Recep Baltaş'ın artık Linux kullanmaya çalışması.

O işi geçelim hemen yüksekten uçma da
Linux windowsdan neredeyse her anlamda daha iyi ama en büyük eksisi standart kullanıcı için olmuyor oluşu. İstediğin kadar kullanıcı dostu bir dağıtım kullan yine de bir şeyleri öğrenmek için ek mesai harcayacak olman büyük eksi.
Peki uçuyoruz zamana bırakmak lazım.

Linux'ta kritik güncelleme gelmeyene kadar sistem restart atmaz işin yarım kalmaz. İster güncelle ister vaz geç sana kalmış. Ama windows her güncellemede zorunlu restart attırıyor.

Hem büyük büyük firmalar Serverlerinde durmaksızın Linux çalıştırıyor. Sürekli performans kaybetmeden sorunsuz çalışma açısından Microslop firmasından iyi sonuçlar veriyor.

Uygulama mağazası android telefondaki gibi ama bu üyelik istemiyor android gibi yani bedava strore.

Steam sayesinde artık Açılmayan oyunlar çok az.
Öncesinde Açılan oyunlar çok azdı durum tersine dönmüş.

3d programlarla tasarımcılık yapmıyorsan Linuxa geçmemen hata olur.

Gerçi Linux'ta Blender bile var tasarım için çok fena işler yapıyor.
Hocam serverlar hep Linux kullanıyor da biz server kullanmıyoruz ama xd
yazın müsait olduğumda Lİnux kuracağım. harici ssd ye kurmayı düşünüyorum. ssd okuyucum var. onda da ssd var 128 mi 256 mı unuttum.
ama usb tarafında biraz temassızlık oluypr. onu bi çözeyim. istediğimde linux istemediğimde w11 i rahat bi şekilde kullanabilirim.
herhalükarda paraya kıymak gerekiyor az da olsa. ben bu yüzden almıştım zamanında.

Hocam serverlar hep Linux kullanıyor da biz server kullanmıyoruz ama xd
yazın müsait olduğumda Lİnux kuracağım. harici ssd ye kurmayı düşünüyorum. ssd okuyucum var. onda da ssd var 128 mi 256 mı unuttum.
ama usb tarafında biraz temassızlık oluypr. onu bi çözeyim. istediğimde linux istemediğimde w11 i rahat bi şekilde kullanabilirim.
herhalükarda paraya kıymak gerekiyor az da olsa. ben bu yüzden almıştım zamanında.
Server boşuna mı kullanıyor?
İşletim sistemi çok uzun süre açık kalınca stabil performansını kaybetmiyor diye anlamanı istedim.
Sana başarılar dilerim, bakış açısını 360 derece değiştiriyor farklı bir sistemle karşılaşınca.

Böyle bişey buldum, Çok güzel duruyor harbiden. Zorin OS`te kullanıyorum, bilgisayara fena hava kattı.
Bunu da sana yazarken Arkada Factorio oyunum açık, Büyük bir fabrika üzerinde çalışıyorum :D

4 paragraf yazı yazdım spam var diye izin vermedi. Düzenledim ama olmuyor. Gemini özeti

