Neler Yeni

Rehber Askere gideceklerin bilmesi gereken her şey - Ortamı, neler götürülmeli -Hepsii!

KasapBey

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
946
İsim
Kasap Bey
İlgilendiği Kategoriler
Grafik tasarım.
2 sene + yıl sonu aralık ayında yoklamaya girersin. 3. senenin mayıs ayına kadar tecilin olur. sonra sevk tarihin açıklanır. mayıs haziran ya da temmuza çıkar sevkin. sevk tarihinden 1 gün önceye kadar bedelliye çevirebilirsin.
Mesaj otomatik birleştirildi:

olum askerlik konu :D 2030 falan diyon :D :D
okul bitince belli olur ya

gavanoz

80+
üniversite okuduğum için 8 yıl tecirim var. okul biterse tecir devam eder mi?. yoksa düşüyomu.
merak eden arkadaşlar için 29 yaşına kadar tecil edebilirsiniz 29 dan sonra ne olursa olsun tecil düşüyor. he bide çorap don vs siyah değil askeri malzeme satan veyahut turuncu site tarzı yerlerde rahatlıkla bulabileceğiniz setler var onlardan alın yeşillerden. özellikle don çorap tişört fazlasıyla yedeği olsun yanınızda askeriyenin verdiği harici de 1-2 takım pijama tarzı takım alırsanız iyi olur. kıyafetlerinize işaret koyabilirsiniz bu arada atıyorum kepin sağına soluna botun iç tarafına adınızı yazabilirsiniz gittiğiniz yere göre dikkat edin bişeyi çaldırırsanız kimse takmaz yer değiştirdi olur çalındığıyla kalırsınız.

Dahası  
Reaksiyon skoru
43
İsim
fb düşmanı
okul bitince belli olur ya
diploma çıktığı tarihten sonra 2 senen başlıyor. sonra o yılın sonuna kadar yoklama yapmak zorundasın. yoklamayı geçen aralıkta yaptım ondan biliyorum. mezuniyet 2022. bende de 2027 falan yazıyordu. 2024 e düştü sonra

newaziz

80+ Bronze
Öncelikle herkese selam, diğer forumda rehber olarak açmıştım, burda da paylasacagım. B konu altında askerlik ile alakalı bilinmesi gerekenler ve asker öncesinde neler yapılması lazım, forumda göz gezdirdim daha önce böyle bir konu açılmamış sanırsam, yazacaklarımı herkesin önemle okuması rica olunur. Neyse giderken yanınızda ne götürmeniz lazım, ilk karşılanmanız nasıl olacak, nerede nasıl yatacaksınız, eğitimleriniz neler olacak, askerde ne yapacaksınız gibi konulara değineceğim hazırsanız başlayalım.

Teciliniz bozulmuş, bitmiş olması ya da askerlik çağınızın gelmiş olmasının arasında bir fark olmadığını söyleyeyim en başında.

e-Devlet üzerinden yoklama.
Başvurunuzu yapacaksınız ve sonrasında sizi sağlık ocağından rapor almanız için sistem yönlendirecek. Sağlık ocağına gidip asker olur raporu alacaksınız, herhangi bir engeli ya da psikolojik rahatsızlığı olmayan kişiler direk olarak 5 dakika içinde sağlık raporunu alabilirler sağlık ocağı hekimi size rapor vermeyecek direk olarak sisteme yükleyecektir sisteme yüklenen belge direk olarak e-Devlet'e düşecektir.

Askerlik çağına gelmiş olan kişinin özel durumu varsa (uzuv kaybı, görme engeli, konuşamama vb) bu durumlarda sağlık ocağı hekimi size tam teşekküllü devlet hastanesine sevk yazacak raporunuzu hastanede heyet karşısında alacaksınız askerliğe elverişlidir ya da askerliğe elverişli değildir şeklinde.

Her şey tamam. Raporunuz sisteme yüklendi ve sıra geldi MSB (Milli Savunma Bakanlığı) tarafından sizin doldurduğunuz kişisel bilgileriniz ve sağlık ocağı hekiminin yazmış olduğu raporun incelenmesine.

