RTX 5080 Nvlddmkm 153 Hatası + PCIe Recovery Count Artışı

Cristo

80+
Reaksiyon skoru
1
Merhaba arkadaşlar,
Sistemimde bir süredir özellikle GPU tarafında garip bir sorun yaşıyorum. Genel kullanımda sistem stabil görünüyor fakat HWiNFO’da PCIe Recovery Count artışı görüyorum. Ayrıca bir kez oyun sırasında ekran kararıp geri geldi ve masaüstü arka planı siyah oldu. Olay Görüntüleyici’de de nvlddmkm Event ID 153 hataları oluşmuş.
Sistem Özellikleri
CPU: AMD Ryzen 7 9850X3D
GPU: ASUS TUF RTX 5080
Anakart: MSI B850 Tomahawk Max WiFi
RAM: Kingston Fury Renegade 32 GB 2x16 DDR5 6000 MHz CL32, EXPO açık
SSD: Samsung 990 Pro 2 TB Windows diski
Ek SSD: Samsung 980 500 GB
PSU: ASUS ROG Aura 1200W
Soğutma: Lian Li HydroShift II LCD-C 360 mm AIO
Kasa: Corsair 4500X
Monitör: 2K 165 Hz ana monitör + ikinci 1080p monitör
İşletim sistemi: Windows 11 temiz kurulum
Sorunlar
HWiNFO’da PCIe Recovery Count özellikle boşta veya düşük GPU frekansından yük durumuna geçerken artıyor.
GPU frekansı düşük MHz’den yukarı çıkarken sayaç artışı daha belirgin oluyor.
Oyun sırasında bir kez ekran kararıp geri geldi. Sistem kapanmadı, restart atmadı.
Masaüstü arka planı siyah oldu.
Olay Görüntüleyici’de çok sayıda nvlddmkm Event ID 153 hatası görünüyor.
WHEA hatası yok. Sistem genel olarak oyun/stres altında stabil görünüyor.
Gözlemler
GPU yük altındayken, frekans yüksekken Recovery Count artışı duruyor veya çok azalıyor.
MSI Afterburner ile GPU minimum frekansını yükseltince Recovery Count artışı duruyor gibi görünüyor.
Sorun daha çok GPU’nun idle/load veya düşük/yüksek güç durumları arasında geçiş yaparken ortaya çıkıyor gibi.
Sıcaklıklar normal:
GPU oyun yükünde yaklaşık 50–55°C civarı
CPU maksimum yaklaşık 66–68°C civarı
WHEA Error: 0
Denediğim Çözümler
Windows temiz kurulum yapıldı.
NVIDIA driver temiz kuruldu.
Farklı NVIDIA driver sürümleri denendi.
DDU ile driver temizleme denendi.
BIOS güncellendi.
BIOS default ayarlarda test edildi.
EXPO açık/kapalı senaryolar kontrol edildi.
PBO/Curve Optimizer ayarları değiştirildi, default ayarlar da denendi.
Ekran kartı sökülüp tekrar takıldı.
PCIe slotu değiştirildi.
Farklı ekran kartıyla da benzer Recovery Count davranışı görüldü.
iGPU BIOS’tan kapatıldı.
NVIDIA Control Panel ayarları sıfırlandı/değiştirildi.
Afterburner ile GPU frekans davranışı test edildi.
Arka plan yazılımları, overlay ve RGB/fan kontrol yazılımları kapatılarak denemeler yapıldı.
Şüphelendiğim Nokta
Bana sorun donanımsal arızadan çok GPU power state / PCIe power management / NVIDIA driver kaynaklı bir geçiş problemi gibi geliyor. Çünkü sistem kapanmıyor, WHEA yok, sıcaklıklar normal ve hata daha çok GPU frekansı düşükten yükseğe geçerken tetikleniyor gibi.
Sormak İstediklerim
RTX 5000 serisinde benzer nvlddmkm 153 veya PCIe Recovery Count artışı yaşayan var mı?
Bu durum PCIe power state / ASPM / driver kaynaklı olabilir mi?
Recovery Count artışı tek başına normal sayılır mı, yoksa nvlddmkm 153 ile beraber değerlendirmek mi gerekir?
Kalıcı çözüm olarak önerdiğiniz BIOS/NVIDIA/Windows ayarı veya stabil driver sürümü var mı?
Teşekkürler

• Beğen
Reaksiyonlar: AMYG
Pek kafaya takılacak bir durum değil. Güç yönetimiyle alakalı genelde. GPU boost yaparken bazen hata varmış gibi algılıyor galiba Windows.

Pek kafaya takılacak bir durum değil. Güç yönetimiyle alakalı genelde. GPU boost yaparken bazen hata varmış gibi algılıyor galiba Windows.
Oyun oynarken siyah ekran ve çökme oluyor kafaya takilmiyicak gibi değil şuan

Oyun oynarken siyah ekran ve çökme oluyor kafaya takilmiyicak gibi değil şuan
Güç yönetimini full performans seçip bir de dener misin siyah ekranda kalacak mı yine.

Güç yönetimini full performans seçip bir de dener misin siyah ekranda kalacak mı yine.
NVIDIA Control Panel → Güç yönetimi modu “Maksimum performansı tercih et” olarak ayarlanarak test ettim
Bu ayarda GPU sürekli yüksek frekansta çalışmasına rağmen:
nvlddmkm 153 hatası yine oluştu
siyah ekran sorunu devam etti
Yani sorun:
sadece idle--load geçişine bağlı değil
maksimum performans modunda da tetiklenebiliyor

NVIDIA Control Panel → Güç yönetimi modu “Maksimum performansı tercih et” olarak ayarlanarak test ettim
Bu ayarda GPU sürekli yüksek frekansta çalışmasına rağmen:
nvlddmkm 153 hatası yine oluştu
siyah ekran sorunu devam etti
Yani sorun:
sadece idle--load geçişine bağlı değil
maksimum performans modunda da tetiklenebiliyor
Vulcan bellek testi yap bir de istersen aklıma başka bir öneri gelmiyor. Garantiye yollarsın olmadı değiştirirler.

Vulcan bellek testi yap bir de istersen aklıma başka bir öneri gelmiyor. Garantiye yollarsın olmadı değiştirirler.
15dk lik furmark testi yaptım hiç bir problem olmadı değerler gayet normaldi + sisteme 5070ti takarak da test yaptım o karttada aynı problemler recovery count artışı oluyordu donanımsal bir agriza olduğunu dusunmuyorum

15dk lik furmark testi yaptım hiç bir problem olmadı değerler gayet normaldi + sisteme 5070ti takarak da test yaptım o karttada aynı problemler recovery count artışı oluyordu donanımsal bir agriza olduğunu dusunmuyorum
G-SYNC var mı?

biostan pcie gen5 veya gen 4 autodan manuel olarak değiştir öyle dene birde

Başka ekran kartında da ayni proplem devam ediyorsa büyük ihtimalle psu da başka bir psu ile deneyin yada başka bir ekran kartı güç kablosu ile deneme yapin

biostan pcie gen5 veya gen 4 autodan manuel olarak değiştir öyle dene birde
Bunu gen 4 de denedim olmadı
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Başka ekran kartında da ayni proplem devam ediyorsa büyük ihtimalle psu da başka bir psu ile deneyin yada başka bir ekran kartı güç kablosu ile deneme yapin
Evet şuan aklımda olan o PSU ve kabloyu deniyicem teşekkürler

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,206,449
Üyeler
193,048
Son üye
Fenerlirix
Geri