Bilgisayar Hızlandırma Önerileri

ânomaly

80+
Reaksiyon skoru
74
"Bilgisayarınız zamanla yavaşladıysa, geç açılıyor, uygulamalar gecikmeli çalışıyorsa ve sistem performansında genel bir düşüş hissediyorsanız, bu içerikte paylaştığım adım adım komutlar ve sistem ayarları sayesinde Windows işletim sisteminizi hem hızlandırabilir hem de gereksiz veri kalıntılarından tamamen arındırabilirsiniz."

1. Geçici Dosyaları ve Gereksiz Verileri Temizleyin

• Disk Temizleme Aracı (Disk Cleanup):

• Başlat > Geçici dosyaları sil yazın ve aracı çalıştırın.

• Geçici dosyaları sil' i seçin.

• Geçici dosyalar, Geri Dönüşüm Kutusu, önbellek dosyaları gibi seçenekleri işaretleyip temizleyin.

• Geçici klasörleri manuel temizleme:

• Win + R > temp yazın > tüm dosyaları silin.

• Win + R > %temp% yazın > tüm dosyaları silin.

• Win + R > prefetch yazın > tüm dosyaları silin.

2. Başlangıç Programlarını Düzenleyin

• Ctrl + Shift + Esc tuşlarına basarak Görev Yöneticisi'ni açın.

• "Başlangıç" sekmesinden gereksiz olan programları devre dışı bırakın.

• Böylece sistem açılış hızınız artar.

3. Gereksiz Programları Kaldırın

• Denetim Masası > Programlar ve Özellikler üzerinden kullanılmayan programları kaldırın.

• Arka planda çalışıp kaynak tüketen yazılımlar performansı olumsuz etkileyebilir.

4. Güncellemeleri Kontrol Edin

• Windows ve sürücü güncellemelerinin tam olduğundan emin olun.

• Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Windows Update

5. Performans Ayarlarını Optimize Edin

• Bu Bilgisayar > Sağ tık > Özellikler > Gelişmiş sistem ayarları > Performans > Ayarlar

• "En iyi performans için ayarla" seçeneğini işaretleyin. (Görsel efektler azalır, performans artar) - "Ekran Yazı Tipini Düzelt" ve "Sürüklerken pencere içeriğini göster" seçeneklerini açık bırakmanızı tavsiye ederim.

6. Disk Hatalarını ve Sistem Dosyalarını Onarma

• Cmd' yi Yönetici olarak çalıştır:

• chkdsk C: /f /r

• sfc /scannow

• DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

• chkdsk: Diskteki bozuk sektörleri kontrol eder ve onarır.

• sfc: Sistem dosyalarını tarar ve bozukları geri yükler.

• DISM: Windows imajını kontrol eder ve düzeltir.

7. Güç Planı Seçimi

İzlenecek Yol:

• Başlat > Denetim Masası > Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri

• Yüksek Performans: Sistem her zaman maksimum performansla çalışır, daha fazla enerji harcar.

Pc yavaş açılıyor benim 2 defa boot atıyor bazende biosa direk giriyor ben tuşa basmadan garip şekilde bu neyden kaynaklı olabilir

Pc yavaş açılıyor benim 2 defa boot atıyor bazende biosa direk giriyor ben tuşa basmadan garip şekilde bu neyden kaynaklı olabilir
Disk' den kaynaklı olabilir dostum "crystal disk mark" testi yapar mısın.

50 yillik liste bende baya tweak falan varda sanip tikladim, kime sorasaniz soyler ve bilir bunlari zaten. Prefetch dosyalari surekli yenilenir bunun yenilenmesini onlemek icin hazirda beklet dosayasini kaldirmamiz lazim, hazirda beklet ayari denetim masasindan devre disi olsa bile Windows ayarlarinda depolama secenegine, sistem dosyalari icerisinde gozukur ve buyuk yer kaplar bunun icin CMD'yi yonetici olarak calistirip (powercfg.exe hibernate off) bunu yazin enter basin muhtemelen ortalama bir 10GB yer acilir diskte, son kurulumunuzdan bu yana iyi bir zaman gectiyse.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Temp dosyalarini da surekli temizleyip durmayin bilgisayarin veya uygulamalrin ihtiyaci olan dosyalar bunlar fakat cok fazla uygulama indirip kaldirma islemi yapiyorsaniz kaldirdiginiz uygulamalrinda dosyalari vardir iste o zaman siser onun disinda ellemeyin.

