AM5 7500F Sistem Valorant Donma Sorunu

nymberg

80+
Reaksiyon skoru
34
Arkadaşlar Merhaba,

İmzamda yer alan sistemden AM5 platformuna geçiş yaptım ancak anlam veremediğim bazı sorunlarla karşı karşıyayım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Şimdilik Ryzen 5 7500F işlemci tercih ettim, ileriye dönük olması açısından da MSI X870E Carbon WiFi anakart aldım. RAM olarak XPG Lancer Siyah RGB DDR5 6000 MHz CL30 32 GB (2x16 GB) Dual Kit (30-40-40) 1.35V kullanıyorum. Sistemi bugün kurdum ve BIOS’u en güncel sürüme yükselttim. RAM’ler A2 ve B2 slotlarına takılı durumda.
Depolama tarafında; 980 Pro SSD’yi Gen5 M2_1, 970 Evo Plus’ı ise M2_4 slotuna taktım.

Günlük kullanımda sistemde herhangi bir sorun yoktu; ta ki Valorant’ı indirip çalıştırana kadar. Oyuna girdikten yaklaşık 15–20 saniye sonra sistem tamamen kilitleniyor ve “zırrtt” şeklinde bir takılma sesiyle donup kalıyor. Bazı durumlarda kilitlenmeden önce bir USB çıkarma sesi duyuluyor, bazen ise herhangi bir ses olmadan sistem donuyor. Kilitlenme sonrası mecburen power tuşuyla sistemi kapatıyorum. Yeniden açtığımda ise tüm USB aygıtlarının tekrar bağlandığına dair sesler geliyor.

Ayrıca Windows üzerinden “Bilgisayarı kapat” dediğimde ekranlar kapanmasına rağmen sistem çalışmaya devam ediyor; fanlar dönüyor ve sistem tamamen kapanmıyor. Bu durumda da yine power tuşunu kullanmak zorunda kalıyorum.

Anakartın MSI web sitesindeki tüm sürücüleri en güncel halleriyle kurdum. NVIDIA sürücüsünü DDU ile tamamen kaldırıp tekrar yükledim, ancak bir değişiklik olmadı. Tüm USB cihazlarını sökerek denedim, sorun yine devam etti. EXPO’yu kapattım, PBO’yu kapattım; sonuç değişmedi. Sıcaklık değerlerinde de herhangi bir problem yok. OCCT testlerinde işlemci en fazla 4600 MHz görüyor ve 70 dereceyi geçmiyor. Boşta ise 42–43 derece civarında çalışıyor.

İlginç bir şekilde, Valorant açıkken OCCT’yi başlattığım anda sistem direkt kilitleniyor; bunu da hiç anlamlandıramıyorum.
Sonrasında şu ayarları denedim:
  • M2_1 Gen Mode: Auto → Gen4
  • M2_4: Auto → Gen3
  • PCI_E1: Auto → Gen4
  • Chipset Gen Switch: Auto → Gen4

Bu ayarlardan sonra bir süreliğine sorun düzelmiş gibi oldu ancak bu kez oyunda anlık takılmalar ve sürekli stutter yaşamaya başladım. Ardından Spread Spectrum ayarını Auto → Enabled yaptım, fakat yine bir fayda sağlamadı.

Ekran kartında bir sorun olmadığına eminim. CPU, BIOS ve sürücüler arasında gidip geliyorum ama sorunun kaynağını bir türlü bulamadım. Açıkçası aklıma başka bir senaryo gelmiyor ve ne denemem gerektiğini bilemiyorum.

Sistemin kilitlendiği ana ait bir ekran görüntüsünü ve OCCT test ekranını da ek olarak paylaşıyorum. Yardımcı olabilecek olursa gerçekten çok sevinirim.

