550w ile rx 6800 çalıştırma

işlemcim r5 5500 2 hafta rx 6800 ile 550w ta çalışması lazım undervolt atacağım karta çoğu kişi 750w öneriyor ezber mantıkla konuştuklarını düşünüyorum psu yanarsada bu benim için bir deney olacak
işlemci 65w ekran kartı tdp si uv ile 200w falan ne düşünüyorsunuz?

psu msi mag bronze 80
uv+oc ile 9070 r5 5600 sistemi 650w kullanıcam

500w rampage rmp ile 1 yıldır falan R5 7500F rx 6800 kullanıyorum. Uv yok.

Undervolt ile kaç çektiğinin bir önemi yok. Asıl önemli olan power peak yaptığında Psu bunu kaldırabilir mi. 1 saniyelik bile olsa arada kartlar tdp nin çok üstünde güç çekebiliyorlar. Önerilen psu değerleride genelde bu peaki kaldırsın diye yüksek tutuluyor.

forumdakiler bol keseden min psu w değeri belirliyo yalnız o psu bomba gibiymiş :DS
2019'dan veya 18'den beri PSU hariç her şeyi değiştirerek kullanıyorum :D patlayana kadar devam keee.

Undervolt ile kaç çektiğinin bir önemi yok. Asıl önemli olan power peak yaptığında Psu bunu kaldırabilir mi. 1 saniyelik bile olsa arada kartlar tdp nin çok üstünde güç çekebiliyorlar. Önerilen psu değerleride genelde bu peaki kaldırsın diye yüksek tutuluyor.
uvda şuna yarıyor KARTI DİZGİNLE Kİ KART PEAK NOKTASI DÜŞSÜN DAHA AZ PEAK YAPSIN

işlemcim r5 5500 2 hafta rx 6800 ile 550w ta çalışması lazım undervolt atacağım karta çoğu kişi 750w öneriyor ezber mantıkla konuştuklarını düşünüyorum psu yanarsada bu benim için bir deney olacak
işlemci 65w ekran kartı tdp si uv ile 200w falan ne düşünüyorsunuz?

psu msi mag bronze 80
12V kanalına bak hocam PSU kesintisiz 500+ veriyorsa sorun olmaz. PSU yük altına girebilir, limitine yaklaşabilir ama bu bomba gibi patlayacağı anlamına gelmez. 7500F yükte 80-90 watt çekiyor, 6700XT kartım UV ile 140 watt çekiyor. PSU 12V kanalından 408 verebiliyor neden yetmesin ?

uvda şuna yarıyor KARTI DİZGİNLE Kİ KART PEAK NOKTASI DÜŞSÜN DAHA AZ PEAK YAPSIN

Faydası oluyorda büyük beklentilere girmemek lazım. Bende 3 pin girişli 3080Ti modeli vardı. 350W stock çekiyordu. Psu da elimde High Power 750W Bronze vardı. Oyunlarda random restart atıyordu. Kartı Undervolt ile 250W seviyelerine kadar düşürdüm ama yine ara ara atıyordu. Psu mu bozuk diye karta manuel OC yapıp 400W seviyelerine kadar çıkarıyordum. İşlemcide Ryzen 7700 vardı. İşlemcinin tdp yi Biosdan 125W ayarlayıp ikisini tam yükte 2-3 saat aralıksız stres testi yapıyordum ama hiçbir zaman restart atmıyordu. Kartların çıktığı peak noktası ap ayrı bi olay yani. Sonrasında 850W Psu ya geçtim bir daha restart yaşamadım. Ha Psu peaki kaldıradabilir ama şans işi tamamen. Undervolt ile peakden kurtulunmuyor kısaca.

Anlık Peak değerlerinin nominal değerlerle alakası olmadığınıda kimseye anlatamadık. Kart düz 350W çekip, 500W spike atıyorsa 500W'dan güç hesabı yapılmaz. Kart sürekli olarak 500W çekmiyor. Yeni nesil kartlarda ciddi spike oluştuğundan zaten ATX 3.x standardı çıktı. Güç kaynağı nominal değerinin %200'ü (12VHPWR çıkışı yoksa %150) kadar bir spike'ı kaldırabilmeli, voltajı 11V'un altına düşürmemeli. Düşürürse restart, mavi ekran gibi bir durum olur. Yani bunun güç kaynağının illaki 850W olmasına gerek yok. Tabii daha fazla headroom bırakır ama o da transient response'u tam anlamıyla belirlemiyor.

Bu yüzden her 9070XT konusunda 700W 650W kullanan kişilere öcü gibi bakmayın. Güç kaynağı toparlıyor demek ki.

Neyse konuya dönülecek olursa, düz 6800 çok güç tüketmiyor zaten. Sorun olmamalı. BN550'nin elektriksel performansı güzel.

Güç kaynakları kendi güçlerinin %15-30 arası üstüne çıkabilecek şekilde tasarlanıyorlar. Misal RM750X Shift 950W güçte stabil şekilde çalışabiliyor ama o Corsair diyeceksin değil, hepsi bu şekilde. %30 üstüne çıkamasa da en dandiği bile %20 üstüne çıkar haliyle spike da görse hiçbir şey olmaz.

Üretici tarafından önerilen psu değerleri spike a göre değil, olası en yüksek güç çekebilecek donanımlara göre hesaplanır. 300W TDP bir kartı 7500F ile kullanmak var, 14900K ile kullanmak var. Birine 600W güle oynaya yeterken ötekinde sıkıntı çıkarır o yüzden üreticiler de bu geniş aralığı baz alarak olması gerekenin ciddi anlamda üstünde PSU önerir.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,205,503
Üyeler
192,734
Son üye
justerranger
Geri