Gorsel efekt ayarlarida yillardir bize sunulan buyuk bir yalan oyun perfomansina hic bir etkisi yoktur sadece masaustu ve bilgisayari genel amaclar icin kullaniyorsaniz goruntu kalitesini rezil ve kullanim deneyimini kotu etkileyen ayardir, en iyi gorselde kullanin miss gibi arayuz ve gorsel kaliteniz olsun.

Guc Plani olarakta yuksek performansi secin ama isteeyn PowerSettingsExplorer indirip gizli bazi ayarlari acabilirsiniz sonra denetim masasi, guc planlarindan sectiginiz guc planini duzenleyerek daha da performansli hale getirebilirsiniz yoksa dengeli ile yuksek performans arasinda da cok fark yok.

Disk hatalari tarama anomaly hocamizin dedigi gibi ayda 1 olsada yapin derim ben genelde yapiyorum ara ara iyi oluyor, bozuk sistem dosyasi veya depolama cihazinizda sorun varsa iyi gidiyor bu kontrol.

Yine de elinize saglik hocam.

50 yillik liste bende baya tweak falan varda sanip tikladim, kime sorasaniz soyler ve bilir bunlari zaten. Prefetch dosyalari surekli yenilenir bunun yenilenmesini onlemek icin hazirda beklet dosayasini kaldirmamiz lazim, hazirda beklet ayari denetim masasindan devre disi olsa bile Windows ayarlarinda depolama secenegine, sistem dosyalari icerisinde gozukur ve buyuk yer kaplar bunun icin CMD'yi yonetici olarak calistirip (powercfg.exe hibernate off) bunu yazin enter basin muhtemelen ortalama bir 10GB yer acilir diskte, son kurulumunuzdan bu yana iyi bir zaman gectiyse.

Temp dosyalarini da surekli temizleyip durmayin bilgisayarin veya uygulamalrin ihtiyaci olan dosyalar bunlar fakat cok fazla uygulama indirip kaldirma islemi yapiyorsaniz kaldirdiginiz uygulamalrinda dosyalari vardir iste o zaman siser onun disinda ellemeyin.

Gorsel efekt ayarlarida yillardir bize sunulan buyuk bir yalan oyun perfomansina hic bir etkisi yoktur sadece masaustu ve bilgisayari genel amaclar icin kullaniyorsaniz goruntu kalitesini rezil ve kullanim deneyimini kotu etkileyen ayardir, en iyi gorselde kullanin miss gibi arayuz ve gorsel kaliteniz olsun.
Bu bilgiler kolay ve uygulaması zor olmayan bilgiler dostum haklısın fakat faydalı olur diye paylaştım işine yarayana ne alâ benim için. Düzenli olarak ayda 1 kez yapılması faydalı olarak görüyorum. Bilgisayar temizliği diyebiliriz.

Windows update yapmadan once gelen yeni buyuk guncellemeri surekli internetten arastirip kontrol edin, yoksa kotu bir surume gecip cokemeler ve performans dususu yasayabilirsiniz onun disinda surekli guncellemeleri kontrol edin defender tarafinda hep bir update vardir cunku :D buyuk updateler genelde otomatik bulunur ama manuel indirtir size.

Bu bilgiler kolay ve uygulaması zor olmayan bilgiler dostum haklısın fakat faydalı olur diye paylaştım işine yarayana ne alâ benim için. Düzenli olarak ayda 1 kez yapılması faydalı olarak görüyorum. Bilgisayar temizliği diyebiliriz.
Katiliyorum hocam kesinlikle.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,151,402
Üyeler
183,112
Son üye
Heroes & Villains
Geri