Neler Yeni

Yardım Msi 275QF monitör ayarları

Carlo

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Hepsiburadadan aldım ben ve görüntü için sadece display çıktı benden 180 hz veriyor sorunsuz
Arkadaşım öncelikle hayırlı olsun. Monitör HDMI 2.1 mi yoksa 2.0 mı? MSI'ın iki üç modeli ve Lenovo Legion R27QE arasında gidip geliyorum.

FunnFrell

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
222
İsim
Evren AYDIN

Ekler

• resim_2024-11-15_093917630.png
    resim_2024-11-15_093917630.png
    141.7 KB · Hit: 9

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Arkadaşlar menüdeki tüm ayarların fotoğraflarını paylaşsın biri. Söyleyeyim size.

FunnFrell

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
222
İsim
Evren AYDIN
Ürünün Hepsiburada'ki açıklama kısmında çorba yapmışlar, içinde HDMI 2.1 desteği de var. O yüzen sormuştum, teşekkürler.
2.1 i ne için kullanacaksınız ? içinden çıkan kablo zaten 180 hz veriyor ve 2k destekli
Mesaj otomatik birleştirildi:

Arkadaşlar menüdeki tüm ayarların fotoğraflarını paylaşsın biri. Söyleyeyim size.
ben musait olunca atayım

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Monitörü DP ile kullanmaya özen gösterin. HDMI 2.1 değil 2.0 18Gbps destekli. DP 1.4'ün bant genişliği ise 32Gbps. HDMI ile bazı ayarlarda sınırlamaya yiyebilirsiniz.

Carlo

80+ Silver
En İyi Cevap
1
2.1 i ne için kullanacaksınız ? içinden çıkan kablo zaten 180 hz veriyor ve 2k destekli

ben musait olunca atayım
PS5 için HDMI 2.1, Ryzen 7 5700X - 6800 sistem için Displayport.

FunnFrell

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
222
İsim
Evren AYDIN
Monitörü DP ile kullanmaya özen gösterin. HDMI 2.1 değil 2.0 18Gbps destekli. DP 1.4'ün bant genişliği ise 32Gbps. HDMI ile bazı ayarlarda sınırlamaya yiyebilirsiniz.
evet en temizi display port.
PS5 için HDMI 2.1, Ryzen 7 5700X - 6800 sistem için Displayport.
Anladım 2.0 da kurtarır gibi ama bilemedim.

Resimleri ekledim.
Benim kart RX 590

Ekler

• 20241115_110349.jpg
    20241115_110349.jpg
    1.7 MB · Hit: 16
  • 20241115_110335.jpg
    20241115_110335.jpg
    1.5 MB · Hit: 15
  • 20241115_110330.jpg
    20241115_110330.jpg
    1.4 MB · Hit: 14
  • 20241115_110324.jpg
    20241115_110324.jpg
    1.4 MB · Hit: 10
  • 20241115_110320.jpg
    20241115_110320.jpg
    1.4 MB · Hit: 12
  • 20241115_110316.jpg
    20241115_110316.jpg
    1.5 MB · Hit: 9
  • 20241115_110310.jpg
    20241115_110310.jpg
    1.4 MB · Hit: 13
Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1

Resimleri ekledim.
Benim kart RX 590
Ayarlarınız çok yanlış. Öğlen arası yazacağım.

Carlo

80+ Silver
En İyi Cevap
1

Resimleri ekledim.
Benim kart RX 590

Doğru. 2.0 de kurtarıyor. Çok iyi bilmediğim için ürünleri araştırırken olan standart kafa karışması. 4K kullanmayacağım sonuçta.

Son düzenleme:

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1

Resimleri ekledim.
Benim kart RX 590
Öncelikle monitörü fabrika ayarlarına sıfırlayın.

+ Oyun modu: fabrika varsayılanı (muhtemelen kullanıcıdır):
Game mode=oyun modu: BU AYAR ÇOK ÇOK ÖNEMLİ. ÇOK KİŞİ BU HATAYI YAPIYOR. Game mode ayarı standartta kalacak. FPS, yarış, RTS VB. ayarları sakın seçmeyin! Bu ayarlar olsun diye konmuş dandirik ayarlar oluyor çoğunlukla. Renk kalibrasyonunu değiştiriyor ve açılmaması gereken/kapatılmaması gereken ayarları açıyor/kapıyor. Standart kalsın!

