiyorlardi. İşte bu İslam'a göre zit oluyor. İslam calgiyi caiz gormuyor

dışarıda haram işlememek için şehirde yaşamıyor ve teknolojik cihaz kullanmaman gerekiyor. Yani çok takılma bro zaten kısa olan ömrünü kafana göre takıl.

dışarıda haram işlememek için şehirde yaşamıyor ve teknolojik cihaz kullanmaman gerekiyor. Yani çok takılma bro zaten kısa olan ömrünü kafana göre takıl.

Mercedes'e binenlerin bunları düşündüğünü hiç görmedim, duymadım. Nedense gelir düzeyi düşük kesim böyle şeylere çok kafa yorar.

Daha saçma ne görebilirim dedikçe daha saçma konuları görmeye devam ediyoruz.
ne yapayım kardeşim haram diyen var demeyen var her hoca kafasına göre bir şey söylüyor internette zaten doğru dürüst bir şey yok. bu forumdan bilgili arkadaşlara sormaya çalıştım.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Mercedes'e binenlerin bunları düşündüğünü hiç görmedim, duymadım. Nedense gelir düzeyi düşük kesim böyle şeylere çok kafa yorar.
:D

cimili ibo dinlemeye değer

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,181,141
Üyeler
187,456
Son üye
Enes2e
Geri