Lenovo Laptop Garanti Süreci Deneyimim (GUNCELLENDI)

The_efec

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
129
Lenovo Laptop Garanti Süreci Deneyimim (Lenovo LOQ)

İnternette epey araştırma yapmama rağmen Lenovo laptopların garanti sürecinin nasıl işlediğine dair güncel ve detaylı bir bilgi bulamadım. Bu yüzden benim gibi sorun yaşayanlara rehber olması adına kendi deneyimimi paylaşmak için bu konuyu açma ihtiyacı duydum.

Cihazım ve Kullanım Geçmişim

Model: Lenovo LOQ (i5-12450HX, RTX 4060, 16GB DDR5, 500GB SSD).
Cihazı yaklaşık 1.5 yıldır aktif olarak kullanıyorum. Bu süreçte cihazın iç temizliğini, termal macun değişimini ve fan temizliğini tamamen kendim yapıyordum. Ek olarak sisteme 1 TB'lık bir M.2 SSD takviyesi yapmıştım ve ısı/performans dengesi için işlemciye undervolt işlemi uygulamıştım. Cihaz boşta 35 derecelerde gayet serin ve sessiz çalışıyordu.

Sorunun Başlaması

Geçtiğimiz haftalarda bir gece War Thunder oynamak istedim. Oyunu açtığımda fanların hızlanması normaldi ancak laptop bir anda telefon titreşimi gibi titremeye ve eski tip derin dondurucuların gece çalışırken çıkardığına benzer yüksek bir ses çıkarmaya başladı. Sıcaklıklar 50-60 derece civarındaydı ve FPS değerlerimde hiçbir sorun yoktu, ancak o titreşim ve ses kesinlikle normal değildi.

Kendi Müdahalem

Cihazı hemen kapattım, kabloları söküp içini açtım. Belki fana bir şey takılmıştır düşüncesiyle fanları temizledim (sol fan normal üflerken sağ fanın daha zayıf üflediğini ve titreşimin o taraftan geldiğini fark ettim). Hazır açmışken termal macunu da yeniledim ve cihazı geri topladım. İlk açtığımda boşta ses yoktu ancak 2 dakika bekledikten sonra aynı titreşim ve ses tekrar başladı. Artık bu sorunun benim çözebileceğim bir şey olmadığını anladım.

Destek ile İletişim

Ertesi gün öğlen saatlerinde Lenovo Desteğe bir bilet (ticket) açtım. Açarken de iki temel sorum vardı:

Taktığım M.2 SSD ve yaptığım iç temizlik işlemleri cihazı garantiden çıkarır mı?
Termal macun yenilemek için soğutma bloğunun üzerindeki Lenovo etiketini yırtmıştım, bu garantiyi tamamen iptal eder mi?

Aynı gün akşamüstü Lenovo destekten bir yetkili telefonla ulaştı. Sorularıma şu yanıtları verdiler:

Cihaza fiziksel bir hasar vermediysem kendi yaptığım donanım ekleme/temizlik işlemlerinin sorun yaratmayacağı,
Uzmanların cihazı inceleyeceği;
eğer etiket yırtılması/müdahale kaynaklı garanti dışı bir durum tespit edilirse bana ücretli onarım teklif edileceği, edilmezse işlemin doğrudan garanti kapsamında yapılacağı belirtildi.

Ayrıca sorunu gösteren bir video çekip e-posta ile iletmemi istediler. Videoyu çekip yolladım, kişisel bilgilerimi doldurup süreci başlattım.

Kargolama Öncesi Hazırlıklarım

Benden istenen doğrultuda BitLocker şifresi gibi engelleri kaldırdım (şifreleri ne olur ne olmaz diye bir kağıda yazdım).

Format atılabileceği söylendiği için, anakarta gömülü de olsa Windows ürün anahtarımı not ettim.

