Galiba PSU Yaktım Acil Yardım

Açabilirim hocam psu 5 yıllık, garantisi yok zaten.

Garantisi biteli baya oldu hocam

Başka neyden olabilir bilemiyorum ya. Sisteme gücü mü yetmedi acaba desem bilemedim.

Aynen hocam tahmin ettiğiniz gibi eski sistemimdeki psu
içini aç gitsin ozaman
bitik durum daysa yenisini alacan artık

Bu arada cızırtı duyar duymaz güç düğmesine basılı tuttum. Aklıma powerdan kapatmak gelmedi. Pc kapanınca poweri kapattım ve elektriğini kestim. Ortalama 6-8 sn çalıştı bilgisayar.
O kablo öyle kalsa bir zararı olmaz ki yarım takılı falan olsa neyse. Öyle bir sorun yaşadıysan başka bir sebebi var onu bul önce.

Merhaba,

9950x3d, x970e-egaming, gskill 2x32 6000mhz cl30, mai 4070ti sistemi montajladım sabah bitti. Ekran kartını da taktım ama pin kablosunu takmamışım. O da resimdeki gibi kalmış. Kasaya elektrik verdim, anakart rgb ışıklaro yandı sorun yoktu. Power bastım güç verdim. 1-2 sn sonra cızırtı, koku ve hafif duman geldi. Ekran kartını, ana kartı, işlemciyi ve rami kokladım. Koku yoktu. Psu fan kokladım. Yoğun koku oradan geliyordu. Sistem parçalarım zarar görmüş müdür sizce

Psu:
MSI MAG A750GL PCIE5 750W 80 PLUS GOLD GÜÇ KAYNAĞI
Kapasitör patlamıştır. Kapsitörler patlayınca yoğun ve iğrenç bir koku yayıyor. PSU'nun çalışabilmesi için ana etmen olmadığından dolayı sistem çalışmaya devam etmiştir. Muhtemelen filtrelemedekilerden bazıları veya 1 tanesi patlamıştır. A-GL serisinde kullanılan kapasitörler iyi değil zaten.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Açabilirim hocam psu 5 yıllık, garantisi yok zaten.

Garantisi biteli baya oldu hocam

Başka neyden olabilir bilemiyorum ya. Sisteme gücü mü yetmedi acaba desem bilemedim.

Aynen hocam tahmin ettiğiniz gibi eski sistemimdeki psu
Güç kaynağı 5 yıllık nasıl oluyor bu arada? A-GL serisi zaten 2023'te çıktı. Ki MSI 2020'de PSU sektörüne girdi.

içini aç gitsin ozaman
bitik durum daysa yenisini alacan artık
Açtım hocam
Diğer parçalar için diyorm.Eğer psudan koku geliyorsa yanmıştır zaten.
Ekran kartı ram ve işlemci taraflarını kokladım. Koku alamadım ama psu fan kısmını kokladığımda yanık kokusu aldım hocam. Video attım izleyebilir misiniz
O kablo öyle kalsa bir zararı olmaz ki yarım takılı falan olsa neyse. Öyle bir sorun yaşadıysan başka bir sebebi var onu bul önce.
Anladım hocam o zaman benim o teorim iptal edilebilir
Kapasitör patlamıştır. Kapsitörler patlayınca yoğun ve iğrenç bir koku yayıyor. PSU'nun çalışabilmesi için ana etmen olmadığından dolayı sistem çalışmaya devam etmiştir. Muhtemelen filtrelemedekilerden bazıları veya 1 tanesi patlamıştır. A-GL serisinde kullanılan kapasitörler iyi değil zaten.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Güç kaynağı 5 yıllık nasıl oluyor bu arada? A-GL serisi zaten 2023'te çıktı. Ki MSI 2020'de PSU sektörüne girdi.
Psuyu 2022 de n11den almışım hocam. Tam 5 sene olmamış ama 4 seneyi doldurmuşum.

Psu açtım içini video çektim

Açtım hocam

Ekran kartı ram ve işlemci taraflarını kokladım. Koku alamadım ama psu fan kısmını kokladığımda yanık kokusu aldım hocam. Video attım izleyebilir misiniz

Anladım hocam o zaman benim o teorim iptal edilebilir

Psuyu 2022 de n11den almışım hocam. Tam 5 sene olmamış ama 4 seneyi doldurmuşum.

Psu açtım içini video çektim
Bu A750GL değil, A750GF. A750GL'den çok daha kaliteli bir ünite.

Ben şahsen yanmış bir kısım göremedim. Sadece Supervisor IC'nin destekleyicisi olan entegrede siyah bir iz görebildim ama muhtemelen siyah keçeli kalem izi o.

1772981394104.webp

Fabrikada kontrol için atılıyor. Bir de şu CM bobinin duruşu garip geldi ama o da heralde tozdan dolayı öyle:

1772981492382.webp

Bu A750GL değil, A750GF. A750GL'den çok daha kaliteli bir ünite.