+ AI Vision: oyunda karanlık bölgeleri seçemiyorsanız ve örneğin adamlar oraya saklanıyorsa açın. Oraları aydınlatmaya yarıyor. Yoksa kapalı. Görüntü kalitesini bozuyor.

+ Tepki süresi: Maalesef bu monitörün incelemesi olmadıği için hangi ayar en ghostingsiz deneyimi verir bilemiyorum. Eğer birisi şu linkteki gibi her ayar için çekip atarsa doğru ayarı söylerim. Tek sefer yapmanız gereken bir ayar olduğu için uğraştiğınıza değer.
ÖNEMLİ NOT!: en hizlı (en üst) ayara almayın! Bu konuda ufak bir özet geçmiştim başka konuda:
Bu gördüğünüz monitörün tepki süresi yani ne kadar hızlı olduğu. Monitör isimlerinde gördüğünüz 0.5ms GtG, 1ms MPRT vb. işte bu oluyor. Milisaniye cinsinden değerler ne kadar düşükse o kadar hızlı demektir. Bu konuda maalesef çok çakallıklar ve ağız oyunları dönüyor. O yüzden burayı okumadan önce kısacık şu yazıyı mutlaka okuyun:
Bütün bunlar pazarlamadan ibaret. Hepsi yazıyor her çeşit monitöre 1ms GtG, 0.5ms GtG, 1ms MPRT, 0.5ms MPRT... Bunların hiçbirinin önemi yok. Tamamen pazarlama, diğer bakış açısına göre kazıklama. Çünkü:
1) Bunu aşırı overdrive yani tepki süresi hızlandırma modunda yapıyorlar. Diğer çoğu şeyde olduğu gibi monitörün overdrive'ında da aşırısı zarar. Çünkü bu da ters-ghostinge neden oluyor (Beyaz iz dedikleri budur.)
2) Buna rağmen elde ettikleri sonuçta da ağız oyunu var. Çünkü 20-30 tane renk geçişinin sadece 1-2 tanesinde bu süreyi elde ediyorlar. Kalanlar gene bu değerden çok yüksek. Ortalamayı söylemiyorlar yani.
Aslında zaten monitör 1000Hz olmadıkça tepki sürelerinin 1ms ya da altında olması pek bir şeyi de değiştirmiyor. Fark edebileceğiniz tepki süresi monitörün yenileme sıklığından yüksek olduğunda başlıyor. Örneğin 240Hz bir monitörde yenileme sıklığı 1000/240'tan 4,166...7 milisaniyedir. Dolayısıyla tepki süreleri (Dediğim gibi bir tane yok, farklı renk geçişleri için farklı.) 4.16'dan düşük olması yetiyor. Hepsi 4.16dan düşuk olsaydı gozle seçebileceğiniz en ufak ghosting olmazdı (Teorik olarak ghosting devamlı vardır ama artık her bir pikseli kamera ile yakalamadıkça fark edemeyeceğiniz duruma inmiş oluyor.).
Kısaca diyorum ki aslinda bu 1ms yalan ve pazarlama olduğu gibi 1ms ihtiyacinız olması da yalan ve pazarlama.
Meraklısı için ek: elbette düşuk tepki süresi=daha yüksek netlik olayı da var ama bu fark da çok azalıyor. Herhangi bir miktar Hz yükseliminin getireceği netlik çok daha fazla oluyor ondan.

+ MPRT: KESİNLİKLE KESİNLİKLE KAPALI!
MPRT: KESİNLİKLE KESİNLİKLE KESİNLİKLE kapalı. Gözlerimizin ve monitörün yapısı gereği hareketli cisimler monitörde bulanık gözükür. Bu ayar ile hareketli cisimlerin netliğini arttırıyorsunuz. Ancak bu ve monitörlerin büyük çoğunluğunda pazarlamadan ibaret. Çünkü zor ve pahalı bir ayar. Yalnızca var diye yazmak için koyuyorlar. Açtığınızda parlaklık düşmesi, renk bozulması, ekranda titreme ve buna bağlı göz yorgunluğu yapar/yapabilir. Bunu kullanmak istiyorsanız özel monitör almanız lazım: Zowie'ler, Viewsonic XG2431 vb. modeller ve XG2431 hariç iyi çalışan bu ayara sahip monitörler cok çok pahalı olur.

