Oled almak zorunda değilsin. Yabancı kaynaklarda bunun hakkında güzel makaleler vs var ama tr de bu konu hakkında bilgi paylaşan yok.hocam iyi niyetini biliyorum teşekkür ederim, ama önerdiğin olede param yetmiyor maalesef , kusura bakma tavrım yanlıs anlasıldıysa. birçok 27 inc monitör stokta kalmamıs philips olsun, qd model olan msi olsun. hani 15 en yüksek 17 k zorlasam bile 2k 27de gerçekten hak eden ne alabilirim ki?
en azından üstüne 3-4 bin koyup 27 oled olanı almak gerekir
360hz demek saniyede 360 kare anlamına geliyor. Ne kadar yüksek yenileme hızı o kadar az hareket bulanıklığı demek. 360hz için 1000/360=2,778ms tepki süresine ihtiyaç var. Eğer bu değerden daha yüksek ise bu monitör gerçek 360hz değildir. Çünkü tepki süresi bu değerden ne kadar yüksek ise hareket daha bulanık ve ghostingli olur. Bu yüzden her 360hz monitör aynı hareket performansını sunmaz. 500hz monitörler ise 500hz gibi net gösterebilmek için 1000/500=2ms tepki süresine ihtiyacı vardır. E sporcuların kullandıkları 500hz monitörler 500hz’nin hakkını verebilecek kadar hızlı olabilmek için backlight strobing BenQ da Dyac Premium diye geçer, Siyah kare ekleme (BFI) olarak da bilinen arka ışık flaşı, kalıcı bulanıklığı azaltarak hızlı hareket eden nesnelerin arkasındaki bulanıklık izini azaltarak hareketin genel görünümünü iyileştiren teknolojiyi kullanır. Sizin alacağınız monitörler bu teknolojiyi düzgün kullanamadığı için strobe crosstalk gibi sorunlara sebep olur.
Bu da kötü çalışan BFI:
Yani e sporcular 24inç kullanıyor diye sizde 24inç kullanmayı mantıklı görmeyin. Adamların ellerinde üst düzey TN monitörler var. Onlar bu işten para kazanıyor, %3-5 gibi farklar bir maçın kaderini belirleyebiliyor. Sizin alacağınız monitör bu özellikleri karşılayamacak. İncelemesi bile yok. Ne alacağınız hakkında yorum bile yapmak mümkün değil. Dell aw2523hf de bu teknoloji bile yok. 360hz için 2.7ms tepki süresi gerekir dedik ya hani, dell incelemede 7ms çıkıyor. Tepki süresinin hareket performansına etkisini örnekle göstereyim.
Aw2523hf 360hz ips (4-10ms arası tepki süresi)
360hz oled (0.3ms-1ms arası tepki süresi)
Aynı yenileme hızında olmalarına fark ortada. Düşük tepki süresi sayesinde hareket performansı farkında uçurum var. İşte 45 bin tl’lik e sporcu monitörleri sadece piksel overdrive optimizasyonunda iyi değil. BFI teknolojisi sayesinde oledlerden hızlılar. E sizde bu teknolojinin iyi çalıştığı bir modele bütçenizin yetmediğine göre ne anlamı kalıyor? 360hz gerçekte 2.resimdeki gibi gözükür, ilk resimdeki gibi gözükmez. 360hz oledle niye kıyaslıyorsunuz ben daha 240hz’ye bitçemi yetiştiremiyorum diyeceksiniz, bende diyorum ki mesele kıyas değil. Size 240hz’nin gerektirdiği 1000/240=4,167 ms ve üstü tepki süresini anca karşılayan monitörleri 360hz diye satıyorlar. Evet 240hz’den biraz daha iyi oluyor fakat gerçek 360hz deneyimi değil. Sonuç olarak 17 bin tl verdiğiniz ile kalıyorsunuz.