Metnin oldukça dertli, haklı bir isyan ve hayal kırıklığı barındırıyor. Yaşadığın süreci ve Linux dünyasına dair gözlemlerini şu ana başlıklarla özetleyebilirim:
Linux Ekosistemi ve "Mint" Eleştirisi
Mint Hayal Kırıklığı: Yeni başlayanlara sürekli önerilen Linux Mint'in, düşük donanımlı (Celeron işlemcili) cihazında Windows 7'den bile daha kötü performans verdiğini, hantal ve kararsız olduğunu belirtiyorsun.
Kullanıcı Kitlesi ve Gatekeeping: Linux camiasındaki bazı kullanıcıların bilgiyi paylaşmak yerine saklamasını, her kafadan farklı bir ses çıkmasını ve yeni başlayanların yaşadığı gerçek sorunlara (ekran klavyesi kısayolu, Netflix HD sorunu vb.) pratik çözümler sunulmamasını eleştiriyorsun.
Karmaşa: Bir kesimin övdüğü dağıtımı (CachyOS, Mint vb.) diğer kesimin yerin dibine sokması nedeniyle, neyin gerçekten iyi olduğunu anlamak için aylarca "distro hopping" (dağıtım değiştirme) yapmak zorunda kalmaktan yakınıyorsun.
Pratik Kullanım Zorlukları ve Forumlar
Zaman Kaybı: Windows'ta saniyeler sürecek basit işlerin Linux'ta saatler, hatta günler almasına; "fiziksel medya kullan" gibi gerçeklikten uzak çözüm önerilerine tepkilisin.
Rehber Eksikliği: Forumların yetersizliği, soruların cevapsız kalması ve profesyonel kullanıcıların "çok basit kanka" diyerek çözüm sunmadan geçiştirmesi seni yormuş durumda.
Teknik Kazalar ve İçerik Üreticileri
Donanım Kaybı: Debian kurmaya çalışırken yaşadığın bir aksilik sonrası cihazın depolama biriminin (eMMC/gömülü disk) tamamen görünmez hale geldiğini ve cihazın kullanılamaz olduğunu anlatıyorsun.
Yusuf İpek ve Recep Baltaş Örneği: En deneyimli isimlerin bile videolarında onlarca dakika boyunca basit bir özelliği çalıştırmak için uğraştığını, hatta yapay zekaya rağmen işlerin içinden çıkamadıklarını görerek, Linux'un hala ne kadar "zahmetli" bir yer olduğunu vurguluyorsun.
Özetle: Linux dünyasının "kullanıcı dostu" imajının altının boş olduğunu, topluluğun toksik ve elitist bir yapıda olduğunu, yapay zeka desteğine rağmen gündelik işleri yapmanın bile büyük bir zaman israfına dönüştüğünü düşünüyorsun.

Linux standart olamaz
Son kullanıcı böyle kitlesel olarak geçiş yapmayacak
Bu kadar az kullanıcıya da şirketler ekstra maliyet yapmaz
Ayrıca farklı linuxlar için farklı geliştirme süreci gerekebiliyor, ek maliyet

Anca şöyle olur diye düşünüyorum
Şu an microsoft parayı firmalardan kazanmaya çalışıyor, bireysel kullanıcıyı sallamıyor. Eğer çıkıp derlerse ki Official key zorunlu o zaman kimse gidip 3-5k para vermez gidip ücretsiz Linux kullanmaya başlar, başka türlü olmaz.

Windows çok hantal, bi ton gereksiz şey var. Arama sistemi berbat. Kendi ayarını arıyosun ilk sırada Web'de arama çıkıyor. Ama mecbur 😂 Oyun falan oynuyosan olmazsa olmaz zaten

Çözüm: Hangisi iyi diye tartışmak yerine ikisini de kullanmak

4 paragraf yazı yazdım spam var diye izin vermedi. Düzenledim ama olmuyor. Gemini özeti

