Xiaomi Mini Led Gaming Monitor G Pro 27İ vs MSI MAG 274UPDF E16M

HDR masaüstünde renk gamutunu da SRGB ye sınırlıyor. Renk sonda olmuyor yani. :D
Hocam masaüstünde SDR'de renkler çok bozuk geliyor bana. Çok karanlık oluyor gölge ayrıntıları gidiyor (masaüstü hareketli arka plan kullanıyorum ordan anlıyorum). Monitör ayarlarımdan kaynaklı olsa gerek HDR masaüstünde dahi daha güzel gözüküyor bende.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Oyuna girince HDR aç çıkınca kapat fln uğraşamam açıkçası her yerde HDR açık kullanacağım :D MSI'da HDR nasıl bilmiyorum tabi gerçek HDR bir monitör kullanmadım daha önce.

Hocam masaüstünde SDR'de renkler çok bozuk geliyor bana. Çok karanlık oluyor gölge ayrıntıları gidiyor (masaüstü hareketli arka plan kullanıyorum ordan anlıyorum). Monitör ayarlarımdan kaynaklı olsa gerek HDR masaüstünde dahi daha güzel gözüküyor bende.

Oyuna girince HDR aç çıkınca kapat fln uğraşamam açıkçası her yerde HDR açık kullanacağım :D MSI'da HDR nasıl bilmiyorum tabi gerçek HDR bir monitör kullanmadım daha önce.
Düz LCD de nasıl HDR ı beğendiniz açıkçası şaşırıyorum. Çünkü ne benim gözlemlerim ne de yaptığım ayarlar HDR ı masaüstünde güzel göstermiyor. Profesyonel incelemeciler de masaüstünde HDR kullanımını önermiyor. Özellikle altını çizerek söylüyorlar bunu. Açıkçası sizin monitördeki renklerin doğru gözüktüğüne oldukça şüpheliyim, hele ki nvidia denetim masasından ayar yaparak hiç sanmıyorum. Ama memnunsanız kullanın hocam, neticede bu sizin göz zevkiniz.

Düz LCD de nasıl HDR ı beğendiniz açıkçası şaşırıyorum. Çünkü ne benim gözlemlerim ne de yaptığım ayarlar HDR ı masaüstünde güzel göstermiyor. Profesyonel incelemeciler de masaüstünde HDR kullanımını önermiyor. Özellikle altını çizerek söylüyorlar bunu. Açıkçası sizin monitördeki renklerin doğru gözüktüğüne oldukça şüpheliyim, hele ki nvidia denetim masasından ayar yaparak hiç sanmıyorum. Ama memnunsanız kullanın hocam, neticede bu sizin göz zevkiniz.
Hocam işte siz doğal renk ararken ben patlak renkler aradığım için bana güzel size kötü geliyor :) Yoksa teknik olarak sizi dediğiniz gibi olması lazım ama benim kullandığım monitörlerde monitör ayarlarındaki HDR profilini kullanmazsan masaüstü dahi karanlık ve bozuk renkler veriyordu.

Hocam işte siz doğal renk ararken ben patlak renkler aradığım için bana güzel size kötü geliyor :) Yoksa teknik olarak sizi dediğiniz gibi olması lazım ama benim kullandığım monitörlerde monitör ayarlarındaki HDR profilini kullanmazsan masaüstü dahi karanlık ve bozuk renkler veriyordu.
Oyunlarda kullanılır zaten de (mod yapmadan yine çoğu zaman kötü calısıyor) masaüstünde HDR sorunlu. Paylaştığım fotoğraflara baktınız mı bu arada?

Burada bir örnek daha var... Dakika 11:25

Sdr:
Alıntıyı görüntüle

Sdr renk alanı srgb ye sınırlanmış:
Alıntıyı görüntüle
Hdr:
Alıntıyı görüntüle

Fark ettiysen HDR da doygunluk azalıyor. Çünkü renk alanını srgb ye sınırlıyor. Videoda da bundan bahsediyor.

