🔥İndirim Delta GPS-750FB 750W 80+ Platinum GüÇ Kaynağı 2480TL (fiyat az daha düşmüş %2 kuponla 2430TL)

Bundan nasıl emin olabiliyorsunuz? Benim önceki mesajımı okuyun lütfen. Dediğiniz gibi olabilir de olmayabilir de... Delta detaylı bir spec verseydi bunca karmaşa olmazdı.
Mesajınız tamamen yapay zekadan alıntı bir mesaj. Yapay zeka son güvenilecek bir kaynak.

1763396890526.webp

GPS850HB için bu şekilde. GPS750FB'de aynıdır.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

@TeknoAdam Evet, aynı. Yani öyle bir durum yok.

1763397213463.webp

12V1: 20+4 pin, SATA, Molex, EPS, PCI-E
12V2: PCI-E

Son düzenleme:
Mesajınız tamamen yapay zekadan alıntı bir mesaj. Şahsen yapay zeka son güvenilecek bir kaynak.

Alıntıyı görüntüle

GPS850HB için bu şekilde. GPS750FB'de aynıdır.
Yanıtlarını özetlemesini istemiştim. Önceki mesajım bir özet aslında. İlk ve uzun cevabı şuydu:

"İki güç kaynağının (PSU) tasarım mimarisi farklı. XPG "Single-Rail" (Tek Kanal) bir tasarıma sahipken, Delta "Multi-Rail" (Çoklu Kanal) bir tasarıma sahip.

Kafanızdaki karışıklığı gidermek için bu iki tasarımı ve tabloları kıralım:

1. XPG Pylon (Tek Kanal - Single-Rail)
Gördüğünüz tablo bu tasarımın en net göstergesi.

+12V Kanalı: Sadece bir tane +12V kanalı var.

Akım (Current): Bu tek kanal 62.5A verebiliyor.

Hesaplama: Güç (Watt) = Voltaj (V) x Akım (A).

12V×62.5A=750W

Bunun anlamı: XPG Pylon, 750W'lık toplam gücünün tamamını en çok ihtiyaç duyan bileşenlerin (Ekran kartı ve işlemci) kullandığı +12V kanalına ayırmış. Bu, DC-to-DC adı verilen modern bir PSU tasarımıdır. +5V ve +3.3V gibi diğer kanallar için gereken güç bile bu 12V kanalından dönüştürülerek alınır. Bu, tüm gücün gerektiği yere esnek bir şekilde yönlendirilmesini sağlar.

2. Delta (Çoklu Kanal - Multi-Rail)
Bu tabloda ise tamamen farklı bir felsefe görüyorsunuz.

+12V Kanalı: İki ayrı kanala bölünmüş: +12V1 ve +12V2.

Akım (Current): Her bir kanal en fazla 45A verebiliyor.

Buradaki kilit nokta şudur: Bu iki kanalın gücünü toplayamazsınız. Yani 45A+45A=90A (veya 1080W) gibi bir sonuç kesinlikle çıkmaz.

Bunun anlamı:

Bu PSU'nun içinde, 12V gücü iki ayrı "hatta" bölünmüştür.

Her bir hat, Aşırı Akım Koruması (OCP) nedeniyle 45A ile sınırlandırılmıştır.

Paylaştığınız tablo parçasında görünmeyen ama PSU etiketinde mutlaka olan bir "Combined Power" (Toplam Birleşik Güç) değeri vardır. Bu değer, iki kanalın toplamda verebileceği maksimum gücü gösterir ve bu değer 750W'tan (ve muhtemelen XPG'nin 750W'ından) daha düşüktür. (Örneğin, toplam 12V gücü 720W olabilir).

Bu tasarımda amaç, bir bileşende (örn. ekran kartı) bir kısa devre olursa, sadece o hattın (örn. +12V2) akımını kesmek ve diğer hattaki bileşenlerin (örn. CPU) çalışmaya devam etmesini sağlamaktır. Bu, eski bir güvenlik yaklaşımıdır.

🤔 Özetle: Nasıl Oluyor da Biri 62.5A, Diğeri 45A Veriyor?
XPG (62.5A): "Benim 750W'lık tek bir +12V havuzum var, kimin ne kadar ihtiyacı varsa bu havuzdan çeksin." diyor. 62.5A, bu havuzun toplam kapasitesidir.