Cihazın yanına bir not ekleyerek; 170W adaptörle batarya düşüşü (battery drain) yaşadığım için 230W adaptör talep ettiğimi ve tam kapasitesi 60Wh'den 55Wh'ye düşen pilimin mümkünse değiştirilmesini rica ettim.

Cihazı, 1.5 yıl önce ilk aldığım zamanki gibi orijinal kutusuna, poşetlerine ve köpüklerine sararak dikkatlice paketledim (Paketlemeden önce iç donanımın fotoğraflarını çektim ancak kutuladıktan sonra dışarıdan kargo öncesi fotoğraf çekmeyi unutmuşum, bu küçük bir hataydı).

Garanti Süreci ve Zaman Çizelgesi

Perşembe: Sorun gece patlak verdi.

Cuma: Lenovo destek ile görüşüldü ve süreç başlatıldı.

Pazartesi: Anlaşmalı kargo kodu ile cihazı kargoya verdik.

Salı: Lenovo ve BDH Bilişim'den cihazın ellerine ulaştığına dair SMS ve e-posta geldi. Sistemde "Yetkililer tarafından inceleniyor" yazıyordu.

Çarşamba: Öğleden sonra durum "Yurt dışından parça temin ediliyor" olarak güncellendi.

Yeni gümrük yasalarından dolayı bir ay beklerim diye epey korktum. İnternette araştırdığımda 4 günde de, 1 ayda da parça bekleyenler olduğunu gördüm.

Cuma: Sistemi tekrar kontrol ettiğimde durum "İşlemde" olarak değişmişti ve altında değişen parçanın kodu yazıyordu.

Değişen parçanın kodunu internette arattım ama bir şey bulamadım. Gemini'a sorduğumda değişen parçanın Anakart olduğunu söyledi. Çok şaşırdım; Lenovo'larda anakart arızası gibi kronik sorunlar olduğunu biliyordum ama benim sorunumun sadece fan kaynaklı olduğunu düşünüyordum. Anakart değişimini hiç beklemiyordum.

Şu an beklemedeyim, cihaz elime ulaştığında süreci ve sonucu burada güncelleyeceğim.

(Anlattiklarima dair aldığım mailler ektedir sorunumla ilgili çektiğim videoda bu :
)
== Guncelleme ==

Laptop az önce elime ulaştı. Şarja taktım, açtım; ses gitmiş. Format atılacağı söylenmişti, atılmamış. İçini açıp M.2’mi takıp kullanmaya başlayayım dedim, M.2 vidası yok. Bildiğiniz, çıkmasın diye sıkarak koyduğum M.2 vidası yok; sinirimi bozdu bu durum. Gittim, laptopun ön kısmındaki 4 vidadan birini çıkarıp M.2 yuvasına taktım. Ek olarak kargonun içine not bırakmıştım; 'Mümkünse adaptör ve pil değişimi istiyorum' diye çünkü battery draining sorunu yaşıyordum. Değiştirmemişler. Tamam, bu mümkünse istediğim bir istekti; talep etmediğimden koymamış olabilirler ama küçücük bir istek daha istemiştim: 'Vidaların birkaç tanesi körelmişti, değiştirin lütfen' diye. Değişmemişler. Üstüne M.2 vidam eksik. Ek olarak bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama anakartım pislenmiş gibi geldi. 5 uzerinden puan vermem gerekse 2.5 3 verirdim servise

==Guncelleme 2 ==

Az önce aynı sorun tekrar başıma geldi. Bu sefer sağ fan değil, sol fanda aynı sorun meydana geldi. Arızayı videoya aldım ve garanti servisine "değişim ya da para iadesi istiyorum" diyerek yazdım. Ben bu bilgisayarın sürekli sorun çıkarmasından korkarak kullanamam; paramı iade etsinler.