Raporunuz MSB tarafından incelendikten sonra size belli bir tarih verecek.

Neo X adlı kişinin 09/08/2025 tarihine kadar askerlik ile ilişiği yoktur diye. Burada yazan tarihe kadar devlet tarafından tecilli sayılıyorsunuz yani örnek verecek olursak;
Trafik çevirmesine girdin polis seni asker kaçağı olarak görmeyecek, otel kiraladın gecenin bir yarısı polis kapına gelip kardeşim şu evrağı imzala yarın da ilk iş askerlik şubesine git işlemlerini yaptır demeyecek.

Gel zaman, git zaman verilen tarih yaklaşacak tarihin bitimine son 1 hafta kaldığında birliğinize katılış yapmanız gereken tarih sistemde yazaca. Bazı asker adaylarında 1 hafta süre verirken bazılarını 3 ay bazılarını 6 ay ileri atabiliyor bunu sistem otomatik belirliyor.

Size verilen sürenin sonunda e-Devlet üzerinden birliğinize katılmayı onaylamanız gerekecek. Devlet size belli bir yol harçlığı yatıracak (yatırılan para yolun hepsini karşılamasa bile yine de yüksek bi kısmını yatırıyor).

Sonrasında eğitim kıtasına katılış yapmanız için size süre verecek verilen tarihte eğitim taburunda olmanız gerekmektedir.

Bu bölümden sonra askere giderken yanınıza almanız gerekenler ve kapıdan içeri girince neler olduğundan bahsedeceğim.

Eğitim birliğine teslim olma
Eğitim birliğinize teslim oluyorsunuz, elinizde bir A4 kağıdı üstünde e-Devlet üzerinden çıkarmış olduğunuz askeri sevk belgenizi, girişte kimliğiniz ile beraber sizden alıyorlar, sisteme giriyorlar bölükleriniz sistem tarafından belirleniyor sonrasında herkes bölüklerinin olduğu binaya ya da binanın önüne götürülüyor.

Bina önünde çantanız aranır, ilaçlarınız varsa ilaçlarınızı alırlar, sosyetik eşyanız varsa çökerler 🙂(elektronik sigara falan). Elektronik sigara kullanıyorsanız kesinlikle acemi birliğine götürmeyin komutanların çoğu el koyar geri vermez bilginiz olsun.

Arama faslı bitti, sizi bölük binasına aldılar içeride kocaman bir sıra sizi bekliyor, kayıt sırası aileniz hakkında bilgi giriyorsunuz. Yanınızda götürdüyseniz telefonunuzu ve kimliğinizi, ehliyetiniz askeriyeye teslim ediyorsunuz. Sonrasında kayıt işleriniz bitti kendinize yatacak yer ve boş yatak bulmanız gerekiyor, kimse sizi tutup da şu odada kalın diye bir yere yerleştirmiyor.

Askerlik birliğine ilk teslim olanlar arasından bir kişiyi bölük çavuşu yaparlar bölük içinde timlere ayrılırsınız timlerin çavuşları ayrı olur (çavuş dediğime bakmayın aynı sizin gibi düz er sadece sizden fazla sorguya çekilir). Çavuşun görevi bölük 300 kişi ise içtima saati o 300 kişiyi hazır bulundurmaktır. Sayı 299 çıkarsa 1 kişi için bile 2 saat beklersiniz. İlk gece yatacak yer buldunuz, uyudunuz sonrasında 21-23 gün acemi eğitimi görüyorsunuz.

Acemi eğitiminde neler yapıyorsunuz?
Öncelikle ilk merak edilen soru telefon serbest mi? Çoğu acemi birliğinde akıllı telefon yasaktır. Götürebilirsiniz ama emanete alırlar, çıkarken verirler. Usta birliğine gelince artık çoğu yerde akıllı telefon serbest fakat çok göze batmamanız gerekiyor. Göze batarsanız telefonlar toplanır, gidecek olan arkadaşlara tavsiyem acemi birliğine normal tuşlu telefon (kamerasız) götürsünler usta birliğinde ki duruma göre telefonunuzu ailenize kargolatabilirsiniz.

