OYUN 4-5 SN 10 FPS'E DÜŞÜYOR

Berichow

80+
Reaksiyon skoru
6
Merhabalar, Lenovo Ideapad Gaming 3 15IHU6 82K101EMTX modelini kulalnıyorum. Oyun oynarken bir anda FPS 5-10 lara kadar düşüyor aşırı takılma yaşıyorum ve bu 4-5 sn sürüyor. Sizce neden olabilir? Buraya kaydını bırakıyorum.

Sıcaklıktan olur.

Dizüstü bakımlarını yapın. Termal macun yenileyin. Dizüstü yükseltici yoksa alın. Kombi yakıyorsanız odadaki peteği kısın, dizüstü odayı sıcak tutacaktır. Şaka yapmıyorum bu arada genelde bilgisayar kullandığınız oda küçükse, dizüstü ve masaüstü (özellikle UE5 oyunlarında) odayı ısıcaktır.

Ayrıca bağlantıda önerdiğim yöntemleri uygulayarak dizüstüyü kullanın.
Oyunlarda grafik ayarı kısmak ve 60 FPS sabit oynamanın çok faydasını görürsünüz. Rocket League gibi oyunlarda zaten 60 FPS üstüne pek gerek yok.

Sıcaklıktan olur.

Dizüstü bakımlarını yapın. Termal macun yenileyin. Dizüstü yükseltici yoksa alın. Kombi yakıyorsanız odadaki peteği kısın, dizüstü odayı sıcak tutacaktır. Şaka yapmıyorum bu arada genelde bilgisayar kullandığınız oda küçükse, dizüstü ve masaüstü (özellikle UE5 oyunlarında) odayı ısıcaktır.

Ayrıca bağlantıda önerdiğim yöntemleri uygulayarak dizüstüyü kullanın.
Oyunlarda grafik ayarı kısmak ve 60 FPS sabit oynamanın çok faydasını görürsünüz. Rocket League gibi oyunlarda zaten 60 FPS üstüne pek gerek yok.

Termal macunu daha bugün yeniledim ve problem aynen devam ediyor, odam genelde gerçekten sıcak.

İyi bir macun kullandın mı?
Kart vb. ile macunu güzelce dağıtıp soğutmayı doğru taktınız mı? Genelde yav kafanıza göre sürün o yedirir muhabbeti, teknoloji kanalı ergen raconları gibi oluyor. Dizüstülerde taşma ihtimali yüksek o yüzden güzelce sürün.

Ona rağmen oluyorsa FPS sabitleme, dizüstü yükseltici ve yukarıdaki mesajda attığım konudaki küçük taktikleri uygulayın. Yıllarca dizüstü kullandım. O şekilde kullanınca çok faydasını görürsünüz.

Konuyu tekrar atayım. Şu konuya girip yazılımsal her şeyi yapın ve yoksa dizüstü yükseltici sipariş edin.
Mesela çok dikkat edilmiyor ama oyun oynarken arka planda tarayıcı, spotify, discord gibi şeyleri dizüstünde simge durumuna küçültmenin çok faydasını görürsünüz. Çünkü dizüstü masaüstü uygulamalarınmda tamamen işlemciye yükleniyor. Simge durumuna bir uygulamayı küçültmek, çalışsa bile %0-30 arası bir kaynak tüketiminin azalması demek.

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Şimdi dizüstüye de baktım. 3050 genelde iş vb. için satılıyor. Oyunlara çok da uygun değil. Oyun içi bazı ayarları düşürmenizi de öneririm.

Son düzenleme:
İyi bir macun kullandın mı?
Kart vb. ile macunu güzelce dağıtıp soğutmayı doğru taktınız mı? Genelde yav kafanıza göre sürün o yedirir muhabbeti, teknoloji kanalı ergen raconları gibi oluyor. Dizüstülerde taşma ihtimali yüksek o yüzden güzelce sürün.

Ona rağmen oluyorsa FPS sabitleme, dizüstü yükseltici ve yukarıdaki mesajda attığım konudaki küçük taktikleri uygulayın. Yıllarca dizüstü kullandım. O şekilde kullanınca çok faydasını görürsünüz.

Konuyu tekrar atayım. Şu konuya girip yazılımsal her şeyi yapın ve yoksa dizüstü yükseltici sipariş edin.
Mesela çok dikkat edilmiyor ama oyun oynarken arka planda tarayıcı, spotify, discord gibi şeyleri dizüstünde simge durumuna küçültmenin çok faydasını görürsünüz. Çünkü dizüstü masaüstü uygulamalarınmda tamamen işlemciye yükleniyor. Simge durumuna bir uygulamayı küçültmek, çalışsa bile %0-30 arası bir kaynak tüketiminin azalması demek.

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Şimdi dizüstüye de baktım. 3050 genelde iş vb. için satılıyor. Oyunlara çok da uygun değil. Oyun içi bazı ayarları düşürmenizi de öneririm.
Önerebileceğiniz bir termal macun var mı ben bugün mx-4 sürmüştüm.

Önerebileceğiniz bir termal macun var mı ben bugün mx-4 sürmüştüm.
MX-4 iyi. Siz dediğim gibi üst mesajdaki konuya girin ve yazılımsal ayarları yapın. Orada tavsiyelerim de var okuyun. Genel dizüstü kullanımı için alışkanlık edinmeniz gereken bazı taktikler var. Onlara alışırsanız sorun olmaz. Ayrıca oyunlarda (FPS rekabetçi hariç) 60 FPS sabitleyip oynayın.

