I3 13100f den i5 12600kf yükseltme

Aslında asıl detay çarpan kilidi sadece arttırmaya izin vermek demek değildir eğer işlemcide çarpan kilidi kapalı ise çarpanı düşürmene de izin vermiyor. Z serisi anakart olursa çarpanı stok turbo değerin üstüne arttırma iznin oluyor ama anakart Z serisi değilse bile çarpanı turbo değerini aşmayacak şekilde özgürce ayarlama imkanın oluyor.

14400F de gerçek 14. Nesil değildir bu arada, 13600K-14600K dan düşük modeller 12. Nesil mimarisini temel alıyor genelde.
f serisi zaten alt segment k ve KF serisi orta ve üst segment değil mi intelde düz mantık baktığımız zaman aynı durum amdnin F X X3D leri içinde geçerli değil mi

f serisi zaten alt segment k ve KF serisi orta ve üst segment değil mi intelde düz mantık baktığımız zaman aynı durum amdnin F X X3D leri içinde geçerli değil mi
AMD de daha garip bir durum var, laptop işlemcilerinde çevirdiği dolapları bir kenara bırakıp masaüstü tarafı için konuşursak AMD genelde eski nesili yeni nesil adıyla satmıyor ama adamların G serisi (APU) ve normal seri olarak iki mimarisi var ve bunlar arasında çok ciddi yapısal farklar var, ama AMD bu G serisi mimarisinin dahili GPU su olmayan bazı versiyonlarını sanki normal Ryzen gibi satmaya çalışıyor o da ciddi kafa karıştırıcı bir şey, intelden de beterler isimlendirme konusunda.

Mesela R7 5700 diye bir işlemci yapmış adamlar, R5 5600 den kötü performansı var çünkü işlemci aslen G serisi ve AMD bunu sanki 5700X ile yakın algısıyla satıyor. Aynı şekilde R5 8400F var ama R5 7400F den kötü çünkü G serisi. Bir başka örnek R3 4100ün R3 3100 den çok daha kötü olması çünkü 4100 de gizli bir G serisi.

İntelde K zaten en tepe seri demek, F nin çok önemi yok dahili grafik var mı yok mu onu belirtiyor, bir de model numarası önemli 400 ile biten i5 ler en giriş seviyesi oluyor genelde.

AMD de daha garip bir durum var, laptop işlemcilerinde çevirdiği dolapları bir kenara bırakıp masaüstü tarafı için konuşursak AMD genelde eski nesili yeni nesil adıyla satmıyor ama adamların G serisi (APU) ve normal seri olarak iki mimarisi var ve bunlar arasında çok ciddi yapısal farklar var, ama AMD bu G serisi mimarisinin dahili GPU su olmayan bazı versiyonlarını sanki normal Ryzen gibi satmaya çalışıyor o da ciddi kafa karıştırıcı bir şey, intelden de beterler isimlendirme konusunda.

Mesela R7 5700 diye bir işlemci yapmış adamlar, R5 5600 den kötü performansı var çünkü işlemci aslen G serisi ve AMD bunu sanki 5700X ile yakın algısıyla satıyor. Aynı şekilde R5 8400F var ama R5 7400F den kötü çünkü G serisi. Bir başka örnek R3 4100ün R3 3100 den çok daha kötü olması çünkü 4100 de gizli bir G serisi.

İntelde K zaten en tepe seri demek, F nin çok önemi yok dahili grafik var mı yok mu onu belirtiyor, bir de model numarası önemli 400 ile biten i5 ler en giriş seviyesi oluyor genelde.
Diyorum ya işte segment belirtmeye kullanıyorlar diye x olmayan işlemci dolu değilse bir anlamı yok amd de G intel de F serisi tırt alacaksan xx600 xx700 xx900 alacaksın ve illa ki çarpan açık olmalı intelde bu da z serisi anakartı zorunlu tutuyor amd de F den uzak durup X alacaksın ya da kendi model serisinin tepe modelini alacaksın

Normalde 14600K/F ye geçmen gerek, o işlemcinin ederi max 7K ama İntel işlemcilerin ikinci el piyasası çok leş, 12600K olsun 14400F olsun parasını haketmiyor. Ben olsam 13600K ya da 14600K uygun düşürene kadar beklerim.

Diyorum ya işte segment belirtmeye kullanıyorlar diye x olmayan işlemci dolu değilse bir anlamı yok amd de G intel de F serisi tırt alacaksan xx600 xx700 xx900 alacaksın ve illa ki çarpan açık olmalı intelde bu da z serisi anakartı zorunlu tutuyor amd de F den uzak durup X alacaksın ya da kendi model serisinin tepe modelini alacaksın
AMD de işler karışık anlatmak istediğim o aslında, mesela 7500F, 7600 ve 7600X aynı işlemci sadece çok az saat hızı farkı ve 7500F için dahili grafik farkı var. Aynı şekilde 5600 ile 5600X arasında 0.2GHz gibi OC ile rahatça sıfırlanabilecek bir saat hızı farkı hariç fark yok. Hatta daha uç bir örnek vereyim bu AMD zamanında R5 2600 lerin bir kısmını R5 1600 adıyla sattı arada 0.1Ghz saat hızı farkı hariç hiçbir fark yoktu. Ama diğer yandan da R5 5700 gibi gizli G serileri berbat performans veriyor bazıları da maalesef bu işlemcileri alıyor.

4.5 görüyor en fazla, yine de 4.1GHz olan 14400F den 0.4GHz fazlası var.

Ek olarak işlemci K serisi, yani çarpan kilidi açık çarpanını anakarta uygun şekilde istediği gibi ayarlayabilir ister 4.1GHz yapar 14400F gibi kullanır ister tam gücünde kullanır. Olur da Z serisi anakarta geçerse üstüne 5.2GHz ye kadar rahatça OC de yapabilir.

Not: TDP denen şeyin de hiçbir önemi yok kimse işlemciyi base frekansta kullanmıyor.
12600KF Yİ rahatca 5.2 ghz yapamaz diye düşünüyorum ama yinede siz bilirsiniz :) 12700k yı ben 5.2 ghzde kullanıyorum suan z790 ile

12600KF Yİ rahatca 5.2 ghz yapamaz diye düşünüyorum ama yinede siz bilirsiniz :) 12700k yı ben 5.2 ghzde kullanıyorum suan z790 ile
Silikon kalitesi benzer zaten çekirdek sayıları farklı. 5.2 olmasa bile 5.0ı her türlü çok rahat görüyor en dandik silikon şansı bile.

Silikon kalitesi benzer zaten çekirdek sayıları farklı. 5.2 olmasa bile 5.0ı her türlü çok rahat görüyor en dandik silikon şansı bile.
5.3TE stabil bende ama enerji tüketiminde fark oluyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,089
Üyeler
196,889
Son üye
tars
Geri