Allah'ın bal arısıyla olan hatalı konuşması ?

hazarcoban

Cezalı
80+ Bronze
Reaksiyon skoru
570
Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: Dağlardan, ağaç ve insanların kuracakları kovanlardan kendine evler edin.
Sonra meyvelerin hepsinden ye de, rabbinin sana ilham ettiği yaylım yerlere gir,' diye emretti. (Nahl 68-69)

1= Bal arısı meyve yer mi arkadaşlar bu bilimsel olarak yanlış,polen ve nektar yerler sadece ?
2= Hadi diyelim ki bal arıları meyve yer, allah demiş ki bütün meyvelerden ye.Yahu istanduldaki bal arısı çilek yedikten sonra, 8200 KM ötedeki afrikaya gidip oradaki baobab meyvesini nasıl yiyecek ?
3= Ayrıca bal arısına kendine kovan edin demiş fakat,'bal arılarına emrediyorum' demeliydi.Tek 1 tane arı tek başına kovan inşa edemez ?

Rabbin bal arısına şöyle vahyetti: Dağlardan, ağaç ve insanların kuracakları kovanlardan kendine evler edin.
Sonra meyvelerin hepsinden ye de, rabbinin sana ilham ettiği yaylım yerlere gir,' diye emretti. (Nahl 68-69)

1= Bal arısı meyve yer mi arkadaşlar bu bilimsel olarak yanlış,polen ve nektar yerler sadece ?
2= Hadi diyelim ki bal arıları meyve yer, allah demiş ki bütün meyvelerden ye.Yahu istanduldaki bal arısı çilek yedikten sonra, 8200 KM ötedeki afrikaya gidip oradaki baobab meyvesini nasıl yiyecek ?
3= Ayrıca bal arısına kendine kovan edin demiş fakat,'bal arılarına emrediyorum' demeliydi.Tek 1 tane arı tek başına kovan inşa edemez ?

Kanka fikrini merak ediyorum senden beklemezdim şahsen böyle mesjalar yazınca eline ne geçiyor.Ayetler hakkında ne düşünüyorsun ?

Hocam, diyebileceğim tek şey şu: Eğer sorgulama, araştırma tarzınızı, mantığınızı ve kafa yapınızı değiştirmezseniz — tövbe haşa — yeni bir peygamber inse bile ikna olmazsınız. “Ya yalan söylüyorsan, nereden bileceğim?” dersiniz; mucize gösterse “büyü” dersiniz.

Yani 1000 saatte tartışsak, bakış açınız değişmediği sürece bir fayda etmez; o sebeple, düşüncem yok diyeyim.

Hocam, diyebileceğim tek şey şu: Eğer sorgulama, araştırma tarzınızı, mantığınızı ve kafa yapınızı değiştirmezseniz — tövbe haşa — yeni bir peygamber inse bile ikna olmazsınız. “Ya yalan söylüyorsan, nereden bileceğim?” dersiniz; mucize gösterse “büyü” dersiniz.

Yani 1000 saatte tartışsak, bakış açınız değişmediği sürece bir fayda etmez; o sebeple, düşüncem yok diyeyim.
Alakası bile yok araştırma tarzımda ve mantığımda nasıl bir sıkıntı var sence gayet mantıklı değil mi sorduğum sorular.Sende gayet iyi biliyorsun bal arılarının polenle beslendiğini ve aslında meyve yemediklerini.

he kanzi Allah bu kadar büyük evreni hatasız yarattı arıyla konuşurken hata yaptı demi
Kanzi ozaman böyle dalga gecip bos bos konuşacağına mantıklı bir cevap verde bilelim ? Sence arılar meyve mi yiyor kanzi ?
=Ceza yemiş iyi oldu müslüman dediğin hoşgörülü olur önce inandığın dine uy ondan sonra gel burada bize laf söyle.

Son düzenleme:
ben anlatamam belki ama al oku anlarsın.
1️⃣ “Bal arısı meyve yer mi?”
Ayetin “meyvelerden ye” kısmı birebir “meyve eti ye” anlamında değil.
Arapçada “mevākim (meyve, çiçek, bitki ürünleri)” kelimesi çok geniştir — çiçeklerin, meyvelerin öz sularını da kapsar. Yani “meyvelerden ye” denmesi, nektar ve polenleri kastediyor olabilir. Tefsirlerde bu da böyle açıklanır. (Örneğin Elmalılı Hamdi Yazır’da bu ifade “meyvelerin özlerinden faydalan” olarak geçer.)

👉 Yani bilimsel olarak yanlış değil; “meyve” burada kaynak anlamında kullanılmış.

2️⃣ “Bütün meyvelerden ye” ifadesi nasıl olacak?”
Kur’an’da “bütün” ifadesi genellikle “çeşit çeşit” anlamında kullanılır, “tüm dünyadakilerin hepsini tek tek” anlamında değil.
Yani “her yerden ye” değil, “çeşitli meyvelerden faydalan” demektir.
Ayrıca Kur’an’da evrensel anlatım vardır — bir arının İstanbul’dan Afrika’ya uçması gerekmiyor 😄 mecaz, kapsayıcı bir anlatım bu.

3️⃣ “Bal arısına emretti demek yerine neden arılara demedi?”
Buradaki “nehla” kelimesi Arapçada dişi bal arısı anlamına gelir. İlginçtir ki bu, Kur’an’daki en eski biyolojik doğrulardan biridir.
Çünkü bal yapan, kovan kuran, çalışıp nektar toplayan hep dişi arılardır. Erkek arılar bal yapmaz, sadece çiftleşir ve sonra ölür.
Yani “bal arısına vahyetti” ifadesi birebir biyolojik olarak da doğru.
Allah “bal arısına (dişisine)” derken bunu özellikle seçmiş.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

Forum istatistikleri

Konular
1,162,319
Üyeler
184,613
Son üye
Furkanmerde
Geri