Yardım X870 aorus anakartım için sizce m2 de sorun yaşar mıyım?

ANtiQ08

80+ Gold
Reaksiyon skoru
1,507
Anakartımın kendi sitesinde böyle bir ibare var m2b ve m2c birbirine x16 şeklinde paralel bağlı diye x16 hızında çalışacaklar yani paylaşımlı olarak 8-8 g5 olan x16 kullanıyor tamam ama ben elime para geçtikçe m2 slotlarını en azından hepsini doldurmak istiyorum ileride bu bana bir sorun yaşatır mı en alttaki slot 2. Ekran kartı ile bağlantılı bu yüzden o pekte umrumda değil gerek yok ona çift gpu yapma gibi bir fikrim yok şuan.

Asıl sorum şu ki ben bu m2lerin hepsini tam hızlarıyla kullanabilir miyim veya 4m2 taktığında şu sorunu yaşarsın dediğiniz bir şey var mı ileride g5 2-4tb bir şey alabilirim.

İlgili anakart sayfası; 🔻

Ekler

• IMG_5587.webp
    IMG_5587.webp
    139.4 KB · Hit: 28
Veya ileride 5070ti-4080s geçeceğim pcie 5 kartlar taktığımda bu m2 slotlarında düşüş yaşar mıyım ekran kartı kaç hızında çalışır Asus ve Msi sitelerinde net olarak belirtilmiş bu durumlar ama gigabyte ta bulamadım veya uykum var ondan emin değilim 😀

Yardımcı olacak kimse yok mu?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Kendim araştırdığım kadarıyla özet geçiyorum daha net bilgisi olan arkadaşlar daha detaylı yardımcı olabilirlerse sevinirim;

ekran kartı ve m2b-m2c x16 paylaşıyor ben bu slottan herhangi birine m2 taktığım zaman x8 e düşüyor ekran kartı m2 ler ise x4-x4 paylaşıyor bir tane m2 takmam yeterli oluyor buna diğer slotlardan birisi ise x16 pcie 4 ile bağlantılı m2 taktığım için oda devre dışı kalıyor yani ben 4 m2 birden takmak istersem ekran kartım x8 hızında çalışıyor bu durumun fps farkı 2-3 fps ama yinede kimse ekran kartını x16 varken x8 olarak çalıştırmak isteme değil mi?

Aorus un böyle bir limitleme yaptığını bilmiyordum maalesef biraz daha araştırmam gerekiyormuş sanırım pek bir performans kaybı olmuyor olarak görünüyor ama biraz daha araştırma yapmam gerekiyor bu konuda

Son düzenleme:
Yardımcı olacak kimse yok mu?

Kendim araştırdığım kadarıyla özet geçiyorum daha net bilgisi olan arkadaşlar daha detaylı yardımcı olabilirlerse sevinirim;

ekran kartı ve m2b-m2c x16 paylaşıyor ben bu slottan herhangi birine m2 taktığım zaman x8 e düşüyor ekran kartı m2 ler ise x4-x4 paylaşıyor bir tane m2 takmam yeterli oluyor buna diğer slotlardan birisi ise x16 pcie 4 ile bağlantılı m2 taktığım için oda devre dışı kalıyor yani ben 4 m2 birden takmak istersem ekran kartım x8 hızında çalışıyor bu durumun fps farkı 2-3 fps ama yinede kimse ekran kartını x16 varken x8 olarak çalıştırmak isteme değil mi?

Aorus un böyle bir limitleme yaptığını bilmiyordum maalesef biraz daha araştırmam gerekiyormuş sanırım pek bir performans kaybı olmuyor olarak görünüyor ama biraz daha araştırma yapmam gerekiyor bu konuda
2-3 fps için slotları boş tutma doldur gitsin.

2-3 fps için slotları boş tutma doldur gitsin.
Hastası için araştırdım biraz sonuç olarak 14-15k veriyoruz kimse kayıp istemiyor anakart araştırmalarıma derin bir şekilde devam etmem gerekecek galiba 😀

Bende X870E Aorus Ice almak istiyorum aynı problem onda da var mıdır acaba ?

Bir sorun değil aslında sadece gereksiz bir sınırlama mevcut ki bunu x870 lerde yapabilen anakart ta sınırlı ama yinede ekran kartının pcie ı ile m2 pcie onu paylaşımlı yapmak kimin aklına geldi ki pcie 16x te kullanmak istiyorsan 2 m2 sınırlaman var 4 tane fullediğin senaryoda x8 e düşüyor fps farkı sadece 2-3 fps ama 15k verdiğin anakartta böyle saçma bir paylaşım olması bana mı garip geliyor 😀

@ANtiQ08
X670E tomahawka bakar mısın böyle bir şey var mı?
Msi anakartlarda 4 lü m2 kullanımında genelde sata portları gidiyor ki bundada 4 tane sata 6 portunu kaybediyorsun ve en alttaki ekran kartı slotuna ekran kartı takarsan en alttaki m2 x2 hızında çalışıyor normalde x4 çalışıyorlar

Ekler

• IMG_5590.webp
    IMG_5590.webp
    108.4 KB · Hit: 10
  • IMG_5589.webp
    IMG_5589.webp
    94.5 KB · Hit: 13
Msi anakartlarda 4 lü m2 kullanımında genelde sata portları gidiyor ki bundada 4 tane sata 6 portunu kaybediyorsun ve en alttaki ekran kartı slotuna ekran kartı takarsan en alttaki m2 x2 hızında çalışıyor normalde x4 çalışıyorlar
Olması gereken bu hangi aklı fikri sağlam olan mühendis hadi bir çılgınlık yapıp m2 portları ile ekran kartını paylaşımlı yapalım demiş olabilir aklım hala almıyor olması gereken çift li gpu da 8-8 veya en alttaki portu devre dışı bırakması olabilirdi

Olması gereken bu hangi aklı fikri sağlam olan mühendis hadi bir çılgınlık yapıp m2 portları ile ekran kartını paylaşımlı yapalım demiş olabilir aklım hala almıyor olması gereken çift li gpu da 8-8 veya en alttaki portu devre dışı bırakması olabilirdi
MSI anakartlarda en favori markam.

Tomahawk serisini ben sevmiyorum am5 te onun dışı Msi genel olarak iyi canımı sıktı m2 işi kuryeliğe başlarsam ilk iş aorus master extreme alacam 😀(işin şakası)

Msi iyi felanda portları gidiyor ondada port sayısı yüzünden aldıysanız 4 tane gitti bile bende 5-6 tane port takılı şuan

Son düzenleme:
Geri