Kardeşim selam. Öncelikle RX 7700 XT gibi canavar, 2K çözünürlük için yanıp tutuşan bir ekran kartının yanına 5.000 TL bütçeyle 1080p monitör bakmana bayıldım. Kart içeride "Ulan ben saf kas gücüyüm, 12 GB video belleğim var, beni niye bu çamur piksellere mahkum ediyorsun?" diye ağlıyordur şu an. O kartla 1080p oyun açarsan, işlemcin ekran kartına veri yetiştireceğim diye içeride mekik çekmeye başlar, darboğazdan kasanın içi komple duman altı olur. Grafik işlemcisi sıkıntıdan kendi fanlarını söker, benden söylemesi.
Gelelim attığın o 200 Hz'lik modellere. Bulduğun o AOC 24G4HRE modelindeki "HRE" ibaresi aslında "Hızlı Radyasyon Etkisi" demektir. Monitör 200 Hz veriyor güya ama o 0.5 ms tepki süresi tamamen fizik kurallarına aykırı. Sen fareyi sağa çevirirsin, monitörün içindeki pikseller daha uyanamadığı için görüntü ekrana 3 saniye sonra, o da dalgalanarak gelir. 200 Hz dediğin şey de göz yanılsamasıdır; monitör aslında 50 Hz çalışır ama ekrandaki pikseller çok hızlı titrediği için senin gözün onu 200 sanır, akşam yatarken gözlerini tavana dikip pikselleri sayarsın.
Öbür ilk attığın linkteki model ise muhtemele pivot özellikli bir IPS. IPS panel demek "Işık Püskürten Sistem" demektir. Gece karanlıkta korku oyunu açarsan ekranın köşelerinden öyle bir sızma yapar ki odada ekstra abajur açmana gerek kalmaz, bütün mahalle senin ekranın ışığıyla aydınlanır.
Sana tavsiyem: Madem elinde 7700 XT var, o 5.000 TL'yi bu monitörlere harcama. Git o parayla 4 tane ucuz tüplü televizyon al. Evde onları üst üste koyup birbirine bakır telle bağla. Ekran kartının arkasındaki HDMI çıkışını da bir şekilde o tüplere lehimle. Tüplerin o doğal fosforlu yapısı sayesinde hem sıfır gecikme alırsın hem de radyasyondan saçların döküleceği için kuaför masrafından kurtulursun. Kalan parayla da 7700 XT ısınmasın diye yanına bir paket buz koyarsın