PC'de BIOS/Ekran Kartı yazılım problemi mi var yoksa arıza mı var anlamıyorum.

Zerkavizs

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
154
En son termal macun değiştirdiğimde bilgisayardaki parçaları tek tek söküp, tozlarını alıp tekrar taktıktan sonra 30 katına çıkan bir sorun var. İlk sorun ekran kartının AMD Driver'ı sürekli sıkıntı çıkarıyor, örneğin bazen açtığımda şu hatayı veriyor;

Ekran görüntüsü 2026-02-12 101953.webp
Bu hatayı alınca DDU Uninstaller kullanarak Driver'ları silip, Windows Update'i kapatıp manuel olarak yeniden Driver yükledim ve hallettim ama zaman zaman aynı şey tekrar ediyor.

Genelde (şuanda da oluyor mesela) AMD Software: Adrenaline Editiona giremiyorum ve ekran kartım çalışmasına rağmen aygıt yöneticisinde de dahil olmak üzere bağlı bile gözükmüyor. Şuan sadece bu oluyor normalde bu hata ile beraber oyunlarda da bu tarz bir dikkat kutucuğu çıkıyor ve sonra oyunlara da giremiyorum ama nedense şuan oyunlara girebiliyorum.

Bazen sadece Ekran Kartı gidiyordu, bazense Ramler hariç kasadaki her şey güç tuşuna basmama rağmen kapalı oluyor. Bu son aylarda iyice arttı ve bu sabah Ramler hariç hiçbir parça çalışmadı, kapat aç falan yaptım ama nafile. En son internette gördüğüm şekilde sanırım BIOS Reset oluyor onu yaptımi PC'yi güçten kestim kabloları USB'leri ve daha sonra RAM + Ekran Kartını çıkardım daha sonra JBAT1 pinlerine tornavida ile dokundurdum 10-15 saniye bekledikten sonra herşeyi takıp çalıştırdım ve bios sıfırlandı ramleri full Mhz'sine ayarladıktan sonra BIOS'tan çıktım ve PC açıldı ama hala bu hatanın neden olduğunu bilmediğimden sormak istiyorum sıkıntısı nedir bu arkadaşın?

En son termal macun değiştirirken bilgisayardaki parçaları söküp tekrar taktıktan sonra 30 katına çıkan bir sorun var. İlk sorun ekran kartının AMD Driver'ı sürekli sıkıntı çıkarıyor, örneğin bazen açtığımda şu hatayı veriyor,

Alıntıyı görüntüle
AMD Software: Adrenaline Editiona giremiyorum ve ekran kartım çalışmasına rağmen aygıt yöneticisinde de dahil olmak üzere bağlı bile gözükmüyor. Şuan sadece bu oluyor normalde bu hata ile beraber oyunlarda da bu tarz bir dikkat kutucuğu çıkıyor ve sonra giremiyorum ama nedense şuan oyunlara girebiliyorum.

Bazen sadece Ekran Kartı gidiyordu, bazense Ramler hariç kasadaki her şey güç tuşuna basmama rağmen kapalı oluyor. Bu son aylarda iyice arttı ve bu sabah Ramler hariç hiçbir parça çalışmadı, kapat aç falan yaptım ama nafile. En son internette gördüğüm şekilde sanırım BIOS Reset oluyor onu yaptımi PC'yi güçten kestim kabloları USB'leri ve daha sonra RAM + Ekran Kartını çıkardım daha sonra JBAT1 pinlerine tornavida ile dokundurdum 10-15 saniye bekledikten sonra herşeyi takıp çalıştırdım ve bios sıfırlandı ramleri full Mhz'sine ayarladıktan sonra BIOS'tan çıktım ve PC açıldı ama hala bu hatanın neden olduğunu bilmediğimden sormak istiyorum sıkıntısı nedir bu arkadaşın?
Güncel AMD driver ı kursan bile, Windows Update otomatik olarak eski bir AMD sürücüsü kuruyor, haliyle senin kurduğun pasif duruma düşüyor.
DDU ile AMD driver ı silip tekrar kur,her ne kadar DDU ayarlarında Update ile gelen sürücüyü yüklemeyi seçsen bile malesef kuruyor.
Belki bundan dolayıdır ama denemek lazım. Ben linkini bıraktığım videodaki adımları yaparak Windows Update in sürücü driver ı kurmasını engelledim. Denemeni tavsiye ederim.