Sistemin kilitlendiği ana dair bir ekran görüntüsü.

unnamed.webp

Alttaki de test anına dair bir ekran görüntüsü.
Ekran görüntüsü 2026-01-10 214034.webp

Amazon.com.tr'den gönderen ve satıcı Amazon.com.tr yine, o zaman iade edeyim. RAM'ler de Hepsiburada.com'dan Hepsiburada satıcısı sorun çıkar mı sizce paket açıldı çünkü.
hb falan bilmiyorum ancak, amazonun politikası şu şekilde : eğer satıcı amazon değilse fakat gönderici amazonsa 30 gün boyunca koşulsuz şartsız iade hakkın var. satıcı amazon olmak zorunda değil ama gönderici amazon olmak zorunda.

hepsiburada yı bilmiyorum. Ben sorunsuz iade etmiştim kutusu açılanları ama herkese aynı davranmıyorlar
Umarım sorun olmaz biraz daha deneyeceğim sistemi sonrasında iade düşünüyorum.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

hb falan bilmiyorum ancak, amazonun politikası şu şekilde : eğer satıcı amazon değilse fakat gönderici amazonsa 30 gün boyunca koşulsuz şartsız iade hakkın var. satıcı amazon olmak zorunda değil ama gönderici amazon olmak zorunda.
Biraz daha çözüm arıyorum win 10
kurup deneyeceğim son çare bu kaldı. Olmazsa iade artık.

Güncelleme: Güç seçeneklerinde USB Ayarları->USB Seçmeli askıya alma ayarı->Devre Dışı bıraktım. Sistem kilitlenmiyor ama kilitlenme anına geldiğinde arka planda USB çıkarma durumu oluşuyor. Bu aşamadan sonra mikro takılmalar başlıyor. Anlık FPS çakılıyor sonra düzeliyor. Ama sürekli oluyor. Buna çözüm bulamıyorum şu anda. Yardımcı olabilecek var mı?

1768164020054.webp

Güncelleme: Güç seçeneklerinde USB Ayarları->USB Seçmeli askıya alma ayarı->Devre Dışı bıraktım. Sistem kilitlenmiyor ama kilitlenme anına geldiğinde arka planda USB çıkarma durumu oluşuyor. Bu aşamadan sonra mikro takılmalar başlıyor. Anlık FPS çakılıyor sonra düzeliyor. Ama sürekli oluyor. Buna çözüm bulamıyorum şu anda. Yardımcı olabilecek var mı?

Alıntıyı görüntüle
takipteyim konuyu bakalım çözülebilecek mi, gpun nedir

takipteyim konuyu bakalım çözülebilecek mi, gpun nedir
Ekran kartım Asus Dual 4060Ti 8GB.

Güncelleme: Şu anda sistem çökmediği için aygıt yöneticisinden hangi USB aygıtının hata verdiğini görebiliyorum. İlk donmadan sonra "Qualcomm FastConnect 7800 Wi-Fi 7 High Band Simultaneous (HBS) Network Adapter" ünlem işareti olarak gözüküyordu. Buna ait sürücüyü güncelledikten sonra oyuna girdiğimde tekrar donma yaşadım ve ardından aygıt yöneticisini yenilediğimde "USB4 Kök Yönlendiricisi" ünlem işareti olarak görünüyor. Bunun için chipset sürücüsünü kurdum ama fayda etmedi. Bu cihazın ne olduğunu bulmaya çalışıyorum.

Ek olarak Valorant'ta bu donma sonrasında Alt + Tab yapıp aygıt yöneticisini yeniledikten sonra oyuna geri döndüğümde de mikro stutter yaşamıyorum. Tam bir çözüm olmamakla birlikte, çözüm yolunda ilerliyor gibi hissediyorum.

1768167814789.webp

Memtest ile ramleri test eder misin? 1 saat civarı yap şimdilik. Bir tane bile hata çıkarsa ramler sorun.

Memtest ile ramleri test eder misin? 1 saat civarı yap şimdilik. Bir tane bile hata çıkarsa ramler sorun.
ramlerle alakalı bir sorun yok hocam aynı sorunu bende yaşıyorum hepsini test ettim.

