RTX 5070 Ti ÜRETİMDEN KALDIRILIYOR

Nvidia ofisinde Jack ve john konuşması :

Jack : Dostum 50 serisine yapay zekayı bastık. Çok güzel oldu. Saf kas gücü kullanmadan muazzam işler çıkarttık. Hatta 2 sene önce çıkarttığımız en üst segment 4090 ı yazılımda ezdik geçtik. Artık insanlar son model kartları alsa bile sırf yazılım desteği vermeyeceğimiz için yükseltme yapmak zorunda

John : Dostum çok mantıklı işler yaptık , fakat 5070 Ti ile 5080 ekran kartlarını neden aynı Vram çıkarttık. Keşke 5080 e 2 ya da 4 gb fazla Vram koysaydık. Çünkü bu 2 kart arasında %10 performans farkı var. Hatta üst model bir 5070 Ti alan birisi OC yaparak 5080 kartın performansına yaklaşabilecek. Caydırıcılık olması lazımdı , 5080 almaları için sebep yok gibi

Jack : Hayır dostum neyden bahsediyorsun , sen bu dünyadaki kullanıcıları hala anlamadın mı ? Birşeyin üst modelini çıkart aynı olsa bile almak zorundalar. Çünkü bu tüketim çılgınlığı.

4 ay sonra...

Jack : Dostum lanet olsun , 5080 satışları rezalet durumda. Kimse almıyor. Planlarımız ters tepti. Kimse aynı VRAMe sahip olan 5080 almıyor. Çok büyük bir hata yaptık. Bu hatadan nasıl dönebiliriz.

John : Kullanıcıları algıya düşürmemiz lazım. İnstagram-Youtube-X platformlarında 5080 güzellemeleri yapmamız lazım. Reddit forumlarındada içeriden arkadaşlara haber verin. 5070 Ti ekran kartının asla ama asla 5080 ile kıyaslanmayacağı ile alakalı konular açıp algı yapsınlar. Kullanıcıları yönlendirmemiz lazım. Yoksa 5080 stokları elimizde patlayacak.

Jack : Tamam dostum hepsini yaptık , instagram keşfet kısmında hazır sistem dizen büyük sayfalardada 5080 güzellemesi yapıp üst seviye sistemleri için videolar çekmesini istedik. bunu başaracaz ve elimizde stok kalmayacak.

4 ay sonra... (Ram krizi patlıyor)

Jack : Satışlar hala rezalet. Objektif incelemeler ve değerler asla ama asla bizim istediğimizi vermiyor. Galiba sen haklıydın john. Keşke elimizdeki 5080 leri minimum 20Gb VRAM ile çıkarsaydık.

John: Sıkma canını dostum merak etme , Tanrı bizimle bak haberlere. Ram piyasası rezalet durumda. Evet bu bizim kart üretimlerimizi sıkıntıya sokacak ama 1 taşla 2 kuş vurmaya ne dersin ?

Jack : Nasıl yani anlamadım. Bundan nasıl zarar etmeyelim diye düşünürken sen bide bu işi fırsata mı çevireceksin ?

John : Evet beni daha önce dinlemedin ve şu an kulaklarını aç dinle. 5060 Ti 16gb ve 5070 Ti 16gb güzel satış gerçekleştiriyorlar. Bu düz 5070 modeli ve 5080 modeli için bizi sıkıntıya sokuyor. Peki biz bunların RAM krizi bahanesi ile üretimlerini durdursak. 5060 8 gb olarak çıkartıp 5070 12 gb olarak kalsa. Bunları üretmesek. Bunlarda kullanacağımız VRAM leri 5080 üretmek için harcasak. Kendi içimizdeki modellerde tekelleşsek. Hem daha fazla 5080 karta sahip olacaz. Hem de panik yapıp 5070 Ti stoklarını bitirecekler. Stoklar bitince yeni sistem kurmak isteyen insanlar minimum 16 Gb vramli bir kart almak isterse (Seve seve) gidip 5080 alacak. Bu denklemde elimizdeki bütün 5070 Ti ve 5060 Ti ları bitireceğiz , Kalan 5080 lerde önümüzdeki ayda diğer 2 kartın stoğu bittiğinde tükenmeye başlayacak. Böylece VRAM krizinden minimum düzeyde etkilenecez hatta karlı çıkmış olacağız. Gerçekten tanrı bizimle. Yoksa asla bu işin içinden çıkamazdık. Super serilerini iptal edecez. Elimizdeki VRAMleri 60 serisi için kullanacağız. Nasıl fikir ?

