Esasında siz de uç senaryolara göre yorum yapıyorsunuz.Hocam söylediğiniz gibi değil işte yani burada en uç senaryoları baz alıp kıyaslama yapıyorsunuz.
1. %20 daha ucuz bir işlemci değil indirimli fiyatın üstüne +300 TL tık kupon vs. ile 5K ya satılan bir işlemci, normal fiyatı değil. Şuan en ucuz 225F 5400 TL, en ucuz 7500F ise 6200 TL. Ortalama fiyat farkı %12.
2. CS, Valorant, R6 tarzı oyunlarda söylediğiniz gibi %15 değil fark, daha fazla. Hatta abdullah hacıgül incelemesinde de söylüyordu çok geride kalıyor diye, HW unboxed incelemesine baktığım zaman da bu tarz oyunlarda fark yer yer %30 a çıkıyor. İşlemci kötü değil, diğer oyunlarda geçtiği bile oluyor ama maalesef L3 ön belleği yüzünden yüksek fps lerde çuvallıyor.
3. Sadece işlemci fiyatı tek başına F/P olduğu anlamına gelmiyor, anakartı da hesaplamak lazım. 2 platformda da colorful, biostar tarzı markaları almak istemiyorsanız bilindik asus, giga, msi dan en ucuz B860 MSI tarafında 6800 TL, en ucuz B650 ise Giga ve MSI tarafında 4400 TL yani AMD tarafında bariz bir anakart avantajı da var.
4. 7500F in bariz bir OC avantajı var, en ucuz en kötü B650 ile dahi stabil sorunsuz OC olabiliyor ve performansı ortalama %5-7 yukarı çekebiliyor.
Son olarak ''windowsda amd 8 ve 9 serisi ile intelin 200 serisi görece hızlı çalışıyor. özellikle intelin 13 ve 14. serileri ile birlikte amd nin am4 soketi daha ağır çalışıyor'' bununla ilgili kişisel deneyimlerden ziyade bir inceleme, kaynak, test vs. var mı? çünkü sizin kişisel deneyimlerinizden ziyade benim gibi bizzat windows 11 de hantallık yaşayan tonla adam var en basitinden 1 tanesini de bırakayım, işlemcisi de 9800x3D...
1. fiyat farkı 6200/5400= %14,8. fark hesaplaması düşük olana göre oranlanır. yani 7500f 225f e göre %15 daha pahalı.
2. yapılan testler çok üst seviye ekran kartlarıyla yapılıyor. bu işlemciyi alan kişi ekonomik bir sistem topluyordur, dolayısıyla ekonomik bir ekran kartıyla aradaki fark o kadar olmayacaktır.
3. üstteki mesajın yanında salt pc performans isteyen hikayeli oyunlar ve fm gibi oyunlarda 225f daha yüksek performans verecektir. üstelik bu performansı ekran kartından bağımsız verebilecektir.
4. 225f tercih eden adam b860 anakarttan ziyade 3bin tl lik h810 anakart tercih eder.
5. yanlış anlaşılma olmasın 7500f daha iyi bir işlemci. o nedenle 7500f hakkında olumsuz yorum yapmıyorum. sadece 225f de transistör ziyanı denebilecek bir işlemci değil.
6. vermiş olduğunuz link de kişisel bir deneyim anlatıyor. sonuçta herkes yorumunu kişisel deneyimlerine göre yapıyor.
sonuç: 3d aksiyon oyun oynayan ve işlemci+anakarta 10.000 ödeyebilecek kişi tabi ki 7500f tercih etsin. ama işlemci+anakarta 8.000 ödeyebilecek ve daha çok hikayeli oyun oynayacak adam 225f tercih ederse de inanılmaz kötü bir tercih yapmış olmayacaktır.
intel son zamanlarda geride kaldığının çok farkında. onu da fiyatlarına yansıtıyor. ben çok 3d oyun oynayan bir kişi değilim. 225f benim için çok da abes bir tercih olmayacaktır.
13900k'dan 270k plus'a geçtim. ekran kartı rtx 4070. şeklen %50 performans farkı var. (cinebench 29binden 43bine çıktı.) ama uygulamada ve sırf test amaçlı baktığım oyunlarda fark oluşmadı çünkü ekran kartı sınırına takılıyorum. burada da zaten işlemciyi 7500f ya da 225f kullanacak adamın alabileceği ekran kartı çok yüksek bir şey olmayacağı için %1 fps değerinde bile fark olmayabilir.
yine söylüyorum. bu fiyatlarla birini yerin dibine sokacak kadar bir fark görmüyorum.