Spesifik bir işlem döngüye girip bellek sızıntısı sorunu yaşıyor olabilir. Sorun yaşadığınızda görev yöneticisine gidip bellek, CPU vb. tüketimlerine göre sıralayıp kontrol edin.
Bu esnada arkada tarayıcı falan açıksa, kullandığınız bir uzantı veya YT'da oynatma listeleri, canlı yayın falan açıksa bunların sohbet ve oynatma listesinin kısımlarında bellek sızıntı sorunları oluşuyor. Bu kaynak tüketimi sistemi zorlayacak seviyeye gelmese bile uygulamanın sorun yaşamasına ve sistemi kastırmasına da yol açabiliyor.
Veya arka planda bir uygulama buna neden olabilir. Bilmediğiniz ve güvenilirliği düşük uygulamaları kaldırın. Oyun girerken arka plandaki uygulamaları azaltın. Discord vb. donanım hızlandırmasını kapatın, video kaydı veriyorsanız vermeyin, oyun içi arayüz ayarını da keza kapatın. Aşağıdaki PUBG konusunda hepsi için ayar göstermiştim.
Tarayıcıda sorun olma ihtimalini düşünüyorsanız uzantıları devredışı bırakın. Hatta ekran görüntüsü atarsanız tavsiye veririm. Tarayıcıyı silmeden tekrar indirin, tekrar yüklemek tarayıcıların eksik verilerini düzeltecek ve veri kaybına da yol açmayacaktır.
Tarayıcı için de donanım hızlandırmayı kapatın, AMD eski kartları video işlemede AV1 vb. destekleri yok veya yok denecek kadar kötüydü. Bu yüzden arkada video izlerken (artık YT'u sisteme göre VP8 ve AV1 arası değişiyor) AV1 codec işleyemeyip sistemi kitliyor olabilir.
Alıntıyı görüntüle
Ayrıca AdwCleaner, Malwarebytes ve Kaspersky Virus Removal Tool (ortadaki seçenek) üçlüsü ile sistemi taratın ve temizleyin. Temizleme işlemlerinden sonra bu uygulamaları sistemden kaldırabilirsiniz.
Download Malwarebytes AdwCleaner 2026 for free to remove adware, bloatware, unwanted toolbars, and other potentially unwanted programs (PUPs) from your Windows PC. AdwCleaner destroys adware and restores your PC's performance.
www.malwarebytes.com
MediaFire is a simple to use free service that lets you put all your photos, documents, music, and video in a single place so you can access them anywhere and share them everywhere.
www.mediafire.com
Ücretsiz virüs temizleme aracını indirin – kurulum gerekmez. Hızlıca virüs taraması yapın ve cihazınızı siber tehditlerden zahmetsizce temizleyin.
www.kaspersky.com.tr
ETS2'de mod kullanıyor musunuz?
Multiplayer da bir mod mesela. Mod varsa kaldırın ve oyun dosyalarını doğrulayın. Multiplayer oynuyorsanız düz oyuna girip yine benzer saatlerde oynayıp test edin.
Ride 5 oyun sorunu olabilir. Eğer sadece bu iki oyunda sorun yaşanıyorsa, yaşanmıyorsa genel sistem sorunudur.
Ek olarak şurada önerdiklerimi uygulayın. Uyguladıktan sonra oyunları tekrar test edin.
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. İsterseniz aşağıdaki yöntemleri uyguladıktan sonra bana özel mesajdan yazın, gereksiz uygulamaların otomatik başlamasını kapatayım, tarayıcı, Discord, Spotify ve Steam gibi popüler...
Donanım kaynaklıysa da çok anlamıyorum, forumlara sorsanız da artık öyle anlayan insanlar pek ortada gezmiyorlar. O yüzden şuradaki sistem testlerini yapmayı deneyin. Bozuk donanım varsa testlerde belli olacaktır.