Jack : John john john , sen 1 numarasın gerçekten. Şeytanın aklına bile gelmeyecek. O zaman haber geçiyoruz. Ağlamaya başlıyoruz. "VRAM krizi yüzünden 70 ti ve 60 ti üretimlerini durdurduk. Artık üretmeyecez"

John : Evet dostum. Perdeyi kapatabiliriz artık. Güzek bir senaryo oldu. Şeytanın aklına bile gelmez hahaahhahahaha.
Güzel hikaye ama maalesef oyuncu kitlesi kendilerini değerli sanarak hayal dünyasında yaşıyor. Üst düzey yöneticilerin herhangi bir toplantıda oyuncu kesimi yada falanca filanca modelle ilgili en ufak bir yorum, düşünce, fikir belirttiğini bile sanmıyorum. Adamlar trilyon dolarlık şirket oldular ve gelirlerinin sadece %6.3 ü oyuncu pazarından geliyor üstelik bu rakam 2025 şubat verisi yani şuan %6 bile değildir haliyle 5070 ti mış, 5080 miş bu adamların zerre umurunda değil. Komple GPU pazarından çekiliyoruz, bir daha oyuncu kartı üretmeyecez deseler hepi topu %5 gelirleri düşer ki bence düşmez bile oraya harcayacakları eforu veri vermezi, bulut sistemler, yapay zekaya ayırıp daha fazla gelir elde ederler o yüzden seve seve tüm oyuncular Nvidia ne derse okey demeye mahkum.

Ram krizinden önce sistem toplayıp hem ekran kartını hem de rami uygun fiyata kapatan tayfaya selam olsun. İndirim beklerken bindirim yiyen tayfaya da geçmiş olsun.

Güzel hikaye ama maalesef oyuncu kitlesi kendilerini değerli sanarak hayal dünyasında yaşıyor. Üst düzey yöneticilerin herhangi bir toplantıda oyuncu kesimi yada falanca filanca modelle ilgili en ufak bir yorum, düşünce, fikir belirttiğini bile sanmıyorum. Adamlar trilyon dolarlık şirket oldular ve gelirlerinin sadece %6.3 ü oyuncu pazarından geliyor üstelik bu rakam 2025 şubat verisi yani şuan %6 bile değildir haliyle 5070 ti mış, 5080 miş bu adamların zerre umurunda değil. Komple GPU pazarından çekiliyoruz, bir daha oyuncu kartı üretmeyecez deseler hepi topu %5 gelirleri düşer ki bence düşmez bile oraya harcayacakları eforu veri vermezi, bulut sistemler, yapay zekaya ayırıp daha fazla gelir elde ederler o yüzden seve seve tüm oyuncular Nvidia ne derse okey demeye mahkum.
Seve seve nvidia ne derse mahkum olduğumuzun senaryosu bu zaten kardeşim. Yani adamlar öyle tekel ki , kafalarına göre kart ekle çıkart yapıyorlar. Gelirlerinin %6-7 civarı ekran kartı olabilir. Evet bu diğer oranlara göre düşük kalıyor. Fakat ismi ve prestiji olan bir konumda ekran kartı konusunda. Bazı şirketler için kar kadar prestijde çok önemlidir. Nvidia meydanı amd ye bırakırsa %6 zarar edecek. Fakat direkt bir platformdan çekilmiş olacak. Bu büyük şirketler için kardan daha önemli bir şey. Heryerde var olup heryerde en iyi olmak isterler.