Video izlerken renk alanını srgb ye sınırlayıp kullanıyorum. HDR dan daha doğru gözüküyor. Kamerada birazcık bozulmalar olabilir ama aşağı yukarı böyle. Açıkçası HDR ı masaüstünde, youtube da, web de falan gezerken kullanmanın pek bir manası yok. Windows renkleri SRGB ye sınırlıyor ama bunu çok iyi beceremiyor. Bunun için ayrı bir program kullanıyorum bu yüzden. Bu arada fotoğraflara baktığınız da HDR da wow denecek bir fark görüyor musunuz? Ben göremiyorum.

Önceki mesajı düzenlemiştim. Bir bakın isterseniz.

HDR açık kullanınca renkleri SRGB ye sınırlıyor. Eğer canlı renkler istiyorsanız sdr içerik tüketirken HDR açmamanız lazım. Örneğini önceki sayfanın sonunda paylaştım, TFTCentral da bu durumdan bahsediyor. HDR içeriklerde HDR açmanız lazım.

HDR kapalı
3235.webp

HDR açık
3259.webp

HDR kapalı ama renk gamutu srgb ye sınırlandı
3270.webp

Son düzenleme:
Şuan evde değilim hocam bakamadım da. HDR'ın masaüstündeki exposure sorunlarını Nvidia denetim masası üzerinden parlaklık ve kontrast değerleri ile oynayarak gözüme uygun şekilde çözüyorum. Mesela digital vibrance ayarlamadan ne oyunlarda ne masaüstünde canlı renkler alamıyorum. Denetim masasından default ayarlarda bırakınca washed out denilen soluk bir görüntü oluyor evet. Dediğim şekilde ayarlayınca hdr aç kapa uğraşmıyorum masaüstünde rahatsız etmiyor beni.

Şuan evde değilim hocam bakamadım da. HDR'ın masaüstündeki exposure sorunlarını Nvidia denetim masası üzerinden parlaklık ve kontrast değerleri ile oynayarak gözüme uygun şekilde çözüyorum. Mesela digital vibrance ayarlamadan ne oyunlarda ne masaüstünde canlı renkler alamıyorum. Denetim masasından default ayarlarda bırakınca washed out denilen soluk bir görüntü oluyor evet. Dediğim şekilde ayarlayınca hdr aç kapa uğraşmıyorum masaüstünde rahatsız etmiyor beni.
Anladım, tam tersi bir kullanım şeklimiz var. Herhalde sizin monitör kör etme garantilidir, o kadar canlı renkler bana çok yanlış geliyor ama işte seveni de var. Ama şunu söyleyeyim digital vibrance yapaydan renk canlılığını artırdığı için renk doğruluğunu da bozuyor. Renk canlılığını donanım ile artırabilirsiniz eğer yazılımla artırırsanız renk doğruluğu bozulur. QD-Mini Led IPS ile digital vibrance kullanmanıza gerek kalmaz diye tahmin ediyorum. Monitörü aldıktan sonra HDR açık kapalı paylaşırsırsanız sevinirim.

Evet Msi'ı kurdum ölü piksel veya sıkışmış piksel şuan gözlemlemedim. Yalnız Curved ekrandan geçtiğim için mi bilmiyorum ekranın ortası bana doğru bombeli gibi geliyor. Sanırım gözümün tekrar düz ekrana alışması lazım 😄

HDR ve local dimming sonda.
IMG_20251104_185956_971.webp
HDR kapalı.
IMG_20251104_190141_511.webp

Alttaki fotoda Windows HDR yi kapadım ekran parlaklığı birden 100 nite düştü sanki. Fotodan belki çok belli olmuyor ama parlaklık ve renkler gitti.

Kameram çok iyi değil ama HDR kapatınca bariz bir şekilde parlaklık aşırı düşüyor.
HDR Açık
IMG_20251104_190809_834.webp

HDR Kapalı
IMG_20251104_190836_446.webp

Son düzenleme:
Evet Msi'ı kurdum ölü piksel veya sıkışmış piksel şuan gözlemlemedim. Yalnız Curved ekrandan geçtiğim için mi bilmiyorum ekranın ortası bana doğru bombeli gibi geliyor. Sanırım gözümün tekrar düz ekrana alışması lazım 😄

Alıntıyı görüntüle
HDR kapalı.
Alıntıyı görüntüle

Alttaki fotoda Windows HDR yi kapadım ekran parlaklığı birden 100 nite düştü sanki. Fotodan belki çok belli olmuyor ama parlaklık ve renkler gitti.