Metnin oldukça dertli, haklı bir isyan ve hayal kırıklığı barındırıyor. Yaşadığın süreci ve Linux dünyasına dair gözlemlerini şu ana başlıklarla özetleyebilirim:
Linux Ekosistemi ve "Mint" Eleştirisi
Mint Hayal Kırıklığı: Yeni başlayanlara sürekli önerilen Linux Mint'in, düşük donanımlı (Celeron işlemcili) cihazında Windows 7'den bile daha kötü performans verdiğini, hantal ve kararsız olduğunu belirtiyorsun.
Kullanıcı Kitlesi ve Gatekeeping: Linux camiasındaki bazı kullanıcıların bilgiyi paylaşmak yerine saklamasını, her kafadan farklı bir ses çıkmasını ve yeni başlayanların yaşadığı gerçek sorunlara (ekran klavyesi kısayolu, Netflix HD sorunu vb.) pratik çözümler sunulmamasını eleştiriyorsun.
Karmaşa: Bir kesimin övdüğü dağıtımı (CachyOS, Mint vb.) diğer kesimin yerin dibine sokması nedeniyle, neyin gerçekten iyi olduğunu anlamak için aylarca "distro hopping" (dağıtım değiştirme) yapmak zorunda kalmaktan yakınıyorsun.
Pratik Kullanım Zorlukları ve Forumlar
Zaman Kaybı: Windows'ta saniyeler sürecek basit işlerin Linux'ta saatler, hatta günler almasına; "fiziksel medya kullan" gibi gerçeklikten uzak çözüm önerilerine tepkilisin.
Rehber Eksikliği: Forumların yetersizliği, soruların cevapsız kalması ve profesyonel kullanıcıların "çok basit kanka" diyerek çözüm sunmadan geçiştirmesi seni yormuş durumda.
Teknik Kazalar ve İçerik Üreticileri
Donanım Kaybı: Debian kurmaya çalışırken yaşadığın bir aksilik sonrası cihazın depolama biriminin (eMMC/gömülü disk) tamamen görünmez hale geldiğini ve cihazın kullanılamaz olduğunu anlatıyorsun.
Yusuf İpek ve Recep Baltaş Örneği: En deneyimli isimlerin bile videolarında onlarca dakika boyunca basit bir özelliği çalıştırmak için uğraştığını, hatta yapay zekaya rağmen işlerin içinden çıkamadıklarını görerek, Linux'un hala ne kadar "zahmetli" bir yer olduğunu vurguluyorsun.
Özetle: Linux dünyasının "kullanıcı dostu" imajının altının boş olduğunu, topluluğun toksik ve elitist bir yapıda olduğunu, yapay zeka desteğine rağmen gündelik işleri yapmanın bile büyük bir zaman israfına dönüştüğünü düşünüyorsun.
Gündelik işleri yapmanın büyük zaman israfı mı olduğunu söylüyorsun?
Sana bunu Browserde yazarken diğer pencerede uzun zaman bağımlısı olduğum Factorio oyununu oynuyorum.
Ne zaman israfından bahsettiğini anlamadım. Zaten Windowstan bile seri çalışıyor
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Linux standart olamaz
Son kullanıcı böyle kitlesel olarak geçiş yapmayacak
Bu kadar az kullanıcıya da şirketler ekstra maliyet yapmaz
Ayrıca farklı linuxlar için farklı geliştirme süreci gerekebiliyor, ek maliyet

Anca şöyle olur diye düşünüyorum
Şu an microsoft parayı firmalardan kazanmaya çalışıyor, bireysel kullanıcıyı sallamıyor. Eğer çıkıp derlerse ki Official key zorunlu o zaman kimse gidip 3-5k para vermez gidip ücretsiz Linux kullanmaya başlar, başka türlü olmaz.

Windows çok hantal, bi ton gereksiz şey var. Arama sistemi berbat. Kendi ayarını arıyosun ilk sırada Web'de arama çıkıyor. Ama mecbur 😂 Oyun falan oynuyosan olmazsa olmaz zaten

Çözüm: Hangisi iyi diye tartışmak yerine ikisini de kullanmak
Olamaz dediklerimiz teker teker oluyor kardeşim :kizginpeepo:

Windows 11 enterprise ltsc den linux’a geçilir mi? Öncelik hız ve performans. Windowstaki çoğu gereksiz programları kullanmıyorum zaten.

Recep baltaş önce ortaklarını dolandırmayı bıraksın.Yusuf ipek izleyin linux haberleri için

Recep baltaş önce ortaklarını dolandırmayı bıraksın.Yusuf ipek izleyin linux haberleri için

O yüzden ilgi çekmeye çalışıyor olabilir :D

Yusuf biraz uzaklaştı gibi linuxtan. Yada çok daha fazla bu konu üzerine düşüyordu o yüzden yadırgıyor olabiliriz. Hala severek takip ediyorum, güzel içerikleri var.

Geri