Çözüldü✓ RTX 5080 düşük GPU kullanımı ve düşük FPS sorunu

Merhaba yaşadığım sorun her oyunda kasma ve takılma yaşıyorum.İşlemci sürekli yüksek çalışıyor ama ekran kartı kullanımı sürekli düşük kalıyor.Oyunlarda grafikleri yükseltsem bile işlemci kullanımı hala yüksek oluyor ve ekran kartı kullanımı 40 civarı düşün oluyor.Uygulamalarda ve tarayıcılarda takılma kasma sorunu da yaşıyorum.Format atıp temiz kurulum yaptım ama bir sonuca varamadım.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Nasıl bir sorun yaşıyorsunuz?
Merhaba yaşadığım sorun her oyunda kasma ve takılma yaşıyorum.İşlemci sürekli yüksek çalışıyor ama ekran kartı kullanımı sürekli düşük kalıyor.Oyunlarda grafikleri yükseltsem bile işlemci kullanımı hala yüksek oluyor ve ekran kartı kullanımı 40 civarı düşün oluyor.Uygulamalarda ve tarayıcılarda takılma kasma sorunu da yaşıyorum.Format atıp temiz kurulum yaptım ama bir sonuca varamadım.

Son düzenleme:
Sorun anakart gibi duruyor. PCIe 5.0 desteği yok gibi görünüyor sistem parçaları iyi ama anakart yeterli değil B850 x670e x870 gibi bir karta geçmek lazım sanırım sorun burada ekran kartı 4.0 ile çalışıyor birde sistemde çok fazla sata ssd var onların bağlantısını kesip tekrar dener misin? Yanlış bir fikir yürütmede olabilir bu
x16 4.0 ın 5090' a bile yetmesi lazım

x16 4.0 ın 5090' a bile yetmesi lazım
Yetmiyordu anakart değişince düzeldi vardı bir motherboard sıkıntısı ama ben anlayamadım garantiyle uğraşmakta istemedi ki değiştirdi anakonunun sorunu çözüldü de 2 aylık konu hortlatıldı

Bu ne zamandır böyle 12400fin 3070tia yetmemesi gibi bir durum olamaz windowsla ilgili bir durum olabilir daha öncedende olduğu oldumu? Windows 10 denediniz mi? 25h2 26h2de sorunlar var bu yüzden olabilir ramin gecikmesi çok yüksek bu yüzdende olabilir.

Yetmiyordu anakart değişince düzeldi vardı bir motherboard sıkıntısı ama ben anlayamadım garantiyle uğraşmakta istemedi ki değiştirdi anakonunun sorunu çözüldü de 2 aylık konu hortlatıldı

Bu ne zamandır böyle 12400fin 3070tia yetmemesi gibi bir durum olamaz windowsla ilgili bir durum olabilir daha öncedende olduğu oldumu? Windows 10 denediniz mi? 25h2 26h2de sorunlar var bu yüzden olabilir ramin gecikmesi çok yüksek bu yüzdende olabilir.
Bilgisayarı topladığım dan bu yana bu sorunu yaşıyorum ve beni sistemimden soğutan bir durum.

Windows 10 da çözüm sağlamadı sanki sistem de kısıtlama var gibi gerekli gücü veremiyor gibi hissediyorum.24H2 de kullandı onda da aynıydı

Başka bir problem olmuştur muhtemelen sadece PCIe sürümünden dolayı bu kadar fark olamaz keza 5.0/4.0 da direkt fark %1 lerde falan kalır anca zaten

Bilgisayarı topladığım dan bu yana bu sorunu yaşıyorum ve beni sistemimden soğutan bir durum.

Windows 10 da çözüm sağlamadı sanki sistem de kısıtlama var gibi gerekli gücü veremiyor gibi hissediyorum.24H2 de kullandı onda da aynıydı
PSU kaç w?

Başka bir problem olmuştur muhtemelen sadece PCIe sürümünden dolayı bu kadar fark olamaz keza 5.0/4.0 da direkt fark %1 lerde falan kalır anca zaten
Adamın değiştiresi vardı zaten yetersiz geliyordu yükseltme yapmışız gibi düşün daha iyi oldu sadece pciea bağlamadım zaten sorunu ama sorunu tamamen çözdüğü için

PSU kaç w?

Adamın değiştiresi vardı zaten yetersiz geliyordu yükseltme yapmışız gibi düşün daha iyi oldu sadece pciea bağlamadım zaten sorunu ama sorunu tamamen çözdüğü için
PSU 750W corsair 480T kasamın içinde gelen

Kardeşim forumu sürekli takip ediyorum fakat sorunun çözülsün diye hesap açtım.

