Bozuk Oyun Çıkaranları Bitirecek Öneri Hazırladım. Sizce Nasıl?

The Semih

80+ Gold
Reaksiyon skoru
4,864
Son 5 yıldır oynadığım çoğu oyundan keyif alamıyorum, bazıları istisna. Bu oyun sektörünün hali ne olacak böyle dostlar? Unreal Engine 5 motoruyla yapılan ve oynadığım 10 oyundan 9 tanesi resmen bozuk mesela, daha birçok oyun sayabilirim, çoğunuz bunun farkındasınızdır eminim.

Bu sektörde yasal olarak bir açık var ve oyun firmaları oyuncuları tester olarak kullanıyor. Ben de yapay zeka ile sağlam bir araştırma yaptım ve dünya genelinde bu sorundan yakınan bir sürü oyuncu olduğunu, ama hiçbir şekilde lobileşmeden sadece bizim gibi forumlarda konuştuklarını öğrendim.

Bu kadar kişi bu durumdan şikayet ediyorsa bunun sesini nasıl çıkarabiliriz? Sosyal medyadan yapıyorlar ama hiçbir işe yaramıyor. Kendi fikirlerim ile 10 madde hazırladım, düzenlemeyi yapay zekaya yaptırttım. Fikirler bana ait. Yıllardır kafama takılan bu 10 maddeyi sizinle tartışmak istiyorum, bu durumdan şikayetçi olanlarla bu konuyu tartışalım kendi aramızda.

Aldığımız donanımların ömrü bile 2 yıl oldu, oyun sektörüyle donanım firmaları arasında bir anlaşma olduğunu düşünüyorum. Biz oyuncular kesinlikle tester olarak kullanılıyoruz ve bunun önüne geçilmesi gerekiyor.

Oyun Sektörünü Düzeltmek İçin 10 Maddelik Önerim:

1. Bozuk Oyunlara Şartsız İade Hakkı
Bir oyun, vaat edilen sistem gereksinimlerini karşıladığımız halde sürekli çöküyorsa, FPS yerlerde sürünüyorsa veya oyunu bitirmemizi engelleyen kritik hatalar varsa, o oyunu anında iade edebilmeliyiz. Steam'in 2 saat sınırı gibi saçma kurallara takılmadan, oyun tamamen düzeltilene kadar paramızı geri alabilme hakkımız olmalı.

2. Ön Sipariş (Pre-Order) Paraları Bloke Edilmeli
Bizden ön siparişle topladıkları paralar, oyun çıkıp sorunsuz çalıştığı kanıtlanana kadar yapımcı şirketin cebine girmemeli. Bir havuzda bekletilmeli ve oyun bozuk çıkarsa o para doğrudan hepimize iade edilmeli. Belki o zaman oyunları bitirmeden piyasaya sürmekten vazgeçerler.

3. İnceleme Ambargoları Kaldırılmalı
Oyun firmaları, oyunun optimizasyon özürlü olduğunu gizlemek için yayıncılara ambargo koymamalı. Oyun çıkmadan en az 48 saat önce bağımsız test kanalları ve yayıncılar oyunu son sürümüyle test edip performansını bize sansürsüzce gösterebilmeli. Körleme oyun almaktan kurtulmalıyız.

4. Aldığımız Oyun Gerçekten Bizim Olmalı (Çevrimdışı Desteği)
Dijital mağazalardan tam para verip aldığımız oyun, "kiralık lisans" mantığından çıkmalı. Yarın bir gün şirket sunucuları kapatsa bile, o oyunu internetsiz (çevrimdışı) oynayabilmemiz için son bir yama yayınlamak zorunda olmalılar. Paramız çöp olmamalı.

5. Erken Erişim (Early Access) Sömürüsü Bitmeli
Bir oyun "Erken Erişim" adıyla çıkıyorsa, bunun belli bir süresi olmalı (mesela maksimum 1 yıl). Bu süre içinde oyun tam sürüme geçmezse, mağazadan kaldırılmalı ve o güne kadar oyunu alan herkese parası iade edilmeli. Sonsuza kadar bitmeyen oyunlara para yedirmek istemiyoruz.

6. Bitmemiş Oyundan Tam Fiyat İstenmemeli
Erken Erişim aşamasında olan, daha yarısı bile bitmemiş bir oyuna AAA kalitesinde tam oyun fiyatı çekememeliler. Fiyatı, çıkış fiyatının en fazla yarısı kadar olmalı. Tam parayı ancak oyun tamamen bitip optimize edildiğinde hak etmeliler.

7. "Yol Haritası" (Roadmap) Sözleri Tutulmalı
Erken erişimde oyuncu çekmek için süslü yol haritaları yayınlayıp, sonra "vazgeçtik" diyerek içerik kırpmak resmen oyuncuyu kandırmaktır. Vadedilen temel özellikler oyuna eklenmezse, bize doğrudan iade hakkı verilmeli.

8. Steam, Epic, PS Store Gibi Mağazalar da Sorumluluk Almalı
Bir geliştirici paraları toplayıp kaçtığında veya oyunu yarım bıraktığında, bu satıştan komisyon alan mağazalar "biz sadece aracıydık" deyip kenara çekilememeli. Oyuncuların mağduriyetini gidermek ve iadeleri yapmak konusunda yapımcı kadar onlar da taşın altına elini koymalı.

9. Tek Oyunculu Oyunlarda İnternet Zorunluluğu Kalkmalı
Sadece hikaye moduna sahip, başkasıyla oynanmayan bir oyunda DRM veya veri toplama bahanesiyle sürekli internete bağlı kalma zorunluluğu çok saçma. İnternetimiz kopsa bile, parasını verip aldığımız o tek oyunculu hikayeyi kesintisiz oynayabilmeliyiz.

10. Yapay Zeka (AI) Kullanımında Şeffaflık
Artık 2026 yılındayız, yapay zeka içerikleri her yeri sardı. Bir oyunun fragmanı, görselleri veya seslendirmeleri yapay zekayla üretildiyse, bu mağaza sayfasında kocaman belirtilmeli. Sahte AI fragmanlarıyla "harika grafikli oyun" diye kandırılıp tam fiyat ödememeliyiz, neye para verdiğimizi bilmeye hakkımız var.

Hepsi bizim işimizr yarayan ama oyun geliştiricisine yaramayan, satıcısına yaramayan zarar ettiren maddeler, o yüzden geçmez :) en fazla 2 ve 6 olur gibi dolayısıyla 8 de.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

9 da biraz Cloud sekronizasyonu ile çelişiyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,084
Üyeler
196,888
Son üye
mustafa102o
Geri