+ Profesyonel mod: fabrika varsayılanı. Muhtemelen kullanıcıdır. sRGB, film, ofis kullanmayın! Son ikisi görüntü doğruluğunu bozar. İlki ise:
Sizin için çok önemli değil bu çünkü çoğu kişi ne olduğunu bilmiyor ama bilen için söylüyorum bunu. Bilmeyenlere de anlatayım. İnternette gezerken, HDR olmayan video izlerken, pek çok oyunda renk alanı aslında SDR'dir yani standart dinamik aralıktır. Siz ise bunu geniş gamut monitörde izliyorsunuz. Yani renkler içeriği üreten kişinin ayarladığı şekilde, olması gereken gibi değil daha canlı gözüküyor. Aslı ise soluk. Tabii ki insanlar canlı renkleri daha çok sevdiği için, bunun için para ödediğimizden dolayı geniş gamutta kullanıyoruz. Bunda sıkıntı yok. Fakat bazen bu olay sorunlara yol açabiliyor. Örneğin insan deri rengi sarımsı/kırmızımsı oluyor VS. Siz sanıyorsunuz ki renk doğruluğu hatalı ancak aslında geniş gamut olmasından kaynaklı. İşte bazı monitörler sRGB ayarı koyuyor ki bu geniş gamutu sınırlayip standart gamuta düşürülebilsiniz lazım olduğunda.
Bu durumda kullanacaksınız. Yoksa kapalı.
Not: geniş gamut yazsa da bu monitör geniş gamut bile sayılmaz dolayısıyla aradaki farkı alamayabilirsiniz ama düzgün geniş gamut bir monitörde sRGB'ye aldığınız an renkler çok soluk ve cansız olur.
Ek: Zaten bu mod pek çok monitörde bazı ayarları kitler. Gördüğüm kadarıyla bu monitörde parlaklığı bile kitliyor. Dolayısıyla gece falan kullanmanıza engel olur parlaklıği düşürmek istediğinizde.
Mavi ışık olanı da monitörü sarımsı yapıp mavi ışığı azaltıyor. Bu da göz sağlığınızı ve uyku dengenizi koruyor. İstediğiniz zaman açın.

+ Parlaklık: istediğinizi, gözunüzün rahat ettiğini yapın. En iyi görüntü kalitesi için çok yüksek ve çok alçak olmasından kaçının.

+ Karşıtlık, netlik: fabrika ayarları.

+ Renk sıcaklığı: Görüntünün doğru olması için renk sıcaklığının 6500K yani beyazların hafif sarımsı olması gerekir. Bunu elde etmek istiyoruz. Eğer beyaz ekranda beyaz mavimsi ise renk sıcaklığını sıcağa (warm) alın, çok sarımsi ise doğala (neutral, natural) ya da soğufa (cool) alın. Ama bunu yapınca düzelmeyebilir. Örneğin normalde çok sarıyken bir tık düşürünce cok mavi olabilir. Bu da monitörün fabrika kalibrasyonuna ve yazılım optimizasyonuna bağlı. Bu da şansıniza kalmış. Dediğimi elde etmeye çalışın.

+ Adaptive-sync: VRR (G-sync, Free-sync, Adaptive-sync) eski zamanların aksine çoğu durumda daha takılmasız, rahat ve akıcı oyun deneyimi için açılması öneriliyor. Eskisi gibi fazla bir gecikme eklemiyor. Dolayısıyla kullanmayı biliyorsanız çoğu zaman açmanızı öneririm. Ancak dikkat edin günümüzde ekran kartı ayarlarindaki V-sync ile birlikte kullanılıyor. Yanlış kullanım gecikme gibi sorunlara neden olabilir. İnternetten güncel rehberine bakıp yapın ayarlarını.

Kalan ayarlar önemli değildir ya da görüntü performansını ile alakalı değildir, siz bakınca anlarsinız diye bahsetmedim. Önemli olanların tamamı burada

+ NEDEN: Gördüğünüz üzere yazdığım önemli çoğu ayarı ellememeniz lazım. Çünkü yazdığim üzere bunlar ya pazarlamadan ibaret ya da colorimeter gibi monitör ölçüm aletleri olmadan, göz ile yapamayacağinız ayarlar. Biraz daha detaylı bilgi için şu konunun altındaki monitör ayarları kısmına bakınız:

Son düzenleme:

FunnFrell

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
222
İsim
Evren AYDIN
Öncelikle monitörü fabrika ayarlarına sıfırlayın.