Uyumlu değil diyor. Ama AMD'de çok sık yaşanan, Windows update kafasına göre sürücüyü bozma sorunu var. Bu sorunu oturup Microsoft ile çözmeyen AMD'de bir garip, sorun yıllardır var. Her kartta olmuyor ama yaşanıyor. Özellikle dizüstülerde daha çok yaşanıyor.

Ekran kartı marka ve modeliniz söyleyin doğru sürücü modelini de atayım.

İlk olarak DDU yazılımını indirin ve seçeneklerden şu ayarı işaretleyin.

Hatta size tavsiyem DDU'yu sistem yüklenecek şekilde indirin ve ayarı yaptıktan sonra da sistemde yüklü dursun, kaldırmayın. Yukarıda da portable (kurulumsuz) yerine yükleme dosyasını paylaştım. DDU'daki windows update sürücü bozması hep açık kalsın, lazım olduğunda da kullanırsınız.

Bu arada DDU yönetici olarak çalıştırın. Ara sıra da kontrol edersiniz, AMD ekran kartı kullanmadığımdan bu ayarı boşa çıkıp çıkmadığını bilmiyorum.

2026-02-12_10-37.webp

Sonrasında DDU ile ekran kartı sürücüsünü kaldırın.

Güncel AMD driver ı kursan bile, Windows Update otomatik olarak eski bir AMD sürücüsü kuruyor, haliyle senin kurduğun pasif duruma düşüyor.
DDU ile AMD driver ı silip tekrar kur,her ne kadar DDU ayarlarında Update ile gelen sürücüyü yüklemeyi seçsen bile malesef kuruyor.
Belki bundan dolayıdır ama denemek lazım. Ben linkini bıraktığım videodaki adımları yaparak Windows Update in sürücü driver ı kurmasını engelledim. Denemeni tavsiye ederim.
Çok teşekkür ederim, şimdilik problem çözüldü gibi duruyor.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Uyumlu değil diyor. Ama AMD'de çok sık yaşanan, Windows update kafasına göre sürücüyü bozma sorunu var. Bu sorunu oturup Microsoft ile çözmeyen AMD'de bir garip, sorun yıllardır var. Her kartta olmuyor ama yaşanıyor. Özellikle dizüstülerde daha çok yaşanıyor.

Ekran kartı marka ve modeliniz söyleyin doğru sürücü modelini de atayım.

İlk olarak DDU yazılımını indirin ve seçeneklerden şu ayarı işaretleyin.

Hatta size tavsiyem DDU'yu sistem yüklenecek şekilde indirin ve ayarı yaptıktan sonra da sistemde yüklü dursun, kaldırmayın. Yukarıda da portable (kurulumsuz) yerine yükleme dosyasını paylaştım. DDU'daki windows update sürücü bozması hep açık kalsın, lazım olduğunda da kullanırsınız.

Bu arada DDU yönetici olarak çalıştırın. Ara sıra da kontrol edersiniz, AMD ekran kartı kullanmadığımdan bu ayarı boşa çıkıp çıkmadığını bilmiyorum.

Alıntıyı görüntüle

Sonrasında DDU ile ekran kartı sürücüsünü kaldırın.

Çok teşekkür ederim, DDU hep kullanıyordum ama bu ayarı ilk defa sayende açtım. Yanıt yazan diğer arkadaş sayesinde Windows Update'i de kapattım. Şuan problem çözüldü gibi duruyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,190,471
Üyeler
188,943
Son üye
huseyin319
Geri