5070 Ti kartını öldürüp adını 5070 Ti Super yapacaklar bence, 24 değil 16 GB VRAM'le ve kazık fiyata son kullanıcıya saplamak pardon satmak için ayak yapıyorlar. Kriz bahane manipüle etmek şahane
5070 ti Super teknik olarak gelemez.
Kartın zaten %10 güçlü halı 5080 oluyor :D.
Onun gelmesi için 5080'in de Süper halinin gelmesi lazım.
Ama şu ram/VRAM krizininde Nvidia'nın çok da oyuncuları umursadiğını düşünmüyorum.
Artık 11 aya 6000 serisi için geri sayım başladı.
Ana seriler tekli yılların ocağında gelir. 2021-2023-2025-2027 gibi.
Super serileri ise ara dönemde 2022-2024 gelseydi 2026 Ocak gibi.
Zaten ram krizi falan olmasaydı şöyle olurdu piyasa;
5080'e çok yakın güçte 16 GB Vram'li 5070 Super
5080'den %20-15 daha güçlü 24 GB Vram'li 5080 Super
Ama ram krizi kaynaklı ilk defa super serilerini atladık ki bana göre hızı düşürülmüş 5080'in yani 5070Ti'ın da kâr marjı düşük olduğu için satışına son verildi.
Her zaman dedim fiyatı 38-43 arası iken en f/p Nvidia kartı idi.
Şimdi o.c.'lu halini 65'lere satarlar artık.
Amd 5080 gücünde 24gb Vram'li 9080xt çıkarsa da 40-50 bin arasina ortalık bir şenlense ya.

miş'li geçmiş zaman kullanarak cümle kurmuşsunuz. Ben AMD'nin savunucusu değilim ama milletin yana-yıkıla yazıp, çizdiği sorunların hiç birisini RX 6600'de de, RX 7800 XT'de de yaşamadım. Önce insanlar bilgisayarlarının ne kadar stabil olduğunu çözsünler. Aradaki 15.000 TL fark eğer " çok gereksiz bir genelleme " sınıfına giriyorsa başka bir şey demiyorum. Ha bu arada lafım size değil yanlış anlaşılmasın.

AMD ekran kartı tarafını tercih edenlerin zaten kafasında sadece oyun oynamak olduğu için o tarafta da bence sorun yok. Yıllar yılı yere-gçğe sığdırılamayan intel'in ne halde olduğunu hep beraber görüyoruz. Nvidia'da bir gün " artık oyuncular için ekran kartı üretmiyoruz " dediğini duyarsak asıl dananın kuyruğu o zaman kopacak...Noldu bakın Geforce NOW ? Yıllar öncesinden belliydi patlak ve ölü bir teknoloji olduğu...Şişirdiler de şişirdiler " artık ekran kartına ihtiyacınız yok " oyun oynamak için diye...

Yıllardır aynı şeyi savunuyorum. AMD'nin yazılım tarafında zayıf olduğu halen bir gerçek ama ölümcül seviye de değil. İşlerin bu raddeye gelmesinin sebebi de Nvidia'nın kendisidir. Mantıklı ve parası kıymetli bir insanın da yapması gereken gidip (eğer iş amaçlı değilse) 15.000 TL daha fazla verip Nvidia almak değildir. Hele bizim gibi ekonomisi nanay ülkelerde hiç değildir.