Ben şahsen yanmış bir kısım göremedim. Sadece Supervisor IC'nin destekleyicisi olan entegrede siyah bir iz görebildim ama muhtemelen siyah keçeli kalem izi o.

Alıntıyı görüntüle

Fabrikada kontrol için atılıyor. Bir de şu CM bobinin duruşu garip geldi ama o da heralde tozdan dolayı öyle:

Alıntıyı görüntüle
Evet hocam a750gf modeli. Benimde gözüme çarpan bir yanık belirtisi göremedim. Hafif duman ve yanık kokusu aldığımdan eminim. Pin kablolarını çift taraflı kontrol ettim. Hepsinin ucu sağlam gözüküyor. Bükülme,ezilme,erime,siyahlaşma göremedim. Bahsettiğin yerleri yakından çektim

Ekler

• 1000158388.webp
    1000158388.webp
    954.6 KB · Hit: 13
  • 1000158387.webp
    1000158387.webp
    1.5 MB · Hit: 19
  • 1000158386.webp
    1000158386.webp
    1.2 MB · Hit: 17
  • 1000158385.webp
    1000158385.webp
    1.3 MB · Hit: 19
  • 1000158384.webp
    1000158384.webp
    1.8 MB · Hit: 17
Evet hocam a750gf modeli. Benimde gözüme çarpan bir yanık belirtisi göremedim. Hafif duman ve yanık kokusu aldığımdan eminim. Pin kablolarını çift taraflı kontrol ettim. Hepsinin ucu sağlam gözüküyor. Bükülme,ezilme,erime,siyahlaşma göremedim. Bahsettiğin yerleri yakından çektim
Açıkçası ben bir şey göremedim. Belki başkası görebilir. Bu arada PCB'nin altında da patlama olmuş olabilir. Tabii orada yaşanan bir patlamanın çok koku yapacağını düşünmüyoırum. Ayrıca hayır, PCB'yi çıkarmaya çalışmayın. Her ne kadar bleeder direnç'ler olsa bile Bulk kapasitör hala içinde 450V tutabiliyor.

Multimetre ve elektronik bilginiz varsa sigorta kontrol edilebilir. Elektronik bilginiz yoksa ellemeyin.

Son düzenleme:
görünürde bişi yok elinizde volt metre varsa şüphelendiğiniz yerlerden ölçüm yapmaya başlayın

Açıkçası ben bir şey göremedim. Belki başkası görebilir. Bu arada PCB'nin altında da patlama olmuş olabilir. Tabii orada yaşanan bir patlamanın çok koku yapacağını düşünmüyoırum. Ayrıca hayır, PCB'yi çıkarmaya çalışmayın. Her ne kadar bleeder direnç'ler olsa bile Bulk kapasitör hala içinde 450V tutabiliyor.

Multimetre ve elektronik bilginiz varsa sigorta kontrol edilebilir. Elektronik bilginiz yoksa ellemeyin.
Anladım hocam. Bu cızırtı ve koku neyden gelmiş olabilir anlamış değilim. Psu kablolarının ucunu da kontrol ettim sorun yok. Ram, ekran kartı da baktım normal. Anakartta da yanık bir iz, erime göremedim. Sistemi çalıştıramıyorum, korkuyorum hala
görünürde bişi yok elinizde volt metre varsa şüphelendiğiniz yerlerden ölçüm yapmaya başlayın
Dediğiniz gibi yapmak lazım sanırım. Ya da bir tane güç kaynağı tedarik edip uzay sistemde hızlıca denemeyi de düşünüyorum hocam

Diğer parçalar için diyorm.Eğer psudan koku geliyorsa yanmıştır zaten.
Anakartta gözüme çarpan bi yanık da olmadı. İşlemci macun çektiğim için hemen sökmek istemedim ama son olarak ona da bakayım istiyorum.

Ekler

• 1000158478.webp
    1000158478.webp
    1.8 MB · Hit: 14
  • 1000158477.webp
    1000158477.webp
    1.9 MB · Hit: 13
  • 1000158476.webp
    1000158476.webp
    2.8 MB · Hit: 13
  • 1000158475.webp
    1000158475.webp
    2.5 MB · Hit: 11
  • 1000158474.webp
    1000158474.webp
    2 MB · Hit: 15
koku yoğunlukla psudan geliyorsa ana kartın yandığını pek sanmam. benim ana kart ramler ile birlikte yandığından biliyorum o koku oradan da gelir olsa.

koku yoğunlukla psudan geliyorsa ana kartın yandığını pek sanmam. benim ana kart ramler ile birlikte yandığından biliyorum o koku oradan da gelir olsa.
Dostlar selamlar, yeni psu aldım ve denedim. Sorun yok, sistem sorunsuz çalışıyor.

Desteğiniz için teşekkürler 🥳

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

Forum istatistikleri

Konular
1,196,179
Üyeler
189,985
Son üye
slander
Geri