Neler Yeni

Oc için yardım lazım (9800x3d + 4080s)

Dentista

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
61
İsim
Ahmet Anıl Erdemgil
anlatımın için teşekkürler reis, bu girdiğimiz 15 ila 40 arasındaki değeri neye bakarak seçtiğimizi anlamamıştım videoda hiçbir şey oynamadan değişip duruyordu yaptığımız her değişimden sonra işlemcinin çekirdek hızını kontrol ediyoruz dimi anladığım kadarıyla.
Mesaj otomatik birleştirildi:

çoğunlukla oyun ama yine de render da işime yarar, asıl sebebi nasıl yapıldığını merak edip öğrenmek.
Bir eğri var demiştim bunu tablo gibi düşün o verdiğin değerler tablodaki eğrinin şeklini değiştirir. Eğrinin ne kadar dış bükey olacağını ayarlarsın. Sayı arttıkça dış bükeylik artar işlemcinin o voltaj değeri için limitine yaklaşırsın. Negatif 15 verdin mesela 1.0v için 5mhz de çalışır, negatif 25 verdin 1.0v için 5.1mhz de çalışır. İşlemcinin limitini o voltaj için 5.2mhz olarak kabul edelim. Negatif 35 verdin işlemci 1.0v için 5.2mhza geldi ama kararsız çalıştı. O zaman 30 a geri dönüp ocyi bırakırsın. Ben bir puan daha düşürüp 25 de bırakırım mesela.

Son düzenleme:

tatke

80+
Bir eğri var demiştim bunu tablo gibi düşün o verdiğin değerler tablodaki eğrinin şeklini değiştirir. Eğrinin ne kadar dış bükey olacağını ayarlarsın. Sayı arttıkça dış bükeylik artar işlemcinin o voltaj değeri için limitine yaklaşırsın. Negatif 15 verdin mesela 1.0v için 5mhz de çalışır, negatif 25 verdin 1.0v için 5.1mhz de çalışır. İşlemcinin limitini o voltaj için 5.2mhz olarak kabul edelim. Negatif 35 verdin işlemci 1.0v için 5.2mhza geldi ama kararsız çalıştı. O zaman 30 a geri dönüp ocyi bırakırsın. Ben bir puan daha düşürüp 25 de bırakırım mesela.
tamamdır teşekkürler pbonun bu değerini neye göre verdiğimizi anladım sonunda geriye kaldı öbür şeyleri öğrenmeye çalışmakta😁.

cemozgen

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
154
İsim
Cem
ramlerin cok kötü hocam, bütcen varsa öncelikli olarak ram olarak 6000mhz cl28 ram satın almalısın bu sisteme. ram overclocku işlemci overclockundan çok daha faydalı. bu işlemciye bu soğutucuyla ben 200mhz verdim gayet stabil kullanıyorum. 200mhz+1x scalar verebilirsin. turuncu forumda 9800x3d konusunu takip et. co -20 verebilirsin %99 çalışacaktır. test için prime95 kullanacaksın geceden sabaha bırak 8-10 saat hata vermediyse %85 stabildir sistemin. gerisi günlük kullanımla belli olur. özetle -20co + 200mhz verip sistemi şimdilik kullan sonra ramleri değiştir

atiizdmr

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
81
İsim
Atilla
Manuel overclock gerek yok bence. Ben olsam anakartın özelliği olan pbo enhancements level 1 -2 ve ya combo strike özelliği olabilir onları açabilirsin. Ya da manuel pbo yapabilirsin curve optimizer ile.

tatke

80+
ramlerin cok kötü hocam, bütcen varsa öncelikli olarak ram olarak 6000mhz cl28 ram satın almalısın bu sisteme.
ramleri çok erken almıştım vede indirimdeydi o yüzden diğer parçalara göre çok giriş seviyesi kalıyor ilerleyen zamanlarda değiştirmeyi düşünüyorum zaten.
bu işlemciye bu soğutucuyla ben 200mhz verdim gayet stabil kullanıyorum. 200mhz+1x scalar verebilirsin. turuncu forumda 9800x3d konusunu takip et. co -20 verebilirsin %99 çalışacaktır. test için prime95 kullanacaksın geceden sabaha bırak 8-10 saat hata vermediyse %85 stabildir sistemin. gerisi günlük kullanımla belli olur.
-35 verdiğim zaman çöküyordu -30 da şuanlık çökme yaşamadım.
ram overclocku işlemci overclockundan çok daha faydalı.
xmp ile 5200mhz yaptım ramleri sanırım başka bir ayar da yapılmıyor ramlere.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Manuel overclock gerek yok bence. Ben olsam anakartın özelliği olan pbo enhancements level 1 -2 ve ya combo strike özelliği olabilir onları açabilirsin. Ya da manuel pbo yapabilirsin curve optimizer ile.
bir yandan öğrenmek için de manuel oc işine bakmayı istiyorum, bu pbo ayarı anakartın kendi hazır ayarlarından daha iyidir herhalde.

tatke

80+
iyi günler, konu aynı olduğu için bunun altına ekleme yapmamda bir sakınca olmaz sanırım.
19 saatlik corecycler testi sonucu -25 değerinin stabil çalıştığını deneyimledim, fakat ben değeri tüm çekirdeklere aynı vermek yerine tüm çekirdeklerime teker teker daha yüksek bir değer vermeyi düşünüyorum. bunun boşa vakit kaybı olduğunu evet biliyorum ama bunlarla uğraşmak bence eğlenceli. sormak istediğim konu ise ben bu ayarları sürekli bir şekilde deneyip durdukça işlemcime zarar veriyor muyum, tam en üst değeri bulduktan sonra onunla kullanırsam işlemci zarar görür mü veya ömrü azalır mı. eğer hiçbir zararı yoksa curve shaper ile de değerleri esnetmeyi denemeyi düşünüyorum. bunlardan sonra overclock yapmayı muhtemelen denemicem çünkü insanların bir kısmı parça ömrünü kısaltıyor diyorken bir diğer kısmı ise zararlı olmadığını söylüyor, eğer parça kalitesine zarar vermeden overclock yapılıyorsa daha sonrasında onunla da uğraşmayı isterim, böyle şeylerle ilk defa uğraştığım için keyifli geliyor, cevaplarınız ve yardımlarınız için teşekkürler.

Top Bottom