Herkese sağlıklı günler dilerim :)
İnsanlar sizin de dediğiniz üzere araştırma yapmadan-etmeden takılan, sıradan kullanıcılar bir çoğu. AMD bu yüzden tercih edilmiyor çünkü herkes stabil olsun, şöyle ayarları kurcalayayım demiyor. Tak-çalıştır olsun istiyor. Kolay soruna çözüm bulunsun istiyor ki bu kadar para harcanan kartlarda bence olağan bir istek bu. Amd son zamanlarda bu konuda gelişti ama Nvidia düzeyine gelmesi için AI kısmına yaptıkları yatırımlara dikkat etmeleri gerekiyor. Geçenki sunumlarında aynı Nvidia gibi 1 kere oyuncular için demedikleri rezilin üstü bir sunum yaptılar. "Danışıklı dövüş" ten de kastım buydu. "Rakip" diye gördüğümüz markalar birbirlerinden habersiz, piyasaya yön verecek işler yapmıyor artık eskisi gibi. Bu yüzden de gelişmeleri görülmüyor mesela AMD'nin. Sıradan bir kullanıcı iki Nvidia reklamına tav oluyor, fiyatı fazla olsa bile indirim-fırsat bekleyip alıyor Nvidia kartını. AMD'ye şans bile tanımıyor çünkü içerik üreticileri dışında gerçekten ekran kartı pazarlaması yok AMD kısmında. İşlemcide var sadece.

Intel de kendi kendini batırdı, o kendi eşşekliği diyelim. Nvidia ne kadar son yaptığı hareketleri beğenmesem de hala sektöre yön veren bir şirket. Sadece artık biz oyunculara yönelik hareketleri azalıyor o da AI balonu yüzünden. Yalandan diğer firmalara yaptığı yatırımlar da fire vermeye başladı zaten. OpenAI reklam vermeye başladı, yatırımcı arıyoruz dediler 2027'ye kadar. Halbuki Nvidia, Oracle gibi şirketlerle deli anlaşmalar imzalamıştı. Tarihi anlaşmaların hepsinin balon olduğu görüldü. Hepsi Abd piyasasını ve kendi stoklarını şişirme peşinde.

Fırsat bu fırsat diyerek de ekran kartı fiyatlarından oyuncuları vuruyorlar. Mesela biz burada 15.000 TL farkı tartışıyoruz ama yurt dışında bazı yerlerde o iki kartın fiyatları aynı. Bazı yerlerde de en fazla 50-100 dolar fark oynuyor. Bu da AMD'nin eskisi gibi fiyat performans pek de gitmediğinin ve eskisi gibi anlaştığı markaların MSRP'ye yakın fiyat vermesi konusunda uyarmadığının bir göstergesi.

Kısacası Nvidia pazar boyarken, AMD göz boyuyor. Bana göre kart alacağın zamanda hangisi isteğine ve fiyatına göre ne sunuyorsa o mantıklı. Biz oyuncular için şu an 5000 serisinde 5070ti tek mantıklı kart o da uyguna yakalanırsa. Keza AMD kısmında da 9060xt ve 9070xt yani 16gb olanlar mantıklı. AMD Türkiye pazarında fiyatı uygun olmasına rağmen satamıyor diye bizde uygun. Belli bir fiyat standardı olsaydı kimse AMD'yi tercih etmezdi çünkü yurtdışı fiyatları çok yakın bu iki modelin.

Geforce NOW kısmında katılıyorum. Ölü teknoloji değil bence de, abonelik sistemi rezaletini tüm sektöre aşılama çabasından ve bunu ekran kartlarını ulaşılamaz yapıp kullanıcıları bu sisteme entegre etme çabasından nefret ediyorum. Zaten o bulut sistem bu aralar tüm firmalarda bir güç zehirlenmesi yaşıyor. İşte yok ayda 100 saat oynayabilirsin. Para versen de sıraya gireceksin. Save kaydetmek istiyorsan ekstra ücret verebilirsin vs. gibi abonelik sistemini en acımasız şekilde millete kitliyorlar.

İleride dediğin gibi bir gün full AI giderlerse ve herkesi buna zorlarlar ise, o zaman bunlar çok sıkıntı olur ama şu anlık öyle bir hedefleri yok gibi. Hala AI da çok ham duruyor. 2-3 yıla yavaştan temelleri oturduktan ve sektörün her köşesine aşılandıktan sonra kesinlikle konuşulması gereken bir konu.

