Gigabyte RX 9070 Gaming OC / Kullanıcı Deneyimi ve Değerlendirme

Reaksiyon skoru
224
Yaklaşık 18 aydır Zotac RTX 4070 Ti Super Trinity Black Edition model ekran kartı kullanıyorum ve performansından genel olarak çok memnunum. Kartı sıfır, kapalı kutu olarak ikinci elden aldım. 2K ve 4K monitörlerle kullandım; özellikle 4K çözünürlükte DLSS ve Frame Generation ile birlikte çoğu oyunda yüksek ve stabil FPS sunuyordu.

Geçen yıl sonunda yaşanan bellek krizi, döviz artışı ve donanım fiyatlarının yükselmesi nedeniyle garantisi biten tüm parçalarımı sıfırlarıyla değiştirmeye karar verdim. Anakart, işlemci, RAM ve SSD’yi uygun fiyatlarla yeniledim ve AM5 platformuna geçtim. Geriye sadece garantisiz ekran kartım kaldı. Performansı hala fazlasıyla yeterli olsa da arıza riskine ve artan tamir maliyetlerine karşı ekran kartını da değiştirmek için piyasayı takip etmeye başladım.

Bütçem yaklaşık 30 bin TL civarındaydı ve Nvidia tarafında bu bütçede sadece RTX 5070 bulunuyordu, ancak oynadığım oyunların vram tüketimlerini düşündüğümde 12 GB VRAM ilerisi için güven vermedi. RTX 5070 Ti ise çıkışından bu yana hep çok pahalıydı.

Yılbaşı geçtikten sonra fiyatlar iyice yükselişe geçti, Kasım ayında 30 bin lira altında bulunan RX 9070 XT modelleri 33 – 34 bin lira bandına yerleşti. Nvidia tarafında ise 40 – 41 bin liraya 5070 Ti bulmak mümkünken bu kartların giriş seviyesindeki modeller 48 – 50 bin lira bandına konumlandı. Ben de ille Nvidia olsun düşüncemden yavaş yavaş çıkmaya başladım.

Geçtiğimiz hafta Amazon, iki gece üst üste RX 9070 indirimleri yaptı. İlk başta Sapphire Pure modelini kısa süreliğine 28300 liraya listeledi, bu modeli kaçırdığım için çok üzülmüştüm ki ertesi akşam Gigabyte Gaming OC modelini 28500 liraya listeledi. Ben de satıcının Amazon olmasına ve 30 gün içerisinde iade edebileceğime güvenerek kartı satın aldım. Performans artışı beklentim yoktu, zaten eskisi kadar fazla oyun oynamıyordum. 4070 Ti Super ayarında bir performans bana fazlasıyla yetiyordu, alacağım kartın sessiz, serin ve stabil çalışması benim için yeterliydi. Kart gelmeden önce kartla ilgili araştırmalarımı yaptım. Kart geldikten sonra yaklaşık 50 farklı oyunda testlerimi yaptım, kartı farklı senaryolarda test ettim. Termal değerleri, ses seviyesini dikkatle inceledim ve ısı değerlerini optimize etmek amacıyla undervolt uyguladım. Şimdi deneyimlerimi ve izlenimlerimi başlıklar halinde toparlayacağım.

Gündelik Kullanım ve Medya Tüketimi

Benim kullanımım için önemli detaylardan biri çift 4K monitörden sorunsuz şekilde görüntü alabilmekti. Bu konuda oldukça pürüzsüz bir deneyim yaşattığını söyleyebilirim. Ekran uzatma, sadece bir ekran seçme ve yineleme gibi modlar arasındaki geçişi çok hızlı şekilde gerçekleştirebiliyor.

Yüksek çözünürlüklü videoları görüntülerken problemler yaşayan kullanıcılar olduğu için bu kısmı özellikle test ettim. Youtube’dan iki 4K, iki de 8K videoyu aynı anda açıp tam ekran yapma, geri çıkma, hızlandırma gibi senaryoları denediğimde herhangi bir problemle karşılaşmadım.

Bunun dışında ekran kaydı alma ve sürücü tarafında da herhangi bir sorunum olmadı. Ayarlarımı kolayca yapıp istediğim fonksiyonları rahatça yerine getirebildim.