Yeni ekran kartlarının tamamında bu sorun oluyor. Biraz şans işi, ileride güncelleme ile çözülür fakat sorunu yaşamamak için Nvidia App yi aç Genel Ayarlarda Güç Tüketimi ni Maksimum Performans a çek. Bu kalıcı olarak sorununu çözer.

Ben de msi kasa topladım, b650m ve b850m anakartlarla rx7800xt ve rtx5070 denedim. Sorunu rx7800xt de de çözdüm fakat o kadar baydım ki iade süresi bitmeden iade ettim. 5070te de aynısını yaşayınca araştırdım çözdüm. Nvidia da söylediğimi yap pc yeniden başlat çözülüyor.

Araştırdığım makalede windows un uygulamalar için seçim yaparken yanlış karar vermelerinden kaynaklı deniyordu. Güç Modu değiştirince ekran kartına odaklanıyor sanırım.

LatencyMon uygulaması ile DPC Latency problemi olup olmadığına da bakmanda fayda var.

Son düzenleme:
Kardeşim forumu sürekli takip ediyorum fakat sorunun çözülsün diye hesap açtım.

Yeni ekran kartlarının tamamında bu sorun oluyor. Biraz şans işi, ileride güncelleme ile çözülür fakat sorunu yaşamamak için Nvidia App yi aç Genel Ayarlarda Güç Tüketimi ni Maksimum Performans a çek. Bu kalıcı olarak sorununu çözer.

Ben de msi kasa topladım, b650m ve b850m anakartlarla rx7800xt ve rtx5070 denedim. Sorunu rx7800xt de de çözdüm fakat o kadar baydım ki iade süresi bitmeden iade ettim. 5070te de aynısını yaşayınca araştırdım çözdüm. Nvidia da söylediğimi yap pc yeniden başlat çözülüyor.

Araştırdığım makalede windows un uygulamalar için seçim yaparken yanlış karar vermelerinden kaynaklı deniyordu. Güç Modu değiştirince ekran kartına odaklanıyor sanırım.

LatencyMon uygulaması ile DPC Latency problemi olup olmadığına da bakmanda fayda var.
Çok teşekkür ederim cevabın için deneyip dönüş yapıcam

Arkadaşlar merhaba,
Benim de şöyle bir sorunum var.

İyi bir set-up kurduğumu düşünüyorum ama bilgisayarımı formatladım ve CS2 de ciddi fps droplar ve görüntü atlamaları yaşıyorum.
Pub-G, B6 ve ARC oyunlarında 2k oynuyorum ve fpslerim yüksek çözünürlüklerde 250-350 arası fps verirken CS2 de 2k çözünürlükte orta seviye ayarlarda maalesef 250 fps alabiliyorum. GPU kullanımı %40'larda fakat diğer oyunlarda GPU kullanımı %70-%80 leri görüyor.

Nvidia ayarlarını yaptım oyun içi ayarlarımı da yaptım ama hala aynı şeyi yaşıyorum.

Dar boğaz olan bir durum da yok ama çözemedim

Yorumu olan var mı ? İnternet hızım Superonline 1.000 Mbps

Sistem Özelliklerim:

İşlemci:
Intel Core i7-14700F (14. Nesil, 2.1 GHz, 33MB Cache)
Anakart: MSI PRO Z790-A Max WIFI DDR5 Intel Z790 Soket 1700 DDR5 7800(OC) MHz ATX Gaming (Oyuncu) Anakart
Ekran Kartı: MSI GeForce RTX 5080 Ventus 3X OC Plus 16GB GDDR7
RAM: G.Skill Ripjaws S5 32GB (2x16GB) DDR5 5600MHz CL36
Depolama:
  • WD Black SN7100 1tb Okuma 7250MB/S / Yazma 6900MB/S Pcıe Gen4 Nvme SSD-WDS100T4X0E
  • KIOXIA Exceria 500GB NVMe M.2
  • Crucial BX500 240GB SATA SSD
Soğutma: Zalman Reserator5 Z24 ARGB 240mm Sıvı Soğutma
Monitör: Samsung Odyssey G5 27” QHD IPS 180Hz

Ekler

• 8CCC342D-30A6-4ED2-9D70-26CEFD2F6154.webp
    8CCC342D-30A6-4ED2-9D70-26CEFD2F6154.webp
    47 KB · Hit: 9
  • IMG_7800.webp
    IMG_7800.webp
    12.3 KB · Hit: 10
Son düzenleme: