Bıos'ta Ram Ayarı (Xmp/Expo) Sonrası Sistem Açılmıyor - "Vga Işığı" Yanıyor

Rawninja

80+
Reaksiyon skoru
1
Selamlar, sistemimi topladıktan sonra BIOS üzerinden RAM hızlarını optimize etmeye çalıştık (XMP/EXPO ayarları gibi).

Süreç: İlk denemelerde BIOS'a erişim sağladık, ayarları değiştirip "Save & Exit" yaptık ancak sistem bir noktadan sonra açılışta görüntü vermemeye başladı.

Sorun: Şu an bilgisayarı çalıştırdığımda anakart üzerindeki Debug LED ışıkları sırayla DRAM ve CPU aşamalarını geçiyor, ancak en son VGA (GPU) ışığında takılı kalıyor ve ekrana görüntü gelmiyor.

Yapılan Müdahaleler:

Ekran kartı güç bağlantılarını (12VHPWR kablosu) tekrar kontrol edip tam oturttum.

BIOS pilini çıkarıp takarak CMOS sıfırlaması yaptım (fakat durum düzelmedi).

Ekran kartı fanları dönüyor ama görüntü alamıyorum.

Durum: BIOS'ta yaptığımız ayarların sisteme "kalıcı" olarak takılı kalmış olma ihtimali nedir? CMOS sıfırlama sonrası VGA ışığında takılmanın sebebi ne olabilir?

Selamlar, sistemimi topladıktan sonra BIOS üzerinden RAM hızlarını optimize etmeye çalıştık (XMP/EXPO ayarları gibi).

Süreç: İlk denemelerde BIOS'a erişim sağladık, ayarları değiştirip "Save & Exit" yaptık ancak sistem bir noktadan sonra açılışta görüntü vermemeye başladı.

Sorun: Şu an bilgisayarı çalıştırdığımda anakart üzerindeki Debug LED ışıkları sırayla DRAM ve CPU aşamalarını geçiyor, ancak en son VGA (GPU) ışığında takılı kalıyor ve ekrana görüntü gelmiyor.

Yapılan Müdahaleler:

Ekran kartı güç bağlantılarını (12VHPWR kablosu) tekrar kontrol edip tam oturttum.

Durum: BIOS'ta yaptığımız ayarların sisteme "kalıcı" olarak takılı kalmış olma ihtimali nedir? CMOS sıfırlama sonrası VGA ışığında takılmanın sebebi ne olabilir?
Bios sıfırlama işleminden sonra ayarların kalıcı kalma ihtimali yok.
Bios u sifirlayamama ihtimalin var.
Expo yu actiktan sonra ne kadat süre bekledin, memory training de bekleme süresi uzayabiliyor.

Tekrar Bios sifirlayarak denemeni tavsiye ederim.
Öncesinde statik elektrigi boşalt. Pili çıkarmak yerine Cmos pinlerine 10 sn kadar 2 pine tam değecek şekilde tornavida değdir.

Ilk pc toplarken DisplayPort ile görüntü alamama durumları olabiliyor. Hdmi ile dene
Iki tane ram var ise tek ram ile dene.
Bunları tek tek yap ama.

Ekran kartları genelde çift bioslu. Eğer çift bios var ise ekran kartı üzerinde bir anahtar olur bazıları 2 kademe bazıları 3. Buna göre değiştirip dene. Zira sorun ekran kartında gibi. Bir deklavyeden caps veya numlock tuşlarına bastığında yanıp sönüyor mu? Bunu neden sordum sorun kabloda ise sistem çalışıyordur ama görüntü monitöre gelmiyordur.
Diğer bir deneyeceğin yöntem bileşenleri söküp tekrar takman. Bazen kısa devre vs olabilir yerinden kıpırdamıştır olabilir.
Varsa ekran kartına gelen güç kablosunu çıkarıp diğer güç kablosunu takman. 12VHPWR güç kablosunda yuvaya oturup oturmadığını algılayan ek pinler vardı oturmamış temas etmemiş olabilir onlarada bir bak derim.

Expo yu actiktan sonra ne kadat süre bekledin, memory training de bekleme süresi uzayabiliyor.

