Merhaba, am4 sistem kullanıyorum ve sistemi güncelleştirmek için çok uygun fiyatlara denk geldikçe aşağıdaki parçaları almıştım. Şimdi buna 9700x alacaktım ama sadece oyun için kullanmayacağım, aynı zamanda tasarım, render gibi işlerde de kullanmak istiyorum. o yüzden sanki anakartı satıp intel uyumlu bir anakart alıp bir de 250K Plus işlemci alsam daha mantıklı gibi. Çünkü anladığım kadarıyla oyunda neredeyse kafa kafayalar ama onun dışında 250K Plus çok önde gibi. ne dersiniz? Bir de intel için hangi ankartı önerirsiniz?
Merhaba, am4 sistem kullanıyorum ve sistemi güncelleştirmek için çok uygun fiyatlara denk geldikçe aşağıdaki parçaları almıştım. Şimdi buna 9700x alacaktım ama sadece oyun için kullanmayacağım, aynı zamanda tasarım, render gibi işlerde de kullanmak istiyorum. o yüzden sanki anakartı satıp intel uyumlu bir anakart alıp bir de 250K Plus işlemci alsam daha mantıklı gibi. Çünkü anladığım kadarıyla oyunda neredeyse kafa kafayalar ama onun dışında 250K Plus çok önde gibi. ne dersiniz? Bir de intel için hangi ankartı önerirsiniz?
eğer kullanım tarafında oyundan fazlası varsa kesinlikle alın ancak bir ince bilgi daha vereyim gelecek yıl intel soket değişimi yapabilir ekstra maliyet olmasın derseniz gelecek soketi bekleyin ama işinize şuan lazım ise ben kendim 270k plus z890 anakart ikilisini kullanmaya başladım eski işlemcim i9 10850k dan 2 kat daha verim alıyorum
eğer kullanım tarafında oyundan fazlası varsa kesinlikle alın ancak bir ince bilgi daha vereyim gelecek yıl intel soket değişimi yapabilir ekstra maliyet olmasın derseniz gelecek soketi bekleyin ama işinize şuan lazım ise ben kendim 270k plus z890 anakart ikilisini kullanmaya başladım eski işlemcim i9 10850k dan 2 kat daha verim alıyorum
Levent Pekcan son gündem değerlendirmesinde yeni intel soket çıkacağını ve bu soketin uzun süre gideceğini söyledi. Hatta yeni intel işlemciler amdx3d gibi ön belleği yüksek işlemciler olacakmış. 2026sonu fakat 2027yi bulur dedi.
Sistemini güncellemek isteyenlere şiddetle tavsiye ediyorum bu fiyatın altını beklemeyin.
Amd fanboylara bakmayın popüler olanın peşinden gidiyorlar 5 yıl önce amd ne bilmeyen tipler bunlar.
Bu fiyatta bu işlemcinin rakibi yok şuan.
Ben 12k ya aldım o zaman da mantıklıydı şuan aşırı mantıklı fiyata gelmiş.
Soketçilere de bir çift lafım var. Zaten bizler sistem dizdiğimizde 4-5 yıl değiştirmeden kullanıyoruz.
Kaçınız aynı anakarta en güncel işlemci çıktığında alıp takıyor?
Levent Pekcan son gündem değerlendirmesinde yeni intel soket çıkacağını ve bu soketin uzun süre gideceğini söyledi. Hatta yeni intel işlemciler amdx3d gibi ön belleği yüksek işlemciler olacakmış. 2026sonu fakat 2027yi bulur dedi.
ortalama 5 yılda bir sistem güncellemesi yapan biri olarak yeni seriyi ben bekleyemedim ancak bekleyecek zamanı olanlar için sizinde dediğiniz gibi gelecek soketi beklemekte fayda var
Benim ilk bilgisayarim Commodore64 du, sonrasinda win3.1'li 386DX
Amd Athlon64 de kullandim, Pentium 1-2-3de. Amd Athlon ile saglam atak yapti, Inteli rekabete zorladi. Bir sure AMD bir sure Intel kullandim.
Spectre & Meltdown aciklarindan en cok Intel cpular etkilendi hala cozuldu mu belli degil, yamalarla cpu performanslarini batirdilar. 13. ve 14. nesildeki isinma ve stabilite sorunlari ve ardindan gelen yamalarla performansta ciddi dususler de tuz biber oldu. 285K gibi absurt cpularla piyasada tutunmaya calistilar ama AMDnin son yillardaki atagiyla rekabet edemediler. ABD hukumeti ve Nvidia destegiyle mali krizlerini bir nebze atlattilar.
