Arkadaşlar güncelleme geçeyim, ben bu 4.999 TL’lik Huawei Watch Fit 4 Pro siparişi için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmuştum, karar çıktı ve başvurum reddedildi.
MediaMarkt savunmasında yüksek ihtimalle ürünün aslında 8.999 TL olduğunu, 4.999 TL’ye satılmasının bir fiyatlandırma hatasından kaynaklandığını belirtmiş. Hakem Heyeti de 8.999 TL ile 4.999 TL arasındaki farkı dikkate alıp olayı Borçlar Kanunu kapsamında “esaslı yanılma” olarak değerlendirmiş ve MediaMarkt’ın sözleşmeyle bağlı olmadığına karar vermiş.
Ben başvuruda; ödemenin alındığını, faturanın kesildiğini, ürünün mağazada hazır olduğuna dair SMS geldiğini ve aynı ürünün geçmişte yaklaşık 5.747 TL seviyelerine kadar düştüğünü de sundum. Yani 4.999 TL fiyat bana bariz bir sistem hatası değil, kampanya fiyatı gibi görünüyordu.
Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam ürün sayfasında yaklaşık %40 indirim ibaresi de vardı fakat bunun ekran görüntüsü elimde yok. Zaten olsa bile tek başına sonucu kesin değiştirirdi diyemem; firma bunun da sistemdeki fiyatlandırma hatasından kaynaklandığını savunabilirdi.
Kısacası Hakem Heyeti’nin ret gerekçesi “sipariş/fatura oluşmadı” değil; doğrudan 8.999 TL → 4.999 TL farkını ciddi bir fiyatlandırma hatası kabul edip Borçlar Kanunu’ndaki esaslı yanılma hükümlerini uygulaması olmuş.
Benzer kampanyalarda alışveriş yapanların aklında bulunsun: ürün sayfasındaki eski fiyat, yeni fiyat, indirim yüzdesi, kampanya ibaresi, sepet ve ödeme ekranlarını baştan sona kaydetmekte fayda var.