+ Oyun modu: fabrika varsayılanı (muhtemelen kullanıcıdır):

+ AI Vision: oyunda karanlık bölgeleri seçemiyorsanız ve örneğin adamlar oraya saklanıyorsa açın. Oraları aydınlatmaya yarıyor. Yoksa kapalı. Görüntü kalitesini bozuyor.

+ Tepki süresi: Maalesef bu monitörün incelemesi olmadıği için hangi ayar en ghostingsiz deneyimi verir bilemiyorum. Eğer birisi şu linkteki gibi her ayar için çekip atarsa doğru ayarı söylerim. Tek sefer yapmanız gereken bir ayar olduğu için uğraştiğınıza değer.
ÖNEMLİ NOT!: en hizlı (en üst) ayara almayın! Bu konuda ufak bir özet geçmiştim başka konuda:

+ MPRT: KESİNLİKLE KESİNLİKLE KAPALI!

+ Profesyonel mod: fabrika varsayılanı. Muhtemelen kullanıcıdır. sRGB, film, ofis kullanmayın! Son ikisi görüntü doğruluğunu bozar. İlki ise:

Bu durumda kullanacaksınız. Yoksa kapalı.
Not: geniş gamut yazsa da bu monitör geniş gamut bile sayılmaz dolayısıyla aradaki farkı alamayabilirsiniz ama düzgün geniş gamut bir monitörde sRGB'ye aldığınız an renkler çok soluk ve cansız olur.
Ek: Zaten bu mod pek çok monitörde bazı ayarları kitler. Gördüğüm kadarıyla bu monitörde parlaklığı bile kitliyor. Dolayısıyla gece falan kullanmanıza engel olur parlaklıği düşürmek istediğinizde.
Mavi ışık olanı da monitörü sarımsı yapıp mavi ışığı azaltıyor. Bu da göz sağlığınızı ve uyku dengenizi koruyor. İstediğiniz zaman açın.

+ Parlaklık: istediğinizi, gözunüzün rahat ettiğini yapın. En iyi görüntü kalitesi için çok yüksek ve çok alçak olmasından kaçının.

+ Karşıtlık, netlik: fabrika ayarları.

+ Renk sıcaklığı: Görüntünün doğru olması için renk sıcaklığının 6500K yani beyazların hafif sarımsı olması gerekir. Bunu elde etmek istiyoruz. Eğer beyaz ekranda beyaz mavimsi ise renk sıcaklığını sıcağa (warm) alın, çok sarımsi ise doğala (neutral, natural) ya da soğufa (cool) alın. Ama bunu yapınca düzelmeyebilir. Örneğin normalde çok sarıyken bir tık düşürünce cok mavi olabilir. Bu da monitörün fabrika kalibrasyonuna ve yazılım optimizasyonuna bağlı. Bu da şansıniza kalmış. Dediğimi elde etmeye çalışın.

+ Adaptive-sync: VRR (G-sync, Free-sync, Adaptive-sync) eski zamanların aksine çoğu durumda daha takılmasız, rahat ve akıcı oyun deneyimi için açılması öneriliyor. Eskisi gibi fazla bir gecikme eklemiyor. Dolayısıyla kullanmayı biliyorsanız çoğu zaman açmanızı öneririm. Ancak dikkat edin günümüzde ekran kartı ayarlarindaki V-sync ile birlikte kullanılıyor. Yanlış kullanım gecikme gibi sorunlara neden olabilir. İnternetten güncel rehberine bakıp yapın ayarlarını.

Kalan ayarlar önemli değildir ya da görüntü performansını ile alakalı değildir, siz bakınca anlarsinız diye bahsetmedim. Önemli olanların tamamı burada

+ NEDEN: Gördüğünüz üzere yazdığım önemli çoğu ayarı ellememeniz lazım. Çünkü yazdığim üzere bunlar ya pazarlamadan ibaret ya da colorimeter gibi monitör ölçüm aletleri olmadan, göz ile yapamayacağinız ayarlar. Biraz daha detaylı bilgi için şu konunun altındaki monitör ayarları kısmına bakınız:
İlgine ve emeğine sağlık kardeşim çok teşekkür ederim.
Eve geçince dediğin şekilde yapacağım bilgi veririm buradan yine.
Alacak ve alan arkadaşlarda yardımcı olmuş oluruz.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,015,944
Üyeler
160,910
Son üye
trane58
Top Bottom