Bir de oyunları harici GPU eklemeyi unutmayın. Rocket League vardır herhalde profili yine de kontrol edin. Genelde indie oyunlarda olmuyor. Bu benim oyunumun exesidir, lütfen Nvidia profillerine ekleyin gibi aşamalar var. Onları indie firmalar yapamıyor veya nasıl yapılır bilmiyor. Bu tarz oyunları Windows grafik ayarlarından ekliyorsunuz. Win11'de de ayarlar aynı.

Sadece işlemci ve GPU sıcaklığı değil, anakartın ısınmasında da yaşanıyor. Maalesef alırken dikkat etmediğimden VRAM soğutucusu olmayan masaüstü kasamda, sıvı soğutucu ile geldi. VRM CoD ve BF6 ısınınca benzer takılmayı yaşıyorum. İşlemci oyunda 50 derece GPU ise 70 derece. Anakart ısınmasından olduğunu da kasanın yanını açınca bu sorunun ortadan kalkmasından anladım.

Dizüstünde bu sorun daha çok yaşanıyor doğal olarak.

@ahmttunc

Videoda da işlemci 90'lara çıkıyor. Eğer macun akmadıysa diğer yöntemler ile azaltabilir.
Bir de bellek tüketimi yüksek geldi. Onu da azaltmak için bir şeyler yapılabilir.

Arkadaş isterse dizüstüne Teamviewer ile bağlanıp hızlıca ince ayar yapabilirim. Özel mesajdan yazarsa yardımcı olurum.

Teamviewer'den bağlanıp bayağı ince ayar yaptım. Bellek tüketimini de azalttım. Rocket League bir tık fazla kaynak tüketiyor.
Bir de aklıma gelmedi, oyunlar ilgili Reddit vb. baktım. Oyun kaynaklı da yaşanıyormuş.
Yani bu oyun için belki bağlantıda önerilen yöntemlere de bakılabilir. Bir sürü yorum olduğundan şu kesin çözüyor diyemiyorum.

Reddit'de stutter diye aratınca da bir sürü konu çıkıyor. Kısaca oyun kaynaklı gibi duruyor daha çok sorun.

Teamviewer'den bağlanıp bayağı ince ayar yaptım. Bellek tüketimini de azalttım. Rocket League bir tık fazla kaynak tüketiyor.
Bir de aklıma gelmedi, oyunlar ilgili Reddit vb. baktım. Oyun kaynaklı da yaşanıyormuş.
Yani bu oyun için belki bağlantıda önerilen yöntemlere de bakılabilir. Bir sürü yorum olduğundan şu kesin çözüyor diyemiyorum.

Reddit'de stutter diye aratınca da bir sürü konu çıkıyor. Kısaca oyun kaynaklı gibi duruyor daha çok sorun.
gpu güç tüketimi 30 wattlarda geziyor problem yaşandığında 20 wattlara düşüyor bu sıcaklıktan dolayı bile olsa 20 30 watt arasında nasıl 90 derecede çalışabilir aklım almıyor. Fanın takılı olduğundan şüphe ediyorum. Yapılan bakımda bir problem var kalitesiz macun olabilir 2 fan varsa birinin kablosu takılmamış ve farkedilmemiş olabilir. bakır boruyla işlemci gpu arasında boşluk kalmış olabilir.

gpu güç tüketimi 30 wattlarda geziyor problem yaşandığında 20 wattlara düşüyor bu sıcaklıktan dolayı bile olsa 20 30 watt arasında nasıl 90 derecede çalışabilir aklım almıyor. Fanın takılı olduğundan şüphe ediyorum.
Olabilir. Ben yazılımsal aklıma gelen her şeyi yaptım. Bence tekradan bir kontrol etsin.
Yineleyeyim dizüstü yükseltici de alsın bence yakın zamanda.

Ama bence ısınma dışında da oyun kaynaklı sorun gibi duruyor. Bellek çok tüketiyordu, 1-2 ayar ile bayağı azalttım. Yine de oynarken Discord vb. açtığında sınıra dayanacaktır.

Oyunda da spesifik bir ayar bozuk olabilir. Hangi ayar bozuktur anlayamadım. Hatta meraktan şu an oyunu indirip deneyeceğim. Spesifik bir ayar çok kaynak tüketiyorsa haber ederim.

Olabilir. Ben yazılımsal aklıma gelen her şeyi yaptım. Bence tekradan bir kontrol etsin.
Yineleyeyim dizüstü yükseltici de alsın bence yakın zamanda.

Ama bence ısınma dışında da oyun kaynaklı sorun gibi duruyor. Bellek çok tüketiyordu, 1-2 ayar ile bayağı azalttım. Yine de oynarken Discord vb. açtığında sınıra dayanacaktır.

Oyunda da spesifik bir ayar bozuk olabilir. Hangi ayar bozuktur anlayamadım. Hatta meraktan şu an oyunu indirip deneyeceğim. Spesifik bir ayar çok kaynak tüketiyorsa haber ederim.
Ben %80 normal olmadığını düşünüyorum 30 watt çalışıpta 80 90 dereceye çıkması için fan çalışmıyor olması lazım. işlemcidede aynı sorun var.

Asus tuf laptopumda ekran kartını 55 watta çekip LOL'e girdiğimde 2000 rpm fan ile 200 fpsleri görmeme rağmen sıcaklıklar 50 60 derece üzerine çıkmıyor 140 watt yaptığımda ise örneğin gta 5 maximum rt ayarına aldığımda yine bu kadar ısınmıyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,187,992
Üyeler
188,508
Son üye
jet-online
Geri