idris metin
80+
- Reaksiyon skoru
- 6
merhabalar yeni pc topladım bugün elime geçti ramlaer şuan 4800 mhz çalışıyo sizce bunu 6000 mhz çekmelimiyim ve oyunlarda baya bi fark yaratırmı
işte işlemci r7 7800x 3d bide bu işlerden gram anlamam sence yapmayı deneyeyimmiben gpt yanıtı atmadan cevap vereyim ram çok dandik değildir diye düşünerek söylüyorum önce 6000mhz'e çekin hocam 6000 biraz riskli bir nokta çoğu sistem bu mhz değerinde reset atıyor veya siyah ekran gibi sorunlarla karşılaşıyor sizde yaşarsanız 5800>5600 diye gidersiniz tahminimce 5800 ve 5600 mhz'de sorun yaşamazsınız.
anlamıyorsanız elleşmeyin bence hocamişte işlemci r7 7800x 3d bide bu işlerden gram anlamam sence yapmayı deneyeyimmi
yap hocam ne kaybedersin sana önerim şu şekilde yap telefonuna chat gpt yi indir ona sora sora ilerle belki voltage ayarlarını da değiştirmeni ister o şekilde çok rahat yaparsın.işte işlemci r7 7800x 3d bide bu işlerden gram anlamam sence yapmayı deneyeyimmi
Merhaba! Yeni sistem hayırlı olsun
Sorunun kısa cevabı: Evet, 6000 MHz’e çıkarmak mantıklı ama beklediğin fark “uçurum” seviyesinde olmaz.
Biraz net anlatayım:
RAM’ler varsayılan olarak JEDEC hızında (genelde 4800 MHz) çalışır. Senin aldığın 6000 MHz değeri aslında:
Neden şu an 4800 MHz çalışıyor?
- XMP / EXPO profili ile aktif edilen hızdır
(BIOS’tan açman gerekiyor)
Senin önceki mesajlarından sisteminin güçlü olduğunu biliyorum (örneğin Ryzen 7 7800X3D gibi bir işlemci düşünüyordun). Bu tip sistemlerde RAM hızı:
4800 → 6000 MHz farkı ne kadar?
- CPU ağırlıklı oyunlarda (CS2, PUBG, Valorant):
→ %5 – %15 arası FPS artışı- GPU ağırlıklı oyunlarda (yüksek ayarlar, 2K/4K):
→ %0 – %5 fark (bazen hissedilmez)
Özellikle:
- 1% low FPS (ani drop’lar) iyileşir
- Daha stabil oyun deneyimi olur
Özellikle AMD sistemlerde:
6000 MHz neden “tatlı nokta”?
- 6000 MHz = en verimli/fiyat-performans noktası
- Infinity Fabric ile daha uyumlu çalışır
BIOS’tan açarken:
Dikkat etmen gerekenler
- XMP (Intel) / EXPO (AMD) profilini aç
- Eğer sistem açılmazsa:
- 6000 yerine 5600 dene
- Dual kit (2x RAM) kullanıyorsan daha stabil olur
Net sonuç
- Açmalısın mı? → Evet
- FPS uçacak mı? → Hayır
- Değer mi? → Kesinlikle evet (bedava performans)