Kameram çok iyi değil ama HDR kapatınca bariz bir şekilde parlaklık aşırı düşüyor.
HDR AçıkAlıntıyı görüntüle

HDR Kapalı
Alıntıyı görüntüle
Bu duvar kağıdını nereden indirdin? Bende deneyip sonucu paylaşayım.

Bunu denesene sonucu merak ediyorum.

HDR kapalı
3284.webp

HDR açık
3281.webp

Alıntıyı görüntüle
HDR kapalı.
Alıntıyı görüntüle

HDR AçıkAlıntıyı görüntüle

HDR Kapalı
Alıntıyı görüntüle
HDR kapalıyken şuraya girip Uygulamaların rengini otomatik olarak yönet ayarı açıksa kapatıp tekrar dener misiniz? Bana bu donukluğun sebebi bu gibi geliyor.
Desktop Screenshot 2025.11.04 - 19.32.21.54.webp

HDR kapalıyken şuraya girip Uygulamaların rengini otomatik olarak yönet ayarı açıksa kapatıp tekrar dener misiniz? Bana bu donukluğun sebebi bu gibi geliyor.
Alıntıyı görüntüle
O ayarı çoktandır kapatmıştım hocam kullanmıyorum.

Walpaper Engine'de aşağıdaki wallpaperı kullanıyorum.

Telefonun kamerası çekerken biraz patlatmış renkleri ama SDR modda parlaklık aşırı düşük. 150-200 nit tir max.

O ayarı çoktandır kapatmıştım hocam kullanmıyorum.

Walpaper Engine'de aşağıdaki wallpaperı kullanıyorum.

Telefonun kamerası çekerken biraz patlatmış renkleri ama SDR modda parlaklık aşırı düşük. 150-200 nit tir max.
SDR da nasıl 150-200 nit olacak ki hacı böyle bir monitör. En dandik monitörler bile 200nit zaten. Bu tarz bir monitörler minimum 350nit oluyor SDR da, ki MSI bile 400nit diye belirtmiş. 400nit gibi yüksek bir değer belirtip 150-200nit çıkan monitör hiç görmedim bu güne kadar. Hangi renk modunda kullanıyorsun?

SDR da nasıl 150-200 nit olacak ki hacı böyle bir monitör. En dandik monitörler bile 200nit zaten. Bu tarz bir monitörler minimum 350nit oluyor SDR da, ki MSI bile 400nit diye belirtmiş. 400nit gibi yüksek bir değer belirtip 150-200nit çıkan monitör hiç görmedim bu güne kadar. Hangi renk modunda kullanıyorsun?
Tam nitini bilemiyorum mecazi olarak söyledim o kadar karanlık yani ekran.
Renk modu olarak User denedim ama çok donuk geldi o yüzden Premium'da şuan.

Bu arada şu alttaki videodan Halo efekti testi yaptım ve gerçekten Oled'e çok yakın bir performansı var. Herhangi bir halo efekti görmedim. Yalnızca TFT Centralın inceleme videosunda belirttiği gibi ekrana farklı açıdan bakarsanız IPS Glow çok fazla ve görüş açısını öldürüyor. Ama yanımda kimse oturmadığı için tam karşıdan bakarken IPS Glow neredeyse sıfır.

Tam nitini bilemiyorum mecazi olarak söyledim o kadar karanlık yani ekran.
Renk modu olarak User denedim ama çok donuk geldi o yüzden Premium'da şuan.

Bu arada şu alttaki videodan Halo efekti testi yaptım ve gerçekten Oled'e çok yakın bir performansı var. Herhangi bir halo efekti görmedim. Yalnızca TFT Centralın inceleme videosunda belirttiği gibi ekrana farklı açıdan bakarsanız IPS Glow çok fazla ve görüş açısını öldürüyor. Ama yanımda kimse oturmadığı için tam karşıdan bakarken IPS Glow neredeyse sıfır.
Bir de paylaştığım wallpaper ile dener misinz?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,157,674
Üyeler
183,876
Son üye
rmhturk
Geri