250k plus / 270k plus ayni fiyat bandindakilere gore (daha yuksek guc tuketimlerine ragmen) daha tercih edilebilir olmus ama bu cpularin performanslarini etkileyecek baska aciklar olup da farkedildiginde sivama yontemine gecerler mi ilerde bilemem. Sonraki nesilde simdiden alinan mobolar yine kullanilamayacak, hic geregi yokken cpulari ayni nm de uret, birkac pin ekle cikar yeni diye sat cakllagindan vazgecmeidler sonraki nesilde vazgececeklerse bunu AMDyle rekabetine borcluyuz, firmalarin ticari rekabeti tuketiciler icin iyidir.
Onceki sistemim Intel, bir sorun da yasamadim (Spectre & Meltdown aciklari haric) gayet stabil sistem 2. pc olarak kullanacagim Eger yeni mobo sat cakllaigi olmasaydi en azindan 12. nesle gecebilirdim. O zaman Intel ekosistemi yerine AMD board alsaydim, 5800X3dye gecebilirdim masrafi dusurebilirdim.
9800x3d + AM5 mobo ikilisinde eski sisteme gore eksi gordugum boot suresi oldu simdilik bios ayarlariyla onu da hafifletebilirim.
Sadece oyun degil yazilim kullanimina agirlik verecekler icin tabi 250k / 270k plus cpular ennayet mantikli olmus, guc tuketimleri yine de yuksek.
Kim diyor şart diye? o zaman herhangi bir AMD için de şart mı dememiz lazım? işlemci zaten limitlerinde geliyor ve oyunlarda 5.3ghz görüyor bunu çıkarıp çıkarabilecen maksimum yer 5.6 olur ki techpowerup incelemesinde 5.6 ya çıkarmış, sana sağlayacağı getiri de %3-5 i geçmez.
Intel olsun AMD olsun fark etmiyor artık işlemciler limitlerinde geliyor. Alayım da OC yapayım devri kapanalı yıllar oldu, sen baya geride kalmışsın. PL açınca stok halde 160W TDP değerine sahip bir işlemci bir de buna 200-300mhz için voltaj verirsen ki vermek zorundasın Intel işlemciler AMD gibi stok voltajla all core OC yapılamıyor, yapman için inanılmaz şanslı olman lazım ki golden sample bir chip denk gelsin gelmeyeceğini varsayarsak 160W TDP bir işlemciye bir de voltaj verip OC yaptığın zaman oldu sana 200-220W tüketen bir canavar, götürüsü getirisinden fazla...
Bak techpowerup da adam OC ile ilgili ne yazmış ''it's very unusual for an Intel CPU to be able to run all-cores at higher than the rated maximum boost.'' burada stok voltajdan bahsediyor yani, gelip de ''ama 300mhz için voltaj mı verilir'' deme diye açıklıyorum.
Bu işlemciyi alacaksın biostan lite load mode 3-6, LCC mod 3 ve son olarak mutlaka IA CEP kapatıp performanstan zerre kayıp olmadan en az %40 güç tasarrufu ile paşalar gibi kullanacaksın.
Ayrıca iyi bir raminiz varsa AMD de 6000mhz üstü hiç bir halta yaramazken (aynı AM4 3600mhz sweet spot olduğu gibi) Intel tarafında yüksek mhz çok çok ciddi performans getirisi sağlıyor. DDR4 tarafında da aynı AMD de 3600mhz in üstüne çıkınca sistem sapıtıyor ama 14600K da 4000-4300mhz ramler performansı şahlandırıyor.
Velhasıl işi bilen adam 250K plus ı çok rahat 270K plus seviyesine çeker. Hiç bir halttan anlamasan bile yine çok çok iyi işlemci.
13600k ve msi b760p wifi ddr4 de lite load mode biliyordum ama lcc ve ıa cep bilmiyordum lcc'yi de yaptım ama benim bios da maalesef ıa cep bulamadım yine de teşekkür ederim bilgilendirme için lite load mode 10 ve lcc 3 de 72 dereceyi filan görüyor yük altında ama henüz oyunlarda denemedim .
Amd am4 x3d işlemcileri yeniden piyasaya sunacağını söyledikten sonra inteli elinde tutan satıcılar bile indirime gitmek zorunda kaldılar deriz mesela.