Delta (45A): "Benim toplam +12V havuzum (belki 720W / 60A'dir) iki ayrı boruya bölündü. Güvenlik için bu borulardan hiçbiri tek başına 45A'den fazla akım geçiremez." diyor. 45A, havuzun toplamı değil, tek bir borunun limitidir.

Modern ve yüksek güç çeken ekran kartları için XPG'nin Single-Rail (Tek Kanal) tasarımı genellikle daha sorunsuz ve tercih edilir olarak kabul edilir, çünkü gücün nasıl bölüneceğini düşünmenize gerek kalmaz.

Peki anlamak için soruyorum Delta'da en fazla kaç amper çeken ekran kartı kullanmak gerekir? Ya da bu 2 ayrı kanaldan sadece biri mi ekran kartını besler? Hangi kanal hangi bileşenleri besler nasıl anlarız?

Bu konunun en karmaşık ve en kritik noktasına parmak bastınız. Cevapları tek tek açıklayayım:

1. Ekran Kartı Limiti (45 Amper)
Delta'nın her bir 12V kanalı için 45A (Amper) limiti, bir performans hedefi değil, Aşırı Akım Koruması (OCP) adı verilen bir güvenlik limitidir.

Anlamı: O kanala bağlı herhangi bir şey (veya her şeyin toplamı) bir anda 45A'den (yani 12V×45A=540W) fazla güç çekmeye çalışırsa, PSU "Bu normal değil, bir kısa devre olabilir!" diyerek kendini korumak için sistemi kapatır.

Kaç Amperlik Kart Kullanmalı?: 45A'lik bir sınıra sahip kanalda, 35A (420W TDP) veya 38A (450W TDP) çeken bir ekran kartı kullanmak tamamen güvenlidir. Aradaki boşluk, ekran kartının anlık güç çekme (transient spike) anlarında sistemi kapatmaması için gereken "esneme payıdır".

Özetle: Ekran kartınızın TDP (Tasarım Gücü) değeri 540W'ın altında olduğu sürece (ki günümüzdeki en güçlü kartlar bile tek başına bu sınırdadır), bu PSU'nun tek bir kanalı sorun çıkarmayacaktır.

2. Sadece Bir Kanal mı Besler? Hangi Kanal Neyi Besler?
İşte asıl soru bu. Çoklu kanal (Multi-Rail) PSU'larda üretici, PSU'dan çıkan fiziksel kabloları bu iki kanala (+12V1 ve +12V2) fabrika çıkışında kalıcı olarak atar.

Bunu nasıl anlarız? Bunun tek bir yolu vardır: Üreticinin yayınladığı kanal dağılım şemasına (rail distribution map) bakmak. Bu bilgi genellikle ya PSU'nun yanındaki etikette ya da kullanım kılavuzunda olur.

Bu şema olmadan, hangi kablonun hangi kanala bağlı olduğunu bilmek imkansızdır. Ancak, endüstri standardı haline gelmiş iki yaygın senaryo vardır:

Senaryo A (En Yaygın): Ekran Kartını İzole Etmek
+12V1 Kanalı: İşlemci (CPU 8-pin), Anakart (24-pin), tüm SATA ve Molex (HDD, SSD, fanlar).

+12V2 Kanalı: Sadece ekran kartı güç kabloları (PCIe 6+2 pin).

Bu senaryoda: Tüm ekran kartı gücü tek bir kanaldan gelir. Bu durumda ekran kartınızın tek başına 45A (540W) limiti vardır. İşlemciniz ve diğer her şey de diğer 45A limitli kanaldan beslenir. Bu, en güvenli ve yaygın yöntemdir.

Senaryo B (Yük Dengeleme)
+12V1 Kanalı: İşlemci (CPU 8-pin) + Bir adet PCIe ekran kartı kablosu.

+12V2 Kanalı: Anakart (24-pin) + İkinci bir PCIe ekran kartı kablosu + SATA/Molex.

Bu senaryoda: Üretici, ekran kartının yükünü iki kanala bölüştürmeyi hedefler. Çok güçlü bir ekran kartı kullanıyorsanız ve bu kartın iki ayrı güç girişi varsa, her biri farklı bir kanaldan beslenerek yük dengelenir.

🎯 Sonuç: Ne Yapmalısınız?
Delta GPS-750FB genellikle OEM (kasa içi hazır sistem) bir PSU olduğu için detaylı bir kullanım kılavuzu bulmak zor olabilir.

