Çözüldü✓ MSI Pro X870-P Wıfı - Realtek 8126 5gbe LAN Portu Dhcp/Ip Alamama

Reaksiyon skoru
0
Merhaba,

MSI PRO X870-P WIFI anakartımda dahili Ethernet portu ile ilgili ciddi bir bağlantı problemi yaşıyorum. Anakart üzerindeki ağ denetleyicisi Realtek PCIe 5GbE Family Controller / Realtek 8126 5GbE olarak görünüyor.

Sorun özetle şu şekilde:

Ethernet kablosu takıldığında fiziksel link ışıkları yanıyor ancak cihaz DHCP’den IP alamıyor. Windows tarafında sürekli 169.254.x.x APIPA adresi alıyor ve varsayılan ağ geçidi boş kalıyor. ipconfig /renew komutunda “DHCP sunucusu bulunamadı / unable to contact your DHCP server” benzeri hata alıyorum.

Aynı modem, aynı LAN portu ve aynı Ethernet kablosu farklı bir notebook cihazda sorunsuz çalışıyor. Bu notebook üzerinde Realtek PCIe GbE Family Controller var ve kabloyu taktığım anda modemden IP alarak internete bağlanabiliyor. Bu nedenle modem, DHCP sunucusu ve kablo tarafını büyük ölçüde eledim.

Denediğim işlemler:

• Farklı modem denendi.
  • Farklı LAN portları denendi.
  • Farklı Ethernet kabloları denendi.
  • Aynı modemden gelen kablo farklı notebook’a takıldı ve sorunsuz IP aldı.
  • Windows 11 üzerinde ağ sıfırlama yapıldı.
  • ipconfig /release, ipconfig /renew, ipconfig /flushdns, netsh winsock reset, netsh int ip reset komutları denendi.
  • Realtek LAN sürücüsü kaldırılıp yeniden kuruldu.
  • MSI destek sayfasındaki sürücüler denendi.
  • BIOS güncellendi.
  • BIOS Load Optimized Defaults yapıldı.
  • CMOS reset yapıldı.
  • Modem ve PC tamamen enerjisiz bırakılarak cold boot denendi.
  • Energy Efficient Ethernet, Green Ethernet, Auto Disable Gigabit, Gigabit Lite, Power Saving Mode gibi ayarlar kapatıldı.
  • Speed & Duplex ayarlarında Auto Negotiation, 1.0 Gbps Full Duplex, 100 Mbps Full Duplex gibi seçenekler denendi.
  • IOMMU, SVM, USB4, ASPM gibi BIOS ayarları test amaçlı kapatılarak denendi.
  • Windows tarafında Hyper-V / VBS / Memory Integrity kapatılarak denendi.
  • Ubuntu Live USB ile test edildi; aynı şekilde IPv4 alamadı.
  • PC ile notebook arasında doğrudan Ethernet bağlantısı kuruldu, iki tarafa manuel IP verildi; buna rağmen ARP/ping sağlıklı çalışmadı.

Aygıt bilgisi:

<span>Realtek PCIe 5GbE Family Controller<br>PCI\VEN_10EC&amp;DEV_8126&amp;SUBSYS_7E471462<br>MAC Address: 34-5A-60-5D-57-42</span>

Modem loglarında da anakartın bağlı olduğu LAN portu için sürekli link düşüp kalkıyor görünüyor. Örnek:

<span>tcphy[x]: Link-down!!!<br>Link State: LAN_x down.<br>tcphy[x]: Link-up at 100F<br>Link State: LAN_x up.</span>

Bu durum yaklaşık 20-30 saniyelik aralıklarla tekrar ediyor. Yani port fiziksel olarak link görüyor ancak link stabil kalmıyor ve DHCP süreci tamamlanamıyor.

Mevcut gözlemim şu şekilde:

• Aynı kablo + aynı modem + farklı notebook = çalışıyor.
  • MSI PRO X870-P WIFI dahili Realtek 8126 5GbE LAN = DHCP’den IP alamıyor.
  • Ubuntu Live ortamında da IP alamıyor.
  • PC-notebook direkt bağlantıda manuel IP ile dahi sağlıklı ARP/ping oluşmuyor.
  • Event Viewer’da Realtek tx hang ve IOMMU hatası mevcut.
  • BIOS, CMOS, driver, modem, kablo, duplex ve güç yönetimi ayarları denenmesine rağmen sorun devam ediyor.

Bu nedenle anakart üzerindeki Realtek 8126 5GbE LAN portu / PHY /hattında donanımsal veya firmware seviyesinde bir problem olabileceğini düşünüyorum.

Konu hakkında destek rica ederim. Bu durum BIOS/firmware veya sürücü ile çözülebilecek bilinen bir problem midir? Değilse anakartın servis/garanti kapsamında kontrol ettirmek istiyorum.

Teşekkürler.

merhaba tekrardan ürünü garantiye yolladım chipset değişip mac yazdılar. böyle bir şeyi yaşayan varsa bilginiz olsun, ilk çözüm elektriği full boşaltmak ardından tekrar denemek. ben denedim olmadı garantiye yolladım.

Geri