Sayısal 36k ile EEM okumayı düşünüyorum.
- Dokuz eylül %100 İngilizce EEM
- Gazi (teknoloji fakültesi) Türkçe EEM.
- Cerrahpaşa (mühendislik fakültesi) %30 İngilizce EEM.
- Gazi %30 İngilizce makine mühendisliği.
Arasında nasıl bir sıralama yapabilirim? Daha çok elle tutulur iş yapmayı severim ben ve anladığım kadarıyla teknoloji fakültesinde okumamın pek bir sakıncası yok bu yüzden ama iş ararken bir fark oluyor mu teknoloji fak. ile mühendislik fak. mezunları arasında bilgim yok. Sizin öneriniz var ise başka bölüm/üniversite alabilirim. Teşekkür ederim.
Bildiğim kadarıyla Teknoloji Fakültesi'nde okusan da mezun olduğunda mühendislik diploması alıyorsun. Yani Teknoloji Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi diplomaları denk sayılıyor. YÖK'ün bu konuda bir kararı vardı diye hatırlıyorum. İşverenlerin buna ne kadar dikkat ettiğini bilmiyorum ama sonuçta iki bölümden mezun olanlar da mühendis unvanını alıyor.
Eğer mühendislik okuyacaksan, mümkünse %100 İngilizce eğitim veren bir bölüm tercih etmeni tavsiye ederim. %30 İngilizcenin çok büyük bir avantajı olduğunu sanmıyorum. Bildiğim kadarıyla aynı dersler hem Türkçe hem de İngilizce olarak açılıyor. Tabii bazı zorunlu dersler istisna olabilir.
Okul tercihi yaparken katılabileceğin Teknofest takımlarına da mutlaka bak. İşin pratik kısmını genellikle orada öğreniyorsun.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nde (EEM) oldukça ileri düzey matematik ve hesaplamalar göreceksin. Ayrıca not ortalamanı mümkün olduğunca yüksek tutman gerekiyor. Özellikle savunma sanayii firmalarının staj başvurularında genellikle en az 3.00 ortalama istediklerini gördüm. Tabii ortalama ne kadar yüksek olursa o kadar iyi.
Benim bölümüm %100 İngilizce olduğu için staj başvurularında dil konusunda herhangi bir sorun yaşamıyorum. Ancak Türkçe eğitim veren bölümlerden başvuranlardan genellikle IELTS gibi İngilizce yeterlilik belgeleri isteyebiliyorlar. Bu bahsettiğim durum staj başvuruları için geçerli. %30 İngilizce eğitim konusunda ise net bir bilgim yok. Ama bölüm tamamen İngilizce olunca bu konuda kafan daha rahat oluyor. Zaten başvurularda genel yetenek ve İngilizce sınavlarıyla seviyeni ölçüyorlar.
Eğer EEM okuyacaksan gerçekten çok çalışman gerekiyor. Dersler birbirinin devamı niteliğinde. En basit örnekle Devre Analizi I ve Devre Analizi II dersleri var. Bu dersleri iyi öğrenemezsen Elektronik I ve Elektronik II derslerinde ciddi sıkıntı yaşarsın. Bu yüzden bizim okulda ön koşul sistemi vardı. Örneğin Devre Analizi II'yi alabilmek için önce Devre Analizi I'i geçmiş olman gerekiyordu. Öğrendiğin bilgiler ilerleyen derslerde mutlaka tekrar karşına çıkıyor.
Bölüm hem zor hem de oldukça keyifli. Ancak staj bulma süreci insanı gerçekten yorabiliyor. Çoğu zaman bir tanıdığın olması işini kolaylaştırıyor. Savunma sanayi hedefin varsa Ankara'da okumak daha mantıklı olabilir. Bazı üniversitelerin savunma sanayii firmalarıyla staj anlaşmaları oluyor. Bizim okulda ise staj yerini tamamen kendimiz buluyoruz.
Bir de mühendislik okurken ister istemez biraz asosyal olabiliyorsun. Diğer bölümlere göre sosyal hayata daha az zaman kalıyor. Bizim okulda sürekli quizler, ödevler ve sınavlar olduğu için ancak yetişebiliyorduk. Ben ortalamamı yüksek tutmaya çalıştığım için de böyle hissetmiş olabilirim ama çalışmadan hiçbir dersi geçmek gerçekten kolay değil. Düzenli çalışmak şart.
İlk yıllarda not ortalamanı olabildiğince yüksek tutmanı tavsiye ederim. Çünkü üçüncü sınıf hem mental hem de fiziksel olarak gerçekten çok yorucu oluyor.
EEM veya mühendislik hakkında başka soruların olursa cevaplarım.