Öncesinde statik elektrigi boşalt. Pili çıkarmak yerine Cmos pinlerine 10 sn kadar 2 pine tam değecek şekilde tornavida değdir.

Ilk pc toplarken DisplayPort ile görüntü alamama durumları olabiliyor. Hdmi ile dene
Bunları tek

Yapılan Müdahaleler:

Bıos update yaparken %37’de bıos fail verdi. Sanırsam içinde bıos olmadığı için herhangi bir tepki vermiyor. İçerisine tekrar nasıl bıos yükleyebilirim. Anakarttaki bıos update tuşuna vs bastım ama herhangi bir şey olmadı. Anakart modeli colorful cvn b850m gaming frozen v14a

Bunları tek tek yap ama.
Ben 10 dk beklediğimi hatırlıyorum ram ayarından sonra.

Bıos update yaparken %37’de bıos fail verdi. Sanırsam içinde bıos olmadığı için herhangi bir tepki vermiyor. İçerisine tekrar nasıl bıos yükleyebilirim. Anakarttaki bıos update tuşuna vs bastım ama herhangi bir şey olmadı. Anakart modeli colorful cvn b850m gaming frozen v14a
BIOS Flashback yapacağız, inşallah kurtarırız.
Bir bilgisayar bulman gerekiyor ama. Bir adet USB lazım. USB yi FAT32 şeklinde Biçimlendireceğiz.
Colorful resmi sitesine gireceksin.
Anakartına ait son Bios u indireceksin. 1017 olanı
Ekran görüntüsü 2026-06-23 212254.webp

İndirdiğin Bios uptade dosyasını Yeniden Adlandır deyip COLORFUL.ROM olarak değiştireceksin. Dikkat et, bin uzantısı ve rom arka arkaya olmasın.
Ekran görüntüsü 2026-06-23 212519.webp

COLORFUL.ROM dosyasını biçimlendiğin USB ye at ve anakartının arkasında bulunan BIOS Update düğmesinin altındaki Kırmızı 10G lık USB portuna takıyorsun
Ekran görüntüsü 2026-06-23 211856.webp

Güç kaynağının şalteri açık olsun ama kasadaki Power a basma. USB yi taktın.
Üstündeki Bios Update düğmesine 3-4 sn basılı tut.
Sonra bir ışık yavaş yavaş yanıp sönecektir. Eğer ışık hızlı bir şekilde yanıp sönmeye başlarsa Bios Update başlamıştır. 5-10 dk kadar sürebilir. İşlem bitince ışık söner, belki direkt ekran bile gelebilir. Az bekle. Gelmezse ekran, power a basarsın. Umarım faydalı olur

BIOS Flashback yapacağız, inşallah kurtarırız.
Bir bilgisayar bulman gerekiyor ama. Bir adet USB lazım. USB yi FAT32 şeklinde Biçimlendireceğiz.
Colorful resmi sitesine gireceksin.
Anakartına ait son Bios u indireceksin. 1017 olanı
Alıntıyı görüntüle
İndirdiğin Bios uptade dosyasını Yeniden Adlandır deyip COLORFUL.ROM olarak değiştireceksin. Dikkat et, bin uzantısı ve rom arka arkaya olmasın.
Alıntıyı görüntüle
COLORFUL.ROM dosyasını biçimlendiğin USB ye at ve anakartının arkasında bulunan BIOS Update düğmesinin altındaki Kırmızı 10G lık USB portuna takıyorsun
Alıntıyı görüntüle

Güç kaynağının şalteri açık olsun ama kasadaki Power a basma. USB yi taktın.
Üstündeki Bios Update düğmesine 3-4 sn basılı tut.
Sonra bir ışık yavaş yavaş yanıp sönecektir. Eğer ışık hızlı bir şekilde yanıp sönmeye başlarsa Bios Update başlamıştır. 5-10 dk kadar sürebilir. İşlem bitince ışık söner, belki direkt ekran bile gelebilir. Az bekle. Gelmezse ekran, power a basarsın. Umarım faydalı olur
Teşekkür ederim akşam eve gidince deneyeceğim

Geri