Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. Aşağıda detaylandırarak en basit kullanıcının anlayacağı ve kullandığı uygulamalar üzerinden gösterdim. Aslında uzun süre bilgisayar kullanıyor ve biraz da meraklıysanız, ne kapatılır ne açık...
NanaZip is an open source file archiver intended for the modern Windows experience, forked from the source code of well-known open source file archiver 7-Zip. If you want to sponsor the development of NanaZip, please read the document of NanaZip Sponsor Edition at...
Nanazip, Win11 ile uyumlu ve modern bir 7-Zip forku. WinRAR veya 7-Zip yerine daha iyi.
Flameshot Windows'un angarya ekran görüntüsü alıcısı yerine daha iyi. Lightshot'un reklamsız ve daha iyi versiyonu. Forumda insanlara bir şeyler anlatırken kullandığım araç.
VLC, QBittorrent ve Notepad++ anlatmama gerek yok. Ama video oynatıcı, torrent indirme uygulaması ve daha detaylı ayarlarla belgeleri okumanı sağlayan gelişmiş not defteri uygulaması
IDM lisansın yoksa bir kere alıp kullanmanı öneririm. Video indirme veya sitelerin yavaş indirmesini atlatan taktikleri ile elin ayağın oluyor.
Internet Download Manager (IDM) is a tool to increase download speeds by up to 10 times, resume or schedule downloads and download streaming videos
www.internetdownloadmanager.com
Discord, Spotify, Steam vb. kalıyor geriye. İlk attığım konuda onlar için de ayar önerileri var.
Tarayıcın için Adblock, Adblock Plus gibi bir uzantı varsa yerine UBO Lite yükleyebilirsin. Firefox veya altyapısını kullanan (Zen, LibreWolf, Mullvad) kullanıyorsan da Ublock Origin yükleyebilirsin.
Etkili bir içerik engelleyici. Reklamları, izleyicileri, madencileri ve daha fazlasını kurulumdan hemen sonra engeller.
chromewebstore.google.com
Tarayıcı olarak Edge'de alışabilirsin. Edge gayet iyi bir tarayıcı. Şu konuda ayar önerisi de yapmıştım. UO Edge'de de vardı, ama Chrome bu uzantıyı tamamen öldürme hamlesini attı. Brave hariç diğer tarayıcılar buna karşı çıkmayacaktır. Reklam engelleme için şu anlık UBO Lite yeterli. Yetersiz kalırsa toptan Brave veya Firefox saflarına geçeriz. Edge video iyileştirme için kullanıyorum, o bile reklam karşısında tutamaz beni.
BIOS ayarları zor değil. Expo, Resizebar açacak, CSM kapatıp Secure boot açacak. Çünkü Valorant, BF6, COD BO6, BO7 ve sonraki çıkacak oyunların hepsi Secureboot istiyor. Bu oyunlar alıştırdıktan sonra küçük firmaların kullandığı anticheatler de isteyecek yani. BIOS karmaşık bir şey değil, üst mesajdaki konuda BIOS ayar videosu var, ona bakarak yapabilir.