Kanka kötülemeye yer arıyor işte bir şey bildiği yok ona göre ekran kartı 4090 olsun işlemci Ryzen 5 5600 o bildiğin böyle diyor
Yukarıda madde madde bir şeyin neden alınması gerektiğini yazmışım hala gelmiş yok 4090 en iyiymiş, yanına 5600 konulsunmuş. Kendiniz bir senaryo yazıp üzerine konuşuyosunuz, bir çok ekran görüntüsü sıraladım. Gerek kartların ham gücü olsun, gerek kullandıkları teknolojiler ve bunların hareket halinde sundukları istenmeyen durumlar olsun (smearing, shimmering) . Kendi tecrübemden de konuştum sırasıyla 5700xt ve 6900xt de kullandım. Fsr 1 ve 2'yi de denedim ve bunları en iyi performans verdikleri 4K'da denedim . Düzelmiş dediğiniz fsr 3'ü daha dün last of us'ta 1440p'de bir kullanayım dedim ve katlanamadım. Şimdi siz bana şu ürün şu yüzden alınmamalı demek yerine mesajlarıma anlamsız emojiler atıp yok 4090'a parayı basacakmışsın diye anlamsız spamlar attığınız sürece konu sahibi arkadaşa da bir faydanız olmayacak. Dediğimin hala arkasındayım, 7500f ve 7800xt sistem alınması yerine 5600 ve 4070 super sistem alınmalı. Temmuz ayında zen 5 çıkıyor. Arkadaş bu sistemi aldıktan sonra 1 yıl içerisinde masrafı düşük bir şekilde çok rahat ddr5'e geçer ki bugün sizin adama aldıracağınız A620'li 5600mhz yüksek cl ramli 7500f-7600 de sanki ddr5'in zirvesi bir sistem. Önerdiğim sistemde a520 var diyeceksiniz, doğru ancak bu anakartın üstüne yeni bir işlemci takılmayacak o yüzden anakartın masrafından kısılabilir, ram 16 diyeceksiniz yeniden aynı şeyi diyeceğim ddr5'e geçtiğinde ramlerini 32'ler ama bugünden ddr5 sistem alırsa ileriye dönük olması açısından en azından orta seviye bir b650 ile alması gerekecek ve micro atx b650'lerin çoğunun 2 ram slotunun olması yüzünden almışken de 32gb ram ile alması gerekecek bu masraflar için de ekran kartından daha da bütçe kısılacak ki 2027'ye kadar desteklenecek soketteki anakaratda da 5600mhz ram takmış olacaksınız. Benim aldığım 7800x3d 6000mhz cl30 ddr5 sistemim bile şu an ddr5'in başında zaten, zen 5 ile sweet spot 8000mhz'e çıkıyor 1 aya. Yani 1 aya 7500f gene eskimiş olacak. Bunların hepsi bir yana. 4070 super 7800xt'ye göre bir iki gömlek üst bir karttır sebebi de dediğim gibi amd'de raster oynarken nvidiada dlss açabilecek. Grafikleri fullesin çatur çutur 1440p'de kullansın ki zaten 1080p'de kullanıp tüm yükü de işlemciye kaydırmayacak . Bundan 1 sene sonra ddr5 geçmek isterse zen 5'in çıkışının üzerinden 1 yıl geçmiş olacak, zen 5 x3d chipler çıkacak ve zen 4 çiplerin ve anakartların fiyatları çakılmış olacak. Elindeki anakartı rami ve işlemciyi satıp düşük masraf ile 32gb ram, orta halli bir b650 ve 7800x3d'ye geçebilir ama siz bugun bu arkadaşı işlemciye yatırım yapması adına ekran kartını bariz daha düşük bir modele geçirirseniz hem bu süreçte 1440p'de daha kötü bir deneyim yaşayacak hem de ikinci elde daha zor satılan Amd bir kartı olacak. Burada 4070 superden 7800xt'ye düşürttüğünüz performansı alabilmek için yapması gerekecek ekran kartı masrafı daha yüksek olacak çünkü işlemcilerin aksine ekran kartlarının fiyatları türkiyede dolar bazında pek değişmiyor 1 aya yeni işlemci serisi çıkacakken 5070 serisi 2025 Q1'de çıkıyor yani 1 sene sonra ki 5060 da muhtemelen 2025 Q2'de çıkacak, o zamana kadar ekran kartı fiyatları ne olur kestirmek çok zor. performans artışı alması için minimum 5060'a geçmesi lazım ama onun fiyatının da 4070'den ucuz olacağını pek sanmıyorum çünkü hem yeni çıkmış olacak hem de performans olarak 4070'i geçeceği için bir süre 4000 serisi stokları eritirler. İşlemci tarafında ise durum tam tersi Amd işlemciler zaten tutuluyor, ikinci elde 5600 peynir ekmek gibi gidiyor. 7800xt'yi güzel bir fiyata satma konusunda ise kendisine diyebileceğim tek şey iyi şanslar olur. Tekrardan belirttiğim gibi burası bir teknoloji forumu konu sahibi arkadaşı bir konu hakkında bilgilendirmeyecekseniz ve bunu benim yaptığım gibi veriler ile yapmayacaksanız rica ediyorum başka insanların vaktini çalmayın.