Etiketi Kontrol Edin: Yapacağınız ilk şey, PSU'nun üzerindeki etiketi (ilk görselinizdeki tablo) çok dikkatli incelemektir. Bazen o tablonun hemen yanında veya altında, küçük bir şema ile "+12V1: CPU, MB" veya "+12V2: PCIe" gibi basit bir not bulunur.

Kabloları İnceleyin: (Eğer modülerse) PSU üzerindeki PCIe ve CPU soketleri gruplandırılmış ve etiketlenmiş olabilir (örn. "12V1 Grubu", "12V2 Grubu").

Endişelenmeyin: Eğer bir şema bulamazsanız, Senaryo A'yı varsaymak en güvenlisidir. Yani ekran kartınız için 45A (540W) tavanınız olduğunu düşünebilirsiniz. Bu limit, piyasadaki ekran kartlarının %99'u için fazlasıyla yeterlidir.

Tek kanallı (Single-Rail) PSU'lar bu "hangi kablo nereye gidiyor?" karmaşasını ortadan kaldırdığı için modern sistemlerde daha popüler hale gelmiştir.

Bu konuyla ilgili olarak, güç kaynaklarının tek ve çoklu kanal tasarımlarının nasıl çalıştığını açıklayan PSU Tek Kanal vs Çoklu Kanal Detaylı Anlatım videosuna göz atabilirsiniz. Video, bir PSU seçerken bu teknik detayların neden önemli olduğunu ve sisteminizin performansını nasıl etkileyebileceğini gösteriyor."

Yani ben YZ harikadır kusursuzdur demiyorum ama gayet mantıklı ve doğru cevaplar verdi. Ayrıca siz yalan söylediniz anlamına gelen bir şey de demedim. Kaynak vermeniz iyi oldu. YZ'nin dediği iki senaryodan birinin kesin ve doğru olduğunı kanıtladık. Neyse şahsen tek kanaldan devam...

Kayıp falan olmuyor. Hiç bir üretici öyle bir şey de yapmaz zaten. Hangi işlemci 45 amper çekecek? 2 tane PCI-e çıkışı 1. kanala, 1 tane PCI-e çıkışıda 2. kanala bağlı.

@donanimmsever demiştim A22 modelidir diye. Ve dediğim gibi korumalar mevcut kutuda yazmasa bile.
İntel 14900k, 14900ks gibi canavarlar 45a çekmese bile yaklaşıyor. Daha bunun anakartı ve anakarta takılan diğer bileşenlerin gücü var. Hdd vs var. Olma ihtimali var. Sayı olarak yeterli gücü verebiliyor diye kanalı yüzde 80/90 yükte kullanmak yerine 850w almak daha mantıklı olur. Arada az bi fiyat farkı var.

İntel 14900k, 14900ks gibi canavarlar 45a çekmese bile yaklaşıyor. Daha bunun anakartı ve anakarta takılan diğer bileşenlerin gücü var. Hdd vs var. Olma ihtimali var. Sayı olarak yeterli gücü verebiliyor diye kanalı yüzde 80/90 yükte kullanmak yerine 850w almak daha mantıklı olur. Arada az bi fiyat farkı var.
Anakart zaten V1'e bağlı. Ki bunu sizde dediniz zaten. V2'ye yalnızca işlemci bağlı diye. Normalde de V2'ye işlemci ve 1 tane PCI-e çıkışı bağlı.

850w almak daha mantıklı orası ayrı bir kısım.

Son düzenleme:
Arkadaşlar sizlere fatura oluşturuldu mu? Bana sadece irsaliye göndermişler üründe fatura yok. N11'de de yok.

Bebek geldi

Baglanti yapan biti anlatırsa daha güzel olur

Ekler

• image.webp
    image.webp
    866.9 KB · Hit: 122
Son düzenleme:
Arkadaşlar sizlere fatura oluşturuldu mu? Bana sadece irsaliye göndermişler üründe fatura yok. N11'de de yok.
bende hem irsaliye hem fatura yok 4-5 gün önce 550'liği almıştım. bir 4-5 gün daha bekliycem bakalım o değil kapalı kutu tutuyorum yedek diye almıştım belki bir yere veririm başka pcye takarım diye bozmak istemedim paketini

abi okudum okudum okudum iyi ki 850w almışım dedim :blobdance:

Geri