Bak dostum bir konuda yeterli teknik bilgin yoksa biliyorum diye ahkam keserken üç kere düşüneceksin. Normalde senin gibi tipleri ciddiye almam ama burada bilgi kirliliği çıkarmana izin veremem. Şimdi iddialarına gelirsek;
Üreticiler kesinlikle fazla VRM koymuyor. Hatta bundan maliyeti düşürmek için kısmaya çalışıyorlar ama kısamazlar çünkü sertifikasyon ve standart kurallar çok katı. CPU'ya giden voltaj tertemiz ve doğru sinüs dalgasında stabil bir şekilde sağlanması gerekiyor. Bunu sağlamak için başlıca gereksinim VRM hattını kararlı tutmaktır. VRM hattı çok ısınırsa ve watt sınırına yaklaşırsa o kadar kararsızlaşır. Bu sebeple 850 watt olarak tasarlanan VRM hattına 250 watt PPT CPU koyduğunda "eee geriye kalan 600w'a ne olacak" diye bir soru sorduğunda alacağın cevap yukarıdadır. O zaman her anakarta overclock payını hesaplayıp üreticiler 380 watt VRM yapıp geçseydi senin mantığına göre.
Bilgisizce bu yorumu yapmışsın. Hangi anakart bu? PRO X870E-P WIFI'den bahsediyorsan benim TUF B850 Plus VRM kalitesi çok daha iyi AM5 tier listten iki VRM'i karşılaştırabilirsin, tabi doğru karşılaştırmayı başarabilirsen.
8 katmanlı anakartın 6 katman anakartla farkını sana anlatayım. Artık modern anakartlarda sinyaller çok güçlü ve bunları birbirine yakın veri yollarından izole etmek mesafe açısından oldukça zor. İletilen hedef sinyal, yol boyunca ne kadar güçlü izole edilirse o kadar az sinyal tekrarına ihtiyaç duyar. Bu hem hız demek hem de veri bütünlüğünün bozulmaması demek. Yani daha kararlı sistem, daha düşük gecikme ve daha iyi overclock performansı demek. 6 katmanlı pcb'ler genelde "Microstrip" yönlendirme kullanırken 8 katmanlılar "Stripline" yönlendirme kullanır. Bu da daha az EMI demek. PDN ve Empedans kontrolü 8 katmanlı anakartlarda çok daha gelişmiş yönetilir ve buna hiç girmiyorum konu uzayıp gidecek. PCIe 5.0 standartı için 8 katmanlı anakartların önemi çok kritik bu arada.
Son olarak " TUF GAMING B850-PLUS WIFI bellek desteği. Double side bellek olunca 6000 üstü yok. Single da 8000 yapmış. İyide o çöp dediğiniz x870lerde single da 8000 yapıyor. Fazladan katmanlar pek işe yaramıyor galiba."
demişsin. Dostum sen gerçekten bu işi bilmiyorsun. Lütfen daha fazla yorum yapıp kendini rezil etme. Gerçekten bu anakartla çift kanalda 6000 üstünü geçilemeyeceğini düşünüyorsan daha kazanman gereken çok tecrübe olacağını anlamına geliyor. Ve anakart üreticileri neden oraya o şekilde yazıyor bir araştırmanı tavsiye ederim.