Tabi Geforce Now diyoruz ama AMD de rahat durmuyor. Son sunumunu izlersen OpenAI ile onlar da işbirliği içine girmişler bile iyice. O taraftan da çıkar bir şeyler.

Ama şu ram/VRAM krizininde Nvidia'nın çok da oyuncuları umursadiğını düşünmüyorum.
Ama ram krizi kaynaklı ilk defa super serilerini atladık ki bana göre hızı düşürülmüş 5080'in yani 5070Ti'ın da kâr marjı düşük olduğu için satışına son verildi.
Amd 5080 gücünde 24gb Vram'li 9080xt çıkarsa da 40-50 bin arasina ortalık bir şenlense ya.
11 ay falan hikâye. Bu bellek krizi düzelmezse 6000 serisi 2027 de bile gelmez yada bir ihtimal 2027 son çeyrek ama 11 ay sonra 6000 serisi görmemiz net imkansız.

Hocam zamanında 4080'i bitirip aynı şeyin laciverdi 4080 Super'i çıkardıkları için bu sefer yapmazlar diyemiyorum :D Super modellerin sadece VRAM'leri fazla olacak saf güç aynı olacak diyorlardı, "VRAM fazlalılığını krizden ötürü iptal ettik sadece isim değiştiriyoruz" derlerse tam Ngreedia şirketine yakışan bir davranış olur :kekw: RX 9080 XT çıkmasını ben de çok isterim RTX 5080 alacak olanların eli "satın al" butonuna zor gider o durumda :D

11 ay falan hikâye. Bu bellek krizi düzelmezse 6000 serisi 2027 de bile gelmez yada bir ihtimal 2027 son çeyrek ama 11 ay sonra 6000 serisi görmemiz net imkansız.
Super serisine 6000 diyip verecekler işte.
Saf güçte 5080'de 4080'den %10 güçlüydü.
Ama işte dlss mfg 4x falan diye güçlü gösterdiler.
Yine 6080'de (yani tanıtılmayan 5080s)
5080'den %10-15 güçlü olur.
Mfg 6x zaten tanıtıldı. Seneye kadar 8x yaparlar.
Mfg 8x ile de 5090'dan 1.5 kat güçlü dedim mi satış rekoru kırar.
Yani 6080 24 GB Vram 5080'den %10-15 daha güçlü
6070 Tı ise, yine 16 GB Vram 5080 gücünde olur.
Seneye Ocak ayında tanıtılır.

5-6 ay önceki indirimlerde 35-45K arasında 5070Ti alanlar baya şanslı hissediyordur sanırım kendilerini şu an.

Elinde mevcut sistemi olanlar için iyi haber aslında, fakat sistemi olmayanlara allah yardım etsin. Geforce Now gibi sistemlerin kölesi olacaklar.
Donanıma ulaşmak bu kadar zor hale geldiği için RTX 3050 gibi giriş seviye bir kart bile 5-6 yıl canavar gibi oynatacak her oyunu.
Oyun yapımcıları artık ya grafik konusunda ilerleme yapmayı bırakacak ya da daha iyi optimizasyon yapmaya çalışacak.

Büyük oyunu çözmek için Nvidia şirketine böcek yerleştirirken:

Elinde mevcut sistemi olanlar için iyi haber aslında, fakat sistemi olmayanlara allah yardım etsin. Geforce Now gibi sistemlerin kölesi olacaklar.
Donanıma ulaşmak bu kadar zor hale geldiği için RTX 3050 gibi giriş seviye bir kart bile 5-6 yıl canavar gibi oynatacak her oyunu.
Oyun yapımcıları artık ya grafik konusunda ilerleme yapmayı bırakacak ya da daha iyi optimizasyon yapmaya çalışacak.
bende pny 5070 var hocam 80 derecede çalışıyor. iade edip 40 a yakın bir 5070 ti alabilir miyim acaba

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,184,668
Üyeler
187,954
Son üye
Tahahaha
Geri