Şimdi gelelim eğitime...
21-23 günlük eğitim süreci boyunca askeriye içindeki günlük işler nedir?
Mıntıka temizliği, yemekhane temizliği, koğuş nöbeti vb boş işlerle uğraşıyorsunuz.

Egitim olarak, yanaşık düzen eğitimi, selam verme, komutanlara karşı konuşma, ast-üst bilgisi, silah bilgisi, silah atışı, yürüyüş eğitimi alıyorsunuz. 21-23 günlük süreç bu şekilde tamamlanıyor.

Yanımda ne götürmeliyim devlet vermiyor mu?
Askere gittiğinizde devlet size belli başlı eşyalarınızı dağıtıyor, peki nedir bu eşyalar.
Devletin verdikleri:
1-Bavul
2-Banyo havlusu, yüz havlusu, ayak havlusu.
3-2 adet yeşil iç çamaşırı.
4-1 adet iç fanila(kışın giderseniz içlik de verilir.)
5-Tıraş köpüğü, tıraş bıçağı, banyo bıçağı, diş macunu, diş fırçası.
6-2 adet çorap.
7-Eşofman takımı.
8-Eğitimde giymeniz için spor ayakkabı.
9-Askeri kıyafetleriniz ve bot.
10-Şampuan(hobby marka)
11-Terlik

Şimdi diyeceksiniz ki o zaman biz bir şey götürmeyelim.

Öyle bir hataya düşmeyin, yanınızda giderken her zaman yedeğiniz olsun çünkü, askeriye içi ilk 1 hafta yerleşmekle ve adaptasyonla geçecek. Eeğitimleriniz sivil gittiğiniz kıyafetlerle yapılacak, belki 3, 4 gün size eşya vermeyecekler o süreçte duş almanız gerekecek ve hiçbir şey götürmemişseniz o süreç çok sıkıntılı geçecek.

O yüzden giderken yanınızda;
Havlunuzu, tıraş köpüğünüzü, tıraş bıçağınızı, şampuanınızı, yatmalık rahat eşofmanınızı ya da pijamanızı götürün en azından size eşya dağılımı yapılana kadar rahat edersiniz. Kendi giydiğiniz iç çamaşırlarından, çoraplarınızdan götürün çoraplar kesinlikle siyah olsun. Boyundan asmalı cüzdanı kesinlikle unutmayın, askeriyede hırsızlık çok olur. Kartınızı,paranızı, telefonunuzu(tuşlu olsa bile, bataryasını ve sim kartını çalarlar🙂)sakın yanınızdan ayırmayın,

Dolu dolu bavulla gitmeye de gerek yok. Bazı arkadaşlar 3, 4 bavulla geliyor askere, sonrasında doğuda askerlik yapıp bir tane bile getirdiği kıyafetten giyemiyor aceleci davranmayın usta birliğinizi öğrendikten sonra evinizden isteyebilirsiniz.

KTM (Kabul Toplama Merkezi) nedir?
KTM askerlik görev yeri doğu illerine düşmüş olan arkadaşları ilgilendiriyor.
KTM ile giden arkadaşlar hukom ile sevk edilecek ve uçak biletleri devlet tarafından alınacak.
Bu arkadaşların çarşı izni kesinlikle yok, dağıtım izni yok, gideceğiniz yerlere komutanlar tarafından eşlik edilerek götürülüyorsunuz.

Örnek verecek olursak;
Çanakkale'de acemi eğitimini tamamladınız.Usta birliği yeriniz acemi birliğindeyken 10 gün içinde açıklanıyor.
Usta birliğiniz Hakkari çıktı diyelim,
Çanakkale'den sizi uçakla önce Ankara'ya gönderiyorlar, sonrasında hemen peşine aktarma ile Van'a geliyorsunuz.

