Occt Testi Cpu Hatası

gal1le0

80+
Reaksiyon skoru
20
Merhaba, i5 11400f ve Gigabyte H510M H anakart kullanıyorum. Bu aralar oyun oynarken pc donup kalıyor mecburen açma kapama tuşundan bilgisayarı yeniden başlatıyorum. Bu yüzden OCCT üzerinden testler gerçekleştirdim bugün. Önce power testini yaptım o kısımda CPU+RAM hatası alınca tek tek parçaları test ettim. Önce OCCT üstünden ardından da windows'un kendi memory test kısmından RAM'lerimi test ettim herhangi bir sıkıntı çıkmadı. Bu yüzden işlemciyi OCCT üzerinden teste soktuğumda yaklasık 45-50 saniye sonra aşağıya görselini bıraktığım gibi hatalar vermeye başladı bu sırada HWINFO üzerinden VRM mos derecelerini kontrol ettiğimde 110-111 dereceleri görmüştü. İşlemciyi hediye olarak geldiğinden sıvı soğutmayla soğutuyorum herhangi bir ısınma problemi yaşamıyor. GPU olarak rx 6650 xt kullanıyorum onu da OCCT üzerinden teste soktuğumda maksimum 70 dereceyi görüyor lakin 5-6 dk sonunda herhangi bir hata vermedi. Problem tam olarak ne çözemedim ne tür bir aksiyon almalıyım bilmiyorum yardımcı olursanız çok mutlu olurum şimdiden çok teşekkür ederim.

Ekler

• görsel_2026-05-17_153742588.webp
    görsel_2026-05-17_153742588.webp
    45 KB · Hit: 53
Kasanın hava akışı kötüyse testleri kasanın kapağını açıp gerçekleştirir misin? İşlemci yeterince güç çekemeyince frekansını düşürmemek için çekirdek voltajını fazla kısıyor olabilir.

Kasanın hava akışı kötüyse testleri kasanın kapağını açıp gerçekleştirir misin? İşlemci yeterince güç çekemeyince frekansını düşürmemek için çekirdek voltajını fazla kısıyor olabilir.
Merhaba hocam öncelikle kusura bakmayın dün tüm gün evde değildim. Bugün pcyi yeni açtığım anda kapağını açıp odamda biraz soğukken test gerçekleştirdim gene hata verdi tabii ki ama bu sefer 2.dk da hata verdi görseli bırakıyorum gene aşağıya. İşlemci bir noktadan sonra testte 4.2 ghz olan hızını sürekli olarak aşağı düşürüp tekrar yükseltiyor bir noktaya kadar sabit geliyor.

Ekler

• görsel_2026-05-18_133354629.webp
    görsel_2026-05-18_133354629.webp
    104.2 KB · Hit: 23
Merhaba hocam öncelikle kusura bakmayın dün tüm gün evde değildim. Bugün pcyi yeni açtığım anda kapağını açıp odamda biraz soğukken test gerçekleştirdim gene hata verdi tabii ki ama bu sefer 2.dk da hata verdi görseli bırakıyorum gene aşağıya. İşlemci bir noktadan sonra testte 4.2 ghz olan hızını sürekli olarak aşağı düşürüp tekrar yükseltiyor bir noktaya kadar sabit geliyor.
Ne kadar voltajla kaç watt çekiyor bu süreçte? Ayrıca VRM sıcaklıklarını da detaylıca takip edip bildirin hocam.

Ne kadar voltajla kaç watt çekiyor bu süreçte? Ayrıca VRM sıcaklıklarını da detaylıca takip edip bildirin hocam.
Hocam testi tekrardan kasanın camı kapalı şekilde gerçekleştirdiğimde bu sefer 1.5 dk sonunda hata vermeye başladı. Bu süreden önce ghz düşmeler başlamıştı test sırasında 1.29v ve 161w güç çekmeye başladı teste başlar başlamaz. Bu voltaj ve güç değerlerini yaklasık 40-50 saniye aralığında koruyabiliyor sonrasında aşağıda bıraktığım görseldeki gibi çektiği watt ı ve voltajı anlık düşürdüğünden bundan sebep çekirdek hızında da anlık düşmeler oluyor bu sırada vrm mosları maksimum 111 dereceyi gördü.

Ekler

• görsel_2026-05-18_142000971.webp
    görsel_2026-05-18_142000971.webp
    126 KB · Hit: 30
Hocam testi tekrardan kasanın camı kapalı şekilde gerçekleştirdiğimde bu sefer 1.5 dk sonunda hata vermeye başladı. Bu süreden önce ghz düşmeler başlamıştı test sırasında 1.29v ve 161w güç çekmeye başladı teste başlar başlamaz. Bu voltaj ve güç değerlerini yaklasık 40-50 saniye aralığında koruyabiliyor sonrasında aşağıda bıraktığım görseldeki gibi çektiği watt ı ve voltajı anlık düşürdüğünden bundan sebep çekirdek hızında da anlık düşmeler oluyor bu sırada vrm mosları maksimum 111 dereceyi gördü.
Tamam da bu işlemcinin bu kadar güç çekmemesi gerekiyor. Bios'unu sıfırla.

Tamam da bu işlemcinin bu kadar güç çekmemesi gerekiyor. Bios'unu sıfırla.
Hocam daha yeni default ayarlarına döndürdüm biosu. Hep böyle güç çekiyordu PL2 değeri zaten bu islemcinin 154w. Test sırasında bu gücü çekmesini normal görüyor insanlar internette araştırdığımda.

Hocam daha yeni default ayarlarına döndürdüm biosu. Hep böyle güç çekiyordu PL2 değeri zaten bu islemcinin 154w. Test sırasında bu gücü çekmesini normal görüyor insanlar internette araştırdığımda.
Peki PL2 değerini sınırlandırabiliyor musun biostan öyle bir seçenek sunuyor mu sana? Anakartın güç beslemesi yetmiyor gibi geliyor bana.

Peki PL2 değerini sınırlandırabiliyor musun biostan öyle bir seçenek sunuyor mu sana? Anakartın güç beslemesi yetmiyor gibi geliyor bana.
Galiba yapılabiliyor hocam ama değerleri kontrol ettiğimde oyun sırasında hiçbir zaman bu değerlere ulaşmıyor o yüzden sıkıntıyı tam anlayamadım

Galiba yapılabiliyor hocam ama değerleri kontrol ettiğimde oyun sırasında hiçbir zaman bu değerlere ulaşmıyor o yüzden sıkıntıyı tam anlayamadım
Oyunlarda ekran kartının sıcak havası üst kısımdaki bileşenlere etki ediyor oyundayken VRM sıcaklıklarını da takip ettiniz mi?

Sensör yoktur o moboda bence.

Vrm yanıyor, anakart anlık güç kısıyor işlemci çakılıp testten hata alıyor. Biostan limit koyman lazım.

Oyunlarda ekran kartının sıcak havası üst kısımdaki bileşenlere etki ediyor oyundayken VRM sıcaklıklarını da takip ettiniz mi?
Etmedim hocam bir test edeceğim bugün gün içinde.
Sensör yoktur o moboda bence.
HWinfo kısmında VRM mos sıcaklığı mevcut hocam aşağıya görselini bıraktım.
Vrm yanıyor, anakart anlık güç kısıyor işlemci çakılıp testten hata alıyor. Biostan limit koyman lazım.
Hocam peki hangi değerleri koymalıyım referansım ne olmalı?

Ekler

• görsel_2026-05-18_155346674.webp
    görsel_2026-05-18_155346674.webp
    35.7 KB · Hit: 14
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,216,555
Üyeler
196,990
Son üye