Güncelleme:

USB4 Kök Yönlendiricisi (USB4 Root Router 1.0) ile ilgili sorun devam ediyor. Anakart üzerindeki USB4 portlarının stabil çalışmadığını fark ettim. BIOS sürümümü kontrol ettiğimde AGESA pre sürümü kullandığımı gördüm, bu nedenle daha stabil olduğu düşünülen bir önceki BIOS sürümüne downgrade işlemi yaptım. Ancak bu değişiklik de sorunu çözmedi.

Sorun şu anda tekrar eder durumda:
Valorant’a girdikten sonra Vanguard devreye girdiği anda, USB4 Root Router reset yiyor ve Aygıt Yöneticisi’nde ünlem alıyor. Bunun hemen ardından, USB4’e bağımlı olan PCI Express Downstream Port “Kod 51” hatasına düşüyor. USB4 Root Router bazı durumlarda tamamen listeden kayboluyor.

Sorunun USB4 ile ilişkili olduğunu düşünerek, USB4 Root Router’ı Windows Aygıt Yöneticisi üzerinden devre dışı bırakıp oyunu bu şekilde test etmeyi denedim. Ancak bu da çözüm olmadı; Vanguard çalıştığı anda aynı PCIe/USB4 hataları tekrar oluşuyor.

Özetle:​
  • Sorun BIOS sürümünden bağımsız olarak devam ediyor​
  • USB4, Vanguard devreye girdiği anda kararsız hale geliyor​
  • Windows üzerinden USB4’ü devre dışı bırakmak yeterli olmuyor​
  • PCIe Downstream Port Kod 51 hatası USB4 resetinden sonra tetikleniyor​
Kısacası henüz bu durumu nasıl çözeceğimi bulamadım ama USB4 anladığım kadarıyla henüz stabil değil. Yeni bir BIOS beklemek mi yoksa iade etmek mi kararsızım.​

Güncelleme: Sistemde bir sorun olmamasına ve aslında stabil olmasına rağmen sırf Vanguard gibi saçma bir yazılım yüzünden Anakart + RAM'leri iadeye gönderiyorum. Başka fikri olan var mı? Güncelleme bekle gibi bir düşünceye girmeli miyim? Yoksa elimde duracağına cebimde duracak gibi gözüküyor.

Valorant sorunlu
Maalesef hocam sırf şu oyun yüzünden iade düşünüyorum. Çünkü her seferinde Aygıtları resetlemesini bekleyemem. Pratikte çok kötü bir durum. Anakart arızalı da diyemiyorum bu sebeple.

Maalesef hocam sırf şu oyun yüzünden iade düşünüyorum. Çünkü her seferinde Aygıtları resetlemesini bekleyemem. Pratikte çok kötü bir durum. Anakart arızalı da diyemiyorum bu sebeple.
Alt tab atınca pc çöküyodu bende valorant oynarken

Oyun ortasında da yapıyodu

Alt tab atınca pc çöküyodu bende valorant oynarken

Oyun ortasında da yapıyodu
Bende bu kadar olmuyor stabil oynamaya devam ediyorum aygıtlar reset yiyince ama bu şekilde kullanmayı düşünmüyorum iade ediyorum parçaları sökmeye başladım.

Güncelleme: Eski sistemime geri döndüm. Anakart, RAM ve işlemci için iade sürecini başlattım. Sorunsuz bir şekilde tamamlanırsa, kaldığımız yerden devam ederiz.

İleride hazır bir sistem mi alırım yoksa yeniden parça parça bir sistem mi toplarım, şu an net değil. AM5, DDR5 ve yeni chipsetlerle gelen problemlerin ardı arkası kesilmiyor; biraz da şans işi gibi duruyor.

Aslında sistemde donanımsal bir sorun yoktu. Ancak tamamen Vanguard gibi problemli bir yazılım yüzünden, yeni bir sürüm güncellemesini bekleyemeyeceğim için iade etmeye karar verdim.

Kısmetse ileride tekrar deneriz. 🙂 Belki de içimde ukde kalan bir sebeple yarına kadar fikrimi değiştirecek biri olursa, iadeden vazgeçmeyi düşünebilirim.

Geri