Oyun Performansı, FSR, Kare Oluşturma

Benim için oyun performansı ve oyunlardaki stabilite durumu çok önemli. Geçmişte RX 6000 serisi kartlarla stabilite anlamında stutter, driver çökmesi, dalgalı performans ve fps drop gibi çok fazla sorun yaşadım. En sonunda dayanamayıp RTX 3080 modeline geçtiğimde ise “oyunu aç ve oyna” rahatlığına kavuştuğum için AMD kartlardan bu konuda hep çekinmişimdir.

Sık oynadığım oyunlarda denk ayar yaptığımda hem saf güçte hem de ışın izleme performansında 4070 Ti Super biraz daha performanslıydı gibi hissettim. Oyundan oyuna değişmek ile birlikte, şu sıralar oynadığım Kingdom Come Deliverence II oyununda 4070 Ti S ile 115 – 135 fps arası bir performans alırken RX 9070 ile 80 – 105 fps arası performans alabildim. Yine Cyberpunk 2077 ile yaptığım testlerde ışın izleme ve yol izleme ayarlarını aktif edersem 4070 Ti Super daha iyi değerler ile akıcı deneyim sunuyordu. Spider-Man 2 oyununda ışın izleme aktifken fps düşüşü, stutter gibi sorunlar yaşadım. Doom Eternal gibi ana akım bir oyunda ışın izleme desteği olmasına rağmen herhangi bir FSR desteği olmadığı için 4070 Ti S ile 200+ fps değerleri alabiliyorken RX 9070 ile herhangi bir süper resolution kullanmadan 110 fps civarı değerler alabildim. FSR 3 ve üstü sürümlerde 4K çözünürlükte hiçbir bozulma hissetmedim, fakat daha önceki sürümleri kullanan oyunlarda özellikle gölge ve küçük partiküllü dokularda bir miktar bozulma veya fazla keskinlik gibi sorunlar olabiliyor. Buna en büyük örnek God of War’daki çok keskin gölgeler ve uzak nesnelerin detaysızlığı olabilir.

Ayrıca 9070 modelinde 9070 XT modeline kıyasla ışın izleme donanımları kısıldığı için bu konuda güncel Nvidia kartlarla rekabet ederken biraz daha zorlanıyor. Oysa 9070 XT path tracing işin içine girmediği senaryolarda çoğu oyunda 4070 Ti Super ve 5070 Ti ile başa baş performans gösterebiliyordu.

Kalite Kontrol, Soğutma Performansı ve Termal Değerler

Gigabyte markası, bu nesilde termal jel kullanımı nedeniyle sık sık eleştirilen bir marka. İlk partilerde kullanılan jelin akması sonucunda sorun yaşayan kullanıcılar mevcut. Daha sonra Gigabyte, sorunu kabul ederek yeni partilerde jel miktarını azaltarak sorunun giderildiğini duyurdu. Seri numarası SN2516 ve sonraki partilerde sorun olmadığı belirtiliyor. Ayrıca 4070 Ti Super almadan önce Gigabyte Aero OC 4070 Super ekran kartını almış ve sürekli stutter ve drop gibi sorunlar yaşadığım için iade etmiştim. Yani kalite kontrolde benim için biraz sabıkalı bir marka diyebilirim.

Bunun dışında kartın boyutları çoğu üç fanlı karta göre kısa kalıyor fakat soğutma bloğu yeterli kalınlıkta. Fanlar 80mm çapında ve yedi kanatlı tasarıma sahip. Fan profilleri, fanların yapısı gereği düşük bir yüzdede çalışsa bile RPM yüksek gözükebiliyor. Çünkü fanlar %100 döndüğünde 4300 rpm üstü dönecek kapasitede tasarlanmış, haliyle %30 gibi düşük bir değerde bile 1500 rpm ve üstünü görebiliyor fakat ses anlamında yüksek devre rağmen absürt bir gürültü söz konusu değil.

Termal değerler açısından performans bios ile birlikte kart 245w güç tüketiyor, fan profili açısından kendini 60 derecede tutacak şekilde ayarlanmış. İki tane sekiz pinlik güç girişine sahip bir kart olduğu için maksimum gücü %10 artırarak 270w’a kadar çıkarabiliyoruz. Hotspot değerleri, XT modele göre daha makul seviyede tutulmuş. Bellekler Samsung üretimi olduğu için ciddi şekilde ısınmıyor, ben maksimumda 78 derece gördüm.