Geçen sene Amazon üzerinden 34 bin TL’ye almıştım. Paramı iade ederlerse üzerine 15-20 bin TL daha koyup masaüstü sistem toplarım, çok daha iyi ve güncel olur. Laptopu kapattım, 2-3 dakika bekleyip geri açtım; şu an bir sorun veya ses yok ama belli ki bu durum tekrar edecek. Bugün değilse yarın, yarın değilse sonraki gün... Bir gün garanti bittiğinde bu sorunla karşılaşıp 5-10 bin TL tamir ücreti ödeyemem. Lenovo’nun ThinkPad serisi falan olmadıkça almayın, pişmanlıktır. yazdigim metni asagida paylasiyorum cevap verilince guncellemeleri burda paylasicam

Konu: Lenovo LOQ 15IAX9 - Tekrarlayan Arıza ve Değişim/İade Talebi

Sayın Yetkili,

Amazon üzerinden aldığım Lenovo LOQ 15IAX9 cihazım, yaklaşık bir ay önce sağ fan arızası nedeniyle servis görmüştür. Ancak 19.03.2026 saat 20:50 itibarıyla bu kez sol fanda aynı arıza nüksetmiştir. Titiz kullanıma rağmen kısa sürede benzer bir donanım sorunu yaşanması, ürünün kronik arızalı olduğunu göstermektedir. Ayrıca önceki servis dönüşünde M.2 SSD vidasının takılmadığını fark ettim; bu teknik ihmal ve tekrarlayan arıza nedeniyle cihaza güvenim kalmamıştır.

6502 sayılı Tüketici Kanunu Madde 11 uyarınca seçimlik hakkımı kullanıyor ve yeni bir tamir işlemini kabul etmiyorum. Mağduriyetimin giderilmesi adına cihazın ayıpsız misli (sıfır kapalı kutu aynı model) ile değişimini, ürünün stokta bulunmaması durumunda ücretsiz olarak bir üst modelle değişimini, bu da mümkün değilse güncel bedel üzerinden iadesini talep ediyorum.

Gereğinin yapılmasını rica ederim.

Saygılarımla,

Ekler

• 1000020198.webp
    1000020198.webp
    121.3 KB · Hit: 35
  • 1000020199.webp
    1000020199.webp
    148.3 KB · Hit: 32
  • 1000020201.webp
    1000020201.webp
    94 KB · Hit: 34
  • 1000019612.webp
    1000019612.webp
    985.5 KB · Hit: 32
  • 1000020203.webp
    1000020203.webp
    82.7 KB · Hit: 32
  • 1000020205.webp
    1000020205.webp
    103.9 KB · Hit: 31
  • 1000020196.webp
    1000020196.webp
    40.3 KB · Hit: 37
Son düzenleme:
  • Beğen
Reaksiyonlar: Senr
BDH Bilişim topraklarımızdaki en kötü 3 yetkili servisten biri olabilir. Geçmiş olsun.

neden anakart dediklerini bende anlayamadım fan rulmanından kaynaklı olabilir titreme arc 750 ekran kartımda yaşamıştım masada hissediliyordu titremesi bence garantisi bittikten sonra tekrar olmayacağının garantisi yok laptop geline bak sağlamsa satmaya çalış

• Beğen
Benim 3 4 sene önce babama verdiğim Asus X550V laptop vardı. Onunda fanları bozulmuştu düşün 2013 model cihaz. Bu videodaki ile aynı sesi çıkarıyordu eğer sorun fandaysa ki bu sesi nerede duysam fana atarım suçu anakarata atmışsa bu durumda BDH çıldırmış demektir. Ama Asus komple fanı durdurmuştu yani fansız çalışıyordu cihaz ondan bu ses çıkıyordu tek fan zaten. :F:

Attığın videoyu da sonda olduğunu düşünürsek okurken sesi atsaymış keşke demiştim atmışsın Allah razı olsun ve iyi bayramlar.