Van havaalanında indiğinizde sizi as. İz.'ler karşılıyor ve sizi Van asayiş kolordu komutanlığına götürüyor. Burada geçirdiğiniz günler askerlikten düşüyor KTM'de telefon serbest bilginiz olsun.

Sonrasında KTM'de 3 4 gün geçirdikten sonra sizi almaya geliyorlar tabii bazı yerlerin dağıtım olayı sıkıntılı olduğu için 1 hafta, bazıları 1 ay hatta bazıları 2,3 ay bile dağıtım görmediği olmuştur KTM'de işleyiş bu şekilde.

Yedek sb. Olarak gidecekler KTM faaliyetine katılmazlar kendileri birliklerine katılırlar.

Asker maaşları
Devlet tarafından size 6 aylık süreçte maaş yatırılıyor.
Acemi birliğinde en son arkadaşlarıma sorduğumda 600 TL.
Usta birliği batı 2700 TL.
Usta birliği doğu 3600 TL.
Erlerin bu şekilde aldığının bilgisini almıştım.
Tabii bu para zamanın ve memur maaş katsayısının zamlanmasına göre değişiklik gösterecektir.

Yedek sb. Adaylarının ayrı ücretlendirmesi vardır onlara devlet maaş şeklinde ödeme yatırmaktadır.

Yedek sb. Olarak gidecekler de doğuda 65.000 alırlar, en son gelen zam ile beraber batı tarafı ise 50.000 alır.

Aklıma gelen hepsi bu, illaki unuttuğum vardır hatırlatırsanız yardımcı olmaya çalışırım. Şimdiden gidecek olan er, erbaş ve yedek sb. Asb. Adaylarına geçmiş olsun hayırlı teskereler.
Dip not: Askerde kimseye güvenip oaranızı telefonunuzu, değerli birşeyinizi emanet etmeyin yol ederler, uyandırayım 😉
Eline sağlık öncelikle.
''Askerlikle yükümlü olmadığınız için bu hizmeti kullanamazsınız'' yazıyor. Şu an Üniversite okuyorum ve bu yüzden de başvuru fln yapmadım bir yere. Ne yapmam gerekiyor tam olarak. Sorun olurmu?. Bu sene 2. bir Üniversite okumak istiyorum. Yol göster reis müsaitsen tabi.

KasapBey

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
946
İsim
Kasap Bey
İlgilendiği Kategoriler
Grafik tasarım.
merak eden arkadaşlar için 29 yaşına kadar tecil edebilirsiniz 29 dan sonra ne olursa olsun tecil düşüyor. he bide çorap don vs siyah değil askeri malzeme satan veyahut turuncu site tarzı yerlerde rahatlıkla bulabileceğiniz setler var onlardan alın yeşillerden. özellikle don çorap tişört fazlasıyla yedeği olsun yanınızda askeriyenin verdiği harici de 1-2 takım pijama tarzı takım alırsanız iyi olur. kıyafetlerinize işaret koyabilirsiniz bu arada atıyorum kepin sağına soluna botun iç tarafına adınızı yazabilirsiniz gittiğiniz yere göre dikkat edin bişeyi çaldırırsanız kimse takmaz yer değiştirdi olur çalındığıyla kalırsınız.
diploma çıktığı tarihten sonra 2 senen başlıyor. sonra o yılın sonuna kadar yoklama yapmak zorundasın. yoklamayı geçen aralıkta yaptım ondan biliyorum. mezuniyet 2022. bende de 2027 falan yazıyordu. 2024 e düştü sonra
kafam kazan oldu

The Semih

80+ Gold
Kısaca gitmeyin askere, gençlerin hayatından 6 ay çalmaktan başka birşeye yaramıyor, öyle filmlerdeki gibi bir ortam yada eğitim yok. Ayrıca zorunlu askerlik olduğu için devletin her giden gence asgari ücret bağlaması gerekirken, gitmemen için senden 200 küsür bin lira para alıyor.

