Yardım Hp Victus 16 HDMI 2.1 Portunun Desteklediği Çözünürlük ve Yenileme Hızı Nedir ?

noxennn

80+
Katılım
10 Ekim 2026
Mesajlar
2
Reaksiyon skoru
0
Merhabalar,

HP Victus 16-s0011nt (Ryzen 7 7840HS, RTX 4060) modelini kullanıyorum ve rekabetçi oyunlar için ve ileriye dönük (pc upgrade) olarak 2K (1440p) 240Hz+ bir monitör almayı planlıyorum.

Cihazdaki Type-C (DisplayPort) çıkışı anakart mimarisi gereği doğrudan işlemcinin dahili grafik birimine (Radeon 780M) bağlı. Biraz araştırdığımda harici ekran kartından (RTX 4060) kayıpsız tam performans almak ve iGPU darboğazına/gecikmesine (NVIDIA Optimus) takılmamak için doğrudan RTX 4060'a bağlı olan HDMI portunu kullanmak zorunda olduğumu öğrendim.

Sorun şu: Cihazın teknik özelliklerinde "HDMI 2.1" yazıyor ama malumunuz bunun kısıtlanmış TMDS (eski HDMI 2.0 - 18 Gbps) mi yoksa gerçek FRL (48 Gbps) mi olduğu tam bir muamma. Bu sorunu çözmek için şu ana kadar yapıp edinebildiğim bilgiler şunlar :


- Laptopun resmi data sheet belgesini buldum. Belgede "HDMI v2.1 supporting: up to 7680 × 4320 @ 60 Hz" yazıyor. Teoride bu 8K 60Hz desteği portun teorik olarak donanımsal limitinin 48 Gbps (FRL) olduğunu ve DSC (Görüntü Sıkıştırma) desteklediğini kanıtlıyor ama datasheetde hiçbir şekilde FRL ya da DSC ile ilgili bir kelime geçmiyor, bu da beni şüpheye sürükledi açıkcası.

- Ben de kesin emin olmak için HP Support Community'de detaylı bir İngilizce konu açtım. Karşımdaki Hp çalışanı olduğunu söyleyen temsilci donanıma veya veri yoluna bakmak yerine genel servis kitapçığını açıp "Kılavuzda maksimum 4K 60Hz listelenmiş (Bahsettiği servis kitapçığında söylediğim 7680 × 4320 @ 60 Hz yazıyor) , 2K 240Hz resmi olarak onaylanmamış, iade kabul eden bir yerden alın"
şeklinde kopyala-yapıştır cevap verdi (başka forum linki paylaşmak yasak mı bilmediğimden link koymuyorum).


Kağıt üzerindeki mühendislik verileri portun tam kapasite çalışacağını söylüyor ama HP'nin kendi destek ekibi risk alıp bunu doğrulayamıyor (Rezilsin HP). İş başa düştü diyerek konuyu sizlere taşıdım.

Aramızda bu kasayı (HP Victus 16 RTX 4060) kullanıp, HDMI üzerinden 2K (1440p) çözünürlükte 240Hz, 300Hz veya üzeri bir monitör bağlayıp tam yenileme hızını alabilen var mı? (G-Sync / VRR çalışıyor mu?)
Direct Stream Compression (DSC) desteği var mı yok mu deneyen var mı ?

Ayrıca şuan için hdmi 2.1 portu olan vd dsc desteği olan LG 27G640A-B almayı düşünüyorum, fakat 27G64NA-B ile arasındaki farkı da tam anlayamadım, açıklarsanız memnum olurum:
Hangi monitör modelini ve hangi kabloyu kullandığınızı paylaşırsanız beni büyük bir sipariş-iade döngüsünden kurtarmış olursunuz. Şimdiden teşekkürler.
 
yalnız hdmi 2.1 yazması 1440p'de hangi yenileme hızının çalışacağını kesinleştirmez. monitörün hdmi girişindeki desteklenen modları ve dizüstünün teknik belgesindeki görüntü çıkışı tablosunu karşılaştır; bağlantıdan sonra windows gelişmiş ekran ayarlarında açılan hızları kontrol et.
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,246,559
Mesajlar
11,351,213
Üyeler
205,009
Son üye
wraithofdeaths
Geri
Top