Kartı stok değerlerde test ettikten sonra undervolt denemeleri yapmaya başladım. Birkaç saatlik deneme ve testlerin ardından stabil bir değer yakalayabildim. Bellekler Samsung olduğu için oldukça serin çalışmasına karşın Hynix belleklere göre daha gevşek zamanlamalara ve daha düşük overclock potansiyeline sahip olduğu için ufacık bir overclock’da dahi çökmeye sebep oluyordu. Bu yüzden yaptığım undervolt’u bellek frekansları ile destekleyemedim. Undervolt yaparken amacım ekstra performanstan ziyade stok performansı daha az güç çekerek ve daha az ısınarak elde etmekti. Bu yüzden iki ayarla da yirmiden farklı oyunda aynı fps değerlerini aldığımı söyleyebilirim. Ayrıca bu değerler kart bir süre yükte kaldıktan sonra elde ettiğim değerlerdir.

Fabrikasyon Ayarlarla Soğutma Performansı (Performance Bios)

Toplam çekilen güç: 245w
Fan devri: 1600 – 2000 rpm
Gpu sıcaklığı: 60 - 61
Hotspot sıcaklığı: 84 - 86
Vram sıcaklığı: 76 – 80
VRM sıcaklığı: 56 – 60

Undervolt Ayarlarla Soğutma Performansı (Performance Bios)

Toplam çekilen güç: 202w
Fan devri: 1200 - 1400 rpm
Gpu sıcaklığı: 56 - 58
Hotspot sıcaklığı: 76 - 78
Vram sıcaklığı: 72 - 76
VRM sıcaklığı: 52 – 54

Anlaşılacağı üzere zaten risk sınırından uzak değerler veren fabrikasyon sıcaklık değerleri undervolt ile daha güvenli seviyelere indi ve sessizleşti.

Değerlendirme ve Sonuç

Kartla çok uzun süreler geçirememiş olsam da yaklaşık 25 – 30 saat boyunca kendisiyle bol bol uğraştım. PC’de yüklü olan her oyunda denedim ve değerleri not ettim. En son oluşan tabloda performans, destek ve stabilite anlamında 4070 Ti Super’den daha kötü bir deneyim aldığımı söyleyebilirim. Ama hem geçmişteki Radeon kartlarla olan deneyimim hem de fiyatı düşünüldüğünde bence gayet dengeli bir ekran kartı olmuş. Soğutma performansı stok değerleri ile bile iyiyken undervolt ile iyice sessiz ve serin bir performans veriyor. Oyunlar anlamında 4K 144HZ bir monitörde özellikle güncel FSR destekleyen oyunlarda rahatlıkla 100+ fps alabilmek mümkün. Işın izleme konusunda 4K çözünürlükte her şeyi en sona alıp bir de ışın izleme açayım derseniz biraz üzebilir ama ayar kısarak tadımlık ışın izleme deneyimi elde etmek mümkün. 2K çözünürlük için her şekilde tatmin edici performans alınabilir.

Alınır mı? Bence fiyatına göre sundukları düşünüldüğüde alınabilir. Özellikle RTX 5070 yerine yüksek vram sebebiyle tercih edilebilir. RTX 4070 ve üstü bir karttan geçiş yaptığınızda bence tatmin etmez ama benim gibi garanti ve bütçe gibi durumları önemsiyorsanız memnun edebilir.

Düzenleme: Kartlar undervolt'a yatkın yapıda olduğu için yüksek undervolt değerleri birçok oyunda çalışmasına rağmen bazı ağır yüklü oyunlarda hata verebiliyor. Mesela benim uyguladığım -120mv, birçok oyunda ve benchmark'da sorunsuz iken Witcher 3'ün remastered versiyonunda crash'e sebep oldu. Daha sonra -100mv'a çektiğimde Witcher 3'de sorun olmazken Spider-Man 2'de tüm ayarları en yükseğe aldığımda bir crash daha yedim. Bu sebepten elimdeki 50 oyunu da test ederek düşürmeye başladım. Şuan -90mv'da her oyunda stabil değer gösteriyor.

Bellek overclock'u hakkında biraz daha bilgi edindim. Hızlı zamanlamaları aktif etmezsem bellekleri 2850 mhz'ye kadar memtest vulcan ile hız düşürmeden overclock yapabiliyorum fakat yine de stabil olup olmadıklarını anlamak için uzun testler gerekiyor. Ben de biraz daha garanti olsun diye 2505'den 2644 mhz'e ufak bir dokunuş yaptım. Bunun etkisi, 20gbps çalışan bellekleri 21 gbps çalıştırmak gibi yani %5 bir artış anlamına geliyor. Performansa 4K Native'da 1, 2 fps civarı bir katkı veriyor.