Askerlik işini AKP ticarete çevirdi, gençlerden para kırma derdindeler, en son baktığımda binlerce genç bedelli parası ödemişti. Gönüllü askerlik sistemine bu yüzden geçmiyorlar çünkü para tatlı.

Dahası  
Reaksiyon skoru
43
İsim
fb düşmanı
Kısaca gitmeyin askere, gençlerin hayatından 6 ay çalmaktan başka birşeye yaramıyor, öyle filmlerdeki gibi bir ortam yada eğitim yok. Ayrıca zorunlu askerlik olduğu için devletin her giden gence asgari ücret bağlaması gerekirken, gitmemen için senden 200 küsür bin lira para alıyor.

Askerlik işini AKP ticarete çevirdi, gençlerden para kırma derdindeler, en son baktığımda binlerce genç bedelli parası ödemişti. Gönüllü askerlik sistemine bu yüzden geçmiyorlar çünkü para tatlı.
işin saçma kısmı yurtdışında olup dövizle bedelli ödeyenlerle aynı parayı veriyoruz. onlar hiç gitmiyor. bizim neredeyse 1 ayımız gidiyor. üstüne 1 maaş alamıyoruz. masrafı iyice artıyor.

KasapBey

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
946
İsim
Kasap Bey
İlgilendiği Kategoriler
Grafik tasarım.
kaç yaşındasın ne zaman mezun olacaksın. 2022 mezunuyum. 2025 mayısa kadar bedelliyi ödemem gerekiyor. yüksek yapmazsan ya da başka bir durumun yoksa durum bu.
yaş 20. 24 ağustusda 21. haziran sonunda okul bitiyo.

Dahası  
Reaksiyon skoru
43
İsim
fb düşmanı
yaş 20. 24 ağustusda 21. haziran sonunda okul bitiyo.
bu haziranda okulun bitiyorsa, 2027 hazirana kadar tecilin olur. 31 aralık 2027 ye kadar yoklama yapmak zorundasın. aralık ayının içinde yapsan yeterli. yoklama yapmadığın gün başına ceza ödersin. yakalanırsan 2x ödersin. yakalanmazsan da askerlik şubesine gittiğin zaman gün x günlük kaçak bedelini ödetirler. 2027 Aralık ayında yoklama yapacaksın. 2028 mayısa kadar tecilin olmuş olacak. Bedelli ödeyeceksen sevk tarihine kadar ödeyeceksin.

KasapBey

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
946
İsim
Kasap Bey
İlgilendiği Kategoriler
Grafik tasarım.
bu haziranda okulun bitiyorsa, 2027 hazirana kadar tecilin olur. 31 aralık 2027 ye kadar yoklama yapmak zorundasın. aralık ayının içinde yapsan yeterli. yoklama yapmadığın gün başına ceza ödersin. yakalanırsan 2x ödersin. yakalanmazsan da askerlik şubesine gittiğin zaman gün x günlük kaçak bedelini ödetirler. 2027 Aralık ayında yoklama yapacaksın. 2028 mayısa kadar tecilin olmuş olacak. Bedelli ödeyeceksen sevk tarihine kadar ödeyeceksin.
Eyvallah teşekkür ederim.

Dahası  
Reaksiyon skoru
25
İsim
Bora ateş
Eline sağlık öncelikle.
''Askerlikle yükümlü olmadığınız için bu hizmeti kullanamazsınız'' yazıyor. Şu an Üniversite okuyorum ve bu yüzden de başvuru fln yapmadım bir yere. Ne yapmam gerekiyor tam olarak. Sorun olurmu?. Bu sene 2. bir Üniversite okumak istiyorum. Yol göster reis müsaitsen tabi.
Yarın öğlen şubeyi ara dostum, askerlik şubesine gitmene gerek yok. İkinci Üniversite okuyabiliyorsun bu arada, kayıt belgeni askerlik şubesine götürmen yeterli.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,067,397
Üyeler
169,567
Son üye
mcantruk
Top Bottom