Bu arada Lenovo LOQ serisinin en sorunlu modeli İ5 12450HX olanlar neredeyse normal arızası olmayan veya anakart arızası olmayan cihaz yok bu işlemci ile gelen LOQ'lardan. Size gene iyi ve uzun sorunsuz dayanmış. LOQ serisinin yeni yani 13. nesil olanları ve yeni core işlemcili olanları öneriyorlar. Sorunun işlemci kaynaklı olduğunu savunanda çok var modelden ziyade elinizeki cihaz için. Sizin sorunda tartışmalı ama servis paranoyak mı ? Oldu acaba bu soruna karşı ?

Bende seninle beraber cihaz aldım ve forumdaki çoğu insanı dinlemeyerek G870 almıştım çok şükür bir problem yaşamadım ki bende ne ararsan var. Cihazı masanın üstünden düşürdüm, limit koymadan işlemciye w limiti olmadan uygulamadığım benchmark kalmadı. Hafif su teması bile var. Maşallah demek lazım.

Son düzenleme:
Benim 3 4 sene önce babama verdiğim Asus X550V laptop vardı. Onunda fanları bozulmuştu düşün 2013 model cihaz. Bu videodaki ile aynı sesi çıkarıyordu eğer sorun fandaysa ki bu sesi nerede duysam fana atarım suçu anakarata atmışsa bu durumda BDH çıldırmış demektir. Ama Asus komple fanı durdurmuştu yani fansız çalışıyordu cihaz ondan bu ses çıkıyordu tek fan zaten. :F:

Attığın videoyu da sonda olduğunu düşünürsek okurken sesi atsaymış keşke demiştim atmışsın Allah razı olsun ve iyi bayramlar.

Bu arada Lenovo LOQ serisinin en sorunlu modeli İ5 12450HX olanlar neredeyse normal arızası olmayan veya anakart arızası olmayan cihaz yok bu işlemci ile gelen LOQ'lardan. Size gene iyi ve uzun sorunsuz dayanmış. LOQ serisinin yeni yani 13. nesil olanları ve yeni core işlemcili olanları öneriyorlar. Sorunun işlemci kaynaklı olduğunu savunanda çok var modelden ziyade elinizeki cihaz için. Sizin sorunda tartışmalı ama servis paranoyak mı ? Oldu acaba bu soruna karşı ?

Bende seninle beraber cihaz aldım ve forumdaki çoğu insanı dinlemeyerek G870 almıştım çok şükür bir problem yaşamadım ki bende ne ararsan var. Cihazı masanın üstünden düşürdüm, limit koymadan işlemciye w limiti olmadan uygulamadığım benchmark kalmadı. Hafif su teması bile var. Maşallah demek lazım.
Birde gidip yeni ankarta eski Anakart taki soğutma bloğunu koymuşlar içine koyduğum not bile açılmadan geri geldi ilgilenmeden baktıkları o kadar bariz ki eğer sıfır ile degisirirseler satıcam paramı verirseler üstüne koyup kasa alicam paramı vermezlerse Amazon'dan para iadesi almayı denicem oda olmazsa en son devlete gidicem gibi duruyor. Onun Dışında bayramınız mübarek olsun

• Üzgün
Birde gidip yeni ankarta eski Anakart taki soğutma bloğunu koymuşlar içine koyduğum not bile açılmadan geri geldi ilgilenmeden baktıkları o kadar bariz ki eğer sıfır ile degisirirseler satıcam paramı verirseler üstüne koyup kasa alicam paramı vermezlerse Amazon'dan para iadesi almayı denicem oda olmazsa en son devlete gidicem gibi duruyor. Onun Dışında bayramınız mübarek olsun
Ah be hocam. Peki siz laptop almadan önce forumda konusunu açtınız mı ? Sizi bu modeli almanızda etki eden faktör sadece kendi araştırmanız mı yoksa başkaları ile gelen yönlendirmeler veya tavsiyeler midir ? Mesajınızdaki yol haritanız mantıklı bu arada.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Ayrıca sizin sorununuz bence anakart değil ama bu da muallakta. Servis bu modellerin çoğunun anakart arızası ile geldiğinden dolayı sorun anakartta olmasa bile anakartı değiştirmiş olabileceğine ihtimal veriyorum.