Nihai olarak kartın soğutması, 9070 gibi görece düşük güç tüketen bir kart için oldukça iyi seviyede. Undervolt ile stok performans hedeflendiğinde en ağır yükte 200w çeken bir kart olduğu için cpu, kasa fanları ve gpu fanlarını buna göre optimize ettim ve şuan en baba yükte dahi kasadan fısıltı gibi ufak bir fan sesi geliyor. Yani sistem boştayken ve doluyken neredeyse aynı ses seviyesinde çalışıyor. Güç tüketimleri düşük olduğu için ani yükselişler olmuyor, iki üç saatlik uzun oturumlarda bile gpu kendisini 58 derecede tutabiliyor ve bu senaryoda 80 dereceyi gören hiçbir değer yok.

Genel olarak her oyunu 4K yüksek ayarlarda oynayabiliyor olsam da bazı oyunlarda FSR desteği ya hiç yok, ya da FSR 1, FSR 2 gibi eski sürümler var. Eski FSR sürümlerinde dokularda bulanıklık bir nebze hissedilir oluyor. Frame Gen, destekleyen oyunlarda düzgün çalışıyor ve FPS değerini doğrudan 100 ve üstü seviyelere taşıdığı için gecikme hissedilmiyor. Ama bende yüklü olan birçok oyunda Frame Gen özelliği desteklenmiyor. Her halükarda 4K'da 80 üstü fps değerleri yakalayabiliyorum, ayrı konu ama AMD'nin FSR ve Frame Gen desteği anlamında daha çok çalışması gerekiyor. Özellikle topluluktan insanlar modlarla birlikte eski FSR sürümlerini FSR 4'e çevirebiliyorken AMD bu konuya neden yeterli ilgiyi göstermiyor anlaması güç.

Bu süreç içerisinde bazı oyunları tekrar test etmek için 4070 Ti Super'e geri döndüm, sonra tekrar RX 9070 ile testler yaptım. Genellikle frame gen haricinde birbirine çok yakın performans veriyorlar. RX 9070, %1 ve %0,1'lik fps değerlerinde biraz daha iyi. Bu sefer stabilite konusuna iyi çalışmışlar çünkü Nvidia'da da sorunlu olduğunu bildiğim oyunlar haricinde ne bir stutter, ne bir lag ne de bir çökme yaşadım.

Eğer denk getirebilirsem 40 bin lira civarında 5070 Ti almayı planlıyorum. Alamazsam RX 9070 şuan itibariyle yeterli performansı gösteriyor.

Son düzenleme:
konu ve yazı için teşekkür ederim aynı kartı kullanıyorum 2 ay önce sıfır amazondan aldım fakat hotspot sıcaklığım 105 dereceleri buluyor undervolt yaptığımda 93e iniyor

Ekler

• IMG_6129.webp
    IMG_6129.webp
    1.4 MB · Hit: 7
  • IMG_6131.webp
    IMG_6131.webp
    1.2 MB · Hit: 7
  • IMG_6132.webp
    IMG_6132.webp
    1 MB · Hit: 8
hocam yazdıgın hıcbır seyı okumadım sadece bısey sormak ıstıyorum oyunlarda dokular ve golgeler gec yuklenıyor mu

konu ve yazı için teşekkür ederim aynı kartı kullanıyorum 2 ay önce sıfır amazondan aldım fakat hotspot sıcaklığım 105 dereceleri buluyor undervolt yaptığımda 93e iniyor
Hocam XT modeli için normal.

Bendeki model RX 9070, fabrika verileri maksimum 250w çekecek şekilde. Bu şekilde kullanınca Hotspot sıcaklığı 86 dereceyi görüyor. Güç limitini en sona alırsam 270w, 88 - 90 dereceyi görüyor.

Basit bir oran orantı ile 330w'da 110 derece çekmesi gerekiyormuş.

Aynı zamanda Gigabyte Windforce 5070 SSF modeli kullanıyorum. Ufacık ve ince bir kart olmasına rağmen hotspot sıcaklıkları 75 derece :)

Ya Nvidia kartlar düzgün raporlama yapmıyor ya da amd kartların termal mühendislikte sınıfta kalmış.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

hocam yazdıgın hıcbır seyı okumadım sadece bısey sormak ıstıyorum oyunlarda dokular ve golgeler gec yuklenıyor mu
Böyle bir problemi 50 küsür oyundan sadece Marvel's Spider-Man'ın ilk oyununda yaşadım. Araştırdığım kadarıyla oyuna özgü bir sorun.

Geri