Selam arkadaşlar,
Yakın zamanda oldukça deneysel bir sistem kurup
Dual GPU (çift ekran kartı) ile
Lossless Scaling Frame Generation (LSFG) teknolojisini test ettim. Denediğim yapı şuydu:
NVIDIA RTX 3060
AMD RX 9070 XT
Bu iki ekran kartını birlikte kullandım ama klasik SLI ya da Crossfire gibi değil. Rolleri ayırdım:
- RX 9070 XT: Oyunu render eden (ana ekran kartı)
- RTX 3060: Sadece kare oluşturma (frame generation) işlemini yapan yardımcı ekran kartı
Monitörüm NVIDIA kartına bağlı, bu sayede
DLDSR (Deep Learning Dynamic Super Resolution) kullanabildim. Oyunun içinde ise
XeSS açıktı.
Kullandığım oyun:
Dying Light 2: Stay Human
- Anakart: MPG MSİ Z690 FORCE WİFİ (PCIe Gen5 destekli, 2 yuvalı bir model)
- İşlemci: Intel i5 12600KF (16+4 PCIe bağlatın yolu konfigrasyonunu destekliyor)
- Kurulum şekli: 8x Gen5(RX 9070 XT) + 8x Gen4(RTX 3060) + 4x (2 GPU + 1 NVMe SSD)
Bu yapı sayesinde veri yollarında darboğaz yaşamadım. Çünkü PCIe 8x Gen5, PCIe 16x Gen4 ile aynı bant genişliğine sahip.
- Oyun: Dying Light 2
- Ayarlar: Ultra + XeSS
- Kayıt: 2K çözünürlükte, NVIDIA kart üzerinden OBS programı ile alındı
- FPS: ~400 FPS civarında, kare oluşturma RTX 3060 üzerinden yapıldığı için neredeyse sıfır kayıpla çalıştı.
Kayıpsız FPS artışı elde ettim çünkü LSFG, AMD’nin açık kaynaklı teknolojilerinden faydalanıyor ve iş yükünü NVIDIA kartına kaydırıyor.
Video Linki – YouTube
İlk kez video çekip paylaştım, yorum ve önerilere açığım. Herkes anlasın diye videoyu ingilizce çekmeye çalıştım. İsterseniz Türkçe bir video çeker ingilizceye çeviririz. Edit bilgim çok yok ama sistemin performansı beni tatmin etti ancak ısınıyor ve sebebinin 2K kayıt, DLDSR ve LSFG teknolojilerinin aynı anda Nvidia GPU'sunda kullanımı olduğunu düşünüyorum.
- LSFG ile kare oluşturmak akıcı bir deneyim sağlıyor mu, gecikme değerleri ( latency ) ne kadar?
- Dual GPU sistem kurmak gerçekten işe yarıyor mu?
- DLDSR + XeSS aynı anda kullanılabilir mi, kullanılırsa görüntü kalitesi ne olur?
- OBS ile kayıt alırken bir yandan LSFG ile kare oluşturunca FPS düşer mi?
Tüm bunları elimden geldiğince açıklamaya çalıştım. Video yorumlarına da yazabilirsiniz, burada da sohbet edebiliriz.
- Böyle bir sistemi kurmayı düşünen var mı?
- Sizce çift GPU mantıklı mı, yoksa tek güçlü kart daha mı mantıklı olurdu?
- Alternatif önerileriniz, deneyen varsa kendi sistem bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.
Etiketler:
#DualGPU #FrameGeneration #LosslessScaling #DLDSR #RTX3060 #RX9070XT #XeSS #4KFPS #DyingLight2