Ah be hocam. Peki siz laptop almadan önce forumda konusunu açtınız mı ? Sizi bu modeli almanızda etki eden faktör sadece kendi araştırmanız mı yoksa başkaları ile gelen yönlendirmeler veya tavsiyeler midir ? Mesajınızdaki yol haritanız mantıklı bu arada.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Ayrıca sizin sorununuz bence anakart değil ama bu da muallakta. Servis bu modellerin çoğunun anakart arızası ile geldiğinden dolayı sorun anakartta olmasa bile anakartı değiştirmiş olabileceğine ihtimal veriyorum.
Forumda konu acmadım tamamen kendi arastirmamla aldım hp victus ta sensör sorunu varmış asus msj da ekran kartı watt değeri dusuk olduğundan çok performans eksiği varmış acer de pek öneren görmedi lenovonun bu modelinde kronik Anakart sorunu olduğunu aldıktan bir süre sonra öğrendim indirimde görünce bitmeden hemen almıştım 40.000 yerine 34.000 e almıştım o zaman çok fp durumdaydı donanımına göre cahilliğime geldi tecrübe oldu

Forumda konu acmadım tamamen kendi arastirmamla aldım hp victus ta sensör sorunu varmış asus msj da ekran kartı watt değeri dusuk olduğundan çok performans eksiği varmış acer de pek öneren görmedi lenovonun bu modelinde kronik Anakart sorunu olduğunu aldıktan bir süre sonra öğrendim indirimde görünce bitmeden hemen almıştım 40.000 yerine 34.000 e almıştım o zaman çok fp durumdaydı donanımına göre cahilliğime geldi tecrübe oldu
Asus'larda sorun yoktu, ekran kartı w değerleri de iyiydi ama pahalıydılar bende alamadım bana 4060 Casper laptop yerine muadili Asus tuf 3050 veya HP 3060 ama Victus 15 75W önerdiler ve elimdeki bütçe 25K falandı en fazla 30'a çıkabiliyordum. Alternatif olarakta sizin model vardı internette 32 veya 30K falandı bütçeme uygun veya elinizdeki modelin i5 12450H olan modeli vardı. Sanırım H olanlar sorunsuzmuş ama HX olanlarda arıza oluyormuş bol bol. Bende ucuz yırttım.

Ah be i5 12450H olanı satın alsaydınız belki de aklınızda bu tarz korkular olmayacaktı en azından. İ5 12450HX olanı da öneren olmamış ki İ5 12450H olanı önermişler o yüzden suçlu da yok. Ama 4060 olsun herhangi bir model olsun fark etmez taktiğini önerenle sorunu bence paylaşın. @HmzaY :kekw:
Mekatronik mühendisinde para iyidir. Adam çök esma çök önerisi vermiş.
Şaka bir yana bende 4060 olsun çamurdan olsun diye almıştım da Lenovo almamam işe yaramış.

Ah be i5 12450H olanı satın alsaydınız belki de aklınızda bu tarz korkular olmayacaktı en azından. İ5 12450HX olanı da öneren olmamış ki İ5 12450H olanı önermişler o yüzden suçlu da yok. Ama 4060 olsun herhangi bir model olsun fark etmez taktiğini önerenle sorunu bence paylaşın. @HmzaY :kekw:
Mekatronik mühendisinde para iyidir.
Şaka bir yana bende 4060 olsun çamurdan olsun diye almıştım da Lenovo almamam işe yaramış.
Hata bende ya modelleri karşılaştırırken en iyi performans hangisinde ise onu almışım hiç kronik varmı bakmamışım

Hata bende ya modelleri karşılaştırırken en iyi performans hangisinde ise onu almışım hiç kronik varmı bakmamışım
O dönemlerde bu biliniyor muydu o da meçhul o yüzden kimse suçlu değil hocam. Ama yıllardır forumlardayım ilk defa gördüm 4060 olsun da hangisi